Επιστροφή στα σχολεία για τους εκπαιδευτικούς, όχι όμως και για τους μαθητές
Αθήνα.- Επιστρέφουν στα σχολεία τη Δευτέρα οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, ωστόσο υπό κατάληψη παραμένουν περίπου 1.000 γυμνάσια και λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα. Οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι αποφάσισαν στις γενικές συνελεύσεις τους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους από τη Δευτέρα, αλλά θα πραγματοποιήσουν εκ νέου 24ωρες απεργίες και συλλαλητήρια στις 3 και στις 9 Νοεμβρίου.
Στα συλλαλητήρια θα λάβουν μέρος και οι καθηγητές, οι οποίοι ωστόσο δεν επικύρωσαν την πρόταση της Ομοσπονδίας τους για απεργία και έτσι επιστρέφουν κανονικά στα μαθήματα.
Στην πράξη, πάντως, μαθήματα θα γίνουν μόνο σε όσα σχολεία δεν τελούν υπό κατάληψη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συντονιστικού των μαθητών 1.017 γυμνάσια και λύκεια έχουν βάλει λουκέτο σε ολόκληρη τη χώρα.
Τη Δευτέρα, οι μαθητές πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις στα σχολεία, προκειμένου να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.
Αναφερόμενη στις καταλήψεις, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε στη ΝΕΤ ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να λύσει το θέμα με δικαστικά μέσα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, προβληματισμός υπάρχει για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών. Η υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι θα καλυφθούν όλα τα κενά.
«Πρόθεσή μου είναι να μην χαθεί καθόλου διδακτική ύλη» σημείωσε η κ. Γιαννάκου και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει διάλογος για να αναπληρωθεί η ύλη ουσιαστικά.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΟΕ έχει διαβεβαιώσει πως θα αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες και ο πρόεδρος των δασκάλων Δ.Μπράτης έχει ανακοινώσει ότι το σχετικό σχέδιο της Ομοσπονδίας θα υποβληθεί στο υπουργείο Παιδείας αμέσως μετά την απεργία της 9ης Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δάσκαλοι θα προτείνουν την επέκταση του ωραρίου, τον περιορισμό των ημερήσιων εκδρομών και εφόσον κριθεί απολύτως απαραίτητο τη διδασκαλία ακόμη και σε αργίες.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση ενώπιον της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου και εκπροσώπων της Βουλής πραγματοποιήθηκε το Σάββατοστο Σύνταγμα. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης και παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ομάδα εκπαιδευτικών ξεδίπλωσε πανό με συνθήματα υπέρ της δημόσιας δωρεάν Παιδείας απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, ενώ στην πλατεία Συντάγματος ομάδα μαθητών στόλισε συμβολικά ένα χριστουγεννιάτικο δένδρο.
Στην παρέλαση φέτος συμμετείχαν οι μαθητές μόνο 29 σχολείων, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της διεξήχθη κλεφτοπόλεμος στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος, καθώς οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους μαθητές από τις καταλήψεις να μπουν στην παρέλαση. Η υπουργός Παιδείας μετά το τέλος της παρέλασης συνεχάρη τους διοργανωτές, απέφυγε να σχολιάσει τα όσα συνέβησαν και περιορίστηκε στο νόημα της σημερινής επετείου, λέγοντας: «Η σημερινή επέτειος συμβολίζει τους αγώνες για την ελευθερία των Ελλήνων, αλλά και για την κοινωνική και δημοκρατική συγκρότηση της χώρας. Συμβολίζει επίσης την αριστεία, γιατί αυτοί που κρατούν την Ελληνική σημαία, δηλαδή το εθνικό μας σύμβολο, είναι οι άριστοι. Η μαθητική παρέλαση είναι προφανές ότι θα γίνεται πάντα, καθώς προβάλλει τις ακατάλυτες αξίες του ελληνισμού».
Στην Καλλιθέα οι καταληψίες παρέλασαν φορώντας μαύρα ρούχα, σε ένδειξη πένθους -όπως είπαν- για την Παιδεία. Στο Κερατσίνι οι δάσκαλοι πήραν μέρος στην παρέλαση κρατώντας πανό και καταχειροκροτήθηκαν από το συγκεντρωμένο πλήθος. Εκπαιδευτικοί και μαθητές από τις καταλήψεις παρέλασαν στο Περιστέρι και στο Ζωγράφου, όπου δεν έλειψαν οι εντάσεις. Στον Πειραιά για πρώτη φορά κανένα Λύκειο δεν πήρε μέρος στην παρέλαση.
Leave a Reply