Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Με πρωτοβουλία της βουλευτή Νέας Υόρκης Κάρολιν Μαλόνι και την υποστήριξη των μελών του Κογκρέσου, Κώστα Μπιλιράκη (Φλόριδας) και Ντόναλντ Πέιν Τζούνιορ (Νέας Ιερσέης) κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισμα, που ζητά από τη Βρετανία να επιστρέψει στην Ελλάδα τα κλεμμένα από το Λόρδο Έλγιν, «Γλυπτά του Παρθενώνα».
«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι ορισμένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα της Ελλάδας σε καλλιτεχνική έκφραση και κάλλος και θα έπρεπε να επιδεικνύονται στην χώρα προέλευσής τους», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Μαλόνι, συμπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων της Βουλής. Και υπογραμμίζει ότι «το ψήφισμα 162 ζητά από τη Βρετανία να επιτρέψει επί τέλους αυτούς του θησαυρούς στο νόμιμο σπίτι τους.
«Η τέχνη παρέχει παράθυρο στην ιστορία κι η έκφρασή της είναι η ελευθερία. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνας δημιουργήθηκαν από τους πολίτες της Αθήνας υπό την καθοδήγηση του γνωστού δημιουργού Φειδία, για να εορτάσουν την υπερηφάνεια και το μεγαλείο της πόλης των Αθηνών. Το να μην φιλοξενούνται και να βλέπονται αυτές οι συνεισφορές των πολιτών στην πόλη όπου υπήρχε εξ αρχής πρόθεση, αποτελεί κακή υπηρεσία, όχι μόνο προς το λαό των Αθηνών, αλλά και προς τον πολιτισμό που άνοιξε το δρόμο στη σύγχρονη δημοκρατία και ελευθερία», αναφέρει ο Κώστας Μπιλιράκης, συμπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων.
«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι εθνικό σύμβολο και πηγή υπερηφάνειας για την Ελλάδα, Τα γλυπτά αυτά αφαιρέθηκαν από την Ελλάδα κι είναι εκεί που ανήκουν. Η Βρετανία θα πρέπει να πράξει το σωστό και να επανενώσει τους θησαυρούς του Παρθενώνα στην πατρίδα τους», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Ντόναλντ Πέιν Τζούνιορ.
Παρέμβαση της UNESCO
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του «Αθηναϊκού Πρακτορείου», για πρώτη φορά στην ιστορία της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, αποτυπώθηκε σε δύο κείμενα, τα οποία και υιοθετήθηκαν
Συγκεκριμένα, όπως πληροφορεί το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του, στη Συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης ή την Αποκατάστασή τους σε περίπτωση Παράνομης Ιδιοποίησης (ICPRCP), που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, αποτυπώθηκαν τα εξής:
- Στην Απόφαση τη σχετική με την Έκθεση της γραμματείας της UNESCO, όπου η Επιτροπή εκφράζει τη συνεχιζόμενη ανησυχία της για το ζήτημα των γλυπτών και καλεί τις δύο πλευρές να βρουν μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση και
- Στη Σύσταση, η οποία υιοθετήθηκε ειδικά για το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα, όπου, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή σημειώνει το σκεπτικισμό της για την απόρριψη από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βρετανικό Μουσείο της πρότασης της Ελλάδας για παραπομπή του ζητήματος στη διαδικασία διαμεσολάβησης της UNESCO και καλεί τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη ικανοποιητικής λύσης στο μακροχρόνιο αυτό ζήτημα.
Στη συνάντηση, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, καθ. Δημήτριο Παντερμαλή και τη νομικό σύμβουλο Α’ της ειδικής νομικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ, Άρτεμη Παπαθανασίου, οι οποίοι είναι μέλη της τριμελούς ειδικής συμβουλευτικής Επιτροπής για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, που έχει συσταθεί από τον υπουργό Πολιτισμού, με πρόεδρο τον Χριστόφορο Αργυρόπουλο.
Leave a Reply