Δραματικές εκκλήσεις Παπανδρέου – Βενιζέλου στη ΔΕΘ. Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού και νέα μέτρα, εν μέσω απειλών της Ε.Ε. και διαδηλώσεων.
Θεσσαλονίκη.- «Προτιμώ όλοι να χάσουμε κάτι, παρά να χάσουμε όλοι τα πάντα για πάντα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ και διακήρυξε ότι είναι αποφασισμένος να πάρει οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί για να μην κινδυνέψει η πορεία της χώρας.
“Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να κλειδώσει η συμφωνία του Ιουλίου”, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι “δίνουμε μάχες, βρισκόμαστε εν μέσω μιας οικονομικής θύελλας, αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας απειλήσει”, είπε και συμπλήρωσε: “Η Ελλάδα δεν θα γίνει εξιλαστήριο θύμα για τα προβλήματα της Ευρώπης”.
“Πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που αποφασίζουμε. Εάν δεν γίνει αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει διορθωτικά μέτρα”, δήλωσε, ερωτηθείς για το πόσο ακόμα θα επιβάλλονται νέα μέτρα. Χαρακτήρισε επαρκή για το 2011 και τι 2012 τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος, υπό την αίρεση ότι “θα είμαστε συνεπείς”.
Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε “μεγάλο ασθενή” τον δημόσιο τομέα, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος είχε ενημερώσει τους εταίρους μας για αυτό το πρόβλημα.
“Είναι πατριωτικό μας καθήκον και κάλεσμα να αλλάξει η χώρα”, είπε, υπογραμμίζοντας ότι όσο είμαστε συνεπείς δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα.
Υπάρχουν κινήματα που λένε “δεν πληρώνω”, όχι “δεν λαδώνω”, τόνισε, σημειώνοντας ότι “η χώρα δεν θα αλλάξει και δεν θα πάει μπροστά εάν δεν βοηθήσουμε όλοι”.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο τομέα, αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο, αναφέρθηκε στο ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο, επισημαίνοντας την ανάγκη για δικαιοσύνη και αξιοκρατία: “Δεν μπορεί κλητήρας ενός υπουργείου να παίρνει περισσότερα από έναν διευθυντή άλλου υπουργείου”, είπε. Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του δημοσίου- ήδη- κατά 100.000 άτομα.
“Δεν υπάρχει ο φόβος της απόλυσης στο στενό δημόσιο τομέα, τουλάχιστον σήμερα”, επισήμανε και πρόσθεσε: “Ούτε ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων θα πάει στο μισό, αλλά θα πάμε σε ένα ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο”.
Σε ερώτηση αν θα προτείνει άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο στη συνταγματική αναθεώρηση, απάντησε: “Δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού στο τι θα συζητήσουμε”.
“Εμείς δεν φυγομαχούμε, δεν πετάμε καυτή πατάτα σε κάποιον άλλο. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές. Θέλει μία κυβέρνηση που μάχεται”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας κάθε σενάριο πρόωρων εκλογών.
“Η ΝΔ, που ευθύνεται κατά πολύ για όσα ζούμε σήμερα, πρέπει να βάλει πλάτη”, τόνισε, λέγοντας ότι πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υπέρ της συναίνεσης. Κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά ότι ακολουθεί το δρόμο του προηγούμενου προέδρου της ΝΔ- “που δεν έβλεπε το πρόβλημα”-, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι απέδειξε πως “δεν είναι ώριμη για συγκυβερνήσεις”.
“Πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα, είναι η μεγάλη μας ευκαιρία”, επισήμανε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε πολιτική βούληση για μεγάλες αλλαγές.
Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία, Βρετανία και Γερμανία θα φορολογούνται και τα χρήματα θα καταβάλλονται στο ελληνικό κράτος. Σημείωσε ότι δεν έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι αυτή θα γίνει πράξη.
Ο ίδιος ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί συμβούλιο για επενδύσεις με Έλληνες της διασποράς “που θα συμβάλλουν από την πλευρά τους στην προσπάθεια”.
“Το πρόβλημα δεν είναι η δική μου εκλογή, είναι η μάχη για την πατρίδα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. “Είμαστε κοντά στον στόχο και μπορούμε να φτάσουμε στον στόχο, να κλειδώσουμε μια συμφωνία. Δεν είναι θέμα της τρόικας, μην ψάχνουμε για εχθρούς άλλους”, είπε.”Το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να μην λαμβάναμε αποφάσεις. Όταν λαμβάνεις αποφάσεις υπό τέτοια πίεση υπάρχουν και λάθη”, είπε ο κ. Παπανδρέου, σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν ευθύνες για τα λάθη που έχουν γίνει. “Κανείς δεν φανταζόταν το αποτέλεσμα που θα είχε το μέτρο των αποδείξεων. Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και ξαναβάζουμε το καράβι στο σωστό δρόμο. Για αυτό γίνονται διορθωτικές κινήσεις”.
Ερωτηθείς εάν η χώρα έχει αποφύγει τη χρεοκοπία, είπε ότι “αυτό που αποφύγαμε είναι μια καταστροφική χρεοκοπία. Αυτό που γίνεται με το PSI για τα ομόλογα είναι μια οργανωμένη, συμφωνημένη, μείωση του χρέους”. Και συμπλήρωσε: “Το κάναμε για να μειωθούν τα βάρη και να δώσουμε το μήνυμα στις αγορές ότι το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο και μπορεί κανείς να επενδύσει στην Ελλάδα”.
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός είπε ότι “οι βουλευτές εκφράζουν και έχουν χρέος να εκφράσουν την αγωνία των πολιτών”. “Είμαι περήφανος για αυτήν την ΚΟ. Γιατί έβαλε το εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό συμφέρον πάνω από τις προσωπικές πελατειακές ψηφοθηρικές πιέσεις”.
Σε ερώτημα για την ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, έχει αναφέρει ότι η χώρα του θέλει να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
“Έχουμε συζητήσει με τους Γερμανούς για ένα εκτεταμένο δίκτυο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που θα έχει έσοδα και θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Η χώρα μας έχει δυνατότητες, αλλά δεν είχε έως τώρα το σχέδιο. Βάζουμε βάσεις και προσελκύουμε επενδυτές. Αλλά χρειαζόμαστε τη σταθερή βάση για να έρθει ο επενδυτής. Όπως είναι η απόφαση της 21ης Ιουλίου”, είπε.
Και πρόσθεσε: “Πρέπει να χτυπήσουμε τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία. Και δημιουργούμε ένα συμβούλιο για επενδύσεις από τη Διασπορά, που θα συμβάλλει στο θέμα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων”.
Ενημέρωσε δε ότι στα τέλη του μήνα θα μεταβεί στη Γερμανία, όπου θα έχει επαφές με βιομηχάνους για προοπτικές επενδύσεων.
Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές βίας από την Τουρκία προς την Κύπρο για την ΑΟΖ, είπε ότι “διεκδικούμε όλα τα δικαιώματά μας, όπως με την υφαλοκρηπίδα και το θέμα ΑΟΖ είναι θέμα δικαιώματος, αλλά και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες”.
“Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η απειλή βίας και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα. Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα δεν επιθυμεί να υπάρξει απειλή βίας, καθώς η Κύπρος έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τους πόρους της”, τόνισε.
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε νωρίτερα την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ανακοίνωσε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης μετά το τέλος του υπουργικού, ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν έχουν να κάνουν με την τελευταία αναχώρηση του κλιμακίου της τρόικας.
Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν υστερήσεις στον προϋπολογισμό και είπε ότι θέλουμε περίπου δύο δισ. για να πετύχουνε στόχο μας. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ειδικό τέλος στην ακίνητη περιουσία (χτισμένη επιφάνεια) που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που θα φτάνει από 0,5 έως τα 10 ευρώ το τετραγωνικό, ανάλογα με την περιοχή.
Το τέλος θα ισχύσει για δύο χρόνια. Για φέτος θα εισπραχθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ του χρόνου θα πληρώνεται σε δόσεις.
Όπως είπε, θα ληφθεί υπόψη ποιος είναι άνεργος, ανάπηρος, τρίτεκνος, πολύτεκνος κτλ, ενώ θα ληφθούν υπ΄όψη και οι αλλαγές στις αξίες της γης.
Αναγνώρισε ότι το μέτρο είναι δυσβάσταχτο, αλλά, ζήτησε να γίνει συλλογική προσπάθεια. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «αν θέλουμε να βγάλουμε το κεφάλι από το νερό, πρέπει να πάρουμε σημαντική απόφαση», τονίζοντας ότι το υπουργικό έλαβε τις παραπάνω αποφάσεις ομόφωνα με συνείδηση ιστορικής ευθύνης. Επίσης, σημείωσε ότι το μέτρο αυτό είναι δίκαιο και μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα, ώστε να αποδώσει άμεσα. Είπε ακόμα ότι θα καλέσει τον εφοπλιστικό κόσμο να συζητήσουν με ποιον τρόπο θα συμμετάσχει στην προσπάθεια με άμεσο τρόπο και κάλεσε τον «κοσμοπολιτικό ελληνισμό να δώσει το ‘παρών’ στην προσπάθεια».
Ανακοίνωσε ακόμα την απόφαση του υπουργικού να κοπεί ένας μισθός από όλους τους αιρετούς και μετακλητούς υπαλλήλους. Ο υπουργός χαρακτήρισε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο «κολασμένους μήνες», καθώς 16 ευρωπαϊκά κοινοβούλια πρέπει να ψηφίσουν την κύρωση της συνθήκης για το EFSF, ώστε να πάρουμε το νέο δάνειο.
Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι το υπουργικό αποφάσισε ομόφωνα να ψηφιστεί νωρίτερα, εντός του Οκτωβρίου αντί στο τέλος Δεκεμβρίου όπως συνηθιζόταν, ο προϋπολογισμός του 2012. Την Τρίτη, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες.
Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ίδιος είχαν συνομιλία με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να τον ενημερώσουν πλήρως και εις βάθος. Όπως είπε, χρειάζεται έντιμη και ειλικρινής συνεργασία, εθνική συστράτευση και υπέρβαση.
Επανέλαβε τη δήλωση για οργανωμένη σπέκουλα, αναφερόμενος στο Σχέδιο Β που ανέφερε δήθεν επικείμενη πτώχευση της Ελλάδας και είπε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα είχαμε, έχουμε και θα έχουμε γιατί οι αγορές είναι ανεξέλεγκτες, ενώ τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί υπακούουν σε κανόνες. Είπε ακόμα ότι οι τελευταίες πληροφορίες για πτώχευση της Ελλάδας διαψεύστηκαν και από την γερμανική κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στην ύφεση είπε ότι «έχουμε μια μεγάλη ύφεση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το Μεσοπρόθεσμο – αυτή η ύφεση πρέπει να ανακοπεί. Αυτή είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας γιατί η ύφεση σημαίνει ανεργία και ανασφάλεια». Όπως είπε, η ύφεση είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί και φτάνει το 5,3% και πρώτη μέριμνα είναι να επιτευχθεί.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Παρακολουθήσαμε, χθες, μια ομιλία του Πρωθυπουργού, που έδειχνε να αγνοεί όσα συνέβαιναν και όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν.
Παρακολουθήσαμε, σήμερα, ένα έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για την οικονομία, που θα μπορούσε να είχε γίνει τις προηγούμενες ημέρες.
Παρακολουθήσαμε μια συνέντευξη του κ. Βενιζέλου για νέα χαράτσια στην ακίνητη περιουσία, τα οποία – για άγνωστο λόγο – “ξέχασε”, χθες, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του.
Παρακολουθήσαμε τον Αντιπρόεδρο να απλώνει το χέρι προς τον εφοπλιστικό κόσμο, προς τον οποίο, ωστόσο, αρνείται την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας.
Παρακολουθήσαμε και μια κοινή συνέντευξη Πρωθυπουργού και Αντιπροέδρου, από την οποία προέκυψαν μόνο θλιβερά συμπεράσματα:
· Ο κ. Παπανδρέου προσποιείται αμνησία για όσα διέπραττε ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
· Αμετανόητος και αναξιόπιστος, δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, ισχυριζόμενος πως πάντα κάποιος άλλος φταίει.
· Περιορίστηκε σε μια θλιβερή επανάληψη – πόσες φορές ακούσαμε τα ίδια ακριβώς πράγματα (!) – που συνοδεύτηκε από ένα ακόμη δυσβάσταχτο χαράτσι.
· Δεν έχει καμία πρόθεση αλλαγής της αποτυχημένης συνταγής, που βυθίζει τον τόπο στην ύφεση, την Αγορά στα λουκέτα και την κοινωνία στην ανεργία.
· Επιχειρεί να φοβίσει τους Έλληνες, αντί να ακολουθήσει πολιτική ελπίδας και προοπτικής.
Το συμπέρασμα, τελικά, είναι ένα:
ΚΚΕ
Το γραφείο τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση:
Με γελοία επιχειρήματα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δικαιολογήσει την επιτάχυνση του σφαγιασμού των δικαιωμάτων του λαού, που διαπράττει μαζί με την τρόικα για να προστατευθεί η ευρωζώνη, η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων, οι πιστωτές τραπεζικοί όμιλοι και κράτη. Σε αυτό το έγκλημα έχει την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ, του Καρατζαφέρη. Η αντιπολίτευσή τους επικεντρώνεται σε καθυστερήσεις και ανεπάρκειες.
Με όλες τις τοποθετήσεις του ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει την άρχουσα τάξη ότι έχει τη διάθεση και την ικανότητα να υπερασπιστεί με όλα τα μέσα τα συμφέροντά της. Να κλιμακώσει την επίθεση στους μισθωτούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες. … Τώρα που ο μύθος της «κοινοτικής αλληλεγγύης» της ΕΕ συντρίβεται και αποκαλύπτεται το αντιδραστικό πρόσωπο της, του φύλακα των κερδών και της εξουσίας των μονοπωλίων, της ανισόμετρης ανάπτυξης και των οξυμένων αντιθέσεων, είναι η ώρα ο λαός να οργανώσει την αντεπίθεση του. Με ξεκάθαρο προσανατολισμό, για αποδέσμευση απ’ την ΕΕ και διαγραφή του χρέους, με λαϊκή εξουσία.
Leave a Reply