Νέα Υόρκη.- GreekNewsOnline
Με τους χαιρετισμούς των πρέσβεων των ΗΠΑ στην Αθήνα και της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης, άρχισαν οι εργασίες του Ετήσιου Επενδυτικού Συνεδρίου για την Ελλάδα της Capital Link, με θέμα «Ελλάδα – Κοιτώντας μπροστά με αυτοπεποίθηση»,. To 22nd Annual Capital Link Invest in Greece Forum. “Greece – Looking ahead with Confidence”, πραγματοποιείται με ψηφιακή μορφή την Τρίτη 15 & την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, 2020, σε συνεργασία με το New York Stock Exchange και μεγάλες Διεθνείς Τράπεζες και Οργανισμούς, καθώς επίσης και με την ένθερμη υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής και χρηματοοικονομικής κοινότητας, συγκεντρώνοντας εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς έφερε σε επαφή πλήθος διεθνών επενδυτών, επιχειρηματιών, τραπεζικών στελεχών, τεχνοκρατών και πολιτικών αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Η Ψηφιακή μορφή του Συνεδρίου έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής και παρακολούθησης σε ένα παγκόσμιο κοινό.

ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Την προστασία των θέσεων εργασίας, τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων εν καιρώ κορωνοϊού, αλλά και τη δρομολόγηση των αναγκαίων για τη χώρα επενδύσεων, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας προέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως τις κύριες προτεραιότητες της διακυβέρνησης του, κατά την ομιλία του.
«Η απόλυτη, άμεση προτεραιότητά μου είναι να συνεχίσω να διασφαλίζω ότι οι θέσεις εργασίας θα διαφυλαχθούν και ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται για να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Οκ. Μητσοτάκης επέμεινε πως παρ όλη την αναταραχή, που προξένησε στη χώρα μας και σε ολόκληρο το κόσμο η πανδημία covid, το βασικό μήνυμα περί μεταρρυθμίσεων παραμένει επίκαιρο: «Εκλεγήκαμε με μια πλατφόρμα μεταρρυθμίσεων για να αλλάξουμε τη χώρα. Πιστεύω ακράδαντα πως αξίζει στην Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της χάραξης των πολιτικών σε διεθνές επίπεδο. Και είμαι σίγουρος πως με την υποχώρηση της πανδημίας, η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών, έχοντας πετύχει μια γρήγορη ανάκαμψη η οποία θα ενισχύεται από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί».
Επιπλέον, απηύθυνε κάλεσμα προς τους επενδυτές να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας, αλλά και προς τους εργαζόμενους από άλλες χώρες να εργαστούν από την Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη τα φυσικά της πλεονεκτήματα και τα κίνητρα που προσφέρει, ενώ έκανε μνεία και στις επενδύσεις, που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα τόνισε «παρά την πανδημία, έχουμε εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων. Η Microsoft επέλεξε την Ελλάδα για την ανάπτυξη data center. Η Volkswagen ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα έξυπνης κινητικότητας και ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε ένα από τα νησιά μας. Η Pfizer, εντυπωσιασμένη από το ταλέντο που υπάρχει στη χώρα, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δημιουργήσει ένα δεύτερο κόμβο στην πόλη της Θεσσαλονίκης».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις «πολυάριθμες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πλάνο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης» και επισήμανε ότι «τα σχέδια που συμπεριλαμβάνονται στην πρότασή μας έχουν στόχο να καλύψουν το επενδυτικό χάσμα αλλά και να διευκολύνουν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό».
Σε ό,τι αφορά στα μονιμότερα χαρακτηριστικά που εκτιμάται ότι θα αποκτήσει η αποκεντρωμένη, εξ αποστάσεως εργασία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν μπορώ να σκεφτώ πολλά μέρη που θα μπορούσε κανείς να ζήσει, τα οποία συνδυάζουν όλα τα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει η Ελλάδα. Μια χώρα ευλογημένη με φυσική ομορφιά και με μια κυβέρνηση προσανατολισμένη στην προσέλκυση του παγκόσμιου κεφαλαίου».
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, πάντως, να αναφερθεί και στη μείωση της φορολογίας, κεντρικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής. «Έχοντας μειώσει τη φορολόγηση του εταιρικού εισοδήματος και μερίσματος, τώρα μειώνουμε και τη φορολόγηση της μισθωτής εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων εισφορών και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε την εν εξελίξει ψηφιοποίηση του Δημοσίου πέραν της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. «Απλοποιούμε και ψηφιοποιούμε πολυάριθμες υπηρεσίες και διαδικασίες που απαιτούσαν φυσική επαφή. Η ψηφιοποίηση του κράτους είναι το βασικό όχημα για την άρση των εμποδίων και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Και η ψηφιακή εκπαίδευση διασφαλίζει την πρόσβαση σε όλους» τόνισε.
Αναλυτικά ο πρωθυπουργός, Κυρίακος Μητσοτάκης σημείωσε:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Mέσο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για την περίοδε 2021-2030 προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, δεδομένου ότι οι πόροι που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2021-2027 από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το NGEU (Νext Generation EU) ανέρχονται σε περίπου 72 δισ. ευρώ, εφόσον η ελληνική οικονομία παραμείνει προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις.
Όπως ανέφερε «οι προτεινόμενες παρεμβάσεις του Ελληνικό Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αξιοποιεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης της Επιτροπής Πισσαρίδη, συνάδουν πλήρως με αντίστοιχες προτάσεις πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως έχουν δημοσιευθεί στις περιοδικές της εκθέσεις τα τελευταία χρόνια»
Ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας στη διάρκεια του συνεδρίου της Capital Link, αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες επισήμανε ότι η προσεχής περίοδος επιφυλάσσει μεγάλες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Όπως υποστήριξε, το κλειδί για να τεθεί σε κίνηση ένας ενάρετος κύκλος στον τραπεζικό τομέα και την οικονομία γενικότερα, είναι η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και η αποτελεσματική επίλυση του ιδιωτικού χρέους. Όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει τη δημιουργία μια εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (AMC), η οποία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τις δύο σημαντικότερες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες (το υψηλό επίπεδο των ΜΕΔ και το υψηλό ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης –DTC- στα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών), με το ελάχιστο δυνατό κόστος για όλους τους εμπλεκομένους.
Σημείωσε δε ότι η πολύ πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup (30 Νοεμβρίου 2020) για τη δημιουργία κοινού εργαλείου χρηματοδότησης (backstop) του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRF) μέσω πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021, αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
O Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε κεντρική ομιλία με θέμα: «GOVERNMENT ECONOMIC POLICY & OBJECTIVES – POSITIONING FOR THE POST COVID-19 ERA».
Τον Υπουργό προλόγισε o κ. Jay Collins, Managing Director, Vice Chairman Corporate & Investment Banking – Citi και ακολούθησε μεταξύ τους συζήτηση.
O κ. Υπουργός στην ομιλία του τόνισε τα εξής:
«Η ελληνική οικονομία απεικονίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, λόγω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους «ενδιαφερόμενους», δηλαδή τα ιδρύματα, τις αγορές, τους επενδυτές, τους οίκους αξιολόγησης και, τέλος, την ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν συνεχείς μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με μεθοδικότητα για να αντιμετωπίσει ένα πολυσχιδές πλέγμα προκλήσεων που εκτείνεται από την υγειονομική κρίση έως τις γεωπολιτικές αναταραχές στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια που προέρχονται κυρίως από την NextGen EU. Όπως εξήγησε, το μέγεθος του φακέλου και η σύνθεσή του αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας μέσω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα έχουν παρατεταμένο και βιώσιμο αντίκτυπο στις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας. Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις βασίζονται και συμπληρώνουν παλαιότερες και τρέχουσες πολιτικές στο πλαίσιο της διαδικασίας της ενισχυμένης εποπτείας που αντικατοπτρίζει επίσης ευρωπαϊκές προτεραιότητες.
«Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, για την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας, την αναβάθμιση δικτύων, την αειφόρο χρήση των πόρων, την ψηφιοποίηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, τη βελτίωση στη προσβασιμότητα και βιωσιμότητα της υγειονομικής περίθαλψης, την αύξηση της πρόσβασης σε αποτελεσματικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικές πολιτικές, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της δημοσιονομικής πολιτικής, τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης, την ενίσχυση των κεφαλαιαγορών, για την προώθηση ενδογενών πηγών ανάπτυξης – όπως εκπαίδευση, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, έρευνα και καινοτομία, τη προώθηση εξαγωγών και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Κλείνοντας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι εάν η Ελλάδα υλοποίησε αυτές τις πολιτικές θα έχει την ευκαιρία όχι μόνο να ανακάμψει αλλά και να εισέλθει σε μια ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναδιαρθρώσει την οικονομία, να ενισχύσει την παραγωγικότητά της χώρας και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.”
Κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών του παρατηρήσεων, ο κ. Jay Collins, Managing Director, Vice Chairman Corporate & Investment Banking – Citi, επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για το γεγονός ότι συνέχισε τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια εν μέσω μιας τόσο μεγάλης κρίσης. Ειδικότερα, εστίασε στις δομικές μεταρρυθμίσεις, στην πράσινη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Τέλος, αναγνώρισε τη στάση του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι κατά την περίοδο της πανδημίας ο κόσμος και η οικογένειες έπραξαν το σωστό για να προφυλάξουν ο ένας τον άλλο.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΑΪΑΤ
Τους Πρέσβεις της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και της Αμερικής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, καλωσόρισε ο Νίκος Μπορνόζης, Πρόεδρος, Capital Link Inc.
Στην ομιλία της η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου είπε:
“Κυρίες και κύριοι,
Χαίρομαι πολύ να απευθυνθώ στο Φόρουμ αυτό σήμερα και να σας καλωσορίσω σε μια “γεύση Ελλάδας”, ως εισαγωγή σε ό,τι προσφέρει η Ελλάδα σε όρους επιχειρηματικών και επενδυτικών ευκαιριών, υπό αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες.
Αντιμετωπίζουμε την σοβαρότερη υγειονομική κρίση της τελευταίας 100ετίας, καθώς και τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι συνακόλουθες οικονομικές προκλήσεις είναι προφανείς, για όλους, για όλες τις χώρες. Ακόμα περισσότερο, για τις δοκιμαζόμενες προ-πανδημίας οικονομίες, όπως της Ελλάδας, η οποία βρισκόταν σε διαδικασία εξόδου από μια σοβαρή 10ετή οικονομική κρίση, ενώ ακριβώς πριν την εκδήλωση της πανδημίας είχαν διαμορφωθεί συνθήκες σταθερής οικονομικής ανάπτυξης.
Προηγουμένως, έως το 2019, η ελληνική οικονομία επέδειξε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης την τελευταία τριετία, συγκεκριμένα 1,5% το 2017, 2% το 2018 και 1,9% το 2019, με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης άνω του 2% και κατά το 2020. Οι επιδόσεις αυτές οφείλονταν σε μια εντυπωσιακή προσπάθεια διόρθωσης σημαντικών μακροοικονομικών ανισορροπιών, αλλά και σε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο, σύμφωνα με αξιολόγηση του ΟΟΣΑ, πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Ομολογουμένως, η εξάπλωση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, ανέτρεψε τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κατά το 2020, προκαλώντας, αντίθετα, προσωρινή ύφεση, συνεπεία της σημαντικής κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως λόγω της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ.
Ωστόσο, εν μέσω των εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών και της σχετικής αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως, είναι σαφής η εμπιστοσύνη της οποίας απολαμβάνει η Ελλάδα στις αγορές, όπως αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, σε ιστορικά σήμερα χαμηλά, ήδη και πριν την έναρξη της πανδημίας, προς στήριξη του θετικού επενδυτικού κλίματος στη χώρα λόγω πρωτόγνωρα χαμηλού κόστους δανεισμού.
Επιπλέον, στις αρχές Νοεμβρίου ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, λόγω σταθερών προοπτικών, υπό συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. Η εξέλιξη αυτή συνιστά απόδειξη αυξημένης εμπιστοσύνης για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, περί τα μέσα Νοεμβρίου δημοσιοποιήθηκε η 8η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών για την Ελλάδα, στην οποία αναγνωρίζεται η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της, αντίδραση η οποία συμβάλλει καθοριστικά στη ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας.
Στην ίδια Έκθεση επικροτήθηκε, επίσης, η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον και στο οικονομικό κλίμα, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Επιπλέον, εκτιμώνται προοπτικές ισχυρής ανάκαμψης το 2021, σε ρυθμό ανάπτυξης περί το 5%. Οι προοπτικές αυτές ενισχύονται μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, βάσει του αντίστοιχου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με έμφαση στις επενδύσεις στην ψηφιακή και στην πράσινη οικονομία, για βιώσιμη και ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα, σημαντικός περιφερειακός κόμβος εκ της γεωστρατηγικής της θέσης στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, με συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ανθρώπινο κεφάλαιο υψηλής ποιότητας και στους τομείς ναυτιλίας, τουρισμού, ενέργειας και εφοδιαστικών αλυσίδων, είναι πύλη στην αγορά 450 εκατ. ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέροντας επιχειρηματικές ευκαιρίες σε ευρύ φάσμα τομέων. Επίσης, το εθνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τροφοδοτεί την οικονομική ανάπτυξη, με σημαντικές εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις, όπως, μεταξύ άλλων, σε τομείς υποδομών (ενέργεια, κοινής ωφελείας, λιμένες) και ακίνητης περιουσίας, ιδίως τουριστικής αξιοποίησης (μαρίνες ανά τη χώρα κ.ά.).
Στον ενεργειακό τομέα, ειδικότερα, σημαντικός αριθμός βασικών ενεργειακών έργων τελούν υπό ανάπτυξη (TAP, IGB, IGI, FSRU), με την υποστήριξη και τη συμβολή της ΕΕ, καθώς η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, μεγιστοποιώντας την ενεργειακή ασφάλεια, την δική της, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της ΕΕ, προσφέροντας παράλληλα εξαιρετικές επιχειρηματικές ευκαιρίες σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνεργάζονται για την ανάπτυξη έργων υποδομής, ενεργειακή ασφάλεια και περιφερειακή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του σχήματος 3+1, από κοινού με την Κύπρο και το Ισραήλ.
Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, οι δύο χώρες έχουν ισχυρούς και μακροχρόνιους οικονομικούς δεσμούς, ενώ οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται ιστορικά στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ, σε εξέλιξη από το 2018, έχει επιτρέψει στενότερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της περιφερειακής συνεργασίας, της άμυνας και της ασφάλειας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας, της επιβολής του νόμου και των σχέσεων μεταξύ πολιτών. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του 2ου Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου και της Υπο-Ομάδας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις, οι δύο χώρες επιδιώκουν την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος, όπως καινοτομία/τεχνολογία, νεοφυείς επιχειρήσεις, ενέργεια, πληροφορική, τουρισμός, υποδομές. Ήδη, άλλωστε, πραγματοποιούνται σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία, με αμερικανικό ενδιαφέρον για τους λιμένες Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, ενώ η τελευταία εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
Τον Ιανουάριο του 2020 κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή η αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία είχε υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ κ. Πομπέο στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2019, για περαιτέρω ενίσχυση της ελληνο-αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας. Επίσης, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ κ. Πομπέο στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο 2020, υπεγράφη η Συμφωνία Επιστήμης και Τεχνολογίας (STA) Ελλάδας-ΗΠΑ, μέσω της οποίας δρομολογούνται συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο πεδίο της καινοτομίας, ενισχύοντας την ηγετική θέση της χώρας μας ως κόμβου έρευνας και τεχνολογίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Παρά τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας η ελληνική οικονομία παραμένει σταθερή, παρέχοντας ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον και προσελκύοντας συνεχές ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες, χάρη στο υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό της, όπως, άλλωστε, αποδεικνύεται με την πρόσφατη επένδυση της Microsoft στη χώρα μας, καθώς και με την παρουσία στην ελληνική αγορά πολλών άλλων μεγάλων αμερικανικών εταιρειών όπως οι Pfizer, Deloitte και Cisco.
Σε καλές και κακές χρονικές περιόδους, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια περιοχή ιδιαίτερης αστάθειας, όπως είναι αυτή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης / Ανατολικής Μεσογείου. Σταθερή δημοκρατία με πλήρη σεβασμό για τον σεβασμό του κράτους δικαίου και με υψηλές θεσμικές προδιαγραφές κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και, επομένως, αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ, έχοντας κοινές αξίες και στρατηγικούς στόχους.”
Στην ομιλία του ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ ανάφερε τα εξής:
“Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο και είναι έτοιμες να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο μέσα στο επόμενο έτος υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ. Όπως εξήγησε, στην Ουάσιγκτον έχει παγιωθεί η εικόνα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σταθερότητας, ασφάλειας και ενεργειακής διαφοροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και μια μοναδική πρόταση αξίας για τους Αμερικανούς επενδυτές.
«Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου, οι φιλικές προς την αγορά μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργού Μητσοτάκη έχουν ενισχύσει τη φήμη της Ελλάδας ως αξιόπιστου προορισμού για αμερικανικές επενδύσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την αναδυόμενη οικονομία της γνώσης στην Ελλάδα. Η Microsoft θα επενδύσει σε ένα συγκρότημα κέντρων δεδομένων σε διάφορες τοποθεσίες στην Αθήνα, ενώ η Amazon Web Services και η Digital Realty πρόκειται να ακολουθούν. Υποστηριζόμενες από τη συνεχή συμμετοχή της Πρεσβείας στη Βόρεια Ελλάδα, αμερικανικές εταιρείες όπως η Pfizer, η Cisco και η Deloitte επεκτείνουν το αποτύπωμά τους στη Θεσσαλονίκη και συμβάλλουν στην ανάπτυξή της ως περιφερειακού κόμβου καινοτομίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι «με τον πρόσφατα ολοκληρωμένο Διαδριατικό Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), ο οποίος διασυνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, την πλωτή μονάδα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις νέες συνδέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα και οι γείτονές της επανασχεδιάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει μια από τις κύριες πηγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, το οποίο θα χρησιμεύσει ως καύσιμο μετάβασης στον πράσινο μετασχηματισμό της Ελλάδας. Οι αμερικανικές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών εκμεταλλεύονται επίσης τους πλούσιους φυσικούς πόρους της Ελλάδας. Με νέα εργαλεία πολιτικής όπως το US Development Finance Corporation, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν στρατηγικές θαλάσσιες επενδύσεις για την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας και της περιφερειακής ολοκλήρωσης».
Τέλος, ο Τζέφρι Πάιατ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει αναδειχθεί ως πηγή λύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια. «Τα μεγάλα βήματα (στην ελληνική εξωτερική πολιτική), όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και το δίκτυο τριμερών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, βοήθησαν στην επανατοποθέτηση της ελληνικής διπλωματίας. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα βρήκε μια συνταγή για οικονομική επιτυχία και ανυπομονούμε να επιταχύνουμε τη συνεργασία μας και να οδηγήσουμε την οικονομική μας σχέση σε νέα ύψη το 2021», σημείωσε χαρακτηριστικά.”
Leave a Reply