Αθήνα.- ΚΥΠΕ
Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, κατά τους επετειακούς εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν για την άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας «συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών».
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί ένα οικουμενικό μνημείο, που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση τονίζει ότι η ανάγνωση του Κορανίου εντός του συγκεκριμένου μνημείου «προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος».
«Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα», καταλήγει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Η ΑΓΚΥΡΑ
Την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ καλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ με γραπτή του ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι η αντιδράσεις της Αθήνας μετά από κάθε ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία είναι μάταιες και χωρίς αποτέλεσμα.
Στη δήλωση του ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει ότι μετά από κάθε ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, η Ελλάδα εξακολουθεί να προβαίνει σε δηλώσεις που είναι μάταιες και χωρίς αποτέλεσμα.
“Σε μια περίοδο που το κάλεσμα για προσευχή ακούγεται στους μιναρέδες της Ευρώπης και η σημασία της αρχής του αμοιβαίου σεβασμού γίνεται κατανοητή, η Ελλάδα, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της και ενοχλείται από την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία συνιστά ένα παράδειγμα της ψυχολογίας στην οποία βρίσκεται η χώρα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται “οι προσπάθειες κύκλων να σιωπήσουν το κάλεσμα για προσευχή που ηχεί επί αιώνες στη ‘Δυτική Θράκη’ με το πρόσχημα της επιδημίας του κορωνοϊού, παραμένουν νωπές στη μνήμη”.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “η Τουρκία δεν ενήργησε κατά παράβαση της παγκόσμια μνημειακής ιδιότητα της Αγίας Σοφίας, ούτε της Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς”. Χάρις στη σχολαστικότητα και τη φροντίδα που επέδειξε η Τουρκία στις ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες αποτελούν στοιχείο κληρονομιάς, αυτά τα έργα έχουν φτάσει στις σημερινές γενιές”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας ότι “η Αγία Σοφία θα παραμείνει μία σημαντική αξία της Τουρκίας και της ανθρωπότητας και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ”.
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Η ημερομηνία της άλωσης θα μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη της ανθρωπότητας, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του έπειτα από την ανάγνωση αποσπάσματος του Κορανίου στην Αγία Σοφία, ημέρα της επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως όταν κατέλαβαν την Πόλη πίστευαν πως η ιστορία έπρεπε να ξαναγραφτεί.
Στην ομιλία του η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είναι πολύ σημαντική η μνημόνευση της 567ης επετείου της Πόλης με ανάγνωση αποσπάσματος του Κορανίου για την Κατάκτηση στην Αγία Σοφία.
“Κατακτήθηκε από έναν κατακτητή και τους στρατιώτες του που λαχταρούσαν καλά νέα κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Πόλης”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και υπενθύμισε τα λόγια του Μωάμεθ του Πορθητή “Ή εγώ θα πάρω την Κων/πολη ή η Κων/πολη θα πάρει εμένα”, λέγοντας ότι τελικά πέτυχε τον στόχο τους στις 29 Μαΐου του 1453.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “αυτή η ημερομηνία κατά την οποία μια εποχή έκλεισε και άνοιξε μια νέα, θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη της ανθρωπότητας”.
“Η κατάκτηση δεν είναι σύμβολο κατεδάφισης αλλά οικοδόμησης, δεν είναι σύμβολο καταστροφής αλλά αναγέννησης, δεν είναι σύμβολο καταπίεσης αλλά δικαιοσύνης, δεν είναι παρέκκλισης αλλά αρετής, δεν είναι σύμβολο μίσους αλλά αγάπης”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και κατέληξε: “Όταν πήραμε την Κωνσταντινούπολη πιστεύαμε σε αυτή την πόλη και ότι η παγκόσμια ιστορία
Leave a Reply