Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
“Η Ελληνική Κυβέρνηση θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις αυτήν την πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για την επανίδρυση του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ελληνική Παιδεία και θα ενισχύσει περαιτέρω την πολύ σημαντική προσπάθεια που γίνεται στην Αμερική για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση”, επισήμανε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, χαιρετίζοντας το μεσημέρι του Σαββάτου 2 Μαϊου το διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσε το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ελληνική Παιδεία.

Περίπου 254 εκπαιδευτικοί των κοινοτικών μας σχολείων από όλη την Αμερική συμμετείχαν στο σεμινάριο με κύριο ομιλητή τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητή Περικλή Μήτκα, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στη Βόρεια Αμερική – Μια νέα εποχή, μια νέα αρχή”.
Την κ. Κεραμέως καλωσόρισε διαδικτυακά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος εκφράζοντας ευχαριστίες για τη συμμετοχή της, που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αποτελεί ένδειξη ενδιαφέροντος όχι μόνο της ιδίας -με την οποία είχε συνάντηση κατά την επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο- αλλά της πατρίδας Ελλάδας και προσωπικά του Πρωθυπουργού για τα θέματα Ελληνομάθειας.

“Η υποστήριξη της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό αποτελεί κεντρικό πρώταγμα της κυβέρνησης”, τόνισε η κ. Κεραμέως και υπογράμμισε το χρέος που έχει η Πολιτεία να στηρίξει ουσιαστικά την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, λόγω τόσο της διαχρονικής ύπαρξης των ελληνικών κοινοτήτων όσο και των νέων μεταναστευτικών κυμάτων που προκάλεσε η οικονομική κρίση την τελευταία δεκαετία.
Αναρωτήθηκε ακόμα μήπως -με τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού- η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να συνδράμει την προσπάθεια για την ενίσχυση της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, “να βρούμε τρόπους”, είπε, “να γεφυρώσουμε το γεωγραφικό χάσμα που μας χωρίζει”.
Με την ευκαιρία του σεμιναρίου, η Υπουργός Παιδείας συνεχάρη τους ομογενείς εκπαιδευτικούς “γιατί υπό δύσκολες συνθήκες ανταποκρίνονται σε ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, το οποίο για μας είναι καίριο για την ενίσχυση της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό”.
Αρχιεπίσκοπος
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τόνισε ότι η Αρχιεπισκοπή παίρνει στα σοβαρά το θέμα της Ελληνικής Παιδείας. “Στο τέλος θα γίνει ο απολογισμός και τότε θα μπορώ να καυχιέμαι. Τώρα όμως καυχιέμαι για τη θυσία των συνεργατών μου οι οποίοι δέχθηκαν να αναλάβουν τις θέσεις αυτές στο Γραφείο Παιδείας”, στο οποίο, όπως είπε, όταν ανέλαβε την αρχιεπισκοπεία, διαπίστωσε “μια υποστελέχωση, μια δυσλειτουργία και μια συσσώρευση χρονίων προβλημάτων”.
Με επαινετικά λόγια αναφέρθηκε στο διευθυντή του Γραφείου Παιδείας λέγοντας πως “ο κ. Κουλαρμάνης δεν είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ήρθε από γραφεία αλλά από το πεδίο της μάχης. Γιατί στο πεδίο της μάχης που λέγεται αίθουσα και διοίκηση σχολείου εκεί αναδεικνύονται οι καλοί εκπαιδευτικοί και από εκεί επέλεξα τον πλέον ικανό και άξιο και επιτυχημένο”, αλλά και στο βοηθό του π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο, ο οποίος και συντόνισε το σεμινάριο και στην κ. Αθηνά Κρομμύδα, “ένα από τα πλέον αξιοσέβαστα στελέχη της Ελληνικής Παιδείας των ΗΠΑ”.
Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς γιατί ” παρόλη την περιφρόνηση και αδιαφορία που υπήρχε μέχρι τώρα για την Ελληνομάθεια και τα Ελληνικά μας σχολεία, πάλεψαν με πάθος, με πείσμα, με αγάπη, με αυτοθυσία και κράτησαν τα σχολεία μας, κράτησαν την Ελληνομάθεια” και τους κάλεσε να συστρατευθούν στις προσπάθειες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για την στήριξη της Ελληνόγλωσσης παιδείας.
Η κ. Κρομμύδα
Από την πλευρά της και η κ. Κρομμύδα ευχαρίστησε την υπουργό για την παρουσία της, λέγοντας πως “μας δίνει την αίσθηση και την πεποίθηση ότι στον αγώνα μας εδώ στις ΗΠΑ, έναν αγώνα ιερό για τη διατήρηση, την ανάπτυξη και την καθιέρωση της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας δεν είμαστε μόνοι. Οτι η γενέτειρα είναι στο πλευρό μας. Οτι η Ελλάδα είναι κοντά μας, μαζί μας και ότι θα συνεχίσει να είναι ενεργά και δυναμικά κοντά μας”.
Και συνέχισε: “Το αξίζει ο Ελληνισμός της Αμερικής, το αξίζει η Ομογένεια. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι οι εκπαιδευτικοί μας με συνείδηση και ενθουσιασμό, με δύναμη ψυχής και με αντοχές που ξεπερνούν την ανθρώπινη φαντασία, επιτελούν ένα γιγάντιο έργο, ταγμένοι στη διαφύλαξη και τη διαιώνιση των Ελληνοχριστιανικών ιδεωδών, ότι δημιουργούν και προσφέρουν στην κοινωνία νέους όχι μόνο προικισμένους με ελληνική συνείδηση και κατάρτιση, όχι μόνο φορείς και πολλαπλασιαστές των οικουμενικών μας αξιών, αλλά και ιδανικούς πρεσβευτές της Ελλάδας στην Αμερική”.
Ο κ. Κουλαρμάνης
Ο διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης τόνισε ότι η παρουσία της υπουργού “δείχνει ότι αναγνωρίζεται το έργο που γίνεται εδώ στην Αμερική, αναγνωρίζονται οι εκπαιδευτικοί που έχουν θυσιάσει μια ζωή να κρατήσουν την ελληνική γλώσσα, τη θρησκεία μας, την κουλτούρα μας”, ενώ αναφερόμενος στα διαδικτυακά σεμινάρια που ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου και θα συνεχιστούν σημείωσε ότι “έχουμε προσπαθήσει να ενώσουμε όλους τους εκπαιδευτικούς εδώ στην Αμερική, να γίνουμε μια κοινότητα, γιατί μαζί μπορούμε να φτιάξουμε κάτι πιο όμορφο, κάτι πιο δυναμικό”.
Ο κ. Μήτκας
“Εχουν αλλάξει κάποια δεδομένα που μας κάνουν πιο αισιόδοξους και μας δίνουν νέες δυνατότητες για να ενισχυθεί η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας σε άλλες βάσεις”, επισήμανε -μεταξύ άλλων- στην ομιλία του ο κ. Μήτκας, τονίζοντας πως “η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στην Βόρεια Αμερική μπαίνει πραγματικά σε μια νέα εποχή”.
Ανέφερε δε ως στοιχεία που δίνουν τη δυνατότητα για μια νέα επανεκκίνηση τα νέα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα τα οποία γίνονται δυνατά εξαιτίας της προόδου της ψηφιακής τεχνολογίας, το γεγονός ότι με την έλευση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου “ένας άλλος αέρας πνέει στην Αρχιεπισκοπή που θα στηρίζει τις προσπάθειες όλων στα διάφορα σημεία της χώρας” και παράλληλα “η νέα αντίληψη στο Υπουργείο Παιδείας που επιτρέπει νέες δράσεις για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και νέο κύκλο εξωστρέφειας”.
Ισως, είπε, να υπαγορεύονται και από το διαφορετικό προφίλ των Ελλήνων που έρχονται στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι έχουν αυξημένες απαιτήσεις ποιότητας από τις κοινότητες και είναι διαθέσιμοι, θέλουν να βοηθήσουν, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι κοινότητες αλλά κυρίως οι μαθητές από την ποιοτική διδασκαλία των Ελληνικών στα κοινοτικά σχολεία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τέλος στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ καθώς και στο καινοτόμο ελληνικό πρόγραμμα του Σχολείου Charter “Οδύσσεια” στο Ντέλαγουερ.
Leave a Reply