ΑΘΗΝΑ – Η αγωνία που υπάρχει τώρα στη Λευκωσία δεν είναι τόσο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που λίγο-πολύ είχε διαφανεί, αλλά κυρίως για τη διαχείριση του «όχι». Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα έχει να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα προβλήματα. Όπως σημείωνε η εφημερίδα Ελευθεροτυπία το Σάββατο, τα σημαντικότερα «αγκάθια» για τον Τ.Παπαδόπουλο είναι τα εξής:
-Το μέλλον της συνεργασίας με το ΑΚΕΛ. Οι αντίθετες προσεγγίσεις για το σχέδιο Ανάν, φαίνεται ότι έχει τραυματίσει τις σχέσεις των κομμάτων της κυπριακής κυβέρνησης συνεργασίας. Ο γγ του ΑΚΕΛ Δ.Χριστόφιας έχει δώσει δείγματα ότι προσπαθεί να διασώσει τη συνεργασία με το ΔΗΚΟ, την ώρα που ο Τ.Παπαδόπουλος κάνει ανοίγματα προς τα δεξιά του ΔΗΣΥ. Ο Κύπριος πρόεδρος θα πρέπει να αναζητήσει ισορροπίες.
-Οι σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους. Ο Τ.Παπαδόπουλος ανακοίνωσε δέσμη μέτρων στήριξης των Τουρκοκυπρίων, ως αντιστάθμισμα στην προοπτική αναζήτησης αναγνώρισης των κατεχομένων. Αυτά τα μέτρα -κυρίως οικονομικής στήριξης- δεν αποκλείεται να δημιουργήσει εντάσεις και ανταγωνισμό με την «κυβέρνηση» των Τουρκοκυπρίων.
-Το μέλλον της πρωτοβουλίας για το Κυπριακό. Ο Κύπριος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται πως με το «όχι» θα σταματήσει κάθε πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού. Έτσι, από την επομένη του δημοψηφίσματος καλείται και ο ίδιος να αναλάβει πρωτοβουλίες. Στην περίπτωση που σημειωθεί παρατεταμένη στασιμότητα αναμένεται να αμφισβητηθεί έντονα -κυρίως- από την αντιπολίτευση.
-Οι σχέσεις Κύπρου – ΕΕ. Το κλίμα στους κόλπους της ΕΕ για την Κύπρο και τον ίδιο τον Κύπριο πρόεδρο είναι αρνητικό, όπως φάνηκε τις τελευταίες ημέρες. Ο Τ.Παπαδόπουλος θα αντιμετωπίσει δύσκολες ώρες στις Βρυξέλλες και το ζητούμενο είναι να αντιστρέψει την κατάσταση.
-Οι σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας. Ο Κ.Καραμανλής έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα αποδεχθεί όποια απόφαση λάβουν οι Ελληνοκύπριοι και θα σταθεί στο πλευρό τους. Όμως η αποσύνδεση του Κυπριακού από τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και τα ανοίγματα της Αθήνας προς την Αγκυρα, πιθανότατα να ενοχλήσουν τη Λευκωσία. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση Καραμανλή – Παπαδόπουλου στην Αθήνα την Τετάρτη.
-Η ρήξη στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στις σχέσεις του με την Ουάσινγκτον, που τον κατηγορεί για παρασκηνιακή παρέμβαση σχετικά με το βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και έχει δυσαρεστηθεί ιδιαίτερα με την πιθανότητα απόρριψης του σχεδίου Ανάν.
-Οι σχέσεις Κύπρου – ΟΗΕ. Απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν, ο Κύπριος πρόεδρος ήρθε σε ρήξη με τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και με σημαντικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με δεδομένο ότι κατά το παρελθόν η Κύπρος στήριζε τις ελπίδες επίλυσης του πολιτικού προβλήματος στον ΟΗΕ, ο Τ.Παπαδόπουλος θα πρέπει να επουλώσει τις «πληγές». Παράλληλα, ορατό είναι το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
-Η διαχείριση της πράσινης γραμμής. Μετά την 1η Μαΐου, η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγχει όλο το μήκος της πράσινης γραμμής. Από τον τρόπο που θα γίνει αυτό, καθώς και από τους σχετικούς όρους που θα θέσει η ΕΕ, θα εξαρτηθεί εάν θα επαληθευτούν οι φόβοι για «διχοτόμηση», καθώς και οι προθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού στο μέλλον.
-Ο κίνδυνος παγίωσης της διχοτόμησης. Η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα θα αναπτύξουν σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους, εφόσον όπως όλα δείχνουν αποφασίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα. Βγαίνοντας από τη διεθνή απομόνωση, ίσως οι Τουρκοκύπριοι προτιμήσουν πλήρη ανεξαρτησία. Ο Τ.Παπαδόπουλος θα πρέπει να ανακόψει την προοπτική αυτή, καθώς με αυτόν τον τρόπο πιθανότατα θα παγιωθεί η διχοτόμηση, και θα του χρεωθούν ευθύνες.
-Οικονομία. Η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Η συνεχιζόμενη ανασφάλεια, ενδεχόμενη απομάκρυνση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το κόστος εναρμόνισης πιθανότατα θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα.
Leave a Reply