Λευκωσία.- (GreekNewsOnline, ΚΥΠΕ)
Διεξήχθησαν την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ).
Οι εργασίες του φετινού συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά χωρίς τη φυσική παρουσία των συνέδρων, μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού και ήταν μονοήμερες. Ακολούθησε την Τετάρτη το Συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ.
Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου καλωσόρισε τους συνέδρους, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Τούτον.

Ο Προεδρικός Επίτροπος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργική συμβολή των Κυπρίων της Διασποράς στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών, στο γεγονός ότι προβάλλουν ταυτόχρονα την εθνική ταυτότητα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, συγκροτώντας έτσι τη συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του κυπριακού ελληνισμού στο εξωτερικό.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης συνεχάρη την Κυβέρνηση και τους πολίτες της Κύπρου, οι οποίοι με τα σωστά μέτρα που έλαβαν και την πειθαρχία που επέδειξαν, κατόρθωσαν να διαχειριστούν με επιτυχία την πανδημία του κορωνοϊού.
Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Παπαευριπίδης είπε, μεταξύ άλλων: «Οι Τούρκοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί ο χρόνος να κυλά, αλλά δεν ξεχνάμε και δίπλα μας βρίσκονται οι νέοι μας, που συνεχίζουν τον αγώνα με τον ίδιο ζήλο για την επανένωση της πατρίδας».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις τουρκικές προκλήσεις και στους στρατηγικούς στόχους του Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, την πλήρη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, την απόπειρα διοχέτευσης παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή του Έβρου, τις συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο και την έκδοση παράνομων Navtex, καθώς και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Τουρκία έχει σχέδιο αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το σύνθημα της «Γαλάζιας πατρίδας» δεν είναι ο μόνος στόχος», είπε και υπογράμμισε ότι «ως απόδημοι θα πρέπει να δουλέψουμε συντονισμένα και πεισματικά στις χώρες, όπου ζούμε, ώστε τα όνειρα του Ερντογάν να μην πετύχουν ποτέ».
Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους κατά την περίοδο της πανδημίας, πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά, σε όλο τον κόσμο η κοινή γνώμη είναι ενάντια στην Τουρκία όχι μόνο για το κυπριακό πρόβλημα, όχι μόνο για ανθρωπιστικά θέματα, αλλά και για τον χειρισμό των προσφύγων, για την επιθετική συμπεριφορά ενάντια στην Ελλάδα, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Αυτή την κοινή γνώμη θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Καλώ τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Χριστοδουλίδη, να δώσουν ένα σχέδιο σε όλους τους Κύπριους της Διασποράς να παρουσιάσουμε στον κόσμο – ένα σχέδιο για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, το οποίο θα περιλαμβάνει τους υδρογονάνθρακες και το τι μπορούμε να προσφέρουμε στην εχθρική Τουρκία, όπως για παράδειγμα ένα αγωγό. Η Ελλάδα και η Κύπρος να προσφέρουν ένα σχέδιο, γιατί αυτή είναι η στιγμή η κυπριακή Κυβέρνηση να προλάβει την Τουρκία με ένα λεπτομερές σχέδιο για εξεύρεση λύσης και να μην αντιδρά απλώς στις τουρκικές ενέργειες. Και το σχέδιο αυτό να δοθεί στα Ηνωμένα Έθνη, στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Ρωσία και σε όλα τα έθνη, και να δίνει κίνητρα στην Τουρκία για να θέλει τη λύση», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Τούτον αναφέρθηκε στο γεγονός ότι φέτος εορτάζουμε τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.
«Θέλουμε να δούμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, να δούμε μια επανενωμένη Κύπρο, αλλά η Τουρκία αντί να προσπαθεί για την εξεύρεση μιας λύσης, προβαίνει σε παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε άλλες παράνομες ενέργειες», συμπλήρωσε.
Ως νέοι της Διασποράς, ανέφερε, λειτουργούμε ως γέφυρα μεταφέροντας την κυπριακή ταυτότητα στον υπόλοιπο κόσμο.
Ακολούθως, οι σύνεδροι ενημερώθηκαν για το θέμα της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Στέλιο Χειμώνα και για θέματα της δικής του αρμοδιότητας από τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη.
Όπως γράφει στην προσωπική του σελίδα στο Twitter ο Υπουργός Άμυνας, «είχα τη χαρά να ενημερώσω μέσω τηλεδιάσκεψης τους Κύπριους της Διασποράς για θέματα αμυντικής διπλωματίας, ασφάλειας και άμυνας στην Αν. Μεσόγειο. Συγχαρητήρια που διατηρείτε ισχυρή τη φωνή του κυπριακού ελληνισμού στον κόσμο».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΩΝ
Στη συνέχεια μεταδόθηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Βλάση, την Υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου Ναπίλα Μακράμ, τον Πρόεδρο του Εβραϊκού Συνδέσμου για το Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζοκ και τον Ύπατο Επίτροπο για θέματα Διασποράς της Αρμενίας Ζάρεχ Τζον Σινανιάν.
Ο Έλληνας Υφυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι Ελλαδίτες και Κύπριοι πορεύονται και αγωνίζονται μαζί και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε.
«Η ελληνική ταυτότητα, η γλώσσα, οι παραδόσεις και η θρησκεία μας είναι αυτά που στο πέρασμα των αιώνων επέτρεψαν την επιβίωση και την πρόοδο του ελληνισμού σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης. Σήμερα ο ελληνισμός βρίσκεται ενώπιον μιας νέας, μεγάλης δοκιμασίας. Οι προκλήσεις και οι απειλές είναι πολλές και οι στιγμές είναι κρίσιμες. Απαιτείται επαγρύπνηση, ενότητα, ομοψυχία. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη. Είμαι βέβαιος ότι η ομογένεια θα είναι και πάλι εκεί, θα συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την τη γνήσια και ανιδιοτελή αγάπη της για τη μητέρα πατρίδα», συμπλήρωσε.
Η Υπουργός Μετανάστευσης και Αποδήμων Αιγύπτου, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τα συγχαρητήρια της προς την οργανωμένη νεολαία των Αποδήμων της Κύπρου, καθώς και τον κ. Φωτίου για την προσπάθεια του να ενώνει τους νέους της Κύπρου από κάθε μέρος του κόσμου και να αισθάνονται μέλος της χώρας τους.
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Nostos» είπε ότι αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας και Αιγύπτου.
Από την πλευρά του, ο Ύπατος Επίτροπος για θέματα Διασποράς της Αρμενίας αναφέρθηκε στην ανάγκη για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των λαών και της Διασποράς της Αρμενίας και της Κύπρου, ώστε να χειριστούμε καλύτερα τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα αλλά και στο μέλλον.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σινανιάν υπογράμμισε ότι «οι συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από την Τουρκία είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, όπως και η βάρβαρη μετατροπή ενός από τα πιο ιερά μέρη της χριστιανοσύνης, της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί, αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να αγνοεί την ιστορική δικαιοσύνη, τις ανθρώπινες αξίες, την πολιτιστική κληρονομιά και τις βασικές αρχές του πολιτισμένου κόσμου».
Ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Συνδέσμου για το Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζοκ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην Τριμερή Σύνοδο που διεξήχθη στην Αθήνα και στο γεγονός ότι παρά τον περιορισμό των δράσεων που αποφασίστηκαν τότε, εξαιτίας της πανδημίας, η συνεργασία – και ιδιαίτερα μεταξύ της νεολαίας της Διασποράς των τριών χωρών – θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σε ενημέρωση για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Στη συνέχεια σύντομες παρεμβάσεις έγιναν από Προέδρους Ομοσπονδιών, ως ακολούθως: Από τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστο Καραολή, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκο Παπαστυλιανού, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Αδελφότητας Νοτίου Αφρικής Χαράλαμπο Χατζηφιλίππου, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας Μιχάλης Χριστοδούλου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Υπόλοιπης Αφρικής Νέστορα Νέστορος, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Γιώργος Συλλούρη, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Υπόλοιπης Ευρώπης Ευαγόρα Μαυρομμάτης, την Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καναδά Χριστίνα Αμυγδαλίτη και την Πρόεδρο της Κυπριακής Κοινότητας Λιβάνου Στάλω Χαπίπι.
ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αποδεχθώ τακτικές εκβιασμού και την όποια υπό απειλών διαπραγμάτευση όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στη διαδικτυακή τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το τελευταίο διάστημα όλοι γινόμαστε μάρτυρες των κλιμακούμενων και διεθνώς καταδικαστέων ενεργειών της Τουρκίας.
«Ενέργειες, όπως η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των Χωρικών Υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλές εναντίον της Ελλάδας και των πλείστων γειτόνων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και νέες εισβολές στη Λιβύη και τη Συρία. Ενέργειες οι οποίες, αντιβαίνοντας του διεθνούς δικαίου, αναντίλεκτα εντείνουν το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή υπονομεύοντας παράλληλα τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια. Όπως ακριβώς έχω κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ο μόνος τρόπος να σταματήσουν και να αποφευχθούν νέες ανάλογες εντάσεις, είναι η υιοθέτηση επιτέλους μίας αποφασιστικής στάσης η οποία, μέσω των κατάλληλων μέτρων θα επιφέρει κόστος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη στην περιοχή», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ως και η κοινή διαπίστωση με τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στην επίσκεψη που πραγματοποίησε την προηγούμενη Πέμπτη στην Γαλλία, θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, ενώ εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.
«Εκείνο για το οποίο επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω από τη δική μας πλευρά, είναι ότι ο αγώνας μας αφορά, ως άλλωστε έχουμε πολλάκις αποδείξει, την ειρηνική επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Αγώνας, ο οποίος νομιμοποιείται στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι σύμφωνος τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος. Κύριο μέλημά μας είναι να επιτύχουμε μία λύση η οποία θα δημιουργεί ένα κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών», σημείωσε.
Λύση, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η οποία θα διασφαλίζει και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτρέποντας στο σύνολο των νόμιμων πολιτών της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν μέσα σε συνθήκες ευημερίας, ανάπτυξης, ασφάλειας και ειρήνης.
«Αυτές ακριβώς οι συνθήκες προκύπτουν μέσα από τις προτάσεις που ανέκαθεν καταθέτουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σεβόμενοι τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας και προκρίνοντας τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για τους Ελληνοκυπρίους. Δεδομένης της δικής μας ειλικρινούς πρόθεσης και θέσης, εκείνο που αναμένεται είναι επιτέλους η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξουν την ίδια με εμάς απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα και εποικοδομητική στάση, χωρίς να θέτουν τις όποιες προϋποθέσεις», επισήμανε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι, πέραν της κατάλληλης προετοιμασίας και της απαιτούμενης συνεργασίας που θα διασφαλίσουν τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, εκείνο που επίσης απαιτείται είναι η Τουρκία σεβόμενη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να τερματίσει τις όποιες προκλητικές ενέργειες, στις οποίες επανειλημμένα προβαίνει το τελευταίο διάστημα εισβάλλοντας παράνομα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ την ίδια στιγμή απειλεί πως θα εποικήσει παράνομα την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αποδεχθώ τακτικές εκβιασμού και την όποια υπό απειλών διαπραγμάτευση όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα. Την ίδια στιγμή, σεβόμενος τις δίκαιες απαιτήσεις του προσφυγικού κόσμου αλλά και την αξιοπρέπεια ολόκληρου του λαού σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να θέσω ενώπιον του την όποια πρόταση λύσης η οποία δεν θα δικαιώνει τις προσδοκίες του και δεν θα αποκαθιστά τα αναφαίρετα δικαιώματά του», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο Συνέδριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι ξεχωριστή η χαρά του που του δίδεται η ευκαιρία, έστω και μέσω αυτής της τηλεδιάσκεψης, να χαιρετίσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων.
«Δυστυχώς φέτος οι πρωτόγνωρες συνθήκες, που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, δεν επέτρεψαν, ως είθισται κάθε χρόνο το Συνέδριο να διοργανωθεί στην ιδιαίτερη μας πατρίδα, να ταξιδέψετε και να βρίσκεστε μαζί μας. Νιώθω την ανάγκη, προ της όποιας άλλης αναφοράς, να κάνω μνεία στα μέλη της παροικίας που προσβλήθηκαν από τον ιό και έχασαν τη μάχη με τη ζωή, εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια του ιδίου, της Πολιτείας αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού προς τις οικογένειες τους», σημείωσε.
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες για την υψίστης σημασίας αρωγή και προσφορά όλων των οργανωμένων συνόλων της ομογένειας στις προσπάθειες, όπως είπε, «των κατά τόπων πρεσβειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας, τόσο για τον επαναπατρισμό των συμπατριωτών μας όσο και για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών και των Κυπρίων πολιτών που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο εξωτερικό».
«Μια συνειδητά ανιδιοτελής και αφειδώλευτη προσφορά, η οποία άλλωστε χαρακτηρίζει ανέκαθεν τις πολυσχιδείς δράσεις που αναπτύσσετε στο σύνολό σας οι ομογενείς, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόοδο και την ευημερία της γενέτειρά σας. Αναντίλεκτα, παραμένοντας διαχρονικά προσηλωμένοι προς την κατεύθυνση αυτή, συνδράματε αποδεδειγμένα σε κρίσιμες στιγμές στην ιστορία του τόπου συμβάλλοντας καθοριστικά έτσι ώστε να ορθοποδήσει ξανά η πατρίδα μας», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «επιδιώκοντας την ενδυνάμωση των ήδη άρρηκτων δεσμών με τον τόπο μας, καταφέρατε να διατηρήσετε ανόθευτη τη γλώσσα και τη θρησκεία και να γίνετε πρεσβευτές του πολιτισμού και της ιστορίας μας, σε χώρες διαφορετικού πολιτισμού και κουλτούρας».
«Εκείνο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ δηλώνοντας την περηφάνια μας, είναι το γεγονός ότι, παράλληλα με τη διατήρηση των αξιών, των ιδανικών και των παραδόσεων του τόπου μας, πετύχατε μέσα από τις ικανότητες και την εργατικότητά σας να ξεχωρίσετε και να καταξιωθείτε στις χώρες υποδοχής σας τιμώντας στο πλαίσιο αυτό την καταγωγή σας. Και είναι ακριβώς υπό το πρίσμα αυτό, της ποικιλότροπης, επωφελούς συμβολής σας στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και της εκτίμησης της οποίας χαίρετε, που αφενός αναδειχθήκατε σε ένα πολύτιμο δίκτυο υποστήριξης των θέσεων και των πολιτικών των εκάστοτε Κυβερνήσεων του τόπου και αφετέρου συμβάλατε στην περαιτέρω ενίσχυση και εδραίωση των διακρατικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των χωρών που διαβιείτε», σημείωσε.
Κυριότερα όλων όμως, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αναδειχθήκατε άξιοι φορείς της ορθής προβολής και προώθησης των εθνικών μας δικαίων όσον αφορά τον τερματισμό της παράνομης και συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής και κατοχής του νησιού μας και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού».
«Ξεχωριστής συγκίνησης και σημασίας είναι το γεγονός ότι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής, βρίσκεται η νέα γενιά της παροικίας μας, το μέλλον της διασποράς, η οποία διακρινόμενη από την ίδια φιλοπατρία, υιοθετώντας τη δική σας δυναμική στάση συνεχίζει τη μέχρι τώρα ουσιαστική δραστηριοποίησή σας σχετικά με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Τις παρεμβάσεις που προηγήθηκαν από τους αρμόδιους Υπουργούς τύχατε εκτενούς ενημέρωσης για θέματα που άπτονται των τομέων της εσωτερικής διακυβέρνησης, της άμυνας, των υδρογονανθράκων, της ενεργειακής και της εξωτερικής μας πολιτικής», πρόσθεσε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος είπε ότι «κάθε φορά που απευθύνομαι στην ομογένεια διακατέχομαι από βαθύτατη συγκίνηση. Ειδικότερα για ακόμη μια χρονιά η μαζική συμμετοχή αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους της νέας γενιάς αποδήμων για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, και μάλιστα κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, με γεμίζει με περηφάνια και αισιοδοξία. Θα ήθελα να σας εκφράσω εκ μέρους ολόκληρης της Πολιτείας και του Κυπριακού Ελληνισμού ευγνώμονες ευχαριστίες για τη διαχρονική συμπαράσταση και στήριξη στην ιδιαίτερη σας πατρίδα», σημείωσε.
Στήριξη και συμπαράσταση, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η οποία αποτελεί για την παρούσα διακυβέρνηση πηγή δύναμης, «ούτως ώστε εργαζόμενοι με το ίδιο σθένος, σύνεση και αποφασιστικότητα να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας το έργο που έχουμε αναλάβει έναντι του κυπριακού λαού».
«Ως πολλάκις έχω αναφέρει, για την Κυβέρνηση, ο απόδημος Κυπριακός Ελληνισμός αποτελεί κύρια πολιτική προτεραιότητα, κάτι το οποίο αποδεικνύεται άλλωστε μέσα από τις ποικίλες δράσεις και πολιτικές που υιοθετούνται. Ήδη με τον Επίτροπο Προεδρίας, αρμόδιο για θέματα αποδήμων, κατόπιν των δικών σας εισηγήσεων και στο πλαίσιο πάντοτε κατευθύνσεων και συντονισμού με την κυβερνητική πολιτική, έχουμε από κοινού προωθήσει πληθώρα αιτημάτων σας τα οποία αφορούν συγκεκριμένα θέματα που άπτονται των δρωμένων και αναγκών της ομογένειας. Πέραν της αμέριστης στήριξής μας στις δράσεις που αναλαμβάνετε, βούλησή μας είναι η με κάθε τρόπο διεύρυνση των σχέσεων και της αγαστής συνεργασίας με το σύνολο της Κυπριακής ομογένειας», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, επιπρόσθετα, ότι είναι απολύτως βέβαιος «ότι μέσα από το διάλογο και τις δικές σας προτάσεις θα μπορέσουμε να εξεύρουμε πιθανούς τρόπους τόσο για την ικανοποίηση επιπρόσθετων αιτημάτων σας όσο και για την αμοιβαία επωφελή ενίσχυση της θέσης σας στις χώρες που ζείτε και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των εθνικών μας δικαίων και στοχεύσεων».
Εξέφρασε, τέλος, τις θερμότερες των ευχαριστιών του για την πρόσκληση να χαιρετίσει και φέτος το Συνέδριο «και να σας συγχαρώ για τη συμβολή σας στην πρόοδο της παροικίας και της ιδιαίτερης πατρίδας μας», όπως είπε.
ΟΜΙΛΙΑ ΦΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ
Ανοικτή πληγή παραμένει δυστυχώς για τόσα χρόνια και το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε χαιρετισμό του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς, το οποίο πραγματοποιείται φέτος μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία των τριμερών συνεργασιών, σημειώνοντας ότι προγραμματίζεται, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για θέματα Διασποράς μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Λιβάνου.
Αναφερόμενος εκτενώς στο θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι όσο προχωρεί ο χρόνος, τόσων περισσοτέρων συγγενών τους ολοκληρώνεται ο κύκλος της ζωής τους και φεύγουν, με αναπάντητα τα ερωτήματα για την τύχη των αγαπημένων τους.
«Τα κίνητρα τα δικά μας είναι ανθρωπιστικά, της κατοχικής όμως δύναμης είναι κίνητρα απόκρυψης των αδιαμφισβήτητων μεγάλων ενοχών για την αγριότητα και βαρβαρότητα που επεδείχθη σε βάρος τόσων πολλών συμπατριωτών μας. Από τις 1.510 αρχικώς καταχωρηθείσες περιπτώσεις στον κατάλογο των αγνοουμένων συνεχίζουν να είναι σε εκκρεμότητα οι περισσότερες. Οκτακόσιοι δέκα Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες εξακολουθούν να αγνοούνται παρά το πέρασμα 46 χρόνων. Και αυτό, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, λόγω της στάσης της κατοχικής δύναμης, να περιέλθει η κατάσταση σε ένα τέλμα που θα αφήσει οριστικά αναπάντητα τα ερωτήματα για πάρα πολλούς από τους αγνοουμένους της τραγωδίας του 1974», συμπλήρωσε.
Στον χαιρετισμό του, τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Φωτίου είπε ότι «δεν έχουμε, όπως όλες τις άλλες χρονιές, τη φυσική παρουσία και τη δυνατότητα να αναπτύξουμε περισσότερο και να εμβαθύνουμε στις μεταξύ μας σχέσεις, ωστόσο η εισαγωγή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας μέσω διαδικτύου με φωνή και οπτική επαφή, είναι μια εξέλιξη που την έχουμε υποδεχθεί ως μέρος πια της ζωής μας».
«Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε όλοι σύντομα τα προβλήματα και τις δυσκολίες της πανδημίας, και να διασφαλίσουμε πρώτα απ’ όλα την υγεία των δικών μας και όλων των άλλων ανθρώπων, ώστε να εκλείψουν πλήρως οι κίνδυνοι και να μπορέσουμε να επανέλθουμε στους ρυθμούς που ευχόμαστε», πρόσθεσε.
Ο κ. Φωτίου εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για την πραγματικά μεγάλη στήριξη των οργανώσεων της Κυπριακής Διασποράς τόσο προς τους αποδήμους όσο και προς τους φοιτητές και τους επισκέπτες από την Κύπρο.
«Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές λόγω του κορωνοϊού σε κοινότητες της διασποράς μας, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν μεγάλες. Προς τις οικογένειες τους εκφράζουμε και με την ευκαιρία αυτή τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Η πληροφόρηση μας για την απώλεια ζωών μεταξύ των αποδήμων μας, μας προκάλεσε μεγάλη θλίψη. Ας ελπίσουμε να μην υπάρξουν άλλα θύματα. Οι κίνδυνοι εξακολουθούν πάντως να υπάρχουν και μαζί η ανάγκη για συνέχιση των μέτρων», σημείωσε.
Εδώ στην Κύπρο, συνέχισε ο κ. Φωτίου, λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση με τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων, όπως και με τη συνεργασία του κοινού, καταφέραμε πάρα πολλά, πλην όμως η επαγρύπνηση εξακολουθεί να είναι συνεχής, όπως συνεχής είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων.
«Το μεγάλο ζήτημα είναι η πλήρης επαναφορά στην κανονικότητα και η αντιμετώπιση των προβλημάτων στους διάφορους τομείς της οικονομίας, κάτι που είναι φυσικά ιδιαίτερα σημαντικό και βρίσκεται στις προτεραιότητες των κυβερνητικών αρμοδίων και προσωπικά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη», πρόσθεσε.
Ο κ. Φωτίου είπε, παράλληλα, ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης θα γίνει πλήρης ενημέρωσή για τις διάφορες εξελίξεις.
«Πρώτα απ’ όλα είναι η ενημέρωση σας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και θα ακολουθήσουν ενημερώσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς και αξιωματούχους ειδικά για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, το εθνικό μας θέμα και τις προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας, της Άμυνας, της ενεργειακής πολιτικής και των Αγνοουμένων μας. Είναι όλα θέματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και εσάς, την ηγεσία της Κυπριακής Διασποράς, εσάς που πάντοτε και με κάθε ευκαιρία συμβάλλετε στην προώθηση των εθνικών θεμάτων και διαδραματίζετε πολύτιμο ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται», ανέφερε.
Όπως είπε, «γνωρίζετε γι’ αυτό τη βαθιά ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση που τρέφουμε για τη στήριξη σας. Και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για την αγάπη και τον πατριωτισμό σας, καθώς και για το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για τη στήριξη των παραδόσεων, του πολιτισμού και της γλώσσας μας. Οι προσπάθειες σας να διατηρήσετε άρρηκτους τους δεσμούς με τη γενέτειρα σας, είναι συγκινητικές και άοκνες. Αποτελείτε ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια του ελληνισμού και είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό».
Υπερήφανοι, συνέχισε ο κ. Φωτίου, «είμαστε όμως και για τα επιτεύγματα σας στις χώρες διαμονής σας».
«Με τις επιτυχίες και την πρόοδο που σημειώνετε εκεί, όπως και με τη δημιουργική συμβολή σας στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών, προβάλλετε ταυτόχρονα την εθνική ταυτότητα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, συγκροτώντας έτσι τη συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του Κυπριακού Ελληνισμού στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε, και εσείς και εμείς, στην αξιοποίηση της απόδημης νεολαίας μας με συγκεκριμένα προγράμματα και επιδιώξεις, όπως η ανάμειξη και εμπλοκή της στα παροικιακά δρώμενα, η επαφή και γνωριμία με την Κύπρο, η εκμάθηση της γλώσσας, της Ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων της», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι η νεολαία είναι το μέλλον της Διασποράς.
«Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικές οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για την ενίσχυση των επαφών και συνεργασιών με τους νέους άλλων εθνοτήτων, ειδικά παροικιών και χωρών με τις οποίες δημιουργήσαμε και προωθούμε ειδικές συνεργασίες, και που, μαζί τους, υλοποιούμε και διάφορες δράσεις που αφορούν τους νέους. Δεν είναι μόνο με την Ελλάδα που εργαζόμαστε ειδικά και για τον τομέα αυτό, είναι και μαζί με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Αρμενία και άλλες χώρες», πρόσθεσε.
Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι «ενισχύσαμε την πολυεπίπεδη συνεργασία μας με φίλες χώρες σε θέματα Διασποράς».
«Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Εθνικής Στρατηγικής μας για τη Διασπορά είναι οι διμερείς και τριμερείς συνεργασίες που έχουμε με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Αρμενία και άλλες χώρες. Προγραμματίζεται μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για θέματα Διασποράς μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Λιβάνου. Η σημασία των συνεργασιών αυτών στο σημερινό κόσμο είναι προφανής για την υλοποίηση και εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων και επιδιώξεων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας περιλαμβάνονται και διάφορες κοινές δράσεις που αφορούν ειδικά τους νέους», σημείωσε.
Όπως είπε ο κ. Φωτίου, η στενή συνεργασία με τον ευρύτερο ομογενειακό ελληνισμό, είναι, βέβαια, πρώτη προτεραιότητα.
«Η αδελφική μας σχέση με την Ελλάδα και την ελλαδική ομογένεια προσφέρει πάντα τεράστιες δυνατότητες να καταστήσουμε ακόμα πιο διακριτή την παρουσία μας στον παγκόσμιο χώρο και να διευρύνουμε με δυναμισμό και αποτελεσματικότητα τις προοπτικές συνολικά του έθνους. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος για θέματα Διασποράς κ. Κώστα Βλάση για την στενή και παραγωγική συνεργασία που έχουμε», ανέφερε.
Με τον μητροπολιτικό Ελληνισμό, συνέχισε ο κ. Φωτίου, έχουμε σταθερά τους ίδιους προβληματισμούς και ανησυχίες.
«Η καρδιά μας πάλλει πάντα το ίδιο. Πόσο μάλλον στο διάστημα αυτό με τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με τον μεγαλοϊδεατισμό που διακρίνει την ηγεσία της Τουρκίας και την προσπάθεια της για αναβίωση, ουσιαστικά, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παραβιάζοντας σε πολύ μεγάλη έκταση το διεθνές δίκαιο και ενεργώντας αντίθετα προς τις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των κρατών», υπογράμμισε.
Ενέργειες, όπως είπε ο κ. Φωτίου, που επηρεάζουν αρνητικά τις προσπάθειες για την επίλυση του χρονίζοντος εθνικού μας θέματος, με τις συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής να συνεχίζουν να αποτελούν ανοικτή πληγή για την πατρίδα και το λαό μας.
«Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτήν την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε μαζί, για την καλύτερη προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέα Παπαευριπίδη, της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) κα Χρίστος Τούτον και όλων των Προέδρων και μελών των Τοπικών Ομοσπονδιών. Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την καθοδήγηση και τη συνεχή στήριξή του για θέματα της Διασποράς μας», ανέφερε.
Θέρμες ευχαριστίες εξέφρασε και σε όλα τα Υπουργεία, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθώς και σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους, για την παραγωγική και στενή συνεργασία τους και για την προσφορά τους, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τη Διασπορά.
«Αγαπητοί Απόδημοι, Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και τη δυναμικότητα που σας διακατέχει, να αγωνίζεστε για την Κύπρο μας. Εύχομαι σε όλους ότι καλύτερο», κατέληξε ο κ. Φωτίου, στον χαιρετισμό του.

Παγκόσμιο Συνέδριο ΝΕΠΟΜΑΚ
Μέσω ψηφιακών καναλιών και όχι με τη φυσική παρουσία των συνέδρων, λόγω των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε το φετινό το Παγκόσμιο Συνέδριο της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), κατά το οποίο τονίστηκε η σημασία της ενίσχυσης των δεσμών και της σύνδεσης των νέων της διασποράς με την Κύπρο και τον πολιτισμό της.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΤΠ, στο φετινό συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Πρόδρομος Αλαμπρίτης και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Τούτον.
Στον χαιρετισμό του ο Προεδρικός Επίτροπος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στα προγράμματα που αφορούν ειδικά τους νέους της Διασποράς, τα οποία πραγματοποιούνταν κάθε καλοκαίρι στην Κύπρο, όπως το πρόγραμμα NDCP (για ηλικίες μεταξύ 18 και 22 ετών), NCCT (για ηλικίες μεταξύ 23 και 30 ετών), καθώς και η φιλοξενία παιδιών ηλικία 12 μέχρι 17 ετών, τα οποία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν υλοποιήθηκαν φέτος. «Με αυτά τα προγράμματα, οι απόδημοι νέοι μας γνωρίζουν τη χώρα καταγωγής τους, τον πολιτισμό, τις ρίζες τους, την ιστορία και τη γλώσσα τους, τα ήθη και έθιμα τους», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι για την υποκατάσταση των προγραμμάτων αυτών, δόθηκαν λύσεις με τη δημιουργία και προώθηση διαδικτυακών προγραμμάτων εκπαίδευσης των νέων της Διασποράς, μέσα από την ιστοσελίδα του Γραφείου Επιτρόπου Προεδρίας.
«Σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά ιδρύματα και διαφόρους άλλους φορείς οργανώσαμε μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, διαλέξεις για την Κυπριακή Διάλεκτο και τη Σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου, καθώς ακόμα και μαθήματα παραδοσιακών κυπριακών χορών. Επιπρόσθετα, ενισχύσαμε την ιστοσελίδα του Γραφείου με την προβολή διαφόρων βίντεο που έχουν ως επίκεντρο τις παραδόσεις, την κυπριακή κουζίνα, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου, ώστε οι νέοι να γνωρίσουν και να εμβαθύνουν στις ρίζες και τον πολιτισμό τους», ανέφερε.
Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τη νεολαία της Διασποράς γνωρίζοντας για το ενδιαφέρον και τη δυναμική που επιδεικνύει, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικές οι προσπάθειες που καταβάλλονται για ενίσχυση των επαφών και συνεργασιών με τους νέους άλλων εθνοτήτων, ειδικά παροικιών και χωρών με τις οποίες δημιουργήθηκαν και προωθούνται ειδικές συνεργασίες και διάφορες δράσεις που αφορούν τους νέους. «Δεν είναι μόνο με την Ελλάδα που εργαζόμαστε ειδικά και για τον τομέα αυτό, είναι και μαζί με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Αρμενία και άλλες χώρες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι βασικό άξονα της εθνικής στρατηγικής αποτελεί και η περαιτέρω αναβάθμιση της ήδη στενής συνεργασίας με την Ελλάδα.
Ο κ. Φωτίου κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν στα πολιτειακά δρώμενα και να ενισχύσουν την παρουσία τους σε ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων στις χώρες όπου διαμένουν.
Από την πλευρά του ο κ. Αλαμπρίτης ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι η νέα γενιά της διασποράς κατέχει τις γνώσεις, την κατάρτιση, το ήθος και την όρεξη να προσφέρει, προσθέτοντας ότι «σε συνδυασμό με την αυξημένη διάχυση της νεολαίας στις τοπικές κοινωνίες, διανοίγονται απεριόριστες ευκαιρίες για προβολή και ωφέλιμο διαπολιτισμικό διάλογο.
Την ίδια ώρα όμως, η ένταξη και αυξημένη διάχυση στις τοπικές κοινωνίες, καθιστά τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη διασπορά κρίσιμη και αναγκαία. Και τούτο επειδή ένα ισχυρό αίσθημα της εθνικής ταυτότητας είναι μόνο εφικτό, μέσω συνεχούς, απρόσκοπτης και ουσιαστικής πρόσβασης των αποδήμων στον πολιτισμό της χώρας μας».
Αναφερόμενος επίσης στα προγράμματα μέσω των οποίων εκατοντάδες νέοι της διασποράς έχουν επισκεφθεί την Κύπρο στο παρελθόν, και τα οποία ήταν προγραμματισμένα για αυτό το καλοκαίρι, αλλά έχουν ακυρωθεί λόγω της πανδημίας, ο κ. Αλαμπρίτης υπογράμμισε ότι το σημερινό συνέδριο έστω και εξ’ αποστάσεως, έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή ο διάλογος με τη διασπορά δεν πρέπει και δεν μπορεί ποτέ να σταματήσει. «Αυτός ο διάλογος είναι το οξυγόνο που κρατά ζωντανή την προοπτική για ένα ευοίωνο μέλλον για την κυπριακή διασπορά», επεσήμανε.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δράση της οργάνωσης από την ίδρυσή της τα τελευταία 18 χρόνια, η οποία συμβάλλει στην ιστορική πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώνοντας τους Κύπριους της Διασποράς με την κληρονομιά, τον πολιτισμό και την ιστορία τους, κτίζοντας γερούς δεσμούς ανάμεσα στους Κύπριους της Διασποράς σε όλο τον κόσμο και στηρίζοντας τον λαό και την Κυβέρνηση της Κύπρου στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τούτον, είπε: «Θέλουμε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού μας και χαιρετίζουμε τη συνεχή ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλά η ευθύνη για τερματισμό της κατοχής εναπόκειται στην Τουρκία, η οποία αντί να εργάζεται για επίτευξη λύσης, μιλά για μόνιμη διχοτόμηση. Αντί να οικοδομεί την ειρήνη, η Τουρκία προχωρά σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αντί να προσπαθεί για την αποκλιμάκωση της έντασης, η Τουρκία επί σκοπού προκαλεί την αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την ΠΟΜΑΚ και την ΠΣΕΚΑ, και όλες τις οργανώσεις των Κυπρίων σε όλο τον κόσμο, προς υπεράσπιση του αγώνα της απελευθέρωσης της πατρίδας μας, τόνισε, επισημαίνοντας ότι «επιθυμία μας είναι μια επανενωμένη Κύπρος, όπου όλοι οι Κύπριοι να ζουν και να προοδεύουν μαζί, απελευθερωμένοι από τη ξένη κατοχή, τις ξένες επεμβάσεις, τη διχοτόμηση, και ενωμένοι για το καλό όλων των Κυπρίων».
Ολοκληρώνοντας ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ σημείωσε ότι με την πάροδο του χρόνου, οι Κύπριοι της Διασποράς θα έχουν λιγότερους απευθείας δεσμούς με το νησί και την οργανωμένη κοινότητα και γι αυτό ο κύριος ρόλος της οργάνωσης να συνδέει τους νέους Κύπριους μεταξύ τους είναι εξαιρετικά σημαντικός.
Στη συνέχεια οι σύνεδροι ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή και ακολούθησε συζήτηση για θέματα Αγνοουμένων, εξωτερικής πολιτικής και για το κυπριακό πρόβλημα.
Leave a Reply