ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Ο πολιτειακός εισαγγελέας Νέας Υόρκης, Ελιοτ Σπίτζερ, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας της πολιτείας με ελληνικό εστιατόριο της Αστόριας, με την οποία διευθετείται διαφορά που επέφερε δίωξη σε βάρος του ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το Elias Corner Restaurant for Fish και ο ιδιοκτήτης του Ηλίας Σιδηρόγλου, υποχρεούνται να καταβάλλουν το ποσό των 460.000 δολαρίων σε νυν και πρώην μέλη του προσωπικού τους, για αποζημίωση και τόκους.
Η έρευνες σε βάρος του εστιατορίου ξεκίνησαν στις αρχές του 2001, όταν αρκετοί πρώην σερβιτόροι και σερβιτόρες του Elias Corner παραπονέθηκαν ότι η πληρωμή τους βασίζονταν μόνο στα φιλοδωρήματα των πελατών. Οι ανακρίσεις της εισαγγελικής αρχής αποκάλυψαν ότι στο διάστημα προ του Ιουλίου 2002 οι σερβιτόροι και σερβιτόρες του καταστήματος λάμβαναν μόνο φιλοδωρήματα, και καθόλου μισθό, κάτι που αποτελεί παραβίαση της σχετικής πολιτειακής και ομοσπονδιακής νομοθεσίας και των σχετικών με τις υπερωρίες προνοιών.
Η νομοθεσία της Νέας Υόρκης επιβάλλει όπως όλοι οι σερβιτόροι και οι σερβιτόρες, ακόμη κι αν λαμβάνουν μεγάλο ποσό σε φιλοδωρήματα, να αμείβονται με το κατώτατο ωρομίσθιο των 3,30 δολαρίων, που ισχύει για τους εργαζόμενους στον τομέα των εστιατορίων.
«Δεν πρέπει να επιτρέπεται στα εστιατόρια να καταπατούν τους νόμους, μετατοπίζοντας το εργατικό τους κόστος στους πελάτες. Ο νόμος απαιτεί ο εργοδότης να καταβάλλει στο εργαζόμενο το κατώτατο ωρομίσθιο, ανεξάρτητα των φιλοδωρημάτων που λαμβάνει. Το γραφείο μου θα συνεχίσει να εφαρμόζει αυστηρά την εργατική νομοθεσία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των εστιατορίων», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας.
Πέραν της αποζημίωσης των πρώην εργαζομένων, η διευθέτηση επιβάλλει στο «Ηλίας Κόρνερ» να καταβάλλει κατώτατο ωρομίσθιο και υπερωρίες σε όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους και να τους παρέχει τις σχετικές αποδείξεις.
Leave a Reply