Νέας Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Οι μαθητές των έξι Ημερήσιων Ελληνο-Αμερικανικών Σχολείων που λειτουργούν στα όρια της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας έκλεψαν την παράσταση στην εκδήλωση για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και τα Ελληνικά Γράμματα που διοργάνωσαν διαδικτυακά -μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ- το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ελληνική Παιδεία το βράδυ του Σαββάτου 30 Ιανουαρίου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δρ Γιώργος Δημακόπουλος καθηγητής Ιστορικής Θεολογίας και διευθυντής/ συνιδρυτής του Κέντρου Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Fordham, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Ο Αγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Ιουλιανός ο Αποστάτης και η καταλληλότητα της κοσμικής Παιδείας”. “Αν θέλουμε”, είπε -μεταξύ άλλων-“να μιμηθούμε τον άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο τότε θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κοσμική παιδεία με ξεχωριστή εκτίμηση, κριτική σκέψη και πάντα με γενναιοδωρία”.

Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο διευθυντής Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ξεκίνησε με χαιρετισμό και προσευχή από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.
Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά η χορωδία του Ημερήσιου Σχολείου του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν η οποία έψαλε τη “φήμη” του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και απέδωσε υποδειγματικά το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών και ένα τραγούδι.

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας, Αθηνά Κρομμύδα, κάλεσε όλους “να στηρίξουμε όσο μπορούμε τα σχολεία μας, ημερήσια, απογευματινά, σαββατιανά”.
Ενα σύντομο αφιέρωμα στα Ελληνικά Γράμματα παρουσίασαν στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες των άλλων πέντε Ημερήσιων σχολείων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Η Εβελίνα Τριανταφύλλη, μαθήτρια της 8ης τάξης του Ημερήσιου Σχολείου “Βασίλειος Σπυρόπουλος” του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, απήγγειλε το ποίημα του Κωστή Παλαμά “Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε Ψυχές”, αφού εξέφρασε πρώτα την ευγνωμοσύνη της στους δασκάλους της, λέγοντας πως “ένα απλό ευχαριστώ δεν αρκεί”.

“Εγώ, αγαπημένοι μου δάσκαλοι, δεν έχω ακόμα τις ικανότητες αυτές για να σας πλέξω το εγκώμιο, όπως πραγματικά σας αξίζει. Αυτό το αφήνω για τους πολύ μορφωμένους. Εγώ σήμερα αυτά που θα σας πω είναι μάλλον μια εξομολόγηση, μια κραυγή ευγνωμοσύνης. Χαίρομαι διπλά γιατί θα σας πω και εκ μέρους των συμμαθητών μου αυτά που χρόνια ήθελα να εκφράσω. Ενα ευχαριστώ λοιπόν σε κάθε έναν από σας ξεχωριστά, για τις στιγμές που ζήσαμε όλοι μαζί σας, στιγμές παιδείας, στιγμές άξιες να τις ζήσεις και στιγμές που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη και την καρδιά μας”, ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η Κωνσταντίνα Κουλουριώτη, από το Ημερήσιο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, μοιράστηκε με το διαδικτυακό ακροατήριο σπουδαία αποφθέγματα και αποσπάσματα για τα Ελληνικά Γράμματα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. “Αυτή η γλώσσα είναι το κλειδί για να ανοίξει όποιος θέλει τα ταμεία της σοφίας, της αρετής και της ομορφιάς”, τόνισε.

Η Λουίζα Οβαδία από το Ημερήσιο Σχολείο “Αργύριος Φάντης” των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλυν μίλησε για την σημαντική προσφορά του Ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο. “Το να σπουδάσεις Ελληνικά σημαίνει να καταλαβαίνεις τον κόσμο μας”, είπε.
Η Βενετία Γαρυφάλλου, μαθήτρια της 8ης τάξης του Ημερήσιου Σχολείου “Δημήτριος & Γεωργία Καλοειδή” του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλυν απήγγειλε το ποίημα “Ποσειδωνιάται” του Κωνσταντίνου Καβάφη.
Τέλος, ο Ιωάννης Παπαστεφάνου από το Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο (GAI) της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ μίλησε για την Ελληνική γλώσσα στη ζωή του που άρχισε να τη διδάσκεται στο Ελληνικό Σχολείο σε ηλικία τεσσάρων ετών και νιώθει πολύ τυχερός γι’ αυτήν την ευκαιρία.
“Από μικρός παιδί οι γονείς μου, οι παππούδες μου και οι γιαγιάδες μου μου μιλούσαν πάντα στα Ελληνικά. Θυμάμαι τον πατέρα μου που πάντα μου έλεγε: Πρέπει να ξέρεις τη γλώσσα της πατρίδας σου. Μη γίνεις Αμερικανάκι και χάσεις την ταυτότητα του Έθνους σου. Το Ελληνικό Σχολείο μου έδωσε τη δυνατότητα όχι μόνο να μάθω την Ελληνική γλώσσα και να καλλιεργήσω το λεξιλόγιό μου αλλά μου έμαθε και για την αξία του Ελληνικού πολιτισμού. Εμαθα για τις ελληνικές ρίζες της δημοκρατίας που απολαμβάνουμε σήμερα σε αυτή τη χώρα, έμαθα για όλα όσα κατάφεραν οι αρχαίοι πρόγονοί μας, για τα ελληνικά ήθη και έθιμα”, ανέφερε.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τα όσα παρακολούθησε και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του για την ωραία οργάνωση της γιορτής. Απευθυνόμενος ειδικά στα παιδιά είπε ότι “μας κλέψατε την καρδιά μας, είμαστε υπερήφανοι για σας” και υπογράμμισε το ρόλο των γονιών, των παππούδων και γιαγιάδων αλλά και του καλού δασκάλου ώστε να χαρούμε αυτό το αποτέλεσμα.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν οι νικητές του μαθητικού διαγωνισμού για την Αγία Σοφία που προκηρύχθηκε το φθινόπωρο από το Ανώτατο Συμβούλιο και το Γραφείο Παιδείας με χορηγό τις εκδόσεις Παπαλοϊζου.
Leave a Reply