Νέα Υόρκη.-
Οι αφηγήσεις νέων ανθρώπων για ιστορίες που σφράγισαν την ζωή τους σε κρίσιμες στιγμές της προπολεμικής και της μεταπολεμικής Ελλάδας, ανεβαίνουν στη θεατρική σκηνή του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στην Αστόρια, στη μουσικοθεατρική παράσταση “Γιοί και Κόρες”, του Γιάννη Καλαβριανού.
Πρόκειται για ένα έργο βασισμένο σε αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που περιγράφουν την ιστορία της Νεότερης Ελλάδας. Έντεκα αληθινές ιστορίες για την Μετανάστευση, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τον μεγάλο σεισμό της Κεφαλονιάς, την ανέγερση του Τείχους στο Βερολίνο, τη Χούντα και την Ελλάδα στα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Και μέσα σ’ αυτά η διαρκής αναζήτηση της ευτυχίας καθημερινών ανθρώπων, πέρα από τις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές της πρόσφατης ιστορίας του Ελληνικού κράτους. Ή με ιστορίες που σε φέρνουν πίσω στο αγνό ποδόσφαιρο της δεκαετίας του ’50, που οι παίκτες έπαιζαν για τη φανέλα.
Στα ιστορίες του Γιάννη Καλαβριανού προσθέτονται παράλληλες ιστορίες Ελληνοαμερικάνων μεταναστών από την Ελένη Δρίβα.
Την παράσταση υπογράφει σκηνοθετικά η Λητώ Τριανταφυλλίδου. Η παράσταση ανέβηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 24 Απριλίου.
Η παράσταση έχει τη μορφή της αφήγησης. Όχι της αργής, αλλά μιας γρήγορης εναλλαγής αφηγητών που κρατούν το θεατή σε συνεχή εγρήγορση, με δυνατές ατάκες και περιγραφές, που εναλλάσσουν τις εικόνες. Όλα αυτά δένουν με τα τραγούδια των περιόδων που περιγράφονται (τα περισσότερα από την σοπράνο Αλεξάνδρα Σκένδρου) δημιουργώντας μια ζεστή νοσταλγία.
«Μέσα από αυτό το μουσικοθεατρικό ταξίδι, οι χρονικές αποστάσεις μεταξύ των γενεών αμβλύνονται και οι επιθυμίες, οι αγώνες και τα πάθη των χαρακτήρων ταυτίζονται με τις δικές μας αναζητήσεις για ευτυχία και ευμάρεια», γράφει εύστοχα το πρόγραμμα.
Τα σκηνικά είναι λιτά, παρόλα αυτά η συνεχής μετακίνησή τους τις πιο φορές είναι το σινιάλο ότι άλλαξε η ιστορία. Η σκηνοθέτις Λητώ Τριανταφυλλίδου πολύ ευφάνταστα αξιοποιεί τα πιο απλά αντικείμενα και κινήσεις, δημιουργώντας από μία καρέκλα, ή ένα τραπέζι την αίσθηση του σεισμού της Κεφαλονιάς.
Πολύ καλή η απόδοση των ηθοποιών της παράστασης, Φώτη Μπάτσα, Μανταλένας Παπαδάτου, Νίκου Σιώζου και Αλεξάνδρας Σκένδρου. Σημειώνω ιδιαίτερα την Μανταλένα Παπαδάτου, για την συμβολή της με το παίξιμό της στη δημιουργία του συναισθήματος της νοσταλγίας, για μια σκληρή εποχή, την οποία όμως ομορφαίνουν τα νιάτα.
«Αν δεις άνθρωπο να μιλάει πολύ να τον αγαπάς, γιατί είναι σε έλλειψη», λέει μία από τις ατάκες.
«Το σπίτι δεν είναι τόπος, είναι συναίσθημα», λέει άλλη μία, σε ιστορία για τη μετανάστευση.
Δύο ιστορίες Ελληνοαμερικάνων μεταναστών από την Ελένη Δρίβα, αναφέρονται σε δύο γνωστά μας και προσφιλή πρόσωπα που έφυγαν. Η πρώτη για τη Ρεγγίνα Παγουλάτου. Η άλλη για την ψυχή του ΚΕΠ (μαζί με το σύζυγό της Δημήτρη Μπεργελέ), Αννα Πολίτη. Και οι δύο όμορφες και κοντά στην πραγματικότητα.
Φτάνουμε λοιπόν στην ιστορία της Αννας, με την οποία και τελειώνει το έργο. Τον αγώνα της, την πολιτική της δράση, το θέατρο «που ήταν η ζωή της». Την πάλη της με τη αρρώστια και την τελευταία μεγάλη παράσταση, «Αυλή των Θαυμάτων»… Κι όλα αυτά σε πρώτο πρόσωπο, τόσο κοντά στην πραγματικότητα, που νόμιζες ότι η ίδια η Αννα σου τα έλεγε.
Σε ευχαριστούμε Ελένη Δρίβα για το δάκρυ που κύλησε στα μάγουλά μας. Και το πήραμε μαζί μας φεύγοντας, για να μην ξεχνάμε αυτή την υπέροχη γυναίκα.
Το έργο «Γιοι και κόρες» του Γιάννη Καλαβριανού ανέβηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαυρου το 2012. όπου έλαβε εξαιρετικές κριτικές από τον τύπο. Ανέβηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου στην Αθήνα το φθινόπωρο του 2012. Η παράσταση ταξίδεψε στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καβάλα, Λάρισα, Ηράκλειο) και στο Εξωτερικό (Ιταλία, Κύπρο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ισπανία).
Οι τελευταίες παραστάσεις του έργου “Γιοι και Κόρες” δίνονται Παρασκευή 22 Απριλίου και Σάββατο 23 Απριλίου στις 8:00μμ και την και Κυριακή 24 Απριλίου στις 4:00μμ. Το Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού βρίσκεται στις 26-80 30th St, Astoria, NY 11102.
Για πληροφορίες και κρατήσεις (718) 726-7329
info@greekculturalcenter.org , gcctheater@gmail.com www.greekculturalcenter.org
Αποστόλης Ζουπανιώτης
Leave a Reply