Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Σημαντικές ήταν οι παρουσίες από το χώρο της Ελληνοαμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας στο διαδικτυακό φόρουμ με θέμα “Exports turn Crisis into Opportunity” που συνδιοργάνωσαν το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης (HACC) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.

Στο αμερικανικό κοινό αφιερώθηκαν οι τελευταίες τέσσερις ενότητες του φόρουμ, με αποκορύφωση την υπογραφή του Συμφώνου Αδελφοποίησης μεταξύ του HACC και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο και τον εκπρόσωπο του HACC, Αντώνη Κοντομίχαλο. Σκοπός της συνεργασίας μεταξύ των δύο επιμελητηρίων, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΕΒΕΑ, είναι η από κοινού προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της ελληνοαμερικανικής επιχειρηματικότητας και βιομηχανίας, η διοργάνωση και προώθηση κοινών εκδηλώσεων μεταξύ των δύο φορέων, καθώς γενικότερα η ανάπτυξη των ελληνικών και ελληνοαμερικανικών συμφερόντων τόσο από οικονομική όσο και από πολιτιστική άποψη.
Η τελετή έγινε στη διάρκεια της τρίτης ενότητας που είχε ως θέμα τη “Σημαντική συνεισφορά των Επιμελητηρίων”, με συντονίστρια την Ευτυχία Πυλαρινού – Πάϊπερ, ανώτερη Αντιπρόεδρο του Red Apple Group NY και κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο. Στο πάνελ συμμετείχαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάρκος Δρακωτός και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αθηνών και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του HACC, Μάρκος Δρακωτός και αναφερόμενος ειδικά στη δράση του Επιμελητηρίου στη διάρκεια της πανδημίας τόνισε πως στόχος κάθε διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώνει είναι η προβολή της Ελλάδας και η προώθηση των προϊόντων της και μακροπρόθεσμα του ελληνικού τουρισμού.
Ανακοίνωσε επίσης την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας www.aionas.org, η οποία στοχεύει στο να φέρει κοντά και να συντονίσει τους επιχειρηματικούς και γενικότερα όλους τους ομογενειακούς φορείς για την υποστήριξη της Ελλάδας και του Ελληνισμού.
Οι ενότητες
“Ελληνικός Τουρισμός, Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή και Ελληνική Γαστρονομία” ήταν το θέμα της πρώτης ενότητας με συντονιστή τον δικηγόρο Γιώργο Ζαπάντη και κεντρική ομιλήτρια την πρόεδρο του ΕΟΤ, Αντζελα Γκερέκου. Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Νίκη Γιαβρόγλου, (CEO / Hellenic Fine Oils), Αλεξάνδρα Πίττα -Χαζάπη, (Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία), Νίκος Λιβανός, (Livanos Restaurant Group), Γιάννης Σταυρόπουλος, (Terra Medi, Elea, Kyma) και η διάσημη σεφ Νταϊάνα Κοχυλά.
“Θεωρούμαστε και σωστά ως πρεσβευτές της Ελλάδας, της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων στην Αμερική”, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Λιβανός, ο οποίος μέσα από τα εστιατόριά του (Oceana, Molyvos, Ousia, Moderne Barn, City Limits) προσφέρει στον πελάτη μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία με εκλεκτά προϊόντα από την Ελλάδα και έχει στους καταλόγους του έναν μεγάλο αριθμό κρασιών. Επισήμανε επίσης την ανάγκη να υποστηριχθεί ο αγροτουρισμός που θα συμβάλλει περαιτέρω στην προβολή της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό.
“Οικονομικό Κλίμα στην Ελλάδα – Επενδυτικές Ευκαιρίες για Εξαγωγικές Εταιρείες και Προϊόντα- Κυβερνητική Υποστήριξη των Εξαγωγών” ήταν το θέμα της δεύτερης ενότητας με συντονιστή τον Λου Κάτσο (Jekmar Associates, Inc) και κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη.
Ο Τζον Κατσιματίδης (CEO/ Red Apple Group) μαζί με τον Ντην Μητρόπουλο (C. Dean Metropoulos and Co) και τον Τζον Κάλαμο (Calamos Investments) έδωσαν απαντήσεις στο ερώτημα “Τι αναζητούν οι αγοραστές και επενδυτές;”
“Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το Μαϊάμι της Νοτιανατολικής Ευρώπης”, επισήμανε ο Ντην Μητρόπουλος, τονίζοντας πως ανοίγουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς όπως η έρευνα και ανάπτυξη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το εμπόριο και ο τουρισμός. Χρειάζεται όμως οργάνωση, επικοινωνία και η κατάλληλη διαδικασία, ενώ στοιχεία που απασχολούν τον υποψήφιο επενδυτή, όπως ανέφερε, είναι η γραφειοκρατία, το νομικό σύστημα και η διαφάνεια. “Μπορούμε να ξεκινήσουμε με κάποιον που θα χτυπήσει τις πόρτες όλων μας με ιδέες και προτάσεις, υπάρχει μια δυνατή ομάδα επιχειρηματιών εδώ και η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες”, είπε.
Ο Τζον Κατσιματίδης, από την πλευρά του, υπέδειξε ως βασικό πρόβλημα για τους υποψήφιους επενδυτές την έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας με την άλλη πλευρά, αναφέροντας ως “ανέκδοτο” πλέον το ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ ως συνομιλητή τον ίδιο υπουργό δύο φορές. “Χρειάζεται να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που γνωρίζει και να μην αλλάζει κάθε έξι μήνες”, ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι ομογενείς επιχειρηματίες μπορούν να επενδύσουν σε πολλούς τομείς και ότι η Ελλάδα είναι “σε θέση για μεγάλα πράγματα”, χρειάζεται όμως σωστή διαχείριση.
Στο νομικό πλαίσιο και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας έδωσε ιδιαίτερo βάρος ο Τζον Κάλαμος αναφέροντας πως αποτελούν το κλειδί για την έλευση επενδύσεων, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα είναι μέρος των αναδυόμενων αγορών.
“Προδιαγραφές για αδειοδότηση προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ/ ο ρόλος του διανομέα” ήταν το θέμα της τελευταίας ενότητας με συντονιστή τον λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Columbia, Νικόλαο Κατσίμπρα και συμμετέχοντες στο πάνελ συζήτησης τον επικεφαλής του Εμπορικού Γραφείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργο Μιχαηλίδη, τους νομικούς συμβούλους Ανδρέα Κουτσουδάκη και Μιχαήλ Ιακώβου και τους εισαγωγείς Κώστα Μάστορα (OPTIMA FOODS) και Τεντ Οικονόμου (Loumidis Foods).
“Τα δύο επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα για όλους μας”, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Μάστορας, και πρότεινε να επενδύσει η Ελλάδα στην προβολή των προϊόντων της μέσω κυρίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στοχεύοντας τις νεότερες ηλικίες καταναλωτών, κάτι που θα προσφέρει, όπως είπε, μεγάλη βοήθεια και στους εισαγωγείς, ενώ σχολιάζοντας την μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών, τόνισε ότι “πρέπει να επανασχεδιάσουμε τα προϊόντα μας, τη στρατηγική μας και να προωθήσουμε τις έτοιμες συνταγές”.
Η Πρόεδρος του ΠΣΕ
Στον καταληκτικό χαιρετισμό της η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη τόνισε ότι το συνέδριο “ξεπέρασε κάθε προσδοκία” και ότι “οι οιωνοί είναι πάρα πολύ καλοί”.
“Τόσο ο πρωθυπουργός όσοι και όλοι οι ομιλητές βάλανε στόχους οι οποίοι είναι πάρα πολύ σημαντικοί για τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης για την Ελλάδα με τις εξαγωγές στο κέντρο”, είπε η κ. Σακελλαρίδη και πρόσθεσε πως “σήμερα εδώ υπήρξαν όλοι οι κρίκοι της εξαγωγικής αλυσίδας. Υπήρξε το Κράτος, δεν μπορούσε να είναι πληρέστερη η παρουσία, υπήρξε το χρηματοπιστωτικό σύστημα με τις τράπεζες. Ολοι οι οιωνοί είναι ευνοϊκοί για μας. Σε μας εναπόκειται να μπορέσουμε να τους αξιοποιήσουμε”.
Απευθυνόμενη ειδικότερα στο αμερικανικό κοινό, η κ. Σακελλαρίδη επισήμανε ότι τώρα υπάρχουν πολλά κίνητρα για επενδύσεις, “υπάρχει ένας καταιγισμός μέτρων υποστήριξης των επιχειρήσεων” και ότι “Πολιτεία, εξαγωγείς και επιχειρηματίες θα προχωρήσουν μαζί”. Κάλεσε όμως τους Ελληνο-Αμερικανούς επιχειρηματίες να βοηθήσουν και αυτοί ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ.
Δυστυχώς, όπως είπε, “η Αμερική είναι ο 8ος πελάτης της Ελλάδος, όταν έχουμε για τρίτο πελάτη την Κύπρο, 4ο τη Βουλγαρία και 5ο την Τουρκία. Θα πρέπει να μας βοηθήσετε και εσείς. Δε νομίζω ότι τα προϊόντα μας υστερούν. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη κοινότητα ελληνοαμερικανική, η οποία πρέπει να βοηθήσει γιατί θα βοηθηθεί από μας. Βασιζόμαστε πάρα πολύ σε όσα ακούσαμε από τους συμμετέχοντες στο σημερινό φόρουμ στο αμερικανικό κομμάτι”.
“Τουρισμός, Πολιτισμός και Διατροφή είναι τρεις πυλώνες που συντελούν στην αύξηση των εξαγωγών μας. Αν βάλουμε τα δυνατά μας και έχουμε και την ευλογία και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου (ο οποίος ανέπεμψε την εναρκτήρια προσευχή και έστειλε μήνυμα στους συμμετέχοντες), δεν μπορεί να μην πάμε καλά, έχουμε μαζί και την ευλογία του Θεού. Ολα αυτά αν τα συνυπολογίσουμε νομίζω ότι θα έχουμε πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα”, κατέληξε η κ. Σακελλαρίδη.
Κλείνοντας το φόρουμ, ο πρόεδρος του HACC, Μάρκος Δρακωτός ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την προετοιμασία του. “Πιστεύουμε”, είπε, “ότι τέτοιες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή και της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού τομέα θα συμβάλλουν στην ενεργοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Το Επιμελητήριό μας θα κάνει ό,τι μπορεί να προβάλλει και να υποστηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις”.
Τέλος, από τη Νέα Υόρκη στο συνέδριο συμμετείχε και η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου, η οποία μίλησε σε προηγούμενη ενότητα για “την συμβολή των τραπεζών στην ανάπτυξη και τις εξαγωγές”.
Κυβερνητικές παρεμβάσεις στο Ψηφιακό Συνέδριο του Επιμελητηρίου
Νέα Υόρκη.- (GreekNewsOnline)
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μίλησαν στο ψηφιακό συνέδριο το οποίο διοργάνωσαν από κοινού, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη, αφού εξήρε το έργο και τη συνεισφορά του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, υπογράμμισε την ανθεκτικότητα και την ευελιξία που επιδεικνύουν οι ελληνικές εξαγωγές ακόμη και μέσα στην πανδημία, κάνοντας μάλιστα λόγο για έναν «μικρό άθλο», ενώ τόνισε πως αποτελεί εθνική στόχευση η αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα, σε 48% μέχρι το 2023. Σημείωσε πως η χώρα διαθέτει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας με 85 δράσεις και επεσήμανε πως το εξωτερικό εμπόριο, παρά τις δυσκολίες, μπορεί να γίνει το όχημα για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.
Στα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση της φορολογίας και την τόνωση της ρευστότητας κάτω υπό αντίξοες συνθήκες, στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως το κυβερνητικό επιτελείο προωθεί τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, με επίκεντρο τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, ενώ τόνισε πως υπάρχει σχέδιο για την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (ύψους 32 δισ. ευρώ) που θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026.
O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις δράσεις εξωστρέφειας που υλοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά σε 69 χώρες για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, υπογράμμισε πως δρομολογείται η ενδυνάμωση της οικονομικής διπλωματίας, ενώ προανήγγειλε την ψήφιση νόμου για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων και του Enterprise Greece.
Μήνυμα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και τη δημιουργία ενός σταθερού και στέρεου περιβάλλοντος, έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός αναφέρθηκε στα κίνητρα που παρέχει η Ελλάδα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κάλεσε τους ξένους επενδυτές να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται, «όπως έκαναν κορυφαίοι πολυεθνικοί κολοσσοί, μεταξύ των οποίων η Microsoft και η Pfizer» όπως είπε.
O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στάθηκε στο δυναμισμό που επιδεικνύουν οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων υπό δυσμενείς συνθήκες, αναφέρθηκε στις ενέργειες να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια διακίνησης μέσα στην πανδημία, ενώ επεσήμανε την πρόθεση του υπουργείου να εργαστεί ώστε τα ελληνικά τρόφιμα να τονώσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.
Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης σημείωσε την ανάγκη σύνδεσης των ελληνικών προϊόντων με τον τουρισμό και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις του υπουργείου προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του τουρισμού πολυτελείας, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει νέα πηγή άντλησης εσόδων για τη χώρα.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέλυσε τα οφέλη από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, επισημαίνοντας πως επιδίωξη είναι η ευελιξία και η ταχύτητα σε ό,τι αφορά στην επαφή του πολίτη και του επιχειρηματία με το Δμόσιο. Στόχος, πρόσθεσε, είναι η ψηφιοποίηση ακόμη περισσότερων υπηρεσιών, φθάνοντας τις 1.000 σε λίγους μήνες. Ειδική αναφορά έκανε στις τηλεπικοινωνίες και στην ανάπτυξη δικτύων 5G, λέγοντας πως η χώρα θα έχει πρόσβαση σε δίκτυα 5ης γενιάς από το νέο έτος στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Για τον κρίσιμο ρόλο της οικονομικής διπλωματίας μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης ενώ ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις νέες δράσεις που σχεδιάζονται για την απλοποίηση των συναλλαγών και των διαδικασιών εκτελωνισμού καθώς και τη δραστική μείωση του χρόνου επιστροφής του ΦΠΑ στους εξαγωγείς.
Χρηματοδότηση
Ο γενικός γραμματέας για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια και πρόεδρος του Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, αναφέρθηκε στην οικονομική διπλωματία και την αναβάθμιση των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων καθώς και των οργανισμών υποστήριξης οι οποίοι αναδιοργανώνονται και εκσυγχρονίζονται, ενώ ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) Γρηγόρης Σταματόπουλος, και η Μαρία Παπαζαρκάδα, Country Manager Ελλάδας και Κύπρου της Coface, ανέλυσαν τα εργαλεία και τις υπηρεσίες ασφάλισης που προσφέρουν στους Έλληνες εξαγωγείς για να μπορέσουν με μεγαλύτερη ευελιξία να επεκταθούν στις διεθνείς αγορές.
Για τη στήριξη που παρέχουν τα τραπεζικά ιδρύματα που εκπροσωπούν, στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, μίλησαν ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου και η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου. «Κεντρική επιχειρηματική επιλογή της Eurobank είναι να γίνει η ‘τράπεζα της ανάπτυξης’ και ο ακρογωνιαίος λίθος για αυτή τη δέσμευση είναι η συνεργασία με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.
Στις ευκαιρίες και τις δυνατότητες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων κόντρα στο δυσμενές περιβάλλον, αναφέρθηκαν οι Μιχάλης Στασινόπουλος (Βιοχάλκο), Μαρίνα Οφλούδη- Γιαβρόγλου (Soya Mills International) και Ιουλία Χαϊδά (Iktinos Hellas).
Leave a Reply