Tης ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Η περασμένη εβδομάδα ήταν έντονη πολιτικά στην πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μέσα από τη διαδικασία της ακρόασης που έπρεπε να περάσουν οι μελλοντικοί επίτροποι έγινε και η πρώτη μάχη μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολλοί από τους μελλοντικούς επιτρόπους βγήκαν από τη διαδικασία ακόμα και με «μώλωπες», ενώ στους διαδρόμους του κοινοβουλίου έχουν αρχίσει να δυναμώνουν οι ψίθυροι ότι ο κ. Γιούνκερ μπορεί να ανασχηματίσει της σύνθεση της νέας επιτροπής, η οποία θα αναλάβει την 1η Νοεμβρίου.
Ίσως την πιο σκληρή ακρόαση μέχρι στιγμής πέρασε ο Γάλλος πρώην υπουργός οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί που έπρεπε να αντικρούσει επιθέσεις για την καταλληλότητά του στη θέση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων τη στιγμή που στο μέγαρο των Ηλύσιων δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Η επίθεση στον σοσιαλιστή πολιτικό έγινε κυρίως από τους ευρωβουλευτές του κεντροδεξιού κόμματος (ΕΛΚ) με τον κ. Μοσκοβισί να επαναλαμβάνει αρκετές φορές στην τρίωρη ανάκριση που υπέστη ότι θα είναι εξίσου αυστηρός με τον προϋπολογισμό και την τήρηση των κανόνων στο Παρίσι όσο και με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις.
Πολλοί ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι αυτή η επίθεση στον Γάλλο σοσιαλιστή δεν ήταν τόσο προσωπική αλλά περισσότερο αντίποινα σε μία μάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα του κοινοβουλίου, όταν τρεις κεντροδεξιοί επίτροποι δεν πήραν το τελικό πράσινο φως. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι μετά την ακρόαση του Γάλλου πολιτικού η αρμόδια επιτροπή είχε αποφασίσει να τον περάσει και από δεύτερο γύρο ακροάσεων. Σύμφωνα όμως με μαρτυρίες ευρωβουλευτών της επιτροπής, ο κ. Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Βουλής Μ. Σουλτς και ο πρόεδρος του κόμματος των Σοσιαλιστών Τ. Πιτέλα άσκησαν μεγάλη πίεση ώστε αυτό να μη γίνει. Έτσι ο κ. Μοσκοβισί θα περιοριστεί απλώς σε γραπτές απαντήσεις.
Ενώ πριν ξεκινήσουν οι ακροάσεις υπήρχε η σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών ότι οι επίτροποι θα περάσουν από μία αναίμακτη διαδικασία αυτό δεν τηρήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο κ. Γιούνκερ είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους προέδρους των κομμάτων του για την πρόοδο των ακροάσεων, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να τους συναντήσει, καθώς οι ακροάσεις ολοκληρώνονται την Τρίτη.
Όμηροι των δύο κομμάτων μέχρι στιγμής έχουν κρατηθεί ο Βρετανός υποψήφιος επίτροπος Τζόναθαν Χιλ, υπεύθυνος για χρηματοοικονομικά και αγορές και ο Ισπανός υπεύθυνος για ενέργεια Μιγκέλ Κανιέτε. Και οι δύο δεν ήταν οι πιο δυνατοί υποψήφιοι, καθώς για τον Χιλ υπάρχουν αμφιβολίες για την αμεροληψία του στον έλεγχο των οικονομικών κέντρων της Ευρώπης, ενώ οι γνώσεις του για τα θέματα του χαρτοφυλακίου κατά τη διάρκεια της ακρόασης αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και θα περάσει από δεύτερη ακρόαση την επόμενη εβδομάδα. Ο κεντροδεξιός Ισπανός Μ. Κανιέτε που, παρά τις σαφείς απαντήσεις του σε βασικά ζητήματα ενέργειας, το γεγονός ότι μέχρι πριν από την ακρόασή του συμμετείχε σε δύο εταιρείες πετρελαίου ήταν ένα θέμα που επανερχόταν κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Ο Ούγγρος υποψήφιος επίτροπος για τον τομέα της Παιδείας και Πολιτισμού, Τιμόρ Νάβρατσις, δεν κατάφερε να πείσει την αρμόδια επιτροπή και θα απαντήσει σε δεύτερο γύρο γραπτών ερωτήσεων, ενώ, τέλος, από την Τσέχα, Βέρα Γιούροβα, υποψήφια επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης, αναμένονται περισσότερες διευκρινίσεις.
«Αν τελικά όλοι οι επίτροποι περάσουν θα γελοιοποιηθεί το κοινοβούλιο» λέει στην «Κ» ο Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ υποστηρίζοντας ότι ο Γιούνκερ θα πρέπει να κάνει ανασχηματισμό της επιτροπής, καθώς οι ευρωβουλευτές έδειξαν τις αδυναμίες των επιτρόπων. «Αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι ένα αποδυναμωμένο κοινοβούλιο» λέει ο Γκίγκολντ.
*** Από την Καθημερινή της Κυριακής»
Leave a Reply