Νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου, ψύχραιμη η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ – Ξεσάλωσε ο τουρκικός Τύπος
Αθήνα.- (GreekNewsOnline, ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Πληθαίνουν οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο κι όχι πλησιάζει η 16η Απριλίου, ημερομηνία τη διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία, τόσο πολλαπλασιάζονται οι επιθετικές δηλώσεις Τούρκων επισήμων και τα προβοκατόρικα δημοσιεύματα του κατευθυνόμενου τουρκικού Τύπου.
Σύμφωνα με αναλυτές και διπλωμάτες, ο Ερντγάν παίζει το εθνικιστικό παιγνίδι στα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό, με στόχο να κερδίσει την υποστήριξη της μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ. Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται και η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης στο κυπριακό, με απαιτήσεις για τις 4 ελευθερίες και αλλοπρόσαλλες προτάσεις στο εδαφικό κι οι πιέσεις προς τον Μουσταφά Ακιντζί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Χαρακτηριστικός ήταν κι ο χαιρετισμός των Γκρίζων Λύκων που έκανε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντιρίμ.
Την Παρασκευή σημειώθηκε νέο κύμα παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, ενώ οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν το Σάββατο, από τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Αν το καθήκον του Τούρκου αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων ήταν να ανέβει στα Ίμια θα το είχε κάνει. Μην ξεχνάμε ότι εμείς ανεβήκαμε οποτεδήποτε χρειάστηκε», ισχυρίστηκε προκλητικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Αναντολού. Ο κ. Τσαβούσογλου απαντούσε σε συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που διαψεύδοντας δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιβιβάστηκε στα Ίμια, είχε δηλώσει ότι έχουν ληφθεί μέτρα για να μην επιτραπεί σε Τούρκους στρατιώτες να πατήσουν το πόδι τους στις βραχονησίδες.
Αναφερόμενους επίσης στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς την έκδοση των οποίων απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα εμποδίζει την εκδίκαση των πραξικοπηματιών.
Όπως είπε πως αυτό δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας ούτε έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη.
«Αυτό δεν μας προκαλεί απορία» είπε ο Τούρκος υπουργός, σχολιάζοντας πως ο επικεφαλής του κουρδικού PKK «είχε βρει καταφύγιο στην Ελλάδα»
«Όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του» είναι η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.
Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε μία σειρά θεμάτων, όπως τα Ίμια και το Κυπριακό, τα οποία έθιξε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος επικρίνει τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου.
«Οι απαράδεκτες δηλώσεις Τσαβούσογλου δεν είναι προσωπικές του απόψεις. Επιβεβαιώνουν την επιλογή της ‘Αγκυρας για αμφισβήτηση και ένταση στο Αιγαίο.
Για αυτό, οι προκλήσεις αυτές δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν προσωπική βεντέτα. Απαιτείται άμεση εκστρατεία ενημέρωσης και διπλωματικής δράσης στην ΕΕ, στον ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ. Φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι πρέπει να ενημερωθούν για την επικίνδυνη πλέον τουρκική προκλητικότητα», δηλώνει ο κ. Κουμουτσάκος.
ΚΑΙ ΤΙΣ … ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ
Η τουρκική εφημερίδα Sözcü στην ιστοσελίδα της έχει έναν προκλητικό τίτλο και αναφέρει «ο Έλληνας αρχηγός ύψωσε την ελληνική σημαία σε τουρκικό νησί»!
Η εφημερίδα που υποστηρίζει την Κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως «ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής την πρώτη επίσκεψη του από την ανάληψη των καθηκόντων του την έκανε στο νησί Koyun (Οινούσσες ) σε ένα από τα 18 τουρκικά νησιά τα οποία έχει καταλάβει παράνομα η Ελλάδα»!
Η τουρκική εφημερίδα προχωράει ακόμα περισσότερο και γράφει «Ο Στεφανής στις 19 Φεβρουαρίου , χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα εμπόδιο επισκέφθηκε το νησί Κoyun της Σμύρνης, και πόζαρε κάτω απο την ελληνική σημαία μαζί με τους καταληψίες Έλληνες στρατιώτες»!
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα πολλές φορές έχει ισχυριστεί πως 18 νησιά στο Αιγαίο είναι τούρκικα και δεν θα πρέπει να είναι υπό την κατάληψη της Ελλάδας!
ΚΑΥΤΟ ΔΊΜΗΝΟ,
Ή ΚΑΥΤΗ ΔΙΕΤΊΑ;
Η εφημερίδα «Καθημερινή σε δημοσίευμα με τίτλο «“Καυτό” δίμηνο ή “καυτή” διετία;», αναφέρει ότι αυτό είναι το βασικό ερώτημα που απασχολεί τη σκέψη όσων, εκ της θέσεώς τους, παρακολουθούν από πολύ κοντά το άνευ προηγουμένου μπαράζ της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και προσπαθούν να βρουν μιαν απάντηση αν όλα αυτά συμβαίνουν με βάση κάποιον χρονικό ορίζοντα ή συνιστούν εμπράγματη παγίωση των διεκδικήσεων της Αγκυρας στο αρχιπέλαγος.
Οι δύο μήνες (κατ’ ακρίβεια 50 ημέρες) αφορούν το χρονικό διάστημα που έχει απομείνει ώς το συνταγματικό δημοψήφισμα με το οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοδοξεί να κερδίσει το «ναι» του τουρκικού λαού στο σχέδιο συγκέντρωσης υπερεξουσιών γύρω από το πρόσωπό του. Τα δύο χρόνια και έξι μήνες ισοδυναμούν με τον χρόνο που απομένει ώς τις –προγραμματισμένες τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή– εκλογές του 2019 και, προφανώς, ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να τις κερδίσει με το ίδιο σύστημα. Εγχώριες αλλά και διεθνείς διπλωματικές πηγές εντάσσουν την έξαρση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο στον εσωτερικό, σκληρό πολιτικό αγώνα που διεξάγει ο κ. Ερντογάν, τονίζοντας ότι πιθανή ήττα του Τούρκου προέδρου θα ρίξει τη γειτονική χώρα σε ακόμη βαθύτερη κρίση.
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ
Η εμφάνιση του «Τσεσμέ» σε τρία σημεία σε όλο το γεωγραφικό μήκος του Αιγαίου, αντιπροσωπεύει την πάγια τουρκική θέση για ίσα δικαιώματα στο αρχιπέλαγος, αναφέρει σε ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου η «Καθημερινή». . Η σκηνοθετική οπτική γωνία με την οποία αποτυπώνεται στα βίντεο και το φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποιείται στην Τουρκία, η «προάσπιση των τουρκικών εθνικών συμφερόντων» στα Ιμια, δεν είναι τίποτε άλλο από την παρουσίαση της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών».
Η αεροπορική συνέργεια σε αυτό τον στόχο είναι περιορισμένη λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ωστόσο –έστω και σε περιορισμένο αριθμό– το FIR Αθηνών και ο Εθνικός Εναέριος Χώρος αμφισβητούνται σε καθημερινή βάση. Η Αγκυρα θεωρεί ότι ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού έχει απόλυτη δικαιοδοσία τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα. Στο ίδιο πλαίσιο, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, η Τουρκική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι η ακταιωρός «Γιασάμ» διεξήγαγε επιχείρηση Ερευνας και Διάσωσης (SAR) λέμβου με 51 Πακιστανούς μετανάστες σε απόσταση 42 ναυτικών μιλίων από τις τουρκικές ακτές, εντός δηλαδή των αρμοδιοτήτων του ελληνικού Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης. Από την Αθήνα παρακολούθησαν και αποτύπωσαν τον πλου του «Γιασάμ», το οποίο –σύμφωνα με διπλωματικές πηγές– δεν πραγματοποίησε απολύτως καμία επιχείρηση.
Αυτή η διαδικασία κατασκευής πληροφοριών έχει οδηγήσει την Αθήνα στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία, πέρα από τις προφανείς και ουσιαστικές προκλήσεις, έχει αποδυθεί και σε έναν άτυπο ψυχολογικό πόλεμο, με στόχο τη διατήρηση της έντασης σε υψηλά επίπεδα και στα ελληνικά ΜΜΕ. Εμπειροι διπλωμάτες τονίζουν ότι έως αυτή τη στιγμή η τουρκική παραβατικότητα έχει περιοριστεί στο Αιγαίο Πέλαγος, δίχως να μεταφερθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Αγκυρα διακηρύσσει τα αποκλειστικά δικαιώματά της σε μια περιοχή από τον 28ο έως και τον 32ο μεσημβρινό, η οποία συμπίπτει με την απόσταση μεταξύ της Λίνδου στη Ρόδο και της ανοιχτής θάλασσας έξω από την Πάφο, στην Κύπρο.
ΟΙ ΗΠΑ
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Αθνάσιου Έλλις και Βασίλη Νέδου για την «Καθημερινή», ανησυχία για το κλίμα έντασης που διαιωνίζεται στο Αιγαίο, η οποία όμως δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε παρέμβαση ουσίας προς την Αγκυρα, επικρατεί στην Ουάσιγκτον. Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι λίγοι αυτοί που ασχολούνται σε αυτή τη φάση με τα ελληνοτουρκικά, οι όποιες επαφές υπάρχουν γίνονται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και δεν στηρίζονται πάντα στη δι-
πλωματική γραφειοκρατία. Οι προθέσεις του περιβάλλοντος του προέδρου Τραμπ είναι ασαφείς και τα μηνύματα όχι ιδιαίτερα ηχηρά. Ωστόσο, ο ελληνικής καταγωγής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους, είναι ενήμερος για την αυξημένη ένταση στο Αιγαίο, κάτι που στο σημερινό περιβάλλον σύγχυσης που επικρατεί στον κυβερνητικό μηχανισμό –για «χάος» έκανε λόγο παράγων της Ουάσιγκτον που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις– αποτιμάται ως εξαιρετικά χρήσιμο.
Παράλληλα, πολύ θετική χαρακτηρίζεται η απομάκρυνση του Μάικλ Φλιν από τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας, καθώς οι «στενές επαφές» που φέρεται να διατηρούσε μέχρι το πρόσφατο παρελθόν με Τούρκους παράγοντες γεννούσαν εύλογες ανησυχίες για τη στάση που θα τηρούσαν οι ΗΠΑ σε ενδεχόμενη ελληνοτουρκική κρίση.
Leave a Reply