Σικάγο.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Η Greek News είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ορισμένους από τους πρωταγωνιστές του συνεδρίου και να λάβει τις απόψεις τους για τις εργασίες και τα αποτελέσματά του. Εκφράζουν τις απόψεις τους τα μέλη του συντονιστικού Κώστας Οικονομίδης και Σπύρος Γαρυφάλλης, ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης, ο πρόεδρος της Μικτής Διακομματικής Επιτροπής της βουλής, Νίκος Τσιαρτσιώνης κι ο Γενικός Γραμματέας της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννης Κυπαρισσίδης.
Στη διπλανή σελίδα παρατίθενται οι εκτιμήσεις του Θεόδωρου Σπυρόπουλου, όπως εκφράστηκαν στο συνέδριο.
Αξίζει να σημειώσουμε ιδιαίτερα την δήλωση του κ. Τσιαρτσιώνη και τη σχετική αναφορά για πλαισίωση των περιφερειών (των εθελοντών του οργανισμού) με επαγγελματικά στελέχη, τα οποία θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας στόχους όπως την παγκόσμια απογραφή του Ελληνισμού.
ΚΩΣΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Μέλος περιφερειακού συμβουλίου
Ένα μόνο μπορώ να πω, τέλος καλό όλα καλά. Η διαδικασία ορισμένες φορές δεν είναι εύκολη, όμως είμαι τελικά ευτυχής με το αποτέλεσμα και το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε. Έχουμε κανονισμό λειτουργίας του οργάνου κι ο συντονιστής αναγνωρίζει το συντονιστικό όργανο. Θα εργαστούμε μαζί του, όπως προσπαθήσαμε στα περασμένα δύο χρόνια. Προσβλέπω στα επόμενα δύο χρόνια και στην σύνταξη νέων κανονισμών τους οποίους θα υιοθετήσει το προσεχές συνέδριο σε δύο χρόνια.
Ερ. Ποιος τελικά ευθύνεται για την κατάσταση που δημιουργήθηκε;
Απ. Δεν θα έλεγα ότι φταίει κάποιος συγκεκριμένα. Έχουμε ένα νέο οργανισμό κι ένα νέο νόμο από την Ελλάδα. Είναι νέα ζητήματα που κουβαλούν τον πόνο της προσαρμογή από την οποία πρέπει να περάσουμε. Δυστυχώς είναι ο μόνος τρόπος για να το καταφέρουμε και αρκετές φορές οι διαδικασίες των συνελεύσεων δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Όμως στο τέλος τα καταφέραμε.
Ερ. Είδα πάντως κάποιες προσπάθειες στη διάρκεια του συνεδρίου για να βρεθεί συμβιβασμός. Γιατί χρειάστηκε να φτάσουμε στη 12η;
Απ. Δεν θέλω να σχολιάσω το τι κάναμε ή δεν κάναμε. Είχαμε συναντήσεις και ακολουθώ τη θέληση της πλειοψηφίας. Δεν αποφασίσαμε ως συμβούλιο να δημοσιοποιήσουμε τις συζητήσεις μας. Όμως είμαι ευτυχής που στο τέλος καταλήξαμε σε συμβιβασμό. Θα ευχόμουν να το πετυχαίναμε ευκολότερα, όμως σίγουρα ο δρόμος μας δεν είναι εύκολος . Και τώρα όλοι μας πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να επιτύχουμε τους στόχους του ΣΑΕ. Νομίζω με τη δημιουργία σταθερών κανονισμών λειτουργίας το ΣΑΕ θα μπορεί να προχωρά ανεξαρτήτως του ποιός θα ηγείται του συντονιστικού συμβουλίου της περιφέρειας.
Ερ. Υπάρχει ανάγκη να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν, ιδίως με τους δύο συναδέλφους σας του συντονιστικού;
Απ. Τίποτε δεν είχε προσωπικά κίνητρα ή αιτίες, σε ότι τουλάχιστον με αφορά. Αυτά που είπα κι όσα άκουσα δεν τα παίρνω προσωπικά. Ήταν κομμάτι της διαδικασίας που έπρεπε να ακολουθηθεί. Κι ότι επιτεύχθηκε δεν είναι δική μου επιτυχία, αλλά ολόκληρου του συντονιστικού συμβουλίου και του συνεδρίου.
ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΡΥΦΑΛΛΗΣ
Ήταν ένα από τα δύσκολα και μπορώ να πω πολύ χαμηλού επιπέδου συνέδρια. Δεν παρήχθη καθόλου έργο. Αν εξαιρέσουμε τη νεολαία, τα υπόλοιπα ήταν τετριμμένα, τα ακούμε και τα βλέπουμε σε όλα τα συνέδρια.
Ερ. Τελικά γιατί δεν έγιναν απολογισμοί;
Απ. Δεν έγιναν ούτε απολογισμοί, ούτε αναφορά των πεπραγμένων του ΣΑΕ στα δύο αυτά χρόνια, γιατί δυστυχώς η λειτουργία του στηρίχθηκε σʼ ένα μόνο άνθρωπο, το συντονιστή. Κι αυτό δεν είναι λειτουργία συντονιστικού συμβουλίου.
Ερ. Υπήρξε όμως κι ο αντίλογος, ότι εσείς τα μέλη του συντονιστικού δεν προσφέρατε τίποτε.
Απ. Εμείς που είμαστε η πλειοψηφία προσπαθήσαμε πάντοτε να είμαστε συναινετικοί. Δώσαμε και τις προτάσεις μας οι οποίες ποτέ δεν εισακούστηκαν. Τώρα πρέπει όλοι να καθήσουμε και να αποφασίσουμε για ένα καλύτερο ΣΑΕ. Να θέσουμε σωστές βάσεις, γιατί θέλουμε γερό ΣΑΕ. Αυτό είναι το μέλημά μας.
Ερ. Υπάρχει δυνατότητα συνεργασίες μετά από όλες αυτές τις αντεγκλήσεις και κατηγορίες που αλληλοεκτοξεύστηκαν;
Λυπούμαι να πω ότι ή όλη διοργάνωση του συνεδρίου έγινε από ένα μόνο άνθρωπο κι αυτό ήταν το λάθος που εμείς από την αρχή στηλιτεύσαμε. Δεν γνωρίζαμε ποιοι καθορίστηκαν αντιπρόσωποι, ποιοι κλήθηκαν, δεν γνωρίζαμε μέχρι τις ψηφοφορίες τον αριθμό των παρόντων κι αν υπήρχε απαρτία. Κι εκεί αποδείχθηκε πως δεν είχαμε καν την απαρτία για να λάβουμε τις αποφάσεις.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΔΗΣ
Είμαι ικανοποιημένος, ήταν ένα δυνατό συνέδριο και τα θέματα που συζητήθηκαν ενδιαφέροντα. Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από την οργάνωση της νεολαίας η οποία είναι το μέλλον της Ομογένειας. Ελπίζω η προσπάθεια αυτή να έχει συνέχεια και η νεολαία αυτή σιγά – σιγά να μπει στις οργανώσεις και να αναλάβει την ηγεσία τους, ώστε το μέλλον της Ομογένειας να είναι ευοίωνο.
Σε ότι αφορά τις αντιρρήσεις που υπήρχαν, πραγματικά μου δημιούργησαν ένα ερώτημα. Μιλούσαν για απόλυτη κυριαρχία του συντονιστή, όταν ο κανονισμός που είχε συνταχθεί από μεριάς του ΣΑΕ με τη βοήθεια του νομικού του συμβούλου, έλυνε αυτές τις απορίες. Υπήρξαν αμφισβητήσεις και τελικά δεν ψηφίστηκε ο κανονισμός, όπως ελπίζαμε, αλλά δόθηκε μία ενδιάμεση λύση, η οποία πιστεύω να βοηθήσει απʼ εδώ και πέρα στην καλή λειτουργία του συντονιστικού συμβουλίου στις ΗΠΑ.
Ερ. Θα ήθελα να σχολιάσετε την παρατήρηση ενός πρώην προέδρου της Παναρκαδικής, ότι πήρε φωτιά το σπίτι μας και πήγαμε την άλλη μέρα να το σβήσουμε. Και αφορούσε τους καλεσμένους εξ Ελλάδας, μεταξύ αυτών και την ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού.
Απ. Σʼ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου προσπαθούσαμε να πείσουμε τους αντιρρησίες ότι οι αντιρρήσεις τους δεν ήταν σωστές. Προσπαθούσαμε να τους μεταπείσουμε ότι ο κανονισμός λειτουργίας συνετάχθη από το ΣΑΕ αποβλέποντας σε καλή λειτουργία των Σ.Σ.. Δεν αφήσαμε να εκδηλωθεί η φωτιά, προσπαθήσαμε να πείσουμε τους αντιρρησίες, οι οποίοι τελικά το κατάλαβαν.
Ερ. Τα επόμενα βήματα;
Απ. Το προεδρικό διάταγμα καθυστέρησε λόγω της αργοπορίας των οργανώσεων να ανταποκριθούν στην εγκύκλιο του υφυπουργού, ώστε να έχουμε σωστό μητρώο και να γνωρίζουμε ποιες οργανώσεις υπάρχουν ανά τον κόσμο. Βάση αυτής θα γίνει και το προεδρικό διάταγμα, το οποίο είναι έτοιμο.
NIKOΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ
Ήταν ένα ζωηρό, ζωντανό και γόνιμο συνέδριο. Είχε δύο πολύ καλές εκπλήξεις, η μία της νεολαίας κι η άλλη η ανασκόπηση της δουλειάς που γίνεται στα σχολεία και ιδιαίτερα στα σχολεία τσάρτερ. Η ιστορία της όλης πραγματοποίησης των επτά συνδιασκέψεων δείχνει ότι παρουσιάστηκε όλη η θεματολογία των ζητημάτων του Απόδημου Ελληνισμού. Θα έχουμε για πρώτη φορά συγκεκριμένα ζητήματα που θα προέρχονται από τη βάση και θα παρουσιαστούν στη Βουλή των Ελλήνων την ημέρα που έχουμε αφιερώσει για τον Απόδημο Ελληνισμό, το Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
Νομίζω ότι πλέον πρέπει να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Να στοχοποιήσουμε και να ιεραρχήσουμε τις άμεσες προτεραιότητες και σταδιακά να μπούμε στην υλοποίηση.
Δίπλα στη μεγάλη αυτή οργάνωση της Ομογένειας που επαφίεται στον εθελοντισμό πρέπει να αναπτύξουμε κι ένα επαγγελματικό σύστημα το οποίο θα δουλεύει για να υποστηρίζει την ενεργοποίηση που υπάρχει, με στόχο να κάνουμε πράξη το όραμα του Οικουμενικού Ελληνισμού το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από την επαφή-καταγραφή ΄και να προχωρήσουμε επί τέλους στην καθολική απογραφή του Ελληνισμού ανά τον κόσμο. Δεν μπορεί να αφήνουμε αυτή τη μεγάλη υπόθεση στις εθελοντικές οργανώσεις που είναι ότι καλύτερο έχουμε, αλλά σε ένα επαγγελματικό οργανισμό ανά κέντρο, με κυρίαρχη κεντρική οργάνωση τη στατιστική υπηρεσία, για να μπορέσουμε πραγματικά να κάνουμε τη βάση που θα μας δώσει τη δυνατότητα δράσης σε όλες τις κατευθύνσεις.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΑΜΒΑΚΗΣ
Ερ. Πως να περιγράψω το συνέδριο σε μία πρόταση. Οτι φάγαμε δύο μέρες άσκοπα, ή ότι τελικά έστω και στο παρά πέντε τη γλιτώσαμε;
Απ. Να πούμε τέλος καλό όλα καλά. Όλοι οι Έλληνες και το ΣΑΕ κι οι οργανώσεις μας έχουμε πάντοτε ανησυχίες και αμφιβολίες, άλλοτε προτάσεις και προβληματισμούς, όλα αυτά είναι στο ιδίωμά μας και μας δίνουν το χάρισμα με δημοκρατικές λειτουργίας να φέρνουμε τελικά θετικά αποτελέσματα.
Θεωρώ το θετικό αποτέλεσμα έχει έλθει. Το συνέδριο είχε επιτυχία. Είχε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα.
Ερ. Με εξαίρεση τη νεολαία, ποια άλλα θετικά είδατε;
Απ. Έχω κατʼ αρχήν ως παράδειγμα τη νεολαία, που ήταν θετική. Έχω το γεγονός ότι μπήκαν κάποιες λειτουργίας στο θέμα του κανονισμού, που δίνουν τη δυνατότητα στα επόμενα δύο χρόνια να γίνουν καλύτερες κινήσεις. Επίσης τοποθετήθηκαν σε μία αρχή τα εθνικά θέματα.
Ερ. Έτσι ήταν και υπόλοιπα έξι συνέδρια που παρακολουθήσατε, ή εκεί συζήτησαν και τα υπόλοιπα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού και έγιναν απολογισμοί επιτροπών και τοποθετήσεις αντιπροσώπων; Γιατί εδώ αυτά δεν έγιναν.
Απ. Συζήτησαν οπωσδήποτε και αιτήματα και προβληματισμούς, κάτι που πρέπει να γίνεται πιο συχνά και να δίδεται μεγαλύτερος χρόνος. Θεωρώ ότι έχει πλέον κλείσει ένας κύκλος συνεδρίων κι έχω τη δυνατότητα να επισημάνω ότι τα επόμενα συνέδρια δεν θα πρέπει να γίνονται κατʼ αυτό τον τρόπο. Γνωρίζουμε τα αιτήματα και τα προβλήματά μας. Γνωρίζουμε τις ατέλειές μας και δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβανόμαστε και να κουράζουμε τον κόσμο. Δεν υπάρχει λόγος να μαζευόμαστε όλοι από τόσο μακριά χωρίς τελικά να φέρουμε το ποθητό αποτέλεσμα.
Τα αιτήματα είναι πλέον κωδικοποιημένα. Η νεολαία μας πλέον είναι οργανωμένη. Θεωρώ τα επόμενα συνέδρια πρέπει να αντιμετωπιστούν με επαγγελματικές προτάσεις. Να πλαισιωθούν τα συνέδρια με εισηγητές ειδικούς επιστήμονες και να υπάρχουν δίπλα στο 11μελές και στα συντονιστικά συμβούλια άνθρωποι οι οποίοι μπορούν στα επόμενα δύο χρόνια να φέρουν λύσεις στις προτάσεις όλων αυτών των χρόνων.
Οι λύσεις αυτές πρέπει να πηγαίνουν απευθείας στο Βουλή ώστε να λαμβάνουν και νομοθετική λύση.
Ερ. Ποια τα επόμενα βήματα;
Απ. Το 11μελές θα συνεδριάσει το Δεκέμβριο για αποτίμηση των συνεδρίων. Έχουμε προτάσεις μας και την υλοποίηση της πρότασης για την οικονομική μας αυτοδυναμία. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με το οποίο έχουμε συνάψει συνεργασία για την ίδρυση Ηλεκτρονικής Τράπεζας για τον Απόδημο Ελληνισμό θα μας κάνει την τελική πρόταση για να δούμε πως θα μπορούμε να την υλοποιήσουμε.
Περιμένουμε επίσης με μεγάλη αγωνία τη νεολαία και περιμένουμε να συνεδριάσουμε από κοινού και μετά να δούμε πότε θα γίνει η παγκόσμια συνάντηση της νεολαίας.
Τέλος έχουμε το μεγάλο θέμα των Ομογενειακών Μέσων Ενημέρωσης. Και να ευχαριστήσω και προσωπικά εσάς κ. Ζουπανιώτη και τη Greek News, γιατί από την πρώτη στιγμή είσαστε δίπλα μας και καμιά φορά είστε μία θετική εξαίρεση με την αγάπη που μας δείχνετε και την παρουσία σας.
Θα πρέπει τα ομογενειακά μέσα να συνεδριάσουν την Άνοιξη, να δούμε τα προβλήματά τους και πως μπορούμε να τα βοηθήσουμε.
Το ΣΑΕ δεν σταματά. Τα προβλήματα τρέχουν κι αύριο είναι μια άλλη μέρα.
Ερ. Είδα πάρα πολλούς να σπεύδουν να σας συγχαρούν γιατί με την παρέμβασή σας σώσατε το συνέδριο. Φοβηθήκατε κάποια στιγμή ότι το συνέδριο θα διαλυόταν;
Απ. Έπρεπε να κάνω την παρέμβαση για να γίνει κατανοητό ότι το καταστατικό λειτουργίας είναι δημοκρατικό. Δίδει τη δυνατότητα στα μέλη των συντονιστικών να μπορέσουν να έχουν υποχρεώσεις και υπευθυνότητες. Μπορούν να συναποφασίζουν με το συντονιστή τους και να προγραμματίζουν από κοινού. Να συμμερίζονται τα θέματα οικονομικής διαχείρισης. Γίνονται περισσότερο υπεύθυνοι και δραστήριοι. Αν δεν ψηφίζονταν οι κανονισμοί δεν θα είχαν αυτή τη δυνατότητα. Αυτό εξήγησα στο συνέδριο και θεωρώ ότι έγινε αντιληπτό.
Leave a Reply