Ουάσιγκτον.- ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε το Σάββατο ότι δεν θα πάει στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών Λευκού Οίκου (WHCA) στα τέλη του Απριλίου, σε μια ρήξη με την παράδοση της συνάντησης του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους με δημοσιογράφους και διασημότητες, όπου είθισται να επικρατεί χιουμοριστικό κλίμα.
«Δεν θα παρευρεθώ στο δείπνο της Ένωσης των Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου φέτος», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ευχόμενος «όλοι να περάσουν ένα ωραίο βράδυ».
Ο Τραμπ έχει τεταμένες σχέσεις με μεγάλο μέρος του Τύπου, αποκαλεί τους δημοσιογράφους που θεωρεί ότι του εναντιώνονται «εχθρό του λαού», ενώ επικρίνει συχνά ΜΜΕ και προσωπικά δημοσιογράφους όταν η κάλυψη δεν του αρέσει.
Το ετήσιο δείπνο θα παρατεθεί την 29η Απριλίου στην Ουάσινγκτον.
Ορισμένα ΜΜΕ, όπως το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ή το περιοδικό New Yorker, που συνήθως υποστηρίζουν την εκδήλωση και φιλοξενούν ακριβά after-parties, ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθενται να κάνουν τίποτα τέτοιο φέτος.
Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος απέκλεισε πολλά μεγάλα ΜΜΕ, τόσο αμερικανικά όσο και διεθνή, από μια ενημέρωση εκτός κάμερας που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας. Στους δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου CNN, της εφημερίδας The New York Times, του ιστότοπου Politico, της εφημερίδας The Los Angeles Times και του ιστότοπου BuzzFeed δεν επιτράπηκε να παρακολουθήσουν την ενημέρωση που έγινε στο γραφείο του Σπάισερ, μια απόφαση που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες.
Mιλώντας σε ένα συνέδριο συντηρητικών ακτιβιστών στο Μέριλαντ, o πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στους “προμηθευτές” των “ψευδών ειδήσεων”, όπως τις αποκάλεσε, Μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα χορού ενός ξενοδοχείου, ο Τραμπ προσπάθησε να διευκρινίσει τι εννοούσε με το μήνυμα που είχε αναρτήσει στο Twitter ότι ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να θεωρούνται “εχθρός του λαού”.
“Είμαι κατά των ανθρώπων εκείνων που επινοούν ιστορίες και επινοούν πηγές. Δεν θα έπρεπε να τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν πηγές εκτός και αν αναφέρουν το όνομα κάποιου. Ανακοινώστε τα ονόματα (των πηγών). Να μην υπάρχουν πλέον (ανώνυμες) πηγές”, υποστήριξε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εκφώνησε αυτήν την ομιλία στη Διάσκεψη Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC), στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, όπως η αναθεώρηση του φορολογικού κώδικα, η ανάκληση των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών μέτρων στη βιομηχανία και η κατάργηση του λεγόμενου Obamacare, του νόμου για την ασφαλιστική κάλυψη που είχε προωθήσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
ΗΘΙΚΗ ΑΥΤΟΥΡΓΙΑ
Ένας άνδρας από το Κάνσας κατηγορείται για τη δολοφονία ενός Ινδού μηχανικού και τον τραυματισμό ενός συμπατριώτη του αλλά και ενός Αμερικανού μέσα σε ένα μπαρ και οι ομοσπονδιακές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για έγκλημα μίσους.
Η δολοφονία του 32χρονου Σρινίβας Κουτσιμπότλα έγινε πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων των ινδικών μέσων ενημέρωσης και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης: πολλοί εξέφραζαν ανησυχίες ότι η μεταναστευτική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει δημιουργήσει κλίμα μισαλλοδοξίας.
Ο Άνταμ Πάριντον, 51 ετών, βετεράνος πεζοναύτης, κατηγορείται για φόνο εκ προμελέτης ενώ αντιμετωπίζει και δύο κατηγορίες για απόπειρα φόνου εκ προμελέτης, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας της κομητείας Τζόνσον, Στίβεν Χάουι.
Ο Πάριντον φέρεται ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον Κουτσιμπότλα, ενώ τραυμάτισε τον Αλόκ Μαντασάνι, επίσης 32 ετών, μέσα στο Austins Bar & Grill, στο Ολέιθα του Κάνσας, το βράδυ της Τετάρτης. Τουλάχιστον ένας μάρτυρας είπε στην εφημερίδα Kansas City Star ότι ο δράστης φώναξε “φύγετε απ’ τη χώρα μου” πριν πυροβολήσει τους δύο Ινδούς. Στη συνέχεια ο Πάριντον τραυμάτισε τον 24χρονο Αμερικανό Ίαν Γκρίλοτ, όταν προσπάθησε να παρέμβει.
“Με αποκαλούν ήρωα… Απλώς έκανα ό,τι θα έπρεπε να κάνει και οποιοσδήποτε άλλος για κάποιον άλλον άνθρωπο” είπε ο Γκρίλοτ από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται με τραύματα στο χέρι και το στήθος.
Στο πατρικό σπίτι του Κουτσιμπότλα, στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας, μέλη της οικογένειάς του ζήτησαν από την ινδική κυβέρνηση να διασφαλίσει την ασφάλεια των Ινδών που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ γιατί “οι αδελφοί μας, οι αδελφές, μας, οι συγγενείς μας βρίσκονται εκεί”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο αδελφός του θύματος, Βένου Μαντάβ.
Ο εισαγγελάς Χάουι απέφυγε να σχολιάσει λεπτομέρειες του εγκλήματος ή να μιλήσει για το κίνητρο του δράστη. “Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε τα γεγονότα και όχι εικασίες. Για αυτόν τον λόγο δεν είμαστε έτοιμοι αυτήν τη στιγμή να μιλήσουμε για συγκεκριμένα γεγονότα της υπόθεσης”, εξήγησε.
Η εκλογή του Τραμπ στην προεδρία χαιρετίστηκε στην αρχή από πολλούς στην Ινδία που θεωρούν ότι η πρόθεσή του να περιορίσει τον αριθμό των μουσουλμάνων μεταναστών στις ΗΠΑ ευνοεί τους ινδουιστές Ινδούς. Η δολοφονία του 32χρονου μηχανικού ωστόσο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. “Μην σοκάρεστε! Να θυμώσετε! Ο Τραμπ σπέρνει το μίσος. Πρόκειται για έγκλημα μίσους” έγραψε στο Twitter, απευθυνόμενος στα 2,6 εκατομμύρια “ακολούθους” του, ο γνωστός Ινδός ηθοποιός Σιντάρτ.
Ο Καβιπρίγια Μουτουραμαλίνγκαν, ένας φίλος και πρώην συνεργάτης του θύματος, κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να συγκεντρώσει με έρανο στο διαδίκτυο πάνω από 250.000 δολάρια για να βοηθήσει την οικογένεια του Κουτσιμπότλα με τα έξοδα της μεταφοράς της σορού του και της κηδείας του. “Είναι απίστευτο το σοκ. Πρόκειται για έναν από τους πιο ευγενικούς ανθρώπους που είχα γνωρίσει ποτέ”, είπε περιγράφοντας έναν “χαλαρό” άνθρωπο που απέφευγε τις αντιπαραθέσεις και πάντα χαμογελούσε.
Ο Κουτσιμπότλα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο και από το 2014 εργαζόταν για την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Garmin. Ήταν παντρεμένος, αλλά δεν είχε αποκτήσει παιδιά.
Το FBI ερευνά την πιθανότητα να επρόκειτο για έγκλημα μίσους, όπως είπε ο ειδικός πράκτορας Έρικ Τζάκσον.
Ο ύποπτος έφυγε πεζός από το μπαρ και εντοπίστηκε πέντε ώρες αργότερα σε ένα εσιατόριο στο Κλίντον του Μισούρι. Φέρεται να είπε σε έναν υπάλληλο εκεί ότι χρειαζόταν μια κρυψώνα επειδή είχε σκοτώσει “δύο Μεσανατολίτες”, σύμφωνα με την εφημερίδα Star. Συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση και επάνω του δεν βρέθηκε κανένα όπλο.
Με αφορμή τη δολοφονία του Ινδού, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ χαρακτήρισε “τραγωδία” την απώλεια οποιασδήποτε ζωής, όμως υπογράμμισε ότι θα ήταν παράλογο να συνδεθεί μια δολοφονία με τη ρητορική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Κατά την ενημέρωση του Τύπου, ο Σπάισερ είπε στους δημοσιογράφους ότι προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να διευκρινιστεί το κίνητρο του δράστη.
Leave a Reply