Αθήνα.- Του Μιχάλη Ψύλου/ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ο κ. Τσίπρας αποπειράθηκε να προκαλέσει φέτος τα δικά του Ιουλιανά» εκτιμά η υφυπουργός Τύπου, κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κανένα πρόβλημα με τη ΔΕΗ, δεν ήθελε να ακουστούν οι απόψεις του για τη ΔΕΗ, το μόνο που ήθελε ήταν να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία στη χώρα. Δεν του βγήκε και όλοι μαζί ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σχέδιο» λέει και προσθέτει: «Ο κ. Τσίπρας, αν και συχνά αναφέρεται στα Ιουλιανά του 1965, αποπειράθηκε να προκαλέσει φέτος τα δικά του Ιουλιανά. Αλλά, αν σήμερα πρέπει να θυμόμαστε κάποιον Ιούλιο είναι ο Ιούλιος του 1974, όταν συνέβη η εθνική τραγωδία της Κύπρου, που ήταν αποτέλεσμα της επιβολής Δικτατορίας στη χώρα, στην οποία οδήγησαν και τα Ιουλιανά του ’65, αλλά και άλλα γεγονότα και σχέδια πολιτικής ανωμαλίας της χώρας που τότε τέθηκαν με επιτυχία σε εφαρμογή. Αυτή είναι η αλήθεια και καμιά άλλη και αποδείχθηκε από το γεγονός ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει από τη Βουλή».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, ερωτηθείσα για την άρνηση κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετάσχουν στη συζήτηση του θέματος στο θερινό τμήμα της Βουλής, σημειώνει: «Από την αρχή τους προειδοποιήσαμε ότι για να συγκεντρωθεί ο αναγκαίος αριθμός των 120 βουλευτών, έπρεπε αναγκαστικά να συναριθμήσουν τις δικές τους υπογραφές με αυτές της Χρυσής Αυγής. Έκαναν ότι δεν το άκουγαν και τελικά, όταν διαπιστώθηκε αυτό που εμείς διαπιστώσαμε από την πρώτη στιγμή, το έβαλαν στα πόδια και έφυγαν από την κοινοβουλευτική διαδικασία, την οποία οι ίδιοι ζητούσαν».
Η συνέντευξη της Σοφίας Βούλτεψη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ: Για την κυβέρνηση, έκλεισε το θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ»;
Απ: Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση δήλωσε αυτό που έκαναν, ότι δεν έβλεπαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ. Είχε φανεί από την αρχή ότι η πρόταση του ΚΚΕ ήταν εντελώς διαφορετική από τις προτάσεις όλων των υπολοίπων, διότι έθετε ζητήματα που έπρεπε να τεθούν στο δημοψήφισμα που έφθαναν ως τους νόμους του 1990. Επομένως, από την αρχή τους προειδοποιήσαμε ότι για να συγκεντρωθεί ο αναγκαίος αριθμός των 120 βουλευτών, έπρεπε αναγκαστικά να συναριθμήσουν τις δικές τους υπογραφές με αυτές της Χρυσής Αυγής. Έκαναν ότι δεν το άκουγαν και τελικά όταν διαπιστώθηκε αυτό που εμείς διαπιστώσαμε από την πρώτη στιγμή, το έβαλαν στα πόδια και έφυγαν από την κοινοβουλευτική διαδικασία, την οποία οι ίδιοι ζητούσαν.
Ερ: Πάντως, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι έγινε συνταγματική εκτροπή, όπως χαρακτηριστικά είπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης…
Απ: Ο συμπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Λαφαζάνης, που έκανε σήμερα τη δήλωση, αν ήταν στην αίθουσα, θα άκουγε όλα όσα είπε η κ. Ζαρούλια εκ μέρους της Χρυσής Αυγής. Συμφωνούν απόλυτα, ότι αυτό δεν είναι Δημοκρατία, ότι είναι κατάλυση της Δημοκρατίας, ότι είναι δημοκρατική εκτροπή. Για ποιο λόγο είναι δημοκρατική εκτροπή; Η Βουλή βρίσκεται σε λειτουργία. Οι βουλευτές συνεδριάζουν. Εάν ήθελαν, αντί να κάθονται στο περιστύλιο της Βουλής, μπορούσαν να μπουν μέσα και να πουν τις απόψεις τους. Δηλαδή, θέλουν να μας πουν ότι, αν δεν είναι μέσα και οι 300, δεν θέλουν να λένε τις απόψεις τους; Λένε τις απόψεις τους στο πλαίσιο μιας εσωτερικής διαδικασίας; Δεν τις λένε, επειδή η συνεδρίαση τα Βουλής μεταδίδεται απευθείας και επομένως θα τους άκουγε όλος ο ελληνικός λαός; Φάνηκε πλέον περίτρανα ότι άλλος ήταν ο σκοπός τους.
Ερ: Δηλαδή;
Απ: Ο σκοπός τους είχε δύο σκέλη: το πρώτο αφορά καθαρά στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή μετά τις ευρωεκλογές ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα έχουν αμφισβητηθεί από τουλάχιστον οκτώ ομάδες και πρόσωπα με δηλώσεις, κείμενα, συναντήσεις κ.λπ. ήθελε να βάλει ένα θέμα στην ατζέντα, ένα ανύπαρκτο θέμα, για να το συντηρήσει όλο το καλοκαίρι. Το δεύτερο είναι ότι μετά το γεγονός ότι ενώ η Βουλή συνεδριάζει, εκείνοι δεν είναι μέσα, επομένως δεν τους ακούει ο ελληνικός λαός, και κάνουν δηλώσεις από το περιστήλιο. Ήταν σαφές ότι επρόκειτο για σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας. Ο κ. Τσίπρας, αν και συχνά αναφέρεται στα Ιουλιανά του 1965, αποπειράθηκε να προκαλέσει φέτος τα δικά του Ιουλιανά. Αλλά, αν σήμερα πρέπει να θυμόμαστε κάποιον Ιούλιο, είναι ο Ιούλιος του 1974, όταν συνέβη η εθνική τραγωδία της Κύπρου που ήταν αποτέλεσμα της επιβολής Δικτατορίας στη χώρα, στην οποία οδήγησαν και τα Ιουλιανά του ’65, αλλά και άλλα γεγονότα και σχέδια πολιτικής ανωμαλίας της χώρας, που τότε τέθηκαν με επιτυχία σε εφαρμογή. Αυτή είναι η αλήθεια και καμιά άλλη και αποδείχθηκε από το γεγονός ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει από τη Βουλή. Δεν είχε, λοιπόν, κανένα πρόβλημα με τη ΔΕΗ, δεν ήθελε να ακουστούν οι απόψεις του για τη ΔΕΗ, το μόνο που ήθελε ήταν να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία στη χώρα. Δεν του βγήκε και όλοι μαζί ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σχέδιο.
Ερ: Η τρόικα χθες άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για φορολογικές μειώσεις ή εφησυχασμό. Άρα, οι Έλληνες να μην περιμένουν κάποια χαλάρωση από το φθινόπωρο;
Απ: Περιθώρια για εφησυχασμό προφανώς δεν υπάρχουν. Η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Αυτή τη στιγμή προσπαθεί να βγάλει το κεφάλι της από το νερό. Από εκεί και πέρα συνεχώς διαπραγματευόμαστε με τους θεσμικούς μας εταίρους, ήδη έχουμε πετύχει πολλά. Δύο παραδείγματα σας δίνω μόνο: την αλλαγή του ΦΠΑ στην εστίαση ή το γεγονός ότι και τα ίδια τα χρήματα, που η ΔΕΗ θα πάρει από την αποκρατικοποίηση αυτή, δεν θα πάνε στο χρέος, αλλά στην ίδια τη ΔΕΗ για επενδύσεις και προφανώς πρέπει να κάνουμε όλες μας τις προσπάθειες. Άλλωστε, στο σχέδιο ανωμαλίας υπάρχει και αυτό, να μην μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, να μην εφαρμοστούν προαπαιτούμενα και να φθάσει η χώρα στον Οκτώβριο, όταν θα πρέπει να διαπραγματεύεται για το χρέος χωρίς να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Επομένως, δεν θα μπορούσε να γίνει καμιά διαπραγμάτευση για το χρέος -είναι σαφές αυτό και λογικό- και επομένως θα είχαν πετύχει το στόχο τους. Ξέρουν ότι όταν η χώρα θα διαπραγματευθεί για το χρέος και όταν θα υπάρξει επιτυχής διαπραγμάτευση, δεν θα μπορούν πια να σταθούν πουθενά και προσπαθούν να το αποτρέψουν.
Ερ: Στις συζητήσεις με την τρόικα υπάρχει και το θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας και το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Χθες, είχαμε μια θετική είδηση: με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, δημιουργήθηκαν 176.297 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η ανεργία παραμένει, όμως, στα ύψη. Είσαστε αισιόδοξη ότι κάτι μπορεί να γίνει στον τομέα της ανεργίας;
Απ: Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Είναι προφανές ότι αλλάζουν όλα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκτά ξανά αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη των αγορών, στέκεται στα πόδια της, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αναστροφή αυτής της δραματικής κατάστασης. Προφανώς, δεν είναι εύκολο αυτό να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Τα στοιχεία, όμως, που έδωσε το υπουργείο Εργασίας είναι πολύ ενθαρρυντικά, δείχνουν ότι βεβαίως δεν έχει λυθεί αυτό το ογκώδες πρόβλημα, αλλά βρισκόμαστε στην αρχή μιας πορείας.
Ερ: Θα ζητήσετε κάτι παραπάνω από την τρόικα. Ποιο είναι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης;
Απ: Σας έχω απαντήσει: με τους θεσμικούς μας εταίρους διαπραγματευόμαστε συνεχώς. Πάντοτε βάζουμε θέματα στο τραπέζι και προσπαθούμε να έχουμε καλή συνεννόηση μαζί τους. Αργεντινή δεν θα γίνουμε, διότι θυμίζω και πάλι ότι η Αργεντινή χρεοκόπησε το 2001 και επειδή ακριβώς χρεοκόπησε και βρέθηκε εκτός αγορών και την εγκατέλειψαν και οι δανειστές της, το 2008 αναγκάστηκε να καταφύγει σε κερδοσκοπικά funds για να χρηματοδοτηθεί, με αποτέλεσμα να της χρηματοδοτήσουν χρέος κάτω των 50 δισ. δολ. και σήμερα να της ζητάνε 1.600% πάνω και να τη χρεοκοπούν ξανά μετά τα ηρωικά του 2001. Αν κάποιος ονειρεύεται την Αργεντινή, εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε.
Leave a Reply