Λευκωσία.- (GreekNewsOnline)
Θολό παρουσιάζεται το τοπίο σε σχέση με το θέμα της πραγματοποίησης της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή ανέφερε πως αυτό που φαίνεται πλέον εκ των πραγμάτων είναι πως είναι αδύνατο η διάσκεψη να γίνει πριν το τέλος του Μάρτη, και ως εκ τούτου η πραγματοποίησή της φαίνεται να μετατίθεται για παρακάτω.
Την σχετική είδηση είχε μεταδώσει νωρίτερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος»,
Δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε το πού, ούτε το πότε θα γίνει η διάσκεψη. «Είναι θολό το τοπίο», επεσήμανε η ίδια πηγή.
Σημείωσε πως φαίνεται να υπάρχει μια δυστοκία και λόγω των μέτρων που λαμβάνονται εξαιτίας της πανδημίας, αλλά πιθανότατα και λόγω της στάσης της Τουρκίας.
Έκανε λόγο για πιθανό παιγνίδι της Τουρκίας με τις ημερομηνίες σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας πως «εμείς επιδεικνύουμε τη μέγιστη ελαστικότητα γιατί θέλουμε να γίνει το ταχύτερο».
Σημειώνεται πως η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου.
Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Όπως γράφει στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο Ανδρέας Πιμπίησης, η Λευκωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Γενικός Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να κάνει και δεύτερες σκέψεις ως προς τη σύγκληση ακόμα και άτυπης συνάντησης 5+1 φοβούμενος ένα νέο αδιέξοδο, κάτι που θα τον αναγκάσει να βάλει τίτλους τέλους στο Κυπριακό. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται η κατάσταση με την πανδημία να προσφέρει επαρκείς δικαιολογίες ώστε η άτυπη συνάντηση να πάει σε βάθος χρόνου. Και ήδη άρχισε να μπαίνει ως νέα ημερομηνία ο Απρίλης. Από τις συζητήσεις και τις αναλύσεις που γίνονται στη Λευκωσία το τελευταίο διάστημα προκύπτει ότι ο Γενικός Γραμματέας μετά τις αρχικές του τοποθετήσεις για τη σύγκληση της άτυπης προπαρασκευαστικής συνάντησης το συντομότερο φαίνεται πως τα δεδομέ-να αλλάζουν και να γίνονται δεύτερες σκέψεις ίσως και με πιο ρεαλιστική προσέγγιση.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις καταλήγουν στο ότι ο ΓΓ ΟΗΕ μπροστά στον κίνδυνο να φορτωθεί ένα δεύτερο αδιέξοδο στο Κυπριακό αφήνει τα πράγ-ματα να κυλήσουν με πιο αργούς ρυθμούς. Η πανδημία και η αδυναμία μετάβασης των πέντε μερών στη Νέα Υόρκη είναι η μία πτυχή της καθυστέρησης στο να απευθύνει ο Αντόνιο Γκουτέ-ρες τις προσκλήσεις. Η άλλη πτυχή αφορά το κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο στο Κυπριακό που καθιστά δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας.
Ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος βρίσκεται και μετά την επιστροφή του στην Κύπρο σε ανοικτή γραμμή με τα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε στον Άλφα ότι μπήκε στη συζήτηση και ο Απρίλης ως χρονικός ορίζοντας πραγματοποίησης της συνάντησης: «Γίνονται συζητήσεις, συμμετέχω σε αυτές τις συζητήσεις, η δική μας επιθυμία βεβαίως είναι να γίνει η συνάντηση το ταχύτερο και δεν μας ευχαριστεί το γεγονός ότι είναι κυλιόμενη η ημερομηνία και μιλούσαμε αρχικά για πριν το τέλος του χρόνου, μετά για τις αρχές Ιανουαρίου, τέλη Ιανουαρίου, Μάρτιο, τώρα γίνεται λόγος και για Απρίλιο».
Στις δηλώσεις του ο Α. Μαυρογιάννης επιβεβαίωσε και τα όσα το προηγούμενο διάστημα είχε δημοσίευση ο «Φ» για τουρκικούς τακτικισμούς και μεθοδεύσεις προκειμένου οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό να συμπέσουν χρονικά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Μαρτίου. Ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν αρκούντως κα-τατοπιστικός στις δηλώσεις του: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όντως δεν έχει αποφασιστεί η ημερομηνία ούτε η τοποθεσία για την άτυπη συνάντηση, κυρίως τα Ηνωμένα Έθνη μας λένε ότι είναι λόγω των δυσκολιών του κορωνοϊού, εμείς διαβλέπουμε ότι υπάρχουν και κάποιες τουρκικές μεθοδεύσεις».
Περαιτέρω ανέφερε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει ποιες είναι οι σκοπιμότητες, αλλά εκείνο που βλέπει «είναι ότι όσο να ‘ναι επηρεάζει αν θέλετε τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία είναι μέσα στην ατζέντα της να ασχοληθεί αφενός με κάποια περαιτέρω μέτρα λόγω μη συμμόρφωσης, αυτή είναι αν θέλετε η αρνητική διάσταση για την Τουρκία και ενδιαφέρει και εμάς και ταυτόχρονα γίνεται λόγος για μια θετική ατζέντα για την Τουρκία. Αντιλαμβάνεστε ότι και οι δύο αυτές διαστάσεις από την πραγματοποίηση της συνάντησης πριν και οι όποιες αποφάσεις επίσης, πιθανόν επηρεάζουν και την άτυπη πενταμερή συνάντηση».
Ως προς τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς ο Α. Μαυρογιάννης ξεκαθάρισε πως «για εμάς είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα αρχής δεν πρόκειται να μετακινηθούμε από τη θέση για ΔΔΟ η οποία τυγχάνει της στήριξης του Σ.Α. των Η.Ε. και ο ίδιος ο ΓΓ ενεργεί με βάση μια αποστολή καλών υπηρεσιών και μια εντολή που του έδωσε το Σ.Α. που είναι αναζήτηση λύσης σε αυτό το πλαίσιο».
Στο μεταξύ το βράδυ της Πέμπτης βρέθηκε στο Λόφο η ομάδα των Συμβούλων του ΠτΔ προκειμένου να ενημερωθούν από τον Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό όπως αυτές καταγράφονται τον τελευταίο ένα χρόνο. Δηλαδή από την τελευταία ενημέρωση που έτυχε η ομάδα των συμβούλων μετά την τριμερή του Βερολίνου.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας ότι θα αξιοποιηθούν στην πορεία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό. Η πρώην υπουργός Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή, που είναι μέρος της ομάδας των συμβούλων, είπε πως τους δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για τις εξελίξεις.
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στέλνουν μηνύματα και απαντούν στις τελευταίες προκλητικές αναφορές των Τούρκων στο Κυπριακό και το θέμα της Αμμοχώστου.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, απευθύνθηκε προς όσους εναντιώνονται στην πενταμερή αλλά και προς τον Φουάτ Οκτάι, δηλώνοντας πως εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε ούτε πόλεις, ούτε πατρίδα. Σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, άρνηση μας στην πενταμερή, «ισοδυναμεί με το να χάσουμε οριστικά την Αμμόχωστο, τη Μόρφου, την Κερύνεια και την Καρπασία».
Το ΑΚΕΛ ανέφερε πως οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου για το Βαρώσι και τη λύση του Κυπριακού έρχονται να προστεθούν σε αλλεπάλληλες προκλητικές και εμπρηστικές τοποθετήσεις από αξιωματούχους της κατοχικής δύναμης. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ είναι «τοποθετήσεις που συγκρούονται με τα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και που ταυτόχρονα υπονομεύουν την προοπτική της επικείμενης άτυπης συνάντησης. Τοποθετήσεις που συνιστούν απειλή για το μέλλον και τα συμφέροντα της Κύπρου και των Κυπρίων.
Η συνεχής αναβολή της σύγκλησης της άτυπης πενταμερούς επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και τους φόβους μας ότι το ασαφές πλαίσιο και η ασαφής διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΕΔΕΚ.
«Επιπρόσθετα η επιβεβαίωση της παρελκυστικής τακτικής που ακολουθεί ο Γενικός Γραμματέας αλλά και η προκλητική συμπεριφοράς της Τουρκίας και των μεθοδεύσεων της Βρετανίας, επιβάλλουν όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:
Ξεκαθαρίσει ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να λάβει μέρος.
Να επαναφέρει επιτακτικά την ανάγκη πως όσοι ενδιαφέρονται για πραγματική πρόοδο στο κυπριακό θα πρέπει να διεκδικήσουν την σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με την παρουσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως προνοεί η σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».
Η ΕΔΕΚ σημειώνει πως η Διεθνής Διάσκεψη να γίνει με κατά προτεραιότητα συζήτηση της ουσίας του προβλήματος που είναι:
Η πλήρης αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων.
Ο επαναπατρισμός των εποίκων.
Η επιστροφή όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε συνθήκες ασφάλειας.
Η κατάργηση των εγγυήσεων.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι ο ΓΓ ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα κάνει δεύτερες σκέψεις σ’ ότι αφορά στη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Συμμαχίας των Πολιτών.
«Ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι μία Διάσκεψη στην οποία δεν διαφαίνονται κοινές θέσεις και κοινοί στόχοι ανάμεσα στις πλευρές, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για τη δική μας πλευρά.
Η επιμονή της Άγκυρας να προδικάσει και να προκαθορίσει το αποτέλεσμα της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης, μέσω των προκλητικών και επιθετικών δηλώσεων που προκύπτουν καθημερινά από εκπροσώπους της, έχει ως στόχο να «νομιμοποιηθεί» η Τουρκία ν’ αλλάξει πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.
Με τη στροφή προς τη «λύση δύο κρατών», η Τουρκία υλοποιεί το πρώτο της βήμα για να επιτύχει τον απόλυτο της στόχο, που δεν είναι άλλος από την προσάρτηση των κατεχομένων.
Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει έντονη ανησυχία για την επιμονή του ΟΗΕ για σύγκληση της Διάσκεψης, αφού κάτι τέτοιο θα στρώσει το χαλί στην Τουρκία για να επιτύχει τους επεκτατικούς της στόχους.
Υποδεικνύουμε και πάλι ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το κενό χρονικό διάστημα για να προβληματίσει τον ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ως προς τη χρησιμότητα αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύει η σύγκληση μίας τέτοιας Διάσκεψης».
Leave a Reply