Αθήνα.- Αναζωπυρώθηκαν κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της επαναφοράς της ΝΔ στην οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Παρά την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να «παγώσει» τη σχετική συζήτηση, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής αναμένεται να αποφασίσει οριστικά τον προσεχή Ιανουάριο τόσο για τις εκλογές όσο και για τον ανασχηματισμό.
Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, οι πρωθυπουργικές περιοδείες ενισχύουν τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες τους επόμενους μήνες, καθώς στόχος της εξόρμησης που άρχισε το Σάββατο από την Κοζάνη είναι να αλλάξει το βαρύ για την κυβέρνηση κλίμα, όπως αποτυπώνεται στις αρνητικές για αυτήν δημοσκοπήσεις.
Τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και κορυφαίοι υπουργοί εκτιμούν ότι το αρνητικό κλίμα εις βάρος της κυβέρνησης που έχει διαμορφωθεί είναι αναστρέψιμο, αρκεί να σημειωθούν συγκεκριμένες κινήσεις. Αυτή είναι και η πάγια άποψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, η γνώμη του οποίου έχει βαρύνουσα αξία για τον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Καραμανλής έχει εκμυστηρευθεί σε τακτικό συνομιλητή του ότι το πιο κατάλληλο χρονικό σημείο για να προσφύγει σε εκλογές είναι ο προσεχής Μάιος. Όλα όμως θα εξαρτηθούν, όπως επαναλαμβάνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, από τις δημοσκοπήσεις του Ιανουαρίου, ενώ είναι ακόμη ανοικτό το σενάριο του ανασχηματισμού στις αρχές του έτους, με φόντο την ανακοίνωση μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.
Το ενδεχόμενο εκλογών απασχολεί και τη Χαριλάου Τρικούπη, όμως η κρίσιμη παράμετρος που προβληματίζει την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η αδυναμία πρόβλεψης του χρόνου διεξαγωγής τους. Όσο οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής βρίσκονται σε εξέλιξη, η αξιωματική αντιπολίτευση εμμένει στην πάγια θέση της: «Οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, όμως τα σκάνδαλα δεν πρέπει να παραγραφούν».
Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ
Ο κ. Τατούλης στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη διαγραφή του, στη FREE SUNDAΥ, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός, είχε πλήρη εικόνα για όλα τα θέματα (υποθέσεις Μονής Βατοπεδίου, Χρήστου Ζαχόπουλου κτλ.) και φροντίζει να υπενθυμίσει ότι ο ίδιος για κάποια από τα θέματα αυτά είχε ενημερώσει και προσωπικά τον κ. Καραμανλή με επιστολές. Οι εξελίξεις, άλλωστε, της τελευταίας εβδομάδας κατέστησαν βέβαιη την εκδοχή της συνενοχής, επιμένει ο κ. Τατούλης.
«Σε λίγο αυτά που είπα εγώ και σοκάρουν δήθεν ορισμένους “πιστούς” του Καραμανλή θα είναι λίγα μπροστά σε όσα θα συνομολογούν εκείνοι εναντίον του» διαβλέπει ο Π. Τατούλης, προσθέτοντας ότι η διαδοχή ήδη ξεκίνησε. Η εικόνα, συμπληρώνει, είναι γνωστή: οι καιροσκόποι πυροβολούν το άτι που κουράστηκε και πλασάρονται πλάι στα νέα φαβορί…
Αν και δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το ότι οι πολιτικοί μετατρέπονται σε βουβά πρόσωπα, υπογραμμίζει, από την άλλη, την ελπίδα του για τη δραστηριοποίηση των πολιτών, αφού «ο ραγιαδισμός, ευτυχώς, τελειώνει».
«Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω σε ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η μοναδική ελπίδα του τόπου είναι οι Έλληνες. Αρκεί να αντιληφθούν ότι οι Μεσσίες που για χρόνια περίμεναν είναι οι ίδιοι και κανένας άλλος. Κανένας άλλος, κανένα ηχηρό όνομα δεν μπορεί να τους προσφέρει κάτι παραπάνω απʼ ό,τι μπορεί να προσφέρει ο κάθε Έλληνας πολίτης στον εαυτό του, την οικογένειά του και τον τόπο. Ο ραγιαδισμός, ευτυχώς, τελειώνει.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης διίστανται οι απόψεις για το αν πρέπει η κυβέρνηση να προσφύγει ή όχι σε πρόωρες εκλογές. Στο Υπουργικό Συμβούλιο επικρατεί προβληματισμός για εκλογές την άνοιξη καθώς η πλειοψηφία εκτιμά ότι είναι ρίσκο. Υπάρχει όμως και σημαντικός αριθμός υπουργών και βουλευτών οι οποίοι εισηγούνται την άμεση εκλογική αναμέτρηση.
Σε ό,τι αφορά τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό, αναμένεται τον Ιανουάριο, με θεαματικότερα στοιχεία το διαχωρισμό του υπουργείου Οικονομικών από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με συνένωση του δεύτερου με το υπουργείο Ανάπτυξης, και η δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος θα είναι.
Ο ίδιος, ο πρωθυπουργός, στις λιγοστές συζητήσεις που έχει ανοίξει για το ζήτημα αυτό, φέρεται να υπογραμμίζει ότι ο ανασχηματισμός δεν θα έχει κανένα νόημα αν δεν είναι σαρωτικός και αν δεν σηματοδοτήσει την ευρεία ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος.
ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΙΚΟ
Οι εκτιμήσεις Τατούλη ενισχύονται κι από την χθεσινή συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στην «Απογευματινή», με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον Καραμανλή, τον οποίο αποκαλεί σημαντικότατο κεφάλαιο. Να σημειωθεί ότι η κ. Μπακογιάννη από την ημέρα της εκλογής του Μπαράκ Ομπάμα έχει βάλει στενούς της συνεργάτες και τον πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον να τηλεφωνούν επίμονα τον στενό συνεργάτη του εκλελεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Αλέξη Γιαννούλια, να κλείσει συνάντηση της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών με τον Ομπάμα, προ της ορκωμοσίας.
«Ο Κώστας Καραμανλής είναι ένα σημαντικότατο κεφάλαιο για την παράταξη τονίζει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Απογευματινή της Κυριακής. Αναφερόμενη στη συγκυρία σημειώνει «αυτή την ώρα δεν χρειάζεται γκρίνια, δεν χρειάζεται εσωστρέφεια, δεν χρειάζονται προσωπικές πορείες. Χρειαζόμαστε ενότητα. Συστράτευση. Ανιδιοτέλεια. Δημιουργική φυγή προς τα μπρός. Αυτό είναι το μήνυμα της βάσης του κόμματος και θεωρώ ότι είναι θετικό ότι το αντιλαμβάνεται το σύνολο των στελεχών της ΝΔ».
Για την υπόθεση Τατούλη, η κ. Μπακογιάννη εκτιμά ότι ο κ. Καραμανλής εξάντλησε όλα τα περιθώρια ανοχής, ενώ για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει για επικοινωνιακούς λόγους.
Την κεντρικότητα του θέματος της οικονομίας επισημαίνει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στο Βήμα, επισημαίνοντας: «Είναι προφανές ότι αυτό που οφείλουμε σήμερα να πράξουμε είναι: να στρέψουμε αμέριστη την προσοχή μας προς το ποσοστό του ελληνικού λαού που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες να είμαστε έτοιμοι να ανεχτούμε θυσίες ανάλογα με τις δυνάμεις μας, όπως άλλωστε ορίζει το Σύνταγμά μας (…) Περιθώρια για λαϊκισμό είναι βέβαιον ότι πλέον δεν υπάρχουν».
Leave a Reply