Μοντ Πελεράν .- (GreekNewsOnline – ΚΥΠΕ)
Σε καλό κλίμα διεξάγονται στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το κυπριακό, που επαναλήφθηκαν την Κυριακή το πρωί και θα διαρκέσουν μέχρι αύριο το βράδυ. Στόχος η επίτευξη συγκλίσεων πάνω στα κριτήρια του εδαφικού, ώστε αυτές να μπορέσουν να αποτυπωθούν στους χάρτες που θα ανταλλάξουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και ταυτόχρονα να καθοριστούν οι ημερομηνίες για την πολυμερή διάσκεψη, η οποία θα ασχοληθεί με το ζήτημα της ασφάλειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το βράδυ της Παρασκευής, συζητήθηκαν δύο εναλλακτικές ημερομηνίες. Το διήμερο 27-28 Δεκεμβρίου και το διήμερο 16-18 του ίδιου μήνα. Πάντως είναι πιθανόν η διάσκεψη για την ασφάλεια να ξεκινήσει ως τριμερής συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων κι όταν υπάρξει συμφωνία μεταξύ αυτών, τότε να προσέλθουν και οι δύο κοινότητες, μαζί με την Ε.Ε. και μόνιμα μέλη του Σ.Α. , για να κλείσει αφενός η ασφάλεια και να γίνει το τελικό πάρε δώσε για όσα θέματα παραμένουν ανοιχτά.
Πάντως, αν το αποτέλεσμα στο Μοντ Πελεράν είναι θετικό, αναμένεται οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν στην Κύπρο, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της Πολυμερούς, ταυτόχρονα με διαβουλεύσεις και βολιδοσκοπήσεις για το ζωτικής σημασίας κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας καθώς και για εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα άλλων κεφαλαίων.
Για τα διαμειφθέντα μεταξύ Τσίπρα – Ερντογάν ενημερώθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας το απόγευμα του Σαββάτου.
Η πρωινή συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που είχε ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Κυριακής, στην παρουσία των εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και μελών των διαπραγματευτικών ομάδων των δυο πλευρών, ολοκληρώθηκε γύρω στις 1330 τοπική ώρα (1430 ώρα Κύπρου).
Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ αν υπήρξε περαιτέρω πρόοδος και προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για το εδαφικό, πηγή προσκείμενη στην ε/κ πλευρά ανέφερε πως είναι νωρίς να λεχθεί οτιδήποτε και συνέστησε υπομονή. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας όσων συμμετείχαν στην πρωινή συνάντηση που είναι ορισμένο να πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ τοπική ώρα, ενώ στο μεσοδιάστημα οι δυο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν συσκέψεις με τις διαπραγματευτικές τους ομάδες.
Στην πρωινή συνάντηση των δυο ηγετών συμμετείχαν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, πρόκειται να προβεί τη Δευτέρα το απόγευμα ή το βράδυ, σε δήλωση προς τα ΜΜΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ. Η δήλωση του κ. `Ειντε τοποθετείται μεταξύ 1700-1900 τοπική ώρα (1800-2000 ώρα Κύπρου)
Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσον θα προβούν σε δηλώσεις και οι δυο ηγέτες. “Αυτό εναπόκειται σε εκείνους”, ανέφερε πηγή των Ηνωμένων Εθνών.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ
Σε δηλώσεις το Σάββατο, πριν την αναχώρησή του για την Ελβετία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο οι θέσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκονται τώρα πιο κοντά. Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο συνέστησε υπομονή και πρόσθεσε ότι θα έχει να πει περισσότερα την Τρίτη, μετά το πέρας των συνομιλιών στο Μον Πελεράν.
Επίσης, δήλωσε ότι μεταβαίνει στις διαπραγματεύσεις «με αποφασιστικότητα και στόχο να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να περάσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο και στη λύση του Κυπριακού».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημέρωσε σε χωριστές συναντήσεις αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, δήλωσε ότι λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των πολιτικών αρχηγών και των πολιτών.
Χαρακτήρισε τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ως παραγωγικές και πρόσθεσε ότι, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα δημιουργικό πλαίσιο και άκουσε και ο ίδιος σκέψεις και εισηγήσεις. Πρόσθεσε δε, ότι και οι πολιτικοί αρχηγοί ένοιωσαν άνετα να μιλήσουν για όσα τους προβληματίζουν.
Τον πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας: Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλλή, Πόλυς Πολυβίου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, Παναγιώτης Δημητρίου, Νίκος Κλεάνθους, Τουμάζο Τσιελεπής, Μάριο Ηλιάδης και Ανδρέας Χατζηράφτης, διευθυντής του Κτηματολογίου.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης να κατορθώσει να εξασφαλίσει, αυτά που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου , αναφερόμενος στο εδαφικό.
Σημείωσε ότι συγκλίσεις επί των κριτηρίων του εδαφικού πρέπει να αποτυπωθούν σε χάρτη και να ικανοποιούν τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πολυμερή διάσκεψη, στην οποία θα κριθεί, εάν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί λύση του κυπριακού.
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ευχήθηκε οι δύο ηγέτες να καταφέρουν να φτάσουν σε «ακτίνα συμφωνίας» για να καταστεί εφικτός ο καθορισμός της διεθνούς διάσκεψης. Εάν δεν επιλυθεί το κυπριακό, είπε ο ‘Αντρος Κυπριανού, «θα είναι ωσάν να βρισκόμαστε σε κινούμενη άμμο, που μπορεί να λάβει κατεύθυνση σε βάρος της Κύπρου και του Κυπριακού λαού».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα κατέθεσε στον πρόεδρο Αναστασιάδης τις θέσεις, με τις οποίες συμφωνεί και εκείνες με τις οποίες διαφωνεί και έθεσε εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα. Επέκρινε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τη μη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου θα μπορούσε να γίνει συνδιαβούλευση.
Τη θέση πως ενδεχόμενη πολυμερής διάσκεψη θα πρέπει να ασχοληθεί μόνο με θέματα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, μετέφερε στον πρόεδρο Αναστασιάδη, η ΕΔΕΚ.
Σε ανακοίνωση, τονίζει ότι στην διάσκεψη θα πρέπει να είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία και ο πρόεδρος Αναστασιάδης να παρευρίσκεται ως πρόεδρος ολόκληρης της Κύπρου.
Την εκτίμηση ότι έχει σμικρυνθεί η απόσταση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας. Σημείωσε ότι στην συνάντηση στο Μον Πελεράν, θα διαφανεί κατά πόσον αυτή η σμίκρυνση θα αποτυπωθεί σε χάρτη, που θα ικανοποιεί τα κριτήρια που έχει θέση η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο κύριος Λιλλήκας εξέφρασε επίσης προβληματισμό και ανησυχία για το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης, ενώ θα παραμένουν ανοικτά, βασικά ζητήματα, σε όλα τα κεφάλαια. Μια τέτοια διάσκεψη είπε, θα οδηγηθεί αναγκαστικά στην λογική του πάρε – δώσε.
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ζήτησε πλήρη πρόσβαση στα έγγραφα των διαπραγματεύσεων και στα πρακτικά των συζητήσεων.
Ο κύριος Περδίκης τόνισε ότι για να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη, θα πρέπει να προετοιμαστεί ορθά και ολοκληρωμένα, να προηγηθεί η συζήτηση των θεμάτων της ασφάλειας μεταξύ των δύο διαπραγματευτών και να διαπιστωθεί ότι υπάρχει «ακτίνα συμφωνίας».
Σε μία τέτοια διάσκεψη πρόσθεσε θα πρέπει να προσκληθούν και να συμμετάσχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρήστος Χρίστου, δήλωσε ότι μετά την ενημέρωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη , εντείνονται οι ανησυχίες του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου.
Ο κύριος Χρίστου επανέλαβε τη διαφωνία του ΕΛΑΜ με τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Επίσης , εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιλογή του προέδρου Αναστασιάδη να μην συναντηθεί με τον αρχηγό της «Χρυσής Αυγής» κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ ‘Αϊντε , με ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο twitter, καλωσορίζει τους δύο ηγέτες εκ νέου στο Μον Πελεράν για τη συνέχιση των συνομιλιών.
«Μετά από ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας, ένα ηλιόλουστο Μον Πελεράν καλωσορίζει τους ηγέτες της Κύπρου για συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, ενωμένους με ελπίδα», έγραψε στο twitter ο κ. ‘Αϊντε.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ
Αν επιτύχουν οι συνομιλίες στο Μον Πελεράν θα βρεθούμε σε ακτίνα προσέγγισης της τελικής ευθείας για ολοκλήρωση των συνομιλιών, ανέφερε την Κυριακή ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ προειδοποίησε ότι τυχόν αποτυχία εξεύρεσης κοινά αποδεκτού μοντέλου ασφάλειας στην Κύπρο «θα βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την Τουρκία».
Σε ομιλία του το πρωί της Κυριακής στο μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη, στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στο έργο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, που όπως είπε αποτελεί «διακριτή σχολή σκέψης», αλλά και στις εν εξελίξει προσπάθειες στην Ελβετία για επίλυση του Κυπριακού.
«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, άξιο πολιτικό τέκνο και μαθητής της `Κληριδικής` πολιτικής σκέψης, είναι αφοσιωμένος ψυχή τε και σώματι στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών. Συνέχισε, λέγοντας ότι στηρίζουμε αυτή τη γιγάντια προσπάθεια του Προέδρου και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του.
«Αν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό, θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τον Γλαύκο Κληρίδη» υπογράμμισε.
Τόνισε, εξάλλου, ότι η συνέχιση της κατοχής οδηγεί τους Τουρκοκυπρίους στην υποταγή από την Τουρκία, ενώ η επανένωση του τόπου θα τους οδηγήσει στην κατεύθυνση της ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας με τους Ελληνοκυπρίους.
Δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, συνέχισε ο κ. Κασουλίδης, είπε όμως ότι σήμερα προσφέρεται μια μεγάλη ευκαιρία μέσα από την κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγμάτευση, χωρίς ξένες παρεμβάσεις.
Επί της ουσίας, ανέφερε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών στο εδαφικό και στην επιστροφή προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες «συγκλίνουν αισιόδοξα», ενώ η κατάληξη αλληλοκατανόησης σε αυτά τα θέματα θα επιτρέψει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν στο κεφάλαιο της ασφάλειας.
Για το τελευταίο, είπε ότι «στόχος μας είναι οι κάτοικοι όλου του νησιού να νιώθουν εξίσου ασφαλείς» ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αναχρονιστικές πρόνοιες στο θέμα της ασφάλειας που να δίδουν σε τρίτο κράτος στρατιωτικά, επεμβατικά δικαιώματα σε μια ενιαία, ευρωπαϊκή, κυρίαρχη και δημοκρατική Κύπρο ή σε μέρος αυτής».
Είπε ακολούθως ότι η Τουρκία λέει συνεχώς ότι στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. «Εάν πράγματι επιθυμεί τη λύση, τότε θα πρέπει να το αποδείξει στο θέμα της ασφάλειας, αφού η όποια αποτυχία εξεύρεσης κοινά αποδεκτού μοντέλου ασφάλειας στην Κύπρο θα βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την Τουρκία».
ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο κανάλι Τ και αναφερόμενος στην συνέχιση των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, είπε ότι δεν πρέπει να τοποθετηθεί χάρτης στο τραπέζι (από την τ/κ πλευρά) εάν δεν έχει ανακοινωθεί ότι έχει παράλληλα ορισθεί η ημερομηνία για την πενταμερή διάσκεψη, όπως είπε, παρά το ότι ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι θα υπάρξει σύγκλιση στα κριτήρια στο εδαφικό και μετά που θα καθορισθεί θα τοποθετηθεί χάρτης στο τραπέζι. Κατά μία έννοια – πρόσθεσε – η συζήτηση του χάρτη σημαίνει ότι το ποσοστό εδάφους που θα μείνει στους δύο “λαούς” – κατά την έκφρασή του – θα αρχίσει να συζητιέται με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πριν ανακοινωθεί η πενταμερής και αυτό είναι λάθος, όπως υποστήριξε – που ωφελεί τους Ε/κ.
Εάν σήμερα χωρίς να ξεκαθαριστεί η πενταμερής, συζητήσετε τα ποσοστά εδάφους, αύριο θα σας πουν να συζητήσετε το χάρτη και τα χωριά, συνέχισε ο Ντερβίς Έρογλου, λέγοντας ότι μετά την επιτυχία διαχωρισμού του εδαφικού από τις εγγυήσεις, που λένε ότι πέτυχαν οι Ε/κ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενώ ήξερε ότι στην Ελβετία θα καθορισθεί η ημερομηνία της πενταμερούς και θα συζητηθεί το εδαφικό, συζήτησε το εδαφικό και στο θέμα της πενταμερούς, χωρίς να ξεκαθαριστεί τίποτα, έφυγε από την Ελβετία. “Σημαίνει, η ε/κ πλευρά δεν θέλει την πενταμερή διάσκεψη, δεν την αποδέχεται. Αυτοί θέλουν πολυμερή, με τη συμμετοχή της ΕΕ και του ΣΑ των ΗΕ. Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί”.
Μίλησε δε για υποχώρηση από πλευράς Μουσταφά Ακιντζί επειδή το τελευταίο διάστημα άρχισε να μιλά για πολυμερή διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ.
Ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι θα ήταν λάθος έναντι της αποδοχής της εκ περιτροπής προεδρίας να γίνει αποδεκτή και η διασταυρούμενη ψήφος, γιατί αυτό θα χαλκεύσει τα δικαιώματα των Τ/κ και θα ανοίξουν τον δρόμο για άλλα προβλήματα.
Κατά τον πρώην ηγέτη των Τ/κ λάθος ήταν και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων οργανώσεων και κομμάτων στα κατεχόμενα με το σύνθημα “Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί”, που έγιναν πριν φύγει ο κ. Ακιντζί για την Ελβετία. “Την ειρήνη στην Κύπρο την εμποδίζει η ε/κ πλευρά. Να το πουν σε αυτούς”. Τέλος ανέφερε ότι κατά την προσωπική του άποψη ούτε η τ/κ πλευρά ούτε και η Τουρκία θα πρέπει να αγγίξουν στην συνθήκη εγγυήσεων και οι τουρκικές εγγυήσεις πρέπει να παραμείνουν.
Leave a Reply