ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Σκληρή κριτική στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την αποτυχία να εξευρεθεί μέχρι σήμερα λύση στο κυπριακό, άσκησε ο πρώην προεδρικός απεσταλμένος και μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, στο κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός κορυφαίος διαπραγματευτής δεν παρέλειψε να επικρίνει και την κυβέρνηση Μπους, πως δεν ασκεί αρκετή πίεση στην Αγκυρα, αλλά και γιατί κατάργησε τη θέση του προεδρικού απεσταλμένου. Οι Ομογενείς έπλεξαν το εγκώμιο του κ. Χόλμπρουκ γιατί η πολιτική που προώθησε, οδήγησε στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
Ο κ. Χόλμπρουκ άρχισε κάνοντας μία αναδρομή στο πως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορούσαν να υπάρξουν αποτελέσματα, συνδυάζοντας τις προσπάθειες για λύση, με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και της Τουρκίας.
Χαιρετίζοντας ως ιστορική στιγμή για την Κύπρο την ένταξή της στην Ε,Ε,, είπε ότι αυτό που επετεύχθη μέχρι σήμερα “είναι μόνο το ένα σκέλος μιάς πολιτικής τριών σκελών. Το δεύτερο ήταν η χρησιμοποίηση της αίτησης για ένταξη στην Ε.Ε. ως μοχλό για την επίλυση του κυπριακού και δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το τρίτο σκέλος να ανοίξει η πόρτα για να ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε.”.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος, ακόμη και αν περάσουν δέκα χρόνια και τα τρία σκέλη θα επιτευχθούν.
Πάντως, υποστήριξε πως ακόμη κι αν ασκηθεί αρκετή πίεση από τις ΗΠΑ στους Τούρκους στρατιωτικούς θα είναι δύσκολο να μετακινηθεί ο Ντενκτάς γιατί το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο δεν επιθυμεί να πιέσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Κι ο Ντενκτάς εξ άλλου πιέζεται δύσκολα.
Ο κ. Χόλμπρουκ επέκρινε την κυβέρνηση Μπους για μη άσκηση επαρκών πιέσεων στην Τουρκία, επειδή δεν επιθυμεί να επιβαρύνει τις σχέσεις της με την Αγκυρα που θεωρεί στρατηγικά σημαντική.
“Ομως, ανέφερε, επιλύοντας το κυπριακό θα είναι καλό για την Τουρκία γιατί θα σταθεροποιήσει την περιοχή και θα εξυπηρετήσει τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα, επιλύοντας τον πλέον μακροχρόνιο υπάρχον πρόβλημα στην Ευρώπη”.
Ο κ. Χόλμπρουκ εγκωμίασε την πολιτική του προέδρου Κλίντον που ανέδειξε το κυπριακό στις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, φέρνοντας αυτή την αναβάθμιση σε αντιδιαστολή με την κατάργηση από μέρους του προέδρου Μπους της θέσης του προεδρικού απεσταλμένου.
“Την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του κατάργησε τη θέση του προεδρικού απεσταλμένου και άφησε τις αρμοδιότητες στα χέρια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δεν έχει δύναμη, ούτε σημασία. Ετσι, τελικά το θέμα παραπέμφθηκε στα Ηνωμένα Εθνη με το σχέδιο του Ντε Σότο”.
ΜΑΡΚ – ΓΚΡΟΣΜΑΝ
Η υπογραφή της συνθήκης ένταξης από την Κύπρο αποτέλεσε μια τεράστια επιτυχία εκτίμησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν στη διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, όπου τιμήθηκε για “την προσφορά του στην εφαρμογή της αμερικανικής πολιτικής στο ζήτημα με την οποία η Ουάσιγκτον συνέβαλε στην εξέλιξη της 16ης Απριλίου”.
“Είναι μια τεράστια επιτυχία για τον λαό της Κύπρου αλλά και για τις ΗΠΑ” δήλωσε ο κ. Γκρόσμαν και σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να προσπαθεί πιστεύει στη δυνατότητα επίτευξης λύσης έως τον Μάιο του 2004, ενώ θεωρεί την ένταξη θετική εξέλιξη τόσο για τους Κύπριους και των δυο κοινοτήτων όσο και για την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς “εξακολουθεί να λειτουργεί ως κίνητρο για την επίτευξη συμφωνίας”.
Εκτίμησε, δε, ότι στην Κοπεγχάγη και την Χάγη “φθάσαμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά κοντά σε λύση, αλλά είναι λυπηρό ότι ο κ. Ντενκτάς δεν την επέτρεψε”. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, που έχει διατελέσει και πρέσβης στην Αγκυρα, επισήμανε ότι το σχέδιο Αναν προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για λύση και εξέφρασε την ευχή ότι “η ενωμένη Κύπρος μπορεί και πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ”.
Τέλος, διαβεβαίωσε τους ομογενείς από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στο 14ο ετήσιο συνέδριο ης ΠΣΕΚΑ ότι “μπορούν να υπολογίζουν στην αμερικανική κυβέρνηση για τη συνέχιση της προσπάθειας για λύση”.
Leave a Reply