Στο 82% τα ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κοινοποίησε στο γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης, τους πίνακες των επιτυχόντων του πρόσφατου διαγωνισμού, για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας.
Τα γραπτά του παραπάνω διαγωνισμού, ο οποίος διεξήχθη στη Νέα Υόρκη, με την ευθύνη του γραφείου Σ.Ε., το οποίο έχει οριστεί εξεταστικό κέντρο, είχαν σταλεί για βαθμολόγηση στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο στη συνέχεια ανακήρυξε τους επιτυχόντες του έτους 2003.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού:
Από τους 273 διαγωνισθέντες επέτυχαν και στις 4 εξεταζόμενες γλωσσικές δεξιότητες (κατανόηση προφορικού, κατανόηση γραπτού, παραγωγή προφορικού, παραγωγή γραπτού λόγου) οι 224, στους οποίους και χορηγείται το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας.
Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Δ΄ Επίπεδο (ανώτατο)
Διαγωνίσθηκαν 30, επιτυχόντες 13, ποσοστό επιτυχίας 43,4%
Γ΄ Επίπεδο
Διαγωνίσθηκαν 54, επιτυχόντες 46, ποσοστό επιτυχίας 85,2%
Β΄ Επίπεδο
Διαγωνίσθηκαν 89, επιτυχόντες 85, ποσοστό επιτυχίας 95,5%
Α΄ Επίπεδο (χαμηλότερο)
Διαγωνίσθηκαν 100, επιτυχόντες 80, ποσοστό επιτυχίας 80%
Σύνολο διαγωνισθέντων 273, επιτυχόντες 224, Συνολικό ποσοστό επιτυχίας 82%
Από τους 273 διαγωνισθέντες, επέτυχαν στη δεξιότητα παραγωγής προφορικού λόγου οι 271 ή ποσοστό επιτυχίας 99,3%.
3. Από τους 273 διαγωνισθέντες, 236 επέτυχαν στη δεξιότητα παραγωγής γραπτού λόγου ή ποσοστό επιτυχίας 86,4%.
4. Από τους 273 διαγωνισθέντες, 122 επέτυχαν στην κατανόηση προφορικού λόγου, ή ποσοστό επιτυχίας 92%.
5. Από τους 273 διαγωνισθέντες, 123 επέτυχαν στην κατανόηση γραπτού λόγου, ή ποσοστό επιτυχίας 90%.
Από την ανάλυση των στοιχείων επιτυχίας, προκύπτει ότι, με εξαίρεση τη δεξιότητα παραγωγής γραπτού λόγου, το ποσοστό επιτυχίας στις υπόλοιπες δεξιότητες κυμαίνεται, κατά μέσο όρο, στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 94%.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, γίνεται επίσης φανερό ότι, το 16% των διαγωνισθέντων, καίτοι δεν θα λάβουν Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας, (επειδή δεν πέτυχαν και στις 4 δεξιότητες), είναι ικανοί να παράγουν σωστά ελληνικό λόγο και να κατανοούν σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, τον προφορικό και γραπτό λόγο.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στο σύνολο των υποψηφίων, το εξεταστικό κέντρο της Νέας Υόρκης είχε 273 υποψήφιους από τους 1974 που συμμετείχαν σε όλο τον κόσμο, ήτοι ποσοστό συμμετοχής επί του συνόλου 14%. Επίσης, ενώ το ποσοστό αποτυχίας επί του συνόλου των διαγωνισθέντων σε όλο τον κόσμο φθάνει στο 22%, το ποσοστό αποτυχίας του κέντρου της Νέας Υόρκης περιορίζεται στο 18%.
Οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό θα κληθούν σε μια εκδήλωση (reception), που θα κάνει το Ελληνικό Προξενείο προς τιμήν τους, στις 25 Οκτωβρίου 2003, στο TERRACE ON THE PARK, αφιερωμένη στην Ολυμπιάδα 2004 – Ολυμπιακά Ιδεώδη.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής θα γίνει η απονομή των διπλωμάτων, τα οποία θα μας αποσταλούν από την Ελλάδα στο τέλος Σεπτεμβρίου. Στην εκδήλωση έχουν κληθεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Μπαμπινιώτης και ο διεθνώς αναγνωρισμένος ιστορικός των Ολυμπιακών Αγώνων καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλόριδας κ. David Young.
Leave a Reply