Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος
Με κεντρικό σύνθημα «Taste Like Greece» 32 ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες και συνεταιρισμοί συμμετείχαν στην 60η ετήσια έκθεση τροφίμων και ποτών Summer Fancy Food Show, η οποία διοργανώθηκε από τις 29 Ιουνίου μέχρι και τις 2 Ιουλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Jacob Javits στο Μανχάταν.
Την ευθύνη για την ελληνική συμμετοχή είχε ο οργανισμός Enterprise Greece, ο οποίος εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και έχει αντικαταστήσει τον ΟΠΕ.
Η παρουσία των ελληνικών προϊόντων και εταιριών ήταν ακόμη μεγαλύτερη μέσα και από τη δυναμική παρουσία των ομογενειακών εισαγωγικών εταιριών, ανάμεσά τους η Optima Foods, θυγατρική του TITAN.
Εξίσου δυναμική ήταν και η κυπριακή συμμετοχή με 27 εταιρίες να εκπροσωπούνται συνολικά στην έκθεση –οι 17 από την εισαγωγική εταιρία Phoenicia Specialty Foods- και τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες να δίνουν για άλλη μια φορά το παρών, προβάλλοντας κυρίως το χαλούμι. Ηταν η πρώτη χρονιά ωστόσο που την οργάνωση της κυπριακής συμμετοχής δεν ανέλαβε το Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η φετινή διεθνής έκθεση Summer Fancy Food Show με πάνω από 2700 εκθέτες και περίπου 28,000 επισκέπτες ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του θεσμού.
«Αναχωρούμε απολύτως ικανοποιημένοι και ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα είμαστε ακόμη καλύτερα οργανωμένοι από πλευράς παρουσίας», δήλωσε στη Greek News o διευθυντής Αγροτικών Προϊόντων, Τροφίμων και Ποτών της Enterprise Greece, Χάρης Σγουράκης, και πρόσθεσε ότι έχουν επισημανθεί «κάποιες αδυναμίες» σχετικά με την φετινή συμεμτοχή, ενώ τόνισε ότι «ήδη κλείσαμε χώρο για το 2015, θα είμαστε σε πιο κεντρικό σημείο και ελπίζουμε να καταφέρουμε να εξυπηρετήσουμε και τις εταιρίες οι οποίες ήθελαν να έρθουν και δεν ήρθαν.»
Η ελληνική συμμετοχή στη φετινή έκθεση ήταν από τις μεγαλύτερες, όπως ανέφερε ο κ. Σγουράκης, προσθέτοντας πως υπήρχε και λίστα αναμονής με περίπου δεκαπέντε εταιρίες που «δεν μπορέσαμε να εξυπηρετήσουμε γιατί δεν είχε χώρο η έκθεση να μας παραχωρήσει.»
Το ελληνικό περίπτερο κάλυψε περίπου 500 τμ.
«Είναι πολλοστή φορά που ερχόμαστε, η έκθεση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως αυτές που έχουν premium προϊόντα, διότι αυτά διαπιστώνουμε ότι μπορούν να μπουν στη συγκεκριμένη αγορά. Η φετινή έκθεση είχε αρκετή επιτυχία και το feedback είναι αρκετά καλό», σημείωσε ο κ. Σγουράκης.
«Οι εταιρίες που συμμετέχουν για πρώτη φορά άρχισαν να καταλαβαίνουν τι σημαίνει αμερικανική αγορά και έχουν πάρει ένα μάθημα για το πώς πρέπει να έρθουν την επόμενη φορά. Ομως το 80% που είναι επιχειρήσεις οι οποίες έρχονται για δεύτερη ή τρίτη φορά, είτε για να συντηρήσουν τις σχέσεις τους με τους ήδη συνεργάτες τους είτε για να βρουν καινούργιους είναι απολύτως ικανοποιημένες», πρόσθεσε.
Η ελληνική συμμετοχή στηρίχθηκε κυρίως σε ελαιόλαδο, ελιές, γαλακτοκομικά προϊόντα, κατεψυγμένες πίτες, έτοιμο φαγητό, προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, μέλι, μαρμελάδες, χυμούς, βιολογικά και κατεψυγμένα προϊόντα, ζυμαρικά, αποξηραμένα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά και φρούτα, μπαχαρικά και άλλα.
«Είναι μια αγορά που μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ και όταν θέλεις κάτι, πρέπει να είσαι παρών και με συνέχεια και με συνέπεια», τόνισε η κ. Χαρά Παπαϊωάννου, διευθύντρια εξαγωγών της ελαιουργικής εταιρίας ELEON που φιλοδοξεί να κάνει γνωστό στην αμερικανική αγορά το ελαιόλαδό της. «Εχουμε ήδη κάνει κάποιες δουλειές εδώ, αλλά δεν είναι κάτι μόνιμο και σταθερό, οπότε προσπαθούμε να βρούμε κάποιο συνεργάτη για μόνιμη συνεργασία. Αυτός είναι και ο λόγος της συμμετοχής μας», επισήμανε, και εμφανίστηκε απαισιόδοξη για τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης παρουσίας στο Fancy Food Show της Νέας Υόρκης γιατί, όπως είπε, «περίμενα παραπάνω κόσμο, ίσως να φταίει η θέση του περιπτέρου μας, γιατί είμαστε στην άκρη. Περπατώντας στα υπόλοιπα περίπτερα δεν μπορείς να περάσεις.»
«Εξάγουμε σε 37 χώρες στον κόσμο, η παρουσία μας όμως στην Αμερική είναι πάρα πολύ μικρή και γι΄αυτό βρισκόμαστε εδώ για να ερευνήσουμε τις δυνατότητες για κάποια ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Δημήτρης Βέττας, διευθυντής εξαγωγών της εταιρίας ζυμαρικών «Μέλισσα», ο οποίος επίσης εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης συμμετοχής στην έκθεση, καθώς, όπως είπε, «δεν είχαμε την επισκεψιμότητα την οποία προσμέναμε.»
Κύπρος
«Εχουν έρθει λιγότεροι εκθέτες από την Κύπρο φέτος λόγω του γεγονότος ότι οι εκπρόσωποι τους εδώ στις ΗΠΑ αναλαμβάνουν τη συμμετοχή τους στην έκθεση, κάτι που είναι θετικό, γιατί δείχνει ότι τα προϊόντα έχουν μπει στην αγορά και υπάρχει ενδιαφέρον από τους ίδιους τους Αμερικανούς εισαγωγείς και διανομείς να προωθήσουν τα προϊόντα σε συνεργασία με τις κυπριακές εταιρίες», δήλωσε στη Greek News o διευθυντής του Εμπορικού Κέντρου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αριστος Κωνσταντίνου.
Ο κ. Μάριος Χριστοδούλου, διευθυντής εξαγωγών της εταιρίας PAPOUIS Dairies, η οποία ανήκει σήμερα στον Παγκύπριο Οργανισμό Αγελαδοτρόφων που παράγει το 80% του γάλακτος σε όλη την Κύπρο, με τζίρο, όπως είπε, πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ τζίρο, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του που μετά από προσπάθειες τριών χρόνων έκλεισε συμφωνία με μεγάλη εταιρία διανομέων στις ΗΠΑ. «Ξεκινάμε να βάζουμε το χαλούμι σε όλα τα σούπερμαρκετ σε όλη την Αμερική», πρόσθεσε, λέγοντας πως ήδη το η PAPOUIS Dairies εξάγει σε όλο τον κόσμο, σε 30 σημεία στον πλανήτη, καθώς και στην έθνικ αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τέλος, ο κ. Boyan Zdravic από την Phoenicia Specialty Foods η οποία εκπροσώπησε στην έκθεση 17 κυπριακές εταιρίες, καθώς και άλλες από την Ελλάδα, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη φετινή συμμετοχή του στην έκθεση, γιατί έκλεισε, όπως είπε, αρκετές συμφωνίες.
Ο Γιάννης Νεοφύτου (διευθυντής της κυπριακής εταιρείας τροφίμων Serano) ανέφερε ότι «η εταιρεία μας δημιουργήθηκε το 1974 στη Λευκωσία, αμέσως μετά τις στάχτες από τον πόλεμο. Σήμερα, είμαστε εκατό άτομα προσωπικό. Έχουμε συνολικά ένα μερίδιο αγοράς στην κυπριακή αγορά γύρω στο 75% και εξάγουμε προϊόντα μας σε είκοσι χώρες. Είναι η δεύτερη χρονιά που συμμετέχουμε στην έκθεση. Ήδη, ξεκινήσαμε εξαγωγή προϊόντων μας στην Καλιφόρνια και προσπαθούμε να επεκταθούμε και σε άλλες περιοχές της Αμερικής. Είναι μια αγορά μεγάλη. Βλέπουμε ότι και από τους αντιπροσώπους μας υπάρχει θέληση να προχωρήσουμε για να βγάλουμε και νέα προϊόντα, τα οποία μας έχουν εισηγηθεί τις τελευταίες μέρες που είμαστε εδώ. Τα προϊόντα της Ελλάδας και της Κύπρου ξεχωρίζουν, έχουν ποιότητα, έχουν εμφάνιση και στηρίζονται στην υγιεινή διατροφή. Επομένως, ως Ελληνισμός μπορούμε να πετύχουμε πολλά σ’ αυτό το βασικό στήριγμα της οικονομίας».
Ανέφερε ακόμη ότι την προώθηση του χαλουμιού ανέλαβε στις νότιες πολιτείες της χώρες η μεγάλη αμερικανική εταιρεία τροφίμων Atlanta Foods Gourmet International.
Leave a Reply