Ουάσιγκτον.- Του Ρήγα Καππάτου
Ο πολιτιστικός σύλλογος ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ της περιοχής Ουάσιγκτον, στη σειρά των εκδηλώσεών του για το 2008, αλλά και για να γιορτάσει τα τριάντα χρόνια από την ίδρυσή του, έκανε κάτι ξεχωριστό: οργάνωσε μια οπερατική συναυλία κλασικής μουσικής με την ομώνυμη όπερα “Προμηθέας”, του ομογενή συνθέτη από τον Καναδά Παναγιώτη Καρούσου.
Η συναυλία δόθηκε στην μεγάλη αίθουσα της εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην Μπεθέσντα, με ευρεία συμμετοχή μελών του Συλλόγου και ομογενών της περιοχής, το Σάββατο το βράδυ 8 Νοεμβρίου. Η όπερα του Καρούσου είναι βασισμένη στον “Προμηθέα δεσμώτη” του Αισχύλου.
Την Συμφωνική Ορχήστρα της Περιοχής Ουάσιγκτον και τους σολίστες τραγουδιστές, διηύθυνε ο Γκραντ Γκίλμαν. Όλοι οι τραγουδιστές ήταν επαγγελματίες με φωνές πρώτης ποιότητας, ερμηνεύοντας με δεξιοτεχνία και κέφι τις άριες ή ρετσιτατίβα της όπερας του Καρούσου, με πρώτο τον όντως εκπληκτικό μπάσο (βαθύφωνο), Nathan Baer, στους ρόλους του Δία, του Ωκεανού και του βιβλικού θεού Γιαχβέ. Χωρίς, ασφαλώς, να μένουν πίσω και οι υπόλοιποι ερμηνευτές: η υψίφωνος και η μέτζο σοπράνο, Mary Mackenzie και Espeth Davis (Ιό, Αμφιτρίτη και Βία, αντίστοιχα), και ο λυρικός βαρύτονος Robert Maril στον ρόλο του Προμηθέα.
Η ορχήστρα, ερμηνευτικά πολύ κοντά στα μηνύματα του Αισχύλου, μέσα από την μουσική του Καρούσου, ήταν λίγο αδύνατη για δύο κυρίως λόγους: αποτελείτο μόνο από τριάντα όργανα και έπαιξε πάνω στη σκηνή, με φόντο την βαριά βελούδινη κουρτίνα, γύρω-γύρω, που εξουδετέρωνε ένα μέρος του ήχου. Αυτό όμως δεν επηρέασε τους τραγουδιστές που ατένιζαν μπροστά, στην αίθουσα. Αλλά αυτές είναι λεπτομέρειες. Η βραδιά ήταν πράγματι ξεχωριστή.
Η ενορχήστρωση του συμπατριώτη μας συνθέτη είναι βαγκνερικής τεχνικής και η έμπνευσή του πηγαία, θα πρέπει δε να είναι εντυπωσιακή στην εκτέλεσή της η όπερά του με μια μεγάλη ορχήστρα, εξήντα ή περισσοτέρων οργάνων και τα λοιπά οπερατικά στοιχεία: χορωδία, κοστούμια, μπαλέτο, σκηνικά, κλπ . Η σύνθεση ακολουθεί, ακουστικά, σε έναν εξπρεσιονιστικό λυρικό τόνο, τα μηνύματα του Αισχύλου για τον ανθρωπιστή τιτάνα Προμηθέα, που οι απόηχοι του μύθου του φτάνουν σʼ εμάς, επηρεάζοντας (σε μια παραλλαγή του μέσω του ιουδαιοχριστιανισμού), το ένα τέταρτο της σημερινής ανθρωπότητας. Ο ίδιος ο Καρούσος λέει ότι χρησιμοποιεί περισσότερο την σύγχρονη, δωδεκαφωνική κλίμακα για τις συνθέσεις του, αλλά για τον “Προμηθέα” χρησιμοποίησε την παραδοσιακή αρμονία “γιατί ταιριάζει περισσότερο στο λυρικό ύφος του Αισχύλου”, μας είπε. Ο “Προμηθέας” (αυτός που σκέφτεται πριν μιλήσει) του Καρούσου, αποτελεί μέρος μιας τετραλογίας. Τα άλλα τρία έργα είναι ο “Μέγας Αλέξανδρος”, “Η ολυμπιακή φλόγα” και το “Το άγιο φως της χριστιανοσύνης”
Μια σύντομη και κατατοπιστική ερμηνεία του μύθου του Προμηθέα έκανε η καθηγήτρια του Τμήματος κλασικών σπουδών του Georgetown University, κυρία Πολυβία Παραρά, και χαιρέτισε την εκδήλωση ο πρόεδρος του συλλόγου ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, κύριος Λευτέρης Καρμίρης.
Ο Παναγιώτης Καρούσος γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά, και μετανάστευσε στον Καναδά, όπου σπούδασε, όταν ήταν δεκαοχτώ χρονών. Η μουσική του, βάσει του βιογραφικού σημειώματος, συμπεριλαμβάνεται συχνά στα προγράμματα συναυλιών σʼ αυτήν τη χώρα, και ο “Προμηθέας” του, σε μορφή συναυλίας, έχει παρουσιαστεί δύο φορές στη Νέα Υόρκη και μία στο Λος Άντζελες.
Συγχαρητήρια στον Παναγιώτη Καρούζο και στον ΠΡΟΜΗΘΕΑ για την όμορφη μουσική βραδιά.
Leave a Reply