Νέα Υόρκη.- Η γενναιόδωρη προσφορά του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία Νίκου Μούγιαρη προς την Εδρα Ελύτη του Πανεπιστημίου Rutgers University της Νέας Ιερσέης, τιμήθηκε το προ περασμένο Σάββατο σε δείπνο που πραγματοποίησε ο σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών του Πανεπιστημίου. Ο Νίκος Μούγιαρης, που είναι ιδιοκτήτης της μεγάλης εταιρείας καλλυντικών Mana Products, είναι δραστήριο στέλεχος της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, ιδρυτικό μέλος της Ενιαίας Συντονιστικής Προσπάθειας Ελλήνων, ιδρυτής της οργάνωσης Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HΑLC) και εκτελεστικό αντιπρόεδρος του Παγκυπρίου, δώρισε το ποσό των 600.000 δολαρίων στην «Εδρα Ελύτη» τιμώντας την προτροπή του ποιητή «Μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη χώρα μου».
Ο κοσμήτωρ του πανεπιστημίου Δρ Θωμάς Παπαθωμάς κι ο πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής Ενωσης του Rutgers Βασίλης Χαντζής μίλησε με θέρμη για τον ευεργέτη και το έργο του. Επιπρόσθετα ο κ. Χαντζής είπε πως σκοπός της εκδήλωσης ήταν, πέραν της απόδοσης τιμής στο Νίκο Μούγιαρη, να γιορτάσουν όλοι τη λήξη της χρονιάς, αλλά και να ενημερώσουν και να αφυπνίσουν την κοινότητα για το έργο που επιτελεί η Εδρα Ελύτη.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, στενός φίλος του κ. Μούγιαρη και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, οι γενικοί πρόξενοι της Κύπρου και της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, οι πρόεδροι της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσέντας, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νέας Ιερσέης Τάσος Ευστρατιάδης, ο πρώην πρόεδρος της ΚΟΣΑ, Πανίκος Παπανικολάου, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης Τάσος Ζαμπάς, ο κοσμήτορας του Rutgers Ρίτσαρντ Φολκ και πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του πανεπιστημίου και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
Για την Εδρα Ελύτη που ιδρύθηκε το 1980 από τον καθηγητή Στάθη Μπουροδήμο μίλησε ο δρ Πάνος Γεωργόπουλος. Περίπου 150 φοιτητές εγγράφονται κάθε χρόνο στο πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών.
Εξαίροντας την προσφορά του Νίκου Μούγιαρη, ο Δρ. Γεωργόπουλος είπε ότι είναι καθοριστικής σημασίας για το πρόγραμμα και θα το βοηθήσει να ενισχυθεί περισσότερο.
Ο Νίκος Μούγιαρης στην ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την εκδήλωση και δήλωσε υπερήφανος που και ο ίδιος είναι απόφοιτος αυτού του σπουδαίου ακαδημαϊκού ιδρύματος. Απευθυνόμενος στους φοιτητές είπε πως έκαναν επιλέγοντας το Rutgers μία επιλογή η οποία θα τους δώσει ευκαιρίες στη ζωή τους, σε μία μεγάλη χώρα όπως η Αμερική.
Ως παραδείγματα επιτυχημένων παιδιών μεταναστών, ο κ. Μούγιαρης ανέφερε το γερουσιαστή Μενέντεζ, το Φίλιπ Κρίστοφερ, το ζεύγος Παπαθωμά κ.α. που ήταν παρόντες. Τόνισε με έμφαση ότι όσο ψηλά και να φτάσουμε με το μυαλό τη σκληρή δουλειά και την τύχη μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτούς που μας έχουν βοηθήσει» και μνημόνευσε τα άτομα που συνέβαλαν καθοριστικά στη ζωή του, ξεκινώντας από τους γονείς του, τους θείους του, το πανεπιστήμιο στο οποίο σπούδασε, τους εργοδότες του, τον αδελφό του Απόστολο που του δάνεισε τις πρώτες 6.000 δολάρια για να στήσει την επιχείρηση και τους συνεργάτες του.
Ο Νίκος Μούγιαρης προέτρεψε τους φοιτητές να μην ξεχνούν από πού προέρχονται και να επιστρέφουν στην κοινωνία, χωρίς να αναμένουν ανταπόδοση. Αλλά και να μην ξεχάσουν την ελληνική κληρονομιά τους και την Εδρα Ελύτη που πάντα θα χρειάζεται βοήθεια για να διατηρηθεί, να μορφώνει και να διαδίδει τον ελληνικό πολιτισμό στον κόσμο.
«Ποτέ να μην ξεχνάτε την Ελλάδα και την Κύπρο σ’ αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανάγκης τους. Ενταχθείτε και εργαστείτε με οργανισμούς των αποστολή η αποστολή είναι η βοήθεια. Τα δύο αυτά κράτη όπου εσείς, ή οι γονείς ή οι παππούδες σας γεννήθηκαν, βρίσκονται στα γόνατα οικονομικά. Ο λαός υποφέρει. Είναι σε δυσχερή κατάσταση εξ αιτίας κακής ηγεσίας τα τελευταία 30 χρόνια».
Συμπλήρωσε πως πέραν των κινδύνους που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Κύπρος, πρόβλημα διατήρησης αντιμετωπίζει και η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.
«Είναι υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ελληνική Διασπορά. Σ’ αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς πρέπει να ενωθούμε, και να εργαστούμε από κοινού, ώστε να γίνουμε ισχυρότεροι και αποδοτικότεροι ως Κοινότητα. Χρειαζόμαστε να σχεδιάσουμε το μέλλον και να σας βοηθήσουμε να γίνετε ηγέτες. Χρειαζόμαστε να βοηθήσουμε στη δημιουργία ιδρυμάτων στην κοινότητά μας, τα οποία ο κόσμος να εμπιστεύεται. Κι αυτό δεν μπορούν να γίνουν αλλιώς. Αν δεν τα κάνουμε, θα εξαφανιστούμε ως Ελληνική Κοινότητα», κατέληξε.
Leave a Reply