Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Χωρίς ιδιαίτερες πιθανότητες για μεγάλες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ξεκινά τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. Τελευταία φορά που είχαν συναντηθεί οι δύο πλευρές ήταν το 2016, για να διακοπεί η διαδικασία επ’ αόριστον εξ αιτίας της απαίτησης της Άγκυρας να της παραδοθούν οι πραξικοπηματίες αξιωματικοί που είχαν καταφύγει.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλίες με ξένους συνομιλητές του στέλνει το μήνυμα ότι η διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να βγάλει πουθενά, ωστόσο είναι υποχρεωτική και για τις δύο χώρες, με δεδομένες τις πιέσεις που ασκούνται από την Ε.Ε.. Η δεινή θέση στην οποία έχει περιπέσει στην πολιτική σκηνή της χώρας ο Ταγίπ Ερντογάν, με την οικονομία του να κλωνίζεται και να φοβάται ακόμη και αυτή την ανατροπή, σε συνδυασμό με τις αμερικανικές κυρώσεις και τις προοπτικές οι σχέσεις του με την Ουάσιγκτον να γίνουν ακόμη χειρότερες με τον Μπάιντεν και τους συνεργάτες, τον έχουν υποχρεώσει σε «ευρωπαϊκή στροφή». Εξάλλου, είναι υποχρεωμένος να προσέλθει στις διερευνητικές και να συμφωνήσει με την Ελλάδα σε κάποιο είδος μηχανισμού αποκλιμάκωσης, αν θέλει να αποφύγει κυρώσεις τον Μάρτιο και ακόμη καλύτερη να πετύχει μία καλή συμφωνία με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.
Η ευρωπαϊκή αυτή «στροφή» του Ερντογάν αποτελεί επί της ουσίας και τη μοναδική ελπίδα να μην οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο η άτυπη συνάντηση 5+1 για την Κύπρο, που συγκαλεί για τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει ατζέντα κι όλα είναι ανοιχτά με την ελπίδα να βρεθεί κοινό έδαφος για επανάληψη της διαδικασίας, αν η Τουρκία συνυπολογίσει το κόστος που θα έχει η επίρριψη σ’ αυτή των ευθυνών για πλήρες αδιέξοδο, εξ αιτίας της εμμονής της σε λύση δύο κρατών.
Για την ώρα ο αμερικανικός παράγοντας είναι αδρανής και λόγω της αλλαγής κυβέρνησης, αλλά και γιατί δεν έχει αυτή τη στιγμή η Ουάσιγκτον μοχλούς πίεσης πάνω στην Τουρκία, άλλους από την έναρξη της διαδικασίας αντικατάστασης στρατηγικών σημείων της Τουρκίας με άλλες χώρες.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έχει ρίξει όλο το βάρος στο να εξασφαλίσει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, όταν θα έλθει στις ΗΠΑ για την άτυπη πενταμερή, ενώ πιο ρεαλιστής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον γερουσιαστή Μενέντεζ αποκόμισε μία καλή εικόνα για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης στα θέματά μας και έστειλε τα δικά του.
Ενώ στη Λευκωσία υπάρχει ευρεία συναίνεση για την προσέλευση στην άτυπη πενταμερή, στην Αθήνα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχεται πιέσεις εκ των έσω, με κύριο εκφραστή τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που σε συνέντευξή του διαφώνησε με τις διερευνητικές (Σελίδα 19).
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» (Σελίδα 18) ξεκαθαρίζει ότι οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγματεύσεις.
«Σκοπός είναι να διερευνηθούν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις επί ενός και μόνο ζητήματος: οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ».
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «οι διερευνητικές δεν ξεκινούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις, λόγω της προκλητικής τακτικής της Τουρκίας αλλά και της αδυναμίας του κ. Μητσοτάκη να εξασφαλίσει κυρώσεις. Παρόλα αυτά, πρέπει να επιδιωχθεί μια έντιμη συμφωνία με την Τουρκία».
.
Δένδιας: Προσερχόμαστε στο διάλογο καλή τη πίστει
Αθήνα.- (GreekNewsOnline, ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία «καλή τη πίστει, με εποικοδομητικό πνεύμα» και χωρίς να προκαλεί, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όμως ξεκαθαρίζει για μία ακόμη φορά ότι δεν συζητούνται θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Όπως αναφέρει, «έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τον τελευταίο γύρο των διερευνητικών επαφών, οι οποίες σταμάτησαν με τουρκική υπαιτιότητα τον Μάρτιο του 2016» και «για τον λόγο αυτό έχουν πάρει μια “μυθική διάσταση”».
Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγματεύσεις, είναι άτυπες, δεν τηρούνται πρακτικά και καμία πλευρά δεν αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.
«Ζήτημα των ενδεχόμενων μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις, που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
«Ευελπιστούμε ότι οι επαφές αυτές θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση», προσθέτει. «Ελπίζω ότι και η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στις επαφές αυτές με αντίστοιχο πνεύμα».
Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, θα ήταν σκόπιμο να διαχωρίσουμε τις διάφορες θεωρίες και εικασίες από τα στοιχεία, που είναι αδιάψευστα.
«Κατ’ αρχάς, μιλάμε για επανεκκίνηση των επαφών. Τυπικά δεν έληξαν ποτέ, απλώς διακόπηκαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η περιοδικότητά τους δεν ήταν ποτέ δεδομένη. Στις περίπου δύο δεκαετίες που έχουν περάσει από την πρώτη συνάντηση, έγιναν 60 γύροι. Άρα κατά μέσο όρο διεξήχθησαν τρεις γύροι κάθε χρόνο. Η πραγματική εικόνα, όμως, είναι τελείως διαφορετική. Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν υπήρξε κανένας γύρος. Μία χρονιά έγιναν πάνω από δέκα γύροι. Άλλες χρονιές, με διαφορετικές κυβερνήσεις στην Αθήνα, είχαμε μόνον έναν γύρο τον χρόνο. Άρα, δεν μπορούμε να εξαγάγουμε ασφαλείς προβλέψεις εκ των προτέρων. Το μόνο σίγουρο, το οποίο τόνισα ήδη, είναι η θετική προσέγγιση της Αθήνας, η οποία ελπίζουμε ειλικρινώς να βρει ανταπόκριση από την Άγκυρα, με μια αντιστοίχως θετική προσέγγιση».
Αναφερόμενος σε πιθανή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι αυτό θα γίνει «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και υπάρξει το κατάλληλο κλίμα που θα επιτρέψει σε μια τέτοια συνάντηση να είναι εποικοδομητική».
«Με τον Τούρκο ομόλογο μου, ως γνωστόν, μας συνδέει μακρά φιλία από την εποχή που ήμασταν και οι δύο μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η πιο πρόσφατη συνάντησή μας έλαβε χώρα στην Μπρατισλάβα τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε ο κ. Τσαβούσογλου είχε υποσχεθεί ότι η τουρκική πλευρά θα πρότεινε ημερομηνίες για τις διερευνητικές. Και αντ’ αυτού έστειλε το «Ορούτς Ρέις». Η συνέχεια είναι γνωστή. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας. Μετά τον πρόσφατο σεισμό που έπληξε τη Σάμο και κυρίως τη Σμύρνη, του τηλεφώνησα και προσέφερα τη βοήθεια της Ελλάδας για τον απεγκλωβισμό των επιζώντων. Λίγο καιρό αργότερα, όταν μπήκα σε προληπτική καραντίνα, μου τηλεφώνησε ο κ. Τσαβούσογλου για να ενημερωθεί για την υγεία μου. Αναφορικά, πάντως, με το πότε θα υπάρξει νέα διμερής συνάντηση, η απάντηση είναι: Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και υπάρξει το κατάλληλο κλίμα που θα επιτρέψει σε μια τέτοια συνάντηση να είναι εποικοδομητική».
Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την επέκταση των χωρικών υδάτων «συλλογική πράξη ιστορικής σημασίας». «Τα όρια της Ελλάδας μεγαλώνουν. Και μεγαλώνουν με ειρηνικό τρόπο, σε εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, με ό,τι αυτό ενέχει».
Προσθέτει δε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η «τεχνική επεξεργασία προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών υδάτων και σε άλλες περιοχές της επικράτειας».
«Διατηρούμε το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, όταν κριθεί σκόπιμο», υπογραμμίζει.
Τονίζει δε ότι η υιοθέτηση του νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας «αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι μπορεί να επιτευχθεί η εθνική ενότητα έναντι των μεγάλων προκλήσεων ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, διευρύνθηκε το πλαίσιο της εθνικής ομοψυχίας».
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση από γερμανικής πλευράς να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να λάβει απόφαση για το θέμα των εξοπλισμών της Τουρκίας από ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Δένδιας υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες, «άρα, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να λάβει καμία απόφαση χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας μας».
«Η συμπεριφορά της Τουρκίας καταστρατηγεί τις βασικές αρχές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή και την ενότητά της που είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά της», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Η τήρηση ίσων αποστάσεων από πλευράς του ΝΑΤΟ δεν είναι η δέουσα προσέγγιση. Αδικεί το θύμα της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και λειτουργεί ενθαρρυντικά για τον παραβάτη. Ως εκ τούτου, υπονομεύεται η αξιοπιστία της Συμμαχίας έναντι όχι μόνον των μελών αλλά και του συνόλου της διεθνούς κοινότητας».
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι το πλαίσιο επίλυσης είναι ένα και γνωστό: «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
«Σε κάθε περίπτωση, οι άτυπες συνομιλίες σε μια πενταμερή συνάντηση που θα συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν αποτελούν επίσημη διαπραγμάτευση», υπογραμμίζει.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του προσφυγικού, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι «δεν τίθεται θέμα επικαιροποίησης ή τροποποίησης της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του Μαρτίου του 2016. Μια τέτοια συζήτηση θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου», ενώ προσθέτει πως η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρειώσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί ρητά στην Κοινή Δήλωση.
Ερωτηθείς σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει “ηθική υποχρέωση” να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειές τους για ένταξη στην ΕΕ.
«Αυτό είναι το συμφέρον μας», αναφέρει. «Η ένταξή τους θα εμπεδώσει την ασφάλεια, την ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και παράλληλα, θα αποτρέψει την εδραίωση αναθεωρητικών και εξτρεμιστικών επιρροών ή την προσπάθεια αναβίωσης αυτοκρατοριών που ανήκουν στο παρελθόν».
Τέλος, αναφερόμενος στη νέα αμερικανική διοίκηση, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι προσβλέπει «σε μια συνάντηση με τον νέο Αμερικανό ομόλογό μου Αντονι Μπλίνκεν προκειμένου να συζητήσουμε τις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης της διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA), αλλά και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή».
«Προσβλέπουμε σε μια ενεργότερη παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και στη διεύρυνση του στρατηγικού τους αποτυπώματος στην περιοχή μας. Η μορφή και ο χρονικός ορίζοντας μιας τέτοιας παρουσίας μένει να αποσαφηνιστούν. Αυτό το οποίο προσδοκούμε, επίσης, είναι ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των διατλαντικών δεσμών και στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», καταλήγει.
Α. Σαμαράς: Όχι στο δόγμα του κατευνασμού
με την Τουρκία και την παραπομπή στη Χάγη
Αθήνα.- (president.gr)
Διαφορετική προσέγγιση από την πολιτική με την οποία ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές του Υπουργείο Εξωτερικών καταθέτει ο Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Καθημερινή και τον δημοσιογράφο Σταύρο Παπαντωνίου. Ο κ. Σαμαράς διαφωνεί με την «κατευναστική πολιτική» έναντι της Τουρκίας και κατά της προοπτικής για παραπομπής των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη ενώ παράλληλα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια.
Ο πρώην πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν την έναρξη των διερευνητικών εντολών επιλέγει να κάνει την παρέμβαση αυτή, με την οποία υπονοεί ότι δεν θα συναινέσει σε μία πολιτική που θα οδηγεί σε εθνικές υποχωρήσεις από τις πάγιες εθνικές θέσεις, μην διστάζοντας μάλιστα να επικαλεστεί τις νομικές τοποθετήσεις του πρ. Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου όσον αφορά στην ενεργοποίηση της ρήτρας κοινής άμυνας της ΕΕ.
Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις
Στη συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει την παλαιότερη φράση του σε συνέντευξη ότι «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο ή όπως την επαναδιατυπώνει «τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις» και προσθέτει ότι μόνο η αποτροπή αντιμετωπίζει την Τουρκία. Ο κ. Σαμαράς εμμένει στην πάγια θέση του κατά της παραπομπής στην Χάγη. Είναι δε κατηγορηματικός καθώς όπως σημειώνει με την σύνταξη συνυποσχετικού για παραπομπή στην Χάγη « θα παραιτηθούμε μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο», υποστηρίζοντας ότι δεν μπορείς να υπογράψεις συνυποσχετικό με την Τουρκία που δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας.
Επιπλέον αναφέρει ότι η έναρξη του διαλόγου ακυρώνει την προοπτική ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία αναφέροντας: «η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μία χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».
Ο κ. Σαμαράς λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πραγματικές συμφωνίες με πραγματικούς συμμάχους όπως με την Γαλλία με την οποία εκκρεμεί αμυντική συμφωνία. Ο κ. Σαμαράς αναφέρει ακόμη ότι θα μπορούμε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας κατά το άρθρο 42 παρ.7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραπέμπει στην νομική ανάλυση του Προκόπη Παυλόπουλου.
Η συμφωνία των Πρεσπών
δεν έλυσε κανένα πρόβλημα
Ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει στην ιστορική του θέση για το Μακεδονικό ασκώντας υποστηρίζοντας ότι η Συμφωνία δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, απλώς το μετασχημάτισε και το έκανε πιο επικίνδυνο, υπονοώντας ότι όταν θα έλθουν προς κύρωση στην Βουλή οι Συμφωνίες με τα Σκόπια ο ίδιος δεν πρόκειται να τις ψηφίσει.
Κριτική στη Γερμανία
Ο Αντώνης Σαμαράς ασκεί κριτική στην Γερμανία λέγοντας ότι «μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί μέχρι τώρα στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Και ούτε πολύ ευρωπαϊκά θα έλεγα».
Εσωτερικά θέματα
Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για τη διαχείριση της πανδημίας, και κάνει λόγο για παγκόσμια κρίση που γονάτισε όλες τις χώρες. Μιλά για ανεπανόρθωτη ζημιά στη μεσαία τάξη ζητώντας μάλιστα από την Ε.Ε. να αναλάβει πρωτοβουλία μετά την κρίση για μερική διαγραφή χρέους σε όλες τις χώρες και προτρέπει την κυβέρνηση να προσανατολιστεί σε μεταρρυθμίσεις που στόχο θα έχουν την προσέλκυση επενδύσεων.
Όσον αφορά τα εσωτερικά θέματα, ο πρ. Πρωθυπουργός δεν ξεχνά να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ήταν τραγικός σαν κυβέρνηση και έχει καταντήσει κωμικός σαν αντιπολίτευση…ούτε καν οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα επανέλθουν», ενώ αναφερόμενος στη σκευωρία της Novartis μιλά για απόπειρα αλλοίωσης του πολιτεύματος, “γι αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους, όχι μόνο για να τιμωρηθούν όσοι το έκαναν αλλά και να μην διανοηθεί να το ξανακάνει ποτέ κανείς”,
Τέλος ο πρ. Πρωθυπουργός δηλώνει: υπηρετώ και θα συνεχίσω να υπηρετώ σταθερά και με συνέπεια την πατρίδα μου, τις ιδέες μου και την παράταξή μου”.
ΣΥΡΙΖΑ:«Ο πρωθυπουργός
υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά»
«Ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό κηδεμονία», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση υπό τον τίτλο «ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά», η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «τη μια ο κ. Σαμαράς τον αναγκάζει να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτοντας τη χώρα, την άλλη του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους». Τονίζει ότι «η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα», για να υπογραμμίσει, τέλος, ότι «οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας».
Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ
Σε Μητσοτάκη μετά από τις
Δηλώσεις Σαμαρά
Αθήνα.-
Πολιτική ομηρία του κ. Μητσοτάκη από τον κ. Σαμαρά, η οποία εξηγεί και την έλλειψη σαφούς στρατηγικής από την κυβέρνηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαπίστωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο». Πρόσθεσε ότι ο ακροδεξιός Σαμαράς, με τον διχαστικό λόγο όταν ήταν αντιπολίτευση η ΝΔ, εναντιώνεται στον διάλογο με την Τουρκία και στην προσπάθεια ανεύρεσης μιας ειρηνικής λύσης. Ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ακόμη, ότι με το άνοιγμα της αγοράς θα έπρεπε να είχαν ληφθεί όλες οι αναγκαίες πρόνοιες ώστε να μη φουντώσει η πανδημία.
Οι «έντονες διαφωνίες» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι, σύμφωνα με τον Παύλο Χρηστίδη, ο λόγος που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε, όπως υποστηρίζει, τη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης δήλωσε: «Τώρα γίνεται ξεκάθαρο γιατί αρνήθηκε ο κύριος Μητσοτάκης τη διαμόρφωση της κοινής εθνικής γραμμής, με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να πορεύεται η χώρα χωρίς αυτήν. Γιατί υπήρχαν έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας», καταλήγει ο Π. Χρηστίδης.
Νίκος Κοτζιάς: Γιατί η Ελλάδα έχασε θαλάσσιο έδαφος
Αθήνα
Την πεποίθηση ότι “στην εξωτερική πολιτική δεν μπορείς να παίζεις τις κουμπάρες”, εξέφρασε με δηλώσεις του στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κι επικεφαλής του “Πράττω”, Νίκος Κοτζιάς, ενώ εμφανίστηκε ανήσυχος για την ελλιπή προώθηση των ελληνικών αξιώσεων εξηγώντας τι θα πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά μετά την εκλογή του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.
“Δεν είναι πάντα φιλέλληνες οι Δημοκρατικοί. Θα έπρεπε ήδη να έχουμε κινηθεί ως κυβέρνηση, με ένα λόμπι Ελλήνων, με επαφές, με πολλή δουλειά”, τόνισε επισημαίνοντας ότι ο Μπάιντεν είναι φίλος της Ευρώπης αλλά και της Γερμανίας, κάτι που όπως είπε, μπορεί να αποβεί σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων κυρίως στο θέμα των διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας, για τις οποίες είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ μεγάλο θόρυβο αλλά χωρίς ουσία.
Άλλο διευρευνητικές
με την Τουρκία άλλο
διακρατικός διάλογος
Η κυβέρνηση είπε ο κ. Κοτζιάς δεν κάνει εξωτερική πολιτική αλλά ενέργειες για να δείξει ότι είναι υπερδραστήρια.
“Πρέπει συνέχισε να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο διευρευνητικές για ένα ζήτημα που έχει να κανει με την Εθνική κυριαρχία και άλλο διακρατικός διάλογος για άλλα ζητήματα και γι αυτό πρέπει να εξαναγκάσουμε την Τουρκία σε συγκεκριμένη ατζέντα.Ο διάλογος που θα αναπτυχθεί για τις ΑΟΖ εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία τότε ή προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο ή σε διαιτησία”ανέφερε ο υπουργός.
Ο πρώην υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε στις ενέργειες που είχαν γίνει επί υπουργίας του και στην προετοιμασία που είχε γίνει για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια λέγοντας χαρακτηριστικά ότι επί δυόμισυ ολόκληρα χρόνια είχε ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό.
“Η επέκταση των χωρικών υδάτων θα γινόταν με προεδρικά διατάγματα, διότι αποτελούν εφαρμοστικές πράξεις της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας, όταν παραιτήθηκα, τα προεδρικά διατάγματα είχαν ήδη προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εν γνώσει του τότε Πρωθυπουργού, τα οποία στη συνέχεια της παραίτησής μου επιστράφηκαν”.
Η Ελλάδα έχασε θαλάσσιο έδαφος…
Η Ελλάδα έχασε θαλάσσιο έδαφος υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς αιτιολογώντας την άποψη αυτή λέγοντας ότι:
“Η πρόβλεψη ήταν να κλείσουν οι κόλποι και να χαραχθούν οι γραμμές βάσης, ώστε να μεγαλώσει η χώρα. Να επεκταθούν οι Αιγιαλίτιδες ζώνες και να αποκτήσει η Ελλάδα ΑΟΖ. Επιδιώχθηκε τότε να υλοποιηθεί το σχέδιο με την αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου, ώστε κατά τη λύση της διαφοράς μας με την Ιταλία να μην υπάρξουν παραχωρήσεις εθνικής μας κυριαρχίας, όπως έκανε η σημερινή κυβέρνηση”
Ο πρώην υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα τον κόλπο της Σούδας, καθώς το επόμενο στάδιο θα ήταν η Κρήτη για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια,αναφέροντας ότι άλλο είναι να μετράς την ΑΟΖ από την παραλία της στο βάθος που πχ είναι πέντε μίλια μέχρι τις άκρες του, συν 7 μίλια από εκεί και πέρα προς το θαλάσσιο χώρο και άλλο να πάρεις τη γραμμή βάσης από τις άκριες του κόλπου συν 12 μίλια.
Άλλο επέκταση από τις
παραλίες άλλο από την
γραμμή βάση των κόλπων
“Η ΑΟΖ, η αιγιαλίτιδα ζώνη, οι κόλποι και οι γραμμές βάσης έχουν μια συγκεκριμένη σειρά στην χάραξή τους για να έχουν μέγιστο αποτέλεσμα. Το κλείσιμο των κόλπων σημαίνει ότι μετατρέπονταν οι κόλποι σε «εσωτερικά ύδατα» όπου η κυριαρχία του κράτους είναι απόλυτη. Οι κόλποι γίνονται ένα είδος «μη ξηρού εδάφους». Οι άκρες των κόλπων συνδέονται με ευθείες που ονομάζονται γραμμές βάσης. Οι δύο αυτές κινήσεις μόλις πραγματοποιηθούν ανακοινώνονται και αναρτώνται στον ΟΗΕ.
Η σημασία των κόλπων και των γραμμών βάσης δεν αφορά μόνο στην «εδαφική» επέκταση ενός κράτους, αλλά και στο γεγονός ότι η χάραξη της ΑΟΖ και της Αιγιαλίτιδας ζώνης, εφόσον έχουν διασφαλιστεί οι κόλποι και οι γραμμές βάσης, ξεκινά από τις τελευταίες και όχι από τις «εσωτερικές παραλίες» των κόλπων. Κατά συνέπεια όταν κανείς συμφωνεί σε ΑΟΖ πριν κλείσει τους κόλπους, έχει ήδη απωλέσει τμήματά της, που θα προέκυπταν αν η ΑΟΖ ξεκινούσε από τις γραμμές βάσης. Η μεθόδευση από την κυβέρνηση των δύο ΑΟΖ και της επέκτασης της Αιγιαλίτιδας δεν το έλαβε αυτό υπόψη. Ακολούθησε μια χωρίς ειρμό πορεία”, κατέληξε ο πρώην υπουργός ,ενώ αναφορικά με το ζήτημα του αποκλεισμού των Κυθήρων και των Αντικυθήρων από την παρούσα επέκταση, ο Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζει ότι συνιστά υποχώρηση.
Το “Πράττω” θέλει να
δώσει μια νέα ελπίδα
στην κοινωνία…
Σχολιάζοντας την εσωτερική πολιτική σκηνή ο κ.Κοτζιάς ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συρρίκνωση και υποβάθμιση γιατί επιβιώνει ένα σύστημα εξουσίας που αποτελείται από ολιγάρχες ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ ομαδοποιείται και κλείνεται στον εαυτό του.
Το Πράττω θέλει είπε ο κ.Κοτζιάς να δώσει μάχη για την Ελλάδα της Αναγέννησης,άλμα στην τεχνολογία και άλλους τομείς και ότι εκφράζει το πατριωτικό κομμάτι της Αριστεράς.
Σε ερώτηση εάν κατέβει αυτόνομα στις εκλογές απάντησε ότι δεν αποκλείει τις συμμαχίες και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος γι αυτό το θέμα.
Η κοινωνία, επεσήμανε στο τέλος της συνέντευξής του, πρέπει να κινητοποιηθεί με μια νέα ελπίδα και αυτός είναι ο στόχος μας, εάν δεν γίνει τότε η Ελλάδα θα είναι μέσα στην παρακμή και θα περάσει δύσκολες ώρες με την Τουρκία…
Leave a Reply