Σικάγο.- Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα δεχτεί την Δευτέρα στο μεταβατικό γενικό του επιτελείο στο Σικάγο τον Ρεπουμπλικάνο πρώην αντιπαλό του στις προεδρικές εκλογές, Τζον Μακέιν, αναφέρει σε ανακοίνωση του το μεταβατικό επιτελείο.
Στο ανακοινωθέν διευκρινίζεται ότι είναι “πολύ γνωστό ότι μοιράζονται μια σημαντική πεποίθηση σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί θέλουν και αξίζουν μια πιο αποτελεσματική κυβέρνηση”. Οι δυο άνδρες “θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστούν” για να φθάσουν στον στόχο αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενός συνεργάτης του Τζον Μακέιν, και ο μελλοντικός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου του Μπαράκ Ομπάμα, Ραμ Εμάνιουελ, θα παρευρεθούν στη συνάντηση αυτή.
Ο Ομπάμα έχει ήδη ταχθεί υπέρ μιας κυβέρνησης στην οποία θα μπορούν να συγκατοικήσουν οι Δημοκρατικοί με τους Ρεπουμπλικάνους.
Στο μεταξύ η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει καμία “εικασία” όσον αφορά την κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που ο αμερικανικός Τύπος υποστηρίζει ότι είναι υποψήφια για το υπουργείο Εξωτερικών.
“Δεν θα κάνω εικασίες για την κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου”, είπε η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Θα σεβαστώ το έργο του και κάθε ερώτημα θα πρέπει να απευθύνεται στο επιτελείο του”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές εφημερίδες η Χίλαρι Κλίντον είναι ένα από τα πρόσωπα που ενδέχεται να προταθούν από το νέο πρόεδρο για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Την ίδια στιγμή, ομάδα ειδικών και πρώην διπλωματών υποστηρίζει ότι Μπαράκ Ομπάμα, θα πρέπει να επανεξετάσει την αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν, να αποφύγει την αντιπαράθεση και τις αποτυχημένες προσπάθειες απομόνωσης της Τεχεράνης μέσω κυρώσεων.
Το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν αναμένεται ότι θα είναι μια από τις βασικότερες προκλήσεις για τον Ομπάμα αφού αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου. Ο ίδιος έχει πει ότι θα εντείνει τις κυρώσεις αλλά έχει αφήσει ανοιχτή και την πιθανότητα για άμεσες συνομιλίες με την Τεχεράνη.
Οι 20 ειδικοί, στους οποίους περιλαμβάνονται ακαδημαϊκοί και πρώην πρεσβευτές, προειδοποίησαν να μην υπάρξει στρατιωτική επίθεση στο Ιράν και ζήτησαν να γίνουν διαπραγματεύσεις άνευ όρων, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να σπάσει “ο κύκλος των απειλών και της περιφρόνησης”.
“Μια επίθεση είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γύριζε μπούμερανγκ (…) και η μακρά εμπειρία έχει δείξει ότι η προοπτική πειθαναγκασμού του Ιράν μέσω οικονομικών κυρώσεων είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μακρινή”, αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα σε ένα συνέδριο για τις μελλοντικές σχέσεις των ΗΠΑ και του Ιράν.
Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν Τζέιμς Ντόμπινς, ο πρώην πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Τόμας Πίκερινγκ και πολλοί πανεπιστημιακοί, εξειδικευμένοι σε θέματα Μέσης Ανατολής.
Leave a Reply