Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Στα ζητήματα που θα απασχολήσουν το επικείμενο συνέδριο της περιφέρειας ΗΠΑ του ΣΑΕ, αναφέρεται με συνέντευξή του ο συντονιστής της περιφέρειας, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε προς τη Greek News.
«Η ουσία του θεσμού του Σ.Α.Ε. είναι η έκφραση και η συνεργασία του απανταχού Ελληνισμού» λέει ο κ. Σπυρόπουλος. «Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προθέσεις της ομογένειας και τη διάθεση των μελών του για συνεργασία και συντονισμό. Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν 13 χρόνια από την ίδρυσή του το Σ.Α.Ε. αναζητεί ακόμη την μορφή εκείνη που θα το καταστήσει λειτουργικό. Από εμάς εξαρτάται, αν στην εποχή μας, εποχή παγκοσμιοποίησης και μεγάλων προκλήσεων το Σ.Α.Ε. καταφέρει να καταστεί τόπος αναφοράς και ένωσης του Ελληνισμού».
O κ. Σπυρόπουλος αποδίδει στις ασάφειες του κανονισμού τα όποια προβλήματα υπάρχουν στη συνεννόηση με το συντονιστικό συμβούλιο, τα οποία ελπίζει θα λυθούν στο συνέδριο με την ψήφιση του κανονισμού.
Τονίζει επίσης ότι σημασία δεν έχει μόνο να ξοδευτούν τόσα χρήματα για να βρεθούμε στο Σικάγο, να περάσουμε καλά και να τα ξαναπούμε μετά δύο χρόνια, αλλά να παραχθεί έργο και να υπάρξει συνέχεια με τη συνεργασία όλων των οργανισμών-μελών.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Ερ. Κάντε μας μία σύντομη αποτίμηση του έργου του ΣΑΕ στην η Αμερική, στη διετία που πέρασε.
Απ. Στα τελευταία δύο χρόνια η προσπάθειά μας στόχευσε στη συνεργασία όλων των οργανισμών της Ομογένειας για ζητήματα που ενδιαφέρουν ολόκληρη την Ομογένεια. Αυτά είναι η Παιδεία, τα εθνικά θέματα, η εκπροσώπηση της νεολαίας στο ΣΑΕ με τη δημιουργία Δικτύου Νεολαίας, το Κτηματολόγιο και η ψήφος των Αποδήμων.
Εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο την Ομογένεια είναι να βρει μία κοινή γραμμή για τα κοινά της συμφέροντα. Η ελληνική παιδεία και γλώσσα αποτελούν τεράστιο θέμα.
Σε σχέση με τα εθνικά θέματα, έχετε κι εσείς στην εφημερίδα σας καταγράψει την προσπάθεια που καταβάλλαμε να συγκεντρώσουμε όλους τους οργανισμούς στην Ουάσιγκτον, για να χαράξουμε μία κοινή γραμμή για τα εθνικά μας θέματα. Το ίδιο κάναμε και στη Νέα Υόρκη. Και τις δύο φορές παρών ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Μαλλιάς.
Δεν θα έλεγα ότι κάναμε πολλά πράγματα, όμως, η γραμμή που χαράξαμε είναι να καταστήσουμε το ΣΑΕ λειτουργικό, βρίσκοντας παράλληλα τον τρόπο να το κάνουμε οικονομικά ανεξάρτητο. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί όπως βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια, οι Ελληνοαμερικανοί, με εξαίρεση τα μέλη των οργανισμών που βρισκόμαστε κάθε δύο χρόνια στα συνέδρια, δεν δίδουν καμία σημασία στο ΣΑΕ.
Ερ. Είστε από τους ανθρώπους που άσκησαν κριτική για μία δεκαετία στην περασμένη διοίκηση του ΣΑΕ και για το έργο της και για την πορεία των αλλαγών. Τελικά με τους ρυθμούς που προχωρούν οι αλλαγές, μπορούμε ακόμη και αν υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις να χτίσουμε ένα όργανο που να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και ανάγκες του Ελληνισμού της διασποράς; Ή θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι πως αυτό είναι η τελευταία ευκαιρία και θα εγκαταλειφθεί.
Απ. Πιστεύω ακόμη υπάρχει η ευκαιρία. Συνεχίζω και σήμερα την κριτική που έκανα στο παρελθόν, αλλά και την αυτοκριτική μου. Το ΣΑΕ θα πρέπει να είναι οργανισμός που θα αντιπροσωπεύει τη φωνή της Ομογένειας. Είναι ένα συμβουλευτικό όργανο προς την ελληνική κυβέρνηση, ένα όργανο που πρέπει να μεταφέρει τους προβληματισμούς των μελών του ΣΑΕ στην ελληνική πολιτεία. Ο νόμος 3480 δεν είναι ξεκάθαρος επί των δικαιοδοσιών, ένα όμως που είναι καινούργιο και βασικό είναι ότι το ΣΑΕ είναι συμβουλευτικό προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και διεκδικητικό. Μπορεί δηλαδή η Ομογένεια να διεκδικήσει από την ελληνική πολιτεία θέματα που σχετίζονται με τις ανάγκες της Ομογένειας. Γιʼ αυτό θα χρειαστεί περισσότερη συνεργασία όλων των μελών του ΣΑΕ πάνω στους κοινούς σκοπούς. Όχι για ξεχωριστούς σκοπούς ο καθένας, αλλά για τα κοινά μας θέματα, όπως η γλώσσα, ο πολιτισμός, τα κοινά μας θέματα, η νέα γενιά, στα οποία πρέπει να έχουμε μία φωνή, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από την Ελλάδα την βοήθεια και τη στήριξη που πρέπει να έχουμε.
Ερ. Καθώς θέσατε το ζήτημα της ύπαρξης μίας φωνής, να επισημάνω ότι δεν έχει λειτουργήσει η συνεργασία του συντονιστή με το περιφερειακό συμβούλιο. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από επιστολή την οποία έχουν στείλει τα 8 από τα 10 μέλη του συμβουλίου που σας επικρίνουν πως δεν συνεργαστήκατε μαζί τους. Τι δεν πήγε καλά;
Απ. Ο νόμος δυστυχώς δεν είναι ξεκάθαρος. Η συνεργασία με τα μέλη του συντονιστικού συμβουλίου είναι πάντα καλή. Ο νόμος λέγει ότι η συνάντηση του συντονιστικού με το συντονιστή γίνεται μία φορά το χρόνο κι εμείς μέχρι στιγμής κάναμε τρεις συναντήσεις. Ζήτησα επανειλημμένως από τα μέλη του συντονιστικού να έχουμε επαφή μέσω τηλεδιασκέψεων όλων των μελών, που είναι ένας ευρύτατα διαδεδομένος τρόπος. Υπάρχουν πολλές φορές προβλήματα έλλειψης χρόνου. Όλοι είμαστε εθελοντές κι αρκετές φορές οι υποχρεώσεις μας είναι πολλές.
Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το συντονιστικό. Εφόσον ψηφιστεί την προσεχή εβδομάδα ο εσωτερικός κανονισμός ο οποίος έχει ετοιμαστεί από τους νομικούς συμβούλους του ΣΑΕ, πιστεύω ορισμένα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν.
Ερ. Αδυνατώ να αντιληφθώ τη φιλοσοφία ενός κανονισμού που δίδει όλες τις αρμοδιότητες στο συντονιστή και μόνο διακοσμητικό ρόλο στο συμβούλιο. Σα να θέλει ο νομοθέτης να δημιουργήσει προβλήματα, αντί να τα λύσει.
Απ. Πολύ σωστά το θέτετε. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με το συντονιστικό συμβούλιο, εκλέξαμε αναπληρωτή συντονιστή, ταμία και γραμματέα. Αυτό όμως πολλές φορές δεν αποδίδει σε μία ήπειρο όπως οι ΗΠΑ. Αν π.χ. ο γραμματέα βρίσκεται στη Βοστόνη κι ο ταμίας στη Νέα Υόρκη κι ο αναπληρωτής στην Καλιφόρνια, είναι δύσκολο να λειτουργήσει ο οργανισμός.
Στο οικονομικό θέμα που είναι βασικό, ο νόμος μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρος, ότι τα χρήματα έρχονται όχι στο συντονιστικό συμβούλιο, αλλά προσωπικά στον εκάστοτε συντονιστή, ο οποίος είναι υπεύθυνος έναντι και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της αμερικανικής πολιτείας, εδώ στις ΗΠΑ.
Ερ. Εχει δηλαδή διευθετηθεί το ζήτημα του νομικού καθεστώτος στις ΗΠΑ;
Απ. Βεβαίως. Είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός 501C3. Αυτό βέβαια δε σημαίνει κι ότι η Ομογένεια βοηθά οικονομικά το ΣΑΕ, γιατί γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει οικονομικά την λειτουργία του γραφείου του ΣΑΕ.
Ερ. Πέραν της διευθέτησης όλων αυτών των οργανωτικών εκκρεμοτήτων, τι άλλο περιμένετε να βγάλει αυτό το συνέδριο;
Απ. Κατʼ αρχάς πρέπει βάση του νόμου να γίνει. Από την άλλη οφείλω να πω ότι και στην περίπτωση του ΣΑΕ, αλλά και σʼ όλους τους οργανισμούς, όπως ομοσπονδίες, συλλόγους κλπ, εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι τόσο το συνέδριο αυτό καθαυτό, αλλά το τι θα επακολουθήσει. Χρειάζεται η άμεση και ουσιαστική συνεργασία με όλους τους οργανισμούς που απαρτίζουν το ΣΑΕ.
Οργανώνουμε ένα συνέδριο το οποίο κοστίζει πολλά χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για πολύ σοβαρότερους σκοπούς, από το να βρεθούμε και να περάσουμε καλά τρεις μέρες και να τα ξαναπούμε μετά από δύο χρόνια. Είναι θέμα οι αντιπρόσωποι που θα λάβουν μέρος να έλθουν αποφασισμένοι κι έτοιμοι να βοηθήσουν στα θέματα που μας απασχολούν, στην παιδεία, στη γλώσσα, στη νεολαία, στα εθνικά θέματα. Κι η ενασχόλησή τους μʼ αυτά να είναι καθημερινή και πέραν του συνεδρίου.
Leave a Reply