Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Ο ιστορικός Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος Νέας Υόρκης, τα μέλη του οποίου βρίσκονται – όπως όλοι οι συνάδελφοί τους παγκοσμίως – στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού και με αυταπάρνηση δίνουν σκληρό αγώνα για να σώσουν ζωές- ήταν ο αποδέκτης του φετινού 25ου Φειδιππίδειου Βραβείου το οποίο απένειμε ο οργανισμός GAEPIS (Greek American Educational Public Information System) στο πλαίσιο του εορτασμού των 34 χρόνων λειτουργίας του κοινωφελούς του ραδιοφώνου, COSMOS FM.

Η απονομή του βραβείου έγινε, για πρώτη φορά, στη διάρκεια διαδικτυακής τελετής, η οποία μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα του οργανισμού και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το βράδυ της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου.
“Αποδεχόμαστε ταπεινά το βραβείο αυτό και θέλουμε να υποσχεθούμε ότι ως σύλλογος θα βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό της Ελληνικής μας κοινότητας, ως γιατροί, ως επιμορφωτές, ως φιλάνθρωποι”, τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, δρ Παναγιώτης Μανώλας, παραλαμβάνοντας το Φειδιππίδειο Βραβείο από τον πρόεδρο του GAEPIS, Στέλιο Τακετζή.

Ο δρ Μανώλας αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που επιτελεί ο Ιατρικός Σύλλογος, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων με υποτροφίες χιλιάδων δολαρίων ομογενείς φοιτητές Ιατρικής, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην συνεργασία με το κοινωφελές ραδιόφωνο COSMOS FM για την σωστή ενημέρωση της Ομογένειας για θέματα υγείας.
Προσφωνώντας τον τιμώμενο ο κ. Τακετζής, αναφέρθηκε στη δύσκολη μάχη που δίνουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό τους δύσκολους αυτούς μήνες της πανδημίας. “Η αποστολή τους είναι ανιδιοτελής και μας δίνει ελπίδα και μέλλον. Για το δώρο ζωής, την υγεία μας και τη ζωή, που μας χαρίζουν οι γιατροί, είναι απόψε ιδιαίτερη η χαρά μας που μας δίνεται η ευκαιρία να τους δείξουμε όλοι την ευγνωμοσύνη μας”, είπε.
“Το COSMOS FM τιμά και εκτιμά”, πρόσθεσε, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τους χορηγούς της εκδήλωσης και όλους τους υποστηρικτές του κατά τα 34 χρόνια λειτουργίας του, ενώ ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τους Νίκο Μουγιάρη και Δημήτριο Καλοειδή.
Στο εναρκτήριο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος – αποδέκτης του περσινού βραβείου – επισήμανε ότι οι γιατροί, οι ήρωες της πανδημίας, είναι οι πλέον άξιοι κάθε αναγνώρισης, τιμής και ευγνωμοσύνης, συγκρίνοντάς τους με τους ήρωες του 1821 που έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν τους συνανθρώπους τους.
Τη διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Ανθούλα Κατσιματίδη, την εναρκτήρια προσευχή ανέπεμψε ο Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Πάππας, ενώ χαιρέτησαν οι παραγωγοί Σύλβια Παπαποστόλου – Kienzl και Μιχάλης Στράτης.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας , τόνισε ότι η Νέα Υόρκη έχει ευλογηθεί με το ανήσυχο και ατρόμητο πνεύμα των Ελλήνων και Ελληνίδων γιατρών, των ηρώων της σύγχρονης εποχής.
Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, αναφέρθηκε στο το θάρρος, την αυταπάρνηση και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν στο έργο τους καθημερινά και ιδιαίτερα για τις ηρωικές τους προσπάθειες που έσωσαν ανθρώπινες ζωές.
“Δείξατε σε όλους τι σημαίνει να είσαι στην πρώτη γραμμή, τι σημαίνει να είσαι ήρωας”, τόνισε στο χαιρετισμό της η ομοσπονδιακή βουλευτής της Νέας Υόρκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη, ενώ και ο πολιτειακός γερουσιαστής, Ανδρέας Γουνάρδης, ανέφερε ότι αν μας έδειξε κάτι η πανδημία είναι ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό μας προσωπικό είναι οι ήρωες της κοινωνίας μας σήμερα.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστας Βλάσης, τόνισε ότι πρόκειται για μια “έμπρακτη αναγνώριση και επιβράβευση του έργου” των γιατρών των οποίων “θαυμάσαμε την αλληλεγγύη, την αυτοθυσία, την αφοσίωση και την ανιδιοτέλειά τους” ώστε να διατηρηθεί η κανονικότητα εν μέσω της πανδημίας.
Στις δράσεις του Ιατρικού Συλλόγου αλλά και σε προσωπικές τους εμπειρίες από την πανδημία αναφέρθηκαν ο δρ Σπύρος Μεζίτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, και οι γιατροί Γεώργιος Φίσερ, Θεόδωρος Δικταμπάν και Τόμας Σούσσου.
Στην τεράστια σημασία που αποκτά για τους ίδιους η βράβευση του Ιατρικού Συλλόγου στάθηκαν στον χαιρετισμό τους οι συμπρόεδροι της οργανωτικής επιτροπής, δρ Γεώργιος Λιακέας, ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε και στη δική του, εξαιρετικά σοβαρή περιπέτεια με τον κορωνοϊό και η σύζυγός του Νικόλ Κόντου – Λιακέα.
Η εκδήλωση διανθίστηκε με τραγούδια από τους Γιώργο Ανδρέου, Γιάννη Κότσιρα, Νίκο Κουρουπάκη, Γρηγόρη Μανινάκη, Δημήτρη Μπάση, Αλκηστη Πρωτοψάλτη, Χρήστο Ραφαηλίδη και το εκπληκτικό ντουέτο της Αγγελικής Ψώνη με τον Λούη Παναγιώτου σε μια διασκευή του γνωστού τραγουδιού “Πες μου μια λέξη” (Α. Σακελλάριος/ Μ. Χατζιδάκις).
Τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης ανέλαβε ο Άλεξ Αγησιλάου, τον ήχο ο Στυλιανός Νικολάου, τη ροή του προγράμματος η Σύλβια Παπαποστόλου, το συντονισμό η διευθύντρια Ιωάννα Γιαννοπούλου, ενώ το αναμνηστικό λεύκωμα τα μέλη του Δ.Σ., δρ Νίκος Ράλλης και Γιώργος Παντελίδης.
Leave a Reply