ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
H διακίνηση του πληθυσμού της Κύπρου δεν αποτελεί διευθέτηση της διαίρεσης της νήσου και των πολύπλοκων ερωτημάτων που αφορούν την περιουσία, την ασφάλεια, την σύγκλιση των Τουρκοκυπρίων με τους όρους ένταξης, και τα οποία θα βρουν απαντήσεις σε μία συνολική διευθέτηση του προβλήματος. Αυτό δήλωσε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το κυπριακό, Τόμας Ουέστον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην GreekNews. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις πρόσφατες εξελίξεις με το άνοιγμα της γραμμής αντιπαράθεσης, ανέφερε ότι αν και από μία πρώτη ματιά οι σκηνές δείχνουν όμοιες με του Βερολίνου, το 1989 το περιεχόμενό τους ήταν διαφορετικό.
«Αυτό που βασικά είδαμε στο Βερολίνο, το 1989, ήταν – μεταξύ άλλων – η κατάρρευση του συμφώνου της Βαρσοβίας. Αυτό που τώρα βλέπουμε στην Κύπρο είναι ένας συνδυασμός εκείνων των αντιδράσεων που προκύπτουν από συναισθήματα και των δύο κοινοτήτων, που καταπιεζόταν για πολύ καιρό, να γνωρίσουν η μία την άλλη, να μείνουν μαζί και να διαδηλώσουν ότι όλοι μαζί είναι Κύπριοι».
Ο Αμερικανός πρέσβης εκτιμά πως ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε ήταν η απογοήτευση του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, από την αποτυχία να βρεθεί διευθέτηση στη Χάγη και καλεί τις ηγεσίες και των δύο κοινοτήτων «να λάβουν υπόψη αυτά τα μηνύματα και να βρουν τον τρόπο για τη διευθέτηση».
Ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν πιστεύει πως είναι πλέον δυνατή η διακοπή των καναλιών επικοινωνίας που άνοιξαν και υποστηρίζει ότι τα γεγονότα που διαδραματίζονται δεν είναι μεμονωμένα και προσωρινά. Για τις εξελίξεις αυτές πιστώνει πολλούς, μεταξύ άλλων και την αμερικανική διπλωματία, αλλά και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Ο κ. Ουέστον διαφωνεί με την άποψη ότι τα γεγονότα ξεπέρασαν το σχέδιο του γενικού γραμματέα. Υπάρχουν, επισημαίνει, πολλές ερωτήσεις κλειδιά που μένουν αναπάντητες κι αυτό θα γίνει μόνο στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης. Αν και διστάζει να κάνει προβλέψεις για τα επόμενα βήματα, μιλά για διεύρυνση των μέτρων προς διευκόλυνση της διακίνησης και η εξαγγελία μέτρων από μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης (η συνέντευξη λήφθηκε την Τετάρτη και στο μεταξύ ανακοινώθηκαν αυτά τα μέτρα).
«Υπάρχουν πολλοί τομείς που μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις», ανέφερε, χωρίς να εξαιρέσει από αυτές και τα Βαρώσια.
«Ας περιμένουμε. Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν και άλλα θετικά μέτρα», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο λαός της Κύπρου θα πράξει κάθε τι δυνατό για τη βελτίωση των συνθηκών στο νησί του και την εξεύρεση συνολικής διευθέτησης.
«Κάθε τι που συμβαίνει συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.
Ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις αναφορικά με το πότε θα επαναληφθούν οι συνομιλίες. Απλά υπενθύμισε τις σχετικές αναφορές της πρόσφατης έκθεσης Ανάν, που υποστηρίχτηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Εκφράζει την ικανοποίησή του για τα ελάχιστα προβλήματα – πέραν των τεχνικών – που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της διακίνησης αυτού του τεράστιου πλήθους και από τις δύο πλευρές της γραμμής αντιπαράταξης και συγχαίρει το λαό της Κύπρου. Τέλος, αναφέρει ότι θα ταξιδέψει πρώτα στην Αθήνα και την Αγκυρα και εντός του Ιουνίου σχεδιάζει να μεταβεί στην Κύπρο.
Leave a Reply