Νέα Υόρκη.- Γράφει ο Αποστόλης Ζουπανιώτης
Θέλει πολύ γερά νεύρα για να παρακολουθεί κανείς τις εξελίξεις της φετινής χρονιάς στο κυπριακό και τα γεωστρατηγικά της περιοχής, πόσω μάλλον να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις. Πολλοί οι παίκτες, πολλά και εναλλασσόμενα – και το κυριότερο αλληλεπιδρώμενα – τα συμφέροντα, δηλαδή ένα μοντέλο εξισώσεων με πολλές μεταβλητές.
Αν ήταν κόμπος, θα μπορούσες να πεις αφού δεν λύνεται κόβεται. Αν ήταν μόνο τα οικονομικά, διάλεγες την πλέον συμφέρουσα λύση. Κι αν ήταν μόνο το κυπριακό, είτε το λύνεις είτε το αφήνεις να το λύσει ο χρόνος, με ό,τι συνεπάγεται. Εδώ είναι όλα μαζί και ταυτοχρόνως, κατά τον Σαββόπουλο.
Ας πάρουμε τα πράγματα από το Μάιο που ήλθε στην Κύπρο ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν.
Ενώ ξεκίνησε με στόχο το Βαρώσι (να θυμίσουμε ότι επρόκειτο να έλθει ο Κέρι), λόγω της άρνησης του Ερογλου, τελικά από τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα ενεργειακά κι η αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ – Κύπρου. Είπε αρκετά ο Μπάιντεν στην Κύπρο (ίσως ακόμη περισσότερα πριν και μετά την επίσκεψη στους ηγέτες του Ελληνοαμερικανικού λόμπι και ψηφοφόρους του), κάπου ανακατεύτηκε στην εξίσωση κι η Αίγυπτος, αλλά το κυριότερο όλων, η προσωπική εμπλοκή του αντιπροέδρου, που θα συναντούσε τον Ερντογάν στην Τουρκία και θα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους.
Βέβαια τον Ιούλιο, άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτες επιφυλάξεις για το αν ο Μπάιντεν μιλά ως εκφραστής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής κι αυτά που υπόσχεται δεν είναι λόγια ενός φιλέλληνα κι υποψήφιου στις προεδρικές του 2016. Μία υπέροχη ομιλία του στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής ουδέποτε αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, μαζί με όλα τα επίσημα κείμενα του προέδρου και του αντιπροέδρου.
Όμως αμερικανοί αξιωματούχοι που ρωτήθηκαν, διαβεβαίωσαν ότι είναι όντως επίσημες τοποθετήσεις. Ενώ την ίδια στιγμή δήλωναν άγνοια πως έφτασε η Ουάσιγκτον να εισηγηθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ (έστω να συμφωνήσει μαζί του) στο διορισμό του Λυν Πάσκο στη θέση του Ντάουνερ.
Α.Ζ.
Τυλίγοντας τον Μίτο της Αριάδνης
Και φτάνουμε στο Σεπτέμβριο, όπου έχοντας ήδη αναλάβει ειδικός σύμβουλος ο Νορβηγός Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έρχεται στη Νέα Υόρκη για τη Γ.Σ. του ΟΗΕ και στις συναντήσεις του με τους Αμερικανούς (Κέρι και Μπάιντεν), το ΓΓ του ΟΗΕ και τα 5 μόνιμα μέλη του Σ.Α. εγείρει προληπτικά το θέμα των τουρκικών απειλών στην κυπριακή ΑΟΖ, εν όψει της έναρξης των γεωτρήσεων της ΕΝΙ. Δηλώνει ότι έλαβε σαφή στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και διαβεβαιώσεις από τους Αμερικανούς πως η Τουρκία δεν θα προβεί σε παραβιάσεις.
Ωστόσο η Τουρκία κλιμάκωσε τις προκλήσεις κι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέστειλε τη συμμετοχή του στις συνομιλίες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παίζει τη γνωστή κασέτα της «αναγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», χωρίς να τολμά να πει τη λέξη Τουρκία και στο «μαγνητοφωνημένο μήνυμα» προστέθηκε η υποστήριξη των προσπαθειών του Άιντε για αποκλιμάκωση της έντασης.
Γιατί όμως ο Άιντε; Τι σχέση έχουν οι παραβιάσεις της κυριαρχίας ενός κράτους και η απειλή της διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης με τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του στο Κυπριακό; Αν θέλει να παρέμβει ο ΓΓ του ΟΗΕ, ας στείλει τον βοηθό ΓΓ για πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν.
Ο κ. Άιντε – που με βάση τα όσα είπε η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ στους ομογενείς – είναι προσωπικό της φίλος (διάβαζε επιλογή) έρχεται με μία πρόταση/φόρμουλα που θα βάλει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις συνομιλίες τα ενεργειακά. Ο φόβος είναι πως όλη αυτή η φιλολογία για το δικαίωμα και των τ/κ στην αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων, ανοίγει διεκδίκηση για την περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, ανοίγει όμως συζήτηση και για συμμετοχή σε συζητήσεις κι άλλων θεμάτων που αφορούν το μέλλον της Κύπρου μετά τη λύση. Η Ε.Ε., οι συζητήσεις με την τρόικα, οι συμφωνίες που συνάπτει η Κύπρος κι ό.τι άλλο φανταστείτε.
Α.Ζ.
Και τώρα;
Συνομιλητής του Ερντογάν έλεγε ότι το θέμα που τον εξόργισε και τον «εξώθησε» στην κλιμάκωση της έντασης ήταν η προσέγγιση Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο. Ένα θέμα στο οποίο αν πιστέψουμε τους δικούς μας, μας παρότρυναν οι Αμερικανοί. Υπάρχει πιθανότητα, κάποια στιγμή το Σεπτέμβριο όταν απέτυχαν οι προσπάθειες προσέγγισης Τουρκίας – Αιγύπτου, οι Αμερικανοί να ζήτησαν από την Κύπρο να επιβραδύνει αυτή την προσέγγιση. Ουδείς το επιβεβαιώνει, όμως δεν αποκλείεται καθόλου,. Ιδίως όταν μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ή ανεπίσημη αμερικανική δήλωση υποστήριξης προς την τριμερή. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση αμερικανού αξιωματούχου, που περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πολύτιμες τις συνεργασίες με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Αρα, δεν αποκλείεται οι Αμερικανοί να λένε, εντάξει οι Τούρκοι παραβιάζουν την ΑΟΖ, αλλά κι εσείς τους θυμώσατε με την Αίγυπτο, βλέπουν πως μένουν έξω από το παιγνίδι της ενέργειας και θέλουν κομμάτι από τη μοιρασιά.
Στις επαφές των ομογενών της Ουάσιγκτον διαφάνηκε πως πέραν των προσπαθειών του Άιντε, οι Αμερικανοί επενδύουν πολλά στην επίσκεψη Μπάιντεν στην Αγκυρα, όπου έχει υποσχεθεί να συζητήσει εκτενώς το κυπριακό με τον Ερντογάν. Βεβαίως αν μέχρι τότε συμφωνήσει η Λευκωσία να βάλει τα ενεργειακά στις συνομιλίες, οι συνομιλίες Μπάιντεν έχουν μάλλον φιλολογική αξία.
Ομογενής από τους συνομιλητές του αμερικανού αντιπροέδρου μου έλεγε πως θέλει να ξέρει αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε στους αμερικανούς συνομιλητές του το ερώτημα «τι θα πράξουν οι ΗΠΑ αν η Τουρκία αγνοήσει τις προτροπές τους και συνεχίσει τις παραβιάσεις». Κι το έθεσε τι του απάντησαν. Ο φιλέλληνας και υποψήφιος Μπάιντεν σίγουρα έχει την άποψη πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν ότι και στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, να στείλουν τα πολεμικά τους. Είναι όμως αυτή η άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης;
To τελικό συμπέρασμα, πρέπει να είσαι βέβαιος τι και ποιόν εκπροσωπεί ο κάθε συνομιλητής σου, πριν λάβεις αποφάσεις. Κι ο δικτάτορας Ιωαννίδης σίγουρα με κάποιον αμερικανό πράκτορα συνομίλησε όταν θεώρησε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν αντίρρηση στο πραξικόπημα, όμως τα σίγουρα κι αρεστά γι’ αυτόν κανάλια δεν ήταν και τα επίσημα.
Α.Ζ.
Προχωρά η αγωγή;
Διαβάζω στην έγκυρη ιστοσελίδα www.hellenicvoiceny.com ότι «απορρίφθηκε σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η αίτηση των δικηγόρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκη, προκειμένου να ακυρωθεί και να μην φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, η μήνυση που είχε υποβάλλει εναντίον του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, το μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής της Ομοσπονδίας Χρήστος Μαστροκυριάκος.
Σύμφωνα με τον μηνυτή Χρήστο Μαστροκυριάκο, η συγκεκριμένη απόφαση έχει ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2014 και λογικά θα πρέπει να έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου, τα οποία όπως δήλωσε, “τώρα θα πρέπει να παρουσιαστούν στο δικαστήριο και να απαντήσουν σε όλα αυτά που τους καταλογίζει στην μήνυση που έχει υποβάλλει” .
Η hellenicvoiceny επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πέτρο Γαλάτουλα και ενημερώνοντας τον, του ζήτησε την δική του τοποθέτηση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, για τις οποίες ωστόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, επιφυλάχθηκε να απαντήσει και ζήτησε τριήμερη προθεσμία προκειμένου να συμβουλευτεί τον δικηγόρο του».
Καρ.Φι.
Διευκρινίσεις του ΕΟΤ
Σε αφαίρεση του πλάνου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936, το οποίο εσφαλμένα συμπεριλήφθηκε στο επετειακό φιλμ για τα 100 χρόνια του ελληνικού τουρισμού, προχώρησε ο ΕΟΤ. (https://www.youtube.com/watch?v=5L0jzJTm9ug)
Σε διευκρινιστική ανακοίνωση του Οργανισμού τονίζεται ότι το συγκεκριμένο φιλμ, τόσο στην εκδοχή των δέκα λεπτών, όσο και στην εκδοχή των 30 λεπτών το οποίο θα «ανέβει» την Παρασκευή στα κοινωνικά δίκτυα, «περιλαμβάνει πλάνα αφής φλόγας Ολυμπιακών αγώνων (Αθήνα, Λονδίνο, Πεκίνο, Μόσχα, κ.α.). Μεταξύ αυτών εσφαλμένα συμπεριλήφθηκε και ένα πλάνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936. Το σφάλμα εντοπίστηκε και ο ΕΟΤ αφαίρεσε άμεσα το συγκεκριμένο πλάνο.
Η νέα ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΕΟΤ αναφέρει τα εξής:
«Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ερωτήθηκε από τη Βρετανική εφημερίδα The Guardian για τη χρήση πλάνου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936. Συμμεριζόμενος την κριτική και επιθυμώντας να αποκατασταθούν οι όποιες στρεβλές εντυπώσεις δημιουργήθηκαν, ο ΕΟΤ αφαίρεσε άμεσα το συγκεκριμένο πλάνο ελαχίστων δευτερολέπτων.
Να επισημανθεί ότι: όλο το υλικό που χρησιμοποιήθηκε και αφορά την αφή της ολυμπιακής φλόγας, προέρχεται από το επίσημο βίντεο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τον ακόλουθο σύνδεσμο.
Σημειώνεται ότι το επίμαχο πλάνο χρησιμοποιήθηκε αυτούσιο.
» Παράλληλα, πλάνα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 βρίσκονται και στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
» Ως εκ τούτου και ανεξάρτητα από την άμεση αποκατάσταση του σφάλματος από πλευράς ΕΟΤ, γεννιούνται πολλά ερωτηματικά τόσο για το συνεχιζόμενο θόρυβο, όσο και για την επιλεκτική ευαισθησία την οποία δείχνει η συγκεκριμένη εφημερίδα σε μια κομβική στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό.
» Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΤ, λαμβάνοντας υπόψη πάντα την κάθε καλόπιστη κριτική, θα συνεχίζει να εργάζεται για το καλό του ελληνικού τουρισμού».
Α.Π.Ε.
Επαφές Λειβαδά
Τη σπουδαιότητα της βρετανικής τουριστικής αγοράς και της έκθεσης WTM, για τον ελληνικό τουρισμό, τόνισε ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κύριος Πάνος Λειβαδάς, μιλώντας στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης στο Λονδίνο.
Ο κ. Λειβαδάς αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα για τον ελληνικό τουρισμό, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εσόδων, επισημαίνοντας ότι για τα συνεχόμενα ρεκόρ που καταγράφονται την τελευταία διετία στον ελληνικό τουρισμό, σημαντικό ρόλο, πέρα από τα προγράμματα και τις στρατηγικές, έχει παίξει η πολιτική σταθερότητα και το αίσθημα εμπιστοσύνης που έχει εμπεδωθεί στις διεθνείς αγορές.
Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα στον τουρισμό είναι ένας ιδιαίτερα θελκτικός προορισμός, σημειώνοντας πως το τουριστικό της «προϊόν», διαρκώς εμπλουτίζεται με θεματικές ενότητες, που βελτιώνουν το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών και κάλεσε περισσότερους βρετανούς τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο της WTM, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς συναντήθηκε με αξιωματούχους της TUI TRAVEL PLC και στελέχη της Thomas Cook Group σχετικά με τις προοπτικές που έχει ο ελληνικός τουρισμός το 2015.
Στη συνάντηση με εκπροσώπους της TUI , συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, τα βασικά σημεία κοινών δράσεων προώθησης και προβολής, o εμπλουτισμός των προγραμμάτων κρουαζιέρας από την TUI Cruises και άλλα θέματα τα οποία θα εισέλθουν σε φάση υλοποίησης στο άμεσο μέλλον.
Επίσης τέθηκαν ζητήματα στρατηγικής της TUI σε σχέση με την Ελλάδα και τις νέες τάσεις στον τουρισμό.
Τα στελέχη της Thomas Cook Group ενημερώθηκαν για θέματα υποδομής κυρίως σε ότι αφορά στις αερομεταφορές. Από την πλευρά τους παρουσίασαν τα δικά τους προγράμματα για τουριστικούς προορισμούς και συζήτησαν τη μελλοντική συνεργασία τους με τον ΕΟΤ κυρίως στην online επικοινωνία.
H TUI είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς εταίρους σε ότι αφορά στον Ελληνικό Τουρισμό, δεδομένου οτι διακινεί 2,4 εκ. επισκέπτες από διάφορες ευρωπαϊκές αγορές. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους για το 2015, σκοπεύουν να αυξήσουν τις κρατήσεις για την Ελλάδα σε διψήφιο ποσοστό. Σημαντική αλλαγή στη στρατηγική και τον προγραμματισμό τους, αποτελεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα.
Α.Π.Ε.
Leave a Reply