Μέρκελ, Σαρκοζί και Ευρωπαίοι τραπεζίτες προσπαθούν να βρουν γρήγορα, πριν το «τσουνάμι» συμπαρασύρει και την Ιταλία. Στο 50-60% το κούρεμα, αλλά ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»;
Βρυξέλλες.- Την πεποίθηση ότι η ευρωζώνη βρίσκεται κοντά στην εξεύρεση μιας λύσης για το ελληνικό χρέος, εξέφρασαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Έχουμε πλήρη συνείδηση των ευθυνών μας», δήλωσαν οι δύο ηγέτες και δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν απαντήσεις φιλόδοξες και βιώσιμες στην κρίση χρέους, οι οποίες θα επικυρωθούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η Α. Μέρκελ είπε ότι την Τετάρτη δεν θα είναι το τελευταίο βήμα για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών της κρίσης. Πάντως, ανεξάρτητα της απόφασης της Τετάρτης, η επόμενη δόση προς την Ελλάδα, που εγκρίθηκε την Παρασκευή, θα εκταμιευθεί.
Οι αποφάσεις την Τετάρτη θα αφορούν το θέμα της Ελλάδας, τις τράπεζες, την αύξηση της δύναμης πυρός του EFSF και το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης. Τόσο οι ΗΠΑ με συνεχείς παρεμβάσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του υπουργού Οικονομικών Τιμοθι Γκάιντερ, όσο και η Κίνα, πιέζουν έντονα τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν τάχιστα τις αποφάσεις τους για το χρέος, γιατί οι τριγμοί της Ευρωζώνης επηρεάζουν τις οικονομίες τους.
Σαρκοζί και Μέρκελ υπογράμμισαν τη σημασία λήψης συνολικών αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής με συναίσθηση των ευθυνών όλων «για να αποφευχθεί η καταστροφή».
Ο Ν. Σαρκοζί δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι η συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σε εθελοντική βάση, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υπεραμύνθηκαν των προσπαθειών τους να αναχαιτιστεί η κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Συγχρόνως όμως οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τήρησαν επίμονη σιωπή, αναφορικά με τις νέες προσεγγίσεις τους, που επιφυλάσσονται να αποκαλύψουν κατά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, την προσεχή Τετάρτη 26η Οκτωβρίου.
Στο τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί) ο πρόεδρος Σαρκοζί ανέφερε: “Δεν μπορώ να σάς επιτρέψω (στους δημοσιογράφους) να ισχυρίζεστε, ότι τα πράγματα κατέληξαν σε αποτυχία. Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρη χρηματο-πιστωτική κρίση. Έχουμε πάντως συναίσθηση των ευθυνών μας”.
“Ορισμένα πράγματα, που καταπολεμούμε σήμερα, έχουν προκύψει πριν από 10ετίες”, συμπλήρωσε η καγκελάριος Μέρκελ. “Η Τετάρτη, δεν θα είναι το τελευταίο βήμα, που θα χρειαστεί να κάνουμε”.
Εξάλλου, ερωτηθέντες Σαρκοζί και Μέρκελ για ποιό λόγο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι τώρα θα βρουν λύση στο πρόβλημα, τη στιγμή που δύο χρόνια αποτυγχάνουν, ο Γάλλος Πρόεδρος, σε υψηλούς τόνους, απάντησε ότι αφενός μεν δεν είναι ο ίδιος και η καγκελάριος Μέρκελ υπεύθυνοι για αυτήν την κρίση που έχει ξεσπάσει και αφετέρου ότι έχει υπάρξει πρόοδος τα τελευταία δύο χρόνια.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν ήταν ο ίδιος και η κ. Μέρκελ που έβαλαν στο ευρώ χώρες που δεν πληρούσαν κανένα κριτήριο και που παραβίασαν επί σειρά ετών το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Επεσήμανε, στη συνέχεια, ότι υπάρχουν χώρες που έχουν βγει από την κρίση, φέροντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία που το 2008 ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και σήμερα βγαίνει από την κρίση, την Πορτογαλία που χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης είναι σε καλή κατεύθυνση και στην Ισπανία που δεν είναι πια στο μάτι του κυκλώνα, χάρη στα μέτρα που έλαβε ο πρωθυπουργός.
«Καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις για χώρες στις οποίες δεν εκλεγήκαμε εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Σαρκοζί.
Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της τόνισε ότι η κρίση χρέους που ξέσπασε σήμερα είναι το αποτέλεσμα πολλών δεκαετιών και υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου στην ευρωζώνη.
«Αν επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, δεν πολεμάμε την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας πρέπει να το δούμε σε ρεαλιστική βάση και η ευρωζώνη πρέπει να προετοιμάσει την προστασία των άλλων χωρών μελών. Δήλωσε ωστόσο, ότι κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος 100% για το αποτέλεσμα των αποφάσεων.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την περικοπή του ελληνικού χρέους, η Α. Μέρκελ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις άρχισαν πρόσφατα και συνεχίζονται με στόχο να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για να θωρακιστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι οι εργασίες προοδεύουν, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος επεσήμανε ότι οι υπουργοί οικονομικών επέτυχαν συμφωνία την Παρασκευή.
Ερωτηθέντες ποιός τελικά θα πληρώσει τις τράπεζες, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε ότι αρχικά οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν οι ίδιες τα κεφάλαια από τις αγορές, αν δεν μπορέσουν θα απευθυνθούν στα εθνικά κεφάλαια και ως ύστατη λύση θα αποταθούν στον Ευρωμηχανισμό οικονομικής αρωγής EFSF.
Εν τω μεταξύ ο Ν. Σαρκοζί άφησε να εννοηθεί ότι εγκαταλείφθηκε η ιδέα το EFSF να χρηματοδοτείται από την ΕΚΤ, λέγοντας ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι «η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη».
Τέλος οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για να επιβληθεί φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. «Είναι υποχρέωση ηθική, πολιτική και οικονομική», δήλωσε ο Ν. Σαρκοζί.
H ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Την πεποίθηση ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συμφωνηθεί ένα “συνολικό πακέτο” που θα αφορά τη βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εργασιών της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο κ. Ρομπάι είπε ότι σημειώθηκε “ικανοποιητική πρόοδος” στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19.00 ώρα Ελλάδας, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι συμφωνήθηκε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για “περιορισμένη” αλλαγή των Συνθηκών και ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Πάντως, αποσαφήνισε ότι προκειμένου να ξεκινήσει συζήτηση για περιορισμένη αλλαγή των Συνθηκών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία στο επίπεδο των 27.
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Ελλάδα αποδεικνύει ξανά και ξανά ότι παίρνουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για να καταστήσουμε την οικονομία μας βιώσιμη και πιο δίκαιη. Είμαστε περήφανος λαός, και απαιτούμε να γίνεται σεβαστό ό,τι κάνουμε. Και κάνουμε ό,τι χρειάζεται, με μεγάλο πόνο, για να κάνουμε την Ελλάδα μια διαφορετική χώρα. Αλλά αυτή η κρίση δεν είναι ελληνική, είναι ευρωπαϊκή. Γι’ αυτό ως Ευρωπαίοι πρέπει να ενεργήσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά».
Leave a Reply