Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος
«Να μείνετε ενωμένοι σα μια γροθιά, κάτω από την σκέπη του Χριστού μας, με αγάπη στην πατρίδα όπου βρίσκονται οι ρίζες σας, τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας” κάλεσε τους ομογενείς ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το βράδυ της Παρασκευής 12 Ιουλίου η Χιακή Ομοσπονδία και ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια.

Ο Μητροπολίτης Χίου επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη μαζί με τον Δήμαρχο της ακριτικής νήσου, Μανώλη Βουρνούς, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Βορειοχωριτών για τον εορτασμό των 40 χρόνων του προσκυνήματος της Αγίας Μαρκέλλας στο Monticello της Νέας Υόρκης.
Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιάννης Κοντολιός καλωσόρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους, τονίζοντας πως η παρουσία τους προσδίδει μεγάλη χαρά και τιμή στους Χιώτες της Νέας Υόρκης.

“Η Χιακή Ομοσπονδία είναι πάντα ανοιχτή σε όλους και βασική της προσπάθεια σήμερα είναι να φέρουμε τους νέους κοντά μας. Με δράσεις όπως οι υποτροφίες και ορισμένες άλλες εκδηλώσεις όπως το Ομήρειο Βραβείο η Ομοσπονδίας μας είναι πάντα στο χάρτη”, είπε χαρακτηριστικά.

Ευχαρίστησε δε για την παρουσία τους τους πρώην προέδρους της Χιακής Ομοσπονδίας, Νίκο Μιχαλιό (και εκ των ιδρυτών) και Ευάγγελο Καββάδα, τον πρόεδρο των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων, Δημήτρη Κοντολιό, τον πρώην πρόεδρο Μάρκο Μαρινάκη, τον πρόεδρο του Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής», Παναγιώτη Γεραζούνη, καθώς και όλους τους παρισταμένους.

«Πριν από μερικά χρόνια σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα, μιλώντας σε σας και στους δικούς σας ανθρώπους, είχα πει ότι οι ΗΠΑ, φίλη και σύμμαχος χώρα της πατρίδος μας, έχει εμβληματικά στην πολιτιστική της ταυτότητα την αρετή και το ιδανικό της ελευθερίας. Και η αρετή και το ιδανικό της ελευθερίας έχουν τις ρίζες τους στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος και υπογράμμισε τα στοιχεία που συνέδεαν τους Έλληνες από την αρχαιότητα ακόμα, το “ομόθρησκον”, το “ομόγλωσσον”, το “όμαιμον” και το “ομότροπον”, με βασικότερο, όπως ανέφερε, στοιχείο την ίδια πίστη (ομόθρησκον), η οποία καλλιεργεί το αίσθημα και την αρετή της ελευθερίας.
«Εκείνο που σας κράτησε ισχυρούς στη νέα σας πατρίδα είναι ότι οργανωθήκατε σε κοινότητες με κέντρο την εκκλησία. Γύρω από την εκκλησία έγινε η κοινότητα, δίπλα στην εκκλησία έγινε το σχολείο της κοινότητας και οι διάφοροι σύλλογοι δραστηριοποιήθηκαν γύρω από την κοινή πίστη», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, συγχαίροντας τους ομογενείς και προτρέποντας τους να παραμείνουν πιστοί και εδραίοι στις ρίζες και τις κοινές τους αξίες.
“Εκρατήσατε αναμμένο το λυχνάρι της καρδιάς σας από το λυχνάρι της πίστης που σας έδωσαν οι προπάτορές σας. Και το λυχνάρι αυτό καλείστε τώρα να το μεταλαμπαδεύσετε, να το ανάψετε και στις καρδιές των παιδιών σας και στις καρδιές των παιδιών των παιδιών σας”, τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος.

Αναφερόμενος στην ελληνική γλώσσα, είπε ότι γνωρίζει πως διδάσκεται εδώ στα περισσότερα σχολεία.
«Διάβασα μάλιστα χθες στη Greek News ότι έγιναν με επιτυχία και οι εξετάσεις για να μάθουν τα Ελληνόπουλα τη γλώσσα των πατέρων τους. Υπάρχουν φυσικά σήμερα κάποιες νεότερες γενιές που δεν έχουν τόσο στενή επαφή με τη γλώσσα αυτή», πρόσθεσε.
Επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί η διδασκαλία και δεύτερης ξένης γλώσσας (Αγγλικά, Γαλλικά), ο Μητροπολίτης Μάρκος προέτρεψε πατρικά τους ομογενείς και τα παιδιά τους στις ΗΠΑ, «εκτός από την επίσημη γλώσσα της χώρας σας που οφείλετε να τη γνωρίζετε και να την ομιλείτε, να μαθαίνουν σαν μία πρώτη ακόμα γλώσσα την Ελληνική».

«Να μην υπάρχει δηλαδή κανένα παιδί που είναι κλαδί από ρίζα μεταφυτευτή από την Ελλάδα που να μην γνωρίζει την ελληνική γλώσσα», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, τους προέτρεψε να τηρούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους. «Οσο είσαστε προσηλωμένοι στις παραδόσεις της γης από την οποία εσείς και οι πατέρες σας προήλθαν, θα ξέρετε ότι κανένας δε θα μπορεί να σας νικήσει», είπε και προσέφερε στη Χιακή Ομοσπονδία την εικόνα της «κατ’ εξοχήν Χιώτισσας» Αγίας Μαρκέλλας.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, κάλεσε όλους με την ευκαιρία των αλλαγών, όπως είπε, στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, “να κάνουμε μια καινούργια αρχή και να δουλέψουμε για το καλύτερο της πατρίδας μας”, με προσήλωση στις αρχές και τις αξίες που μας ενώνουν.
Νωρίτερα, το μεσημέρι της Παρασκευής ο Μητροπολίτης Χίου έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Μανχάτταν.
Η υποδοχή
Ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος, συνοδευόμενος από τον Αρχιδιάκονο π. Απόστολο Λάρδα και ο Δήμαρχος της Χίου, αφίχθησαν στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Πέμπτης 11 Ιουλίου και το ίδιο βράδυ παρακάθισαν σε δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν τους από τις ηγεσίες της Χιακής Ομοσπονδίας και του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου “Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα” στο ξενοδοχείο “Four Points By Sheraton” στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών, Δημήτρης Μουτάφης, καλωσορίζοντας τους υψηλούς καλεσμένους, επισήμανε ότι η παρουσία τους αποτελεί τιμή για τον σύλλογο και ιδιαίτερα φέτος που συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη δημιουργία του παρεκκλησιού της Αγίας Μαρκέλλας. «Έχουμε φέρει όλη τη Χίο στα βουνά», τόνισε ο κ. Μουτάφης.
«Εύχομαι να σας βλέπουμε πιο τακτικά εδώ στην Αμερική γιατί το χρειαζόμαστε», τόνισε στο καλωσόρισμά του εκ μέρους της Χιακής Ομοσπονδίας ο πρόεδρός της Γιάννης Κοντολιός.
«Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι γιορτάζουμε φέτος τα 40 χρόνια της Αγίας Μαρκέλλας», επισήμανε ο επιχειρηματίας και ευεργέτης του Συλλόγου και της κοινότητας του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ, Στυλιανός Ζερβούδης.
«Σας καλωσορίζουμε με όλη μας την καρδιά και ευχόμαστε να αισθανθείτε ότι ήρθατε στη Χίο της Ομογενείας που έχει πολλή αγάπη για τη νήσο μας, για την Εκκλησία και όλο τον Ελληνισμό», σημείωσε ο π. Βασίλειος Λούρος, ιερέας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, ο οποίος ανέλαβε πριν από δύο χρόνια την ευθύνη για το προσκύνημα.
Leave a Reply