Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Την ίδρυση της «Καλλινίκειου» Εδρας Βυζαντινών Σπουδών, με πρώτο τακτικό καθηγητή τον Δρ. Βασίλειο Μαρίνη ανακοίνωσε και επίσημα ο πρόεδρος του Queens College, Δρ. Τζέιμς Μάισκενς, στη διάρκεια της 29ης τελετής αποφοίτησης του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολεγίου, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.
Η λειτουργία της νέας έδρας, που θα έχει στόχο τη διδασκαλία και τη μελέτη της βυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας κατέστη δυνατή χάρη στη δωρεά του Καλλινίκειου Ιδρύματος, ύψους $ 400,000 δολαρίων για τη δημιουργία του αποθεματικού Ταμείου, ενώ σημαντικά συνέβαλε και το ίδιο το Queens College.
Παράλληλα, ο διευθυντής του Κέντρου, Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης γνωστοποίησε την απόφαση της καθηγήτριας Αντζελας Κωνσταντινίδη- Hero, να δωρίσει στο Κέντρο Βυζαντινών και Νεοοελληνικών Σπουδών την προσωπική της βιβλιοθήκη. Η καθηγήτρια, η οποία έχει τεράστια προσφορά στις Βυζαντινές Σπουδές, δίδαξε στο Κολλέγιο Κουίνς από το 1978 μέχρι το 1992 και πρόσφατα τιμήθηκε από το εκπαιδευτικό ίδρυμα κατά το Αʼ Καλλινίκειο Συνέδριο Βυζαντινολόγων.
«Η νέα μόνιμη έδρα και η δωρεά της βυζαντινής βιβλιοθήκης της Αντζελα Hero δίνουν στο Κέντρο ένα πολύ μεγάλο βάθος, όσον αφορά στις Βυζαντινές Σπουδές», τόνισε ο Δρ. Ιωαννίδης, σημειώνοντας ότι «οι Βυζαντινές Σπουδές στην Αμερική εισέρχονται σε μια νέα φάση, βρίσκονται σε μια πορεία αναγέννησης και θα έχουν απήχηση σε παναμερικανικό επίπεδο». «Πιστεύω», συνέχισε ο Δρ. Ιωαννίδης, «ότι το Κέντρο μας θα διαπρέψει και στις Βυζαντινές Σπουδές, χωρίς να παραμελούμε καθόλου και τις σύγχρονες ελληνικές σπουδές, για τις οποίες βέβαια προχωρούμε» και εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς το Καλλινίκειο Ιδρυμα και τον πρόεδρό του Εμμανουήλ Δήμο για την σημαντική αυτή δωρεά.
«Είναι το τέλος μιας μεγάλης πορείας και η αρχή μιας ακόμα μεγαλύτερης πορείας», δήλωσε ο καθηγητής της Καλλινίκειου Εδρας, Δρ. Βασίλειος Μαρίνης, εκφράζοντας τη μεγάλη του χαρά, αλλά και τη μεγάλη τιμή για τον ίδιο, όπως χαρακτηριστικά είπε, «να παραλαμβάνει τη δάδα από την καθηγήτρια Αντζελα Hero».
«Ελπίζουμε σύντομα να οργανώσουμε το πρόγραμμα των Βυζαντινών Σπουδών, να προσφέρουμε μαθήματα Ιστορίας, Αρχαιολογίας, σύντομα ίσως και Θεολογίας. Θέλουμε να οργανώσουμε μια πολύ καλή επιστημονική βιβλιοθήκη, έχουμε ήδη διοργανώσει ένα συνέδριο -τον Απρίλιο- με μεγάλη επιτυχία. Εχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, αλλά είναι όλα πολύ ευχάριστα», επισήμανε ο Δρ. Μαρίνης.
Ο πρόεδρος του Queens College Δρ. Μάισκενς εξήρε το έργο που επιτελείται στο Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, τονίζοντας ότι σημειώνεται «μεγάλη πρόοδος» και ευχαρίστησε τόσο το Καλλινίκειο Ιδρυμα για την συμβολή του στην ίδρυση της νέας έδρας, όσο και την ελληνοαμερικανική Κοινότητα στο σύνολό της για τη στήριξη που παρέχει όλα αυτά τα χρόνια προς το Κέντρο.
Η διάλεξη
«Η ώρα των Βυζαντινών Σπουδών έφτασε», τόνισε η Δρ. Έλεν Έβανς, Επιμελήτρια Παλαιοχριστιανικής και Βυζαντινής Τέχνης στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, η οποία ήταν η βασική ομιλήτρια της τελετής αποφοίτησης, στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων «Κωνσταντίνος Δ. Παπαρρηγόπουλος». Στην ομιλία της η Δρ. Εβανς έκανε αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη Βυζαντινή παρουσία στην Αμερική, τονίζοντας ότι «το ενδιαφέρον για το Βυζάντιο παραμένει μεγάλο» και ότι διαπιστώνεται μια «τάση αναγέννησης».
Η Δρ. Εβανς αναφέρθηκε αναλυτικά σε σειρά εκθέσεων βυζαντινής τέχνης σε μεγάλα αμερικανικά μουσεία και ιδρύματα, σε συμπόσια και εκδόσεις που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί με θέμα τη βυζαντινή κληρονομιά, τα οποία προσέφεραν, όπως είπε, μοναδικές ευκαιρίες για να εκτιμηθεί ένας τόσο μεγάλος πολιτισμός. Επισήμανε δε τον ξεχωριστό ρόλο που έπαιξε το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στην προώθηση των Βυζαντινών Σπουδών, με τη διοργάνωση τα τελευταία 30 χρόνια τριών μεγάλων εκθέσεων για το Βυζάντιο. («Η Εποχή της Πνευματικότητας» το 1977, «Δόξα του Βυζαντίου 843-1261 μ.Χ.», το 1997 και «Βυζάντιο: Πίστη και Δύναμη. 1261-1557» το 2004).
Οι υποτροφίες
Δέκα ήταν οι φετινοί απόφοιτοι του Κέντρου, ενώ συνολικά 19 φοιτητές έλαβαν υποτροφίες που δόθηκαν από διάφορα Ταμεία και ομογενειακούς φορείς. Μεταξύ αυτών και οι δύο υποτροφίες ύψους $ 500 δολαρίων έκαστη, από την εφημερίδα GreekNews στη μνήμη του Αχιλλέα (Αρτσι) Μαυρομάτη, η πρώτη, και του Σωτήριου Δ. Πανάγου, η δεύτερη. Τις υποτροφίες έδωσαν οι συνεκδότες της εφημερίδας Απόστολος Ζουπανιώτης και Δημήτριος Πανάγος στις φοιτήτριες Σοφία Παπαδάτου και Αναστασία Πουρσανίδη, αντίστοιχα.
Περισσότεροι από 14,000 φοιτητές έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από την ίδρυσή του το 1974, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στο Queens College φοιτούν περίπου 1,500 νέοι ελληνικής καταγωγής.
«Με τις υποτροφίες αυτές και χάρη σʼ αυτούς τους ανθρώπους ενισχύεται η προσπάθεια διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας της ελληνοαμερικανικής νεολαίας», τόνισε παραλαμβάνοντας το βραβείο και την υποτροφία «Κωνσταντίνος Δ. Παπαρρηγόπουλος» από τον πρόεδρο του Queens College, Δρ. Τζέιμς Μάισκενς, η αριστεύσασα Μαρία Γκουέρος.
«Το Βυζάντιο είναι ζωντανό χάρη σʼ εσάς» τόνισε ο Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Σκορδαλός, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Αμερικής, ο οποίος απένειμε τις δύο υποτροφίες στο όνομα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, μεταφέροντας στους φοιτητές και τα στελέχη του Κέντρου μήνυμα και μαζί τα συγχαρητήρια του προκαθήμενου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική.
Όπως κάθε χρόνο, υποτροφίες δόθηκαν από την Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης, τη Χιακή Ομοσπονδία Αμερικής, την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου, την Ενωση Κωνσταντινουπολιτών, την Παγχιακή Ενωση «Κοραής», το Σύλλογο Νομού Μαγνησίας «Αργοναύτες», την οικογένεια Πανίκου και Νάσιας Παπανικολάου, τον εκδοτικό οργανισμό «Πέλλα» και την οικογένεια Σάββα Τσίβικου.
Χαιρετισμό της Γενικής Προξένου Αικατερίνης Μπούρα μετέφερε στους φοιτητές η Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Σοφία Βέβε, η οποία στο σύντομο χαιρετισμό της επισήμανε τη συμβολή του Κέντρου στη διατήρηση και προώθηση των ελληνικών σπουδών και του ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο αξιόλογο έργου που επιτελεί το Κέντρο από την ίδρυσή του, το 1974, αναφέρθηκε η Γενική Πρόξενος της Κύπρου, Μάρθα Μαυρομμάτη, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη στήριξη που παρέχει το Κέντρο στο δίκαιο αγώνα των Κυπρίων.
Η τελετή ξεκίνησε με προσευχή από τον π. Σεβαστιανό Σκορδαλό, την ομιλήτρια Δρ. Ελεν Εβανς παρουσίασε ο πρύτανης Δρ. Ευάγγελος Γκύζης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος του συμβουλευτικού συμβουλίου του Κέντρου Δρ. Χρήστος Στρατάκης.Ολοι οι ομιλητές εξήραν τη μεγάλη προσφορά στο Κέντρο Βυζαντινών και Νεολληνικών Σπουδών εδώ και 20 χρόνια της βοηθού διευθύντριας και υπεύθυνης του προγράμματος Εφης Λέκκα.
Leave a Reply