Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Η Χιακή Ομοσπονδία τίμησε με το 40ό «Ομήρειο Βραβείο» έναν δικό της άνθρωπο και εκ τον ιδρυτών της, τον πρώην πρόεδρο, Νίκο Μιχαλιό. Ήταν η πρώτη φορά από το 1977 που ξεκίνησε να απονέμεται το «Ομήρειο», που τιμή αυτή αποδόθηκε σε ένα από τα στελέχη του οργανισμού, όπως ανέφερε η παρουσιάστρια της εκδήλωσης, Αμαλία Μπουρνιά. Ως γνωστόν στους αποδέκτες του περιλαμβάνονται ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, κορυφαία στελέχη της αμερικανικής Βουλής και Γερουσίας κ.α.

«Φιλάνθρωπο, άνθρωπο αγάπης και προσφοράς», αποκάλεσε τον Νίκο Μιχαλιό, άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο ιερατικώς προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, που μετέφερε και τους χαιρετισμούς του επισκεπτόμενου το Φανάρι, Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

«Τέτοιο σπουδαίοι άνθρωποι χάνονται όσο περνάει ο καιρός, γι’ αυτό κι νέα γενιά πρέπει να διδάσκεται, για να μην χαθούν οι παραδόσεις μας», συμπλήρωσε.

Η παρουσιάστρια της εκδήλωσης Αμαλία Μπουρνιά αναφέρθηκε σε επιτυχημένες φετινές εκδηλώσεις της Χιακής Ομοσπονδίας, όπως για τα ιατρικά οφέλη της μαστίχας και την εκδήλωση για την ελληνική κουζίνα, με την Νταϊάνα Κόχυλα. Επίσης ανακοίνωσε τα ονόματα των αποδεκτών των πέντε υποτροφιών, που άρχισαν να δίδονται από φέτος.
Καλωσόρισμα απηύθυνε η συμπρόεδρος της επιτροπής της εκδήλωσης του «Ομήρειου Βραβείου», Κυριακή Καλογερά.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Απονομής του Ομήρειου Βραβείου, Μάρκος Μαρινάκης, ήταν πρόεδρος και της επιτροπής που απένειμε το 1ο «Ομήρειο» στον αείμνηστο φιλέλληνα βουλευτή, Μπέντζαμιν Ρόζενθαλ.

«Ποτέ δεν περίμενε, 42 χρόνια πριν, ότι θα ήμουν και σήμερα μαζί σας στην φετινή τελετή απονομής», είπε εμφανώς συγκινημένος ο Μάρκος Μαρινάκης, συγχαίροντας τον πρωτοπόρο της Ομοσπονδίας Νίκο Μιχαλιό κι ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Γιάννης Κοντολιός, αναφέρθηκε στην ίδρυση της οργάνωσης, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974, , με σκοπό να ενώσει τα χιακά σωματεία για να υπερασπιστούν το νησί τους, την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Γίναμε ένας μεγάλος οργανισμός με οίκημα το οποίο στεγάζει όλα τα χιακά σωματεία», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στις κοινωνικές δραστηριότητες της Ομοσπονδίας, η οποία τα τελευταία 2 χρόνια έστειλε σε νοσοκομεία της Χίου 2 κοντέινερ με ιατρικό/φαρμακευτικό υλικό και τώρα ετοιμάζεται να στείλει τρίτο, την συνεχή προσφορά προς τα συσσίτια Μητροπόλεως Χίου (στα οποία έχουν δοθεί πάνω από 200.000 δολάρια και το ταμείο υποτροφιών.
«Είναι τιμή μου που υπηρετών την όμορφη οργάνωσή μας», πρόσθεσε.
Τον τιμώμενο παρουσίασε ο γιός του Γιώργος Μιχαλιός, δικηγόρος. Ο Νίκος Μιχαλιός ήλθε το 1955 σε ηλικία 17 ετών στις ΗΠΑ, μαζί με τους γονείς του και ξεκίνησε να εργάζεται ως ελαιοχρωματιστής. Γρήγορα απέκτησε δική του εταιρεία η οποία επεκτάθηκε στις κατασκευές κατοικιών.

Μίλησε για την προσφορά του πατέρα του στην Ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής που αναζήτησε και αγόρασε το Χιώτικο Σπίτι. Ενώ δίνοντας στο ακροατήριο αυτό που διδάχθηκε από τον πατέρα του, είπε πως «το νόημα της ζωής βρίσκεται στη φιλανθρωπία».

ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΙΟΣ
Εμφανώς συγκινημένος, ο φετινός αποδέκτης του «Ομήρειου Βραβείου», Νίκος Μιχαλιός, ευχαρίστησε την επιτροπή κι όλους όσοι τον τίμησαν κι αποκάλυψε στην Χιακή Ομοσπονδία και τους οργανισμούς της Ομογένειας τη συνταγή της επιτυχίας.
«Το κτήριο της Ομοσπονδίας αγοράστηκε μέσα σε πέντε χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η Χιακή Ομοσπονδία . Όλα αυτά έγιναν μέσα σε πέντε χρόνια. Κι όπου υπάρχει ενότητα, αγάπη και τιμιότητα προχωρούν μπροστά. Ο Έλληνα είναι ο πιο κουβαρντάς και φιλάνθρωπος, όταν δεν τον υποτιμήσεις. Πρέπει να το0ν σέβεσαι και να του δίδεις χρόνο για να αποδώσει αυτό που θέλει. Το κτήριο αγοράστηκε για 250.000 δολάρια και ξοδέψαμε άλλες 750.000 για ανακαινίσεις. Σήμερα δεν χρωστάμε ούτε ένα πένι».

Αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να κάνει όλους υπερήφανους, είπε, μνημονεύοντας ονόματα πρωτοπόρων ιδρυτών της Ομοσπονδίας, όπως του Νίκου Ψαρού, προέδρου του «Κοραή», του Παντελή Σγουρού, των αδελφών Μάρκου και Νίκου Μαρινάκη, του Γιάννη Γιαννακή, προέδρου του Πυργιού, Αντώνη Ψαρά προέδρου των Βρονταδουσίων και του αείμνηστου Γιώργη Λιβανού, μεγάλου ευεργέτη.
«Να σας αποκαλύψω ακόμη ένα πράγμα. Μόλις αγοράσαμε το κτήριο, ήλθαν οι μπογιατζήδες οι Χιώτες και εργάστηκαν εθελοντικά για να το βάψουν. Ήμασταν όλοι μία οικογένεια», κατέληξε.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνη Διαματάρη, διάβασε ο Έλληνας γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, στο οποίο τονίζονται οι μεγάλες προσφορές της Χιακής Ομοσπονδίας, αλλά του Νίκου Μιχαλιού, προς την Ελληνοαμερικανική Κονότητα και τη Χίο.
Η πολιτειακή βουλευτής και υποψήφια ομοσπονδιακή βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη, εξήρε την κοινωνική προσφορά της Ομοσπονδίας και των Χιωτών της Αμερικής.
«Εμείς οι Ελληνοαμερικανοί έχουμε χωριστούς οργανισμούς γιατί θέλουμε να διατηρούμε τις χωριστές κουλτούρες των ιδιαίτερων πατρίδων μας’, είπε, προσθέτοντας ότι είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας, αλλά θέλουμε να διατηρήσουμε για το μέλλον το αμερικανικό όνειρο».
Ο δημοτικός σύμβουλος Ρίτζφιλντ Νέας Ιερσέης και πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων, Δημήτρης Κοντολιός, συνεχάρη τον τιμώμενο και την Ομοσπονδία, ενώ σημείωσε πως είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται όσα κάνει η ελληοαμερικανική κοινότητα για τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.
Η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά συνεχάρη τον τιμώμενο και τόνισε την σημασία τα παιδιά να θυμούνται πάντα πως είναι Έλληνες.
Η Αθηνά Κρομύδα, η δασκάλα της Ομογένειας και αποδέκτης του «Ομήρειο», μίλησε θερμά για το Νίκο Μιχαλιό. Που αποκάλεσε μεγάλο Χιώτη, γνωστό πατριώτη και αγωνιστή για τα δίκαια της πατρίδας μας, ενώ συνεχάρη την «Ομοσπονδία» για την επιλογή.
Παράλληλα παρουσίασε το βιογραφικό του Νίκου Μιχαλιού, ο οποίος – όπως είπε – αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Το χαιρετισμό της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής μετέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Νίκος Παφίτης, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της κυπριακής παροικίας για τους αγώνες της Χιακής Ομοσπονδίας για την Κύπρο.
Τους εθνικούς ύμνους έψαλε η Κατερίνα Παντζίνη, εγγονή του αείμνηστου πρωτεργάτη της Χιακής Ομοσπονδίας, Παντελή Σγουρού.
Leave a Reply