Λευκωσία.- (GreekNewsOnline, ΚΥΠΕ)
Η τροπολογία με την οποία υπερψηφίστηκε από την επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων στη Γερουσία το νομοσχέδιο για την εταιρική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και συνδέει την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο με την άρνηση παραχώρησης πρόσβασης προς ρωσικά πολεμικά πλοία, προκάλεσε αντιδράσεις στη Λευκωσία.
Ατυχή τη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενώ το ΑΚΕΛ επανέφερε στο προσκήνιο τις επικρίσεις, λέγοντας ότι οι απαιτήσεις των αμερικανών δικαιώνουν τις εκτιμήσεις του ότι το νομοσχέδιο καθιστά την Κύπρο πεδίο διεθνούς αντιπαράθεσης και θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της ΚΔ με άλλες χώρες.
Κληθείς να σχολιάσει το σχετικό νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο, όπως αυτό εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Γερουσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία των δύο Γερουσιαστών για το νομοσχέδιο όπως αρχικά είχε κατατεθεί, εξέφρασε τη λύπη του για τος τροπολογίες που έγιναν στο νομοσχέδιο οι οποίες “επηρεάζουν την ανεξαρτησία και κυριαρχία σε μεγάλο βαθμό της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
Εξήγησε ότι «μέχρι σήμερα παροχή προς οποιαδήποτε χώρα εγίνετο πάντοτε για λόγους ανθρωπιστικής βοήθειας και δεν θεωρώ ότι μπορεί να τίθενται ανάλογοι όροι ιδιαίτερα με μία χώρα, και μιλώ για την Αμερική, με την οποία επιδιώκουμε περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών μας”.
«Έχω την εντύπωση ότι η τροπολογία ήτο ατυχής», κατέληξε.
Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή όπως η νοτιοανατολική Μεσόγειος, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
“Χαιρετίζουμε τη σημασία που αποδίδεται στη χώρα μας, η οποία αντανακλά την αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ”, επισημαίνει.
Όσον αφορά τις διευκολύνσεις που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι διαχρονικά πρόκειται για ανθρωπιστικής φύσεως διευκολύνσεις, «όπως κάναμε στην περίπτωση της κρίσης στο Λίβανο το 2006 και όπως έγινε για την εφαρμογή της απόφασης της διεθνούς κοινότητας για απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία το 2013-2014».
ΤΟ ΑΚΕΛ
Από τη στιγμή που διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους για τη χώρα και το λαό μας, η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει στο λαό και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις τι πραγματικά έχει συμφωνήσει με τους Αμερικανούς αναφέρει σε δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ,
Στέφανου Στεφάνου, για τις τροπολογίες στο Νομοσχέδιο Μενέντεζ.
Η ανακοίνωση:
«Οι τροπολογίες που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας στο πολυδιαφημισμένο Νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο, δυστυχώς δικαιώνουν τις εκτιμήσεις μας ότι αυτό καθιστά τη χώρα μας πεδίο διεθνούς αντιπαράθεσης και θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της ΚΔ με άλλες χώρες, τις οποίες η Κύπρος χρειάζεται τουλάχιστον εξίσου με τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, με τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν η άρση του άδικου εμπάργκο όπλων συνδέεται με τη συνέχιση της ανάληψης «αναγκαίων βημάτων για άρνηση πρόσβασης στα λιμάνια για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και προμήθειες, σε ρωσικά πολεμικά πλοία».
Οι τροπολογίες θέτουν επίσης ως όρο τη συνέχιση της συνεργασίας της κυβέρνησης της ΚΔ με τις ΗΠΑ στις «προσπάθειες για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στους κανονισμούς καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».
Δεν χρειάζεται βαθιά ανάλυση για να διαπιστώσει κάποιος ότι με το Νομοσχέδιο και τις τροπολογίες που έγιναν:
Είναι φανερό ότι όντως η κυβέρνηση έχει προσδέσει για τα καλά την Κύπρο στο άρμα των ΗΠΑ, αφού –όπως σημειώνεται στο λεκτικό των τροπολογιών- ήδη η κυβέρνηση κινείται στους όρους που θέτουν οι ΗΠΑ τόσο στο θέμα του ξεπλύματος χρήματος όσο και στο θέμα της απαγόρευσης παραχώρησης διευκολύνσεων σε ρωσικά πολεμικά πλοία.
Οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με μια πολύ σημαντική χώρα, όπως είναι η Ρωσία, μόνιμο μέλος του ΣΑ, απειλούνται πολύ σοβαρά. Θα ήταν καλό να μας εξηγήσει η κυβέρνηση, πώς με τέτοιους όρους μπορεί να εφαρμοστεί η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, την οποία με κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει;
Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση αποκρύβει πολλά από αυτά που συμφωνεί πίσω από κλειστές πόρτες με τους Αμερικανούς, για εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ.
Από τη στιγμή που διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους για τη χώρα και το λαό μας, η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει στο λαό και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις τι πραγματικά έχει συμφωνήσει με τους Αμερικανούς.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Τι δικαιώματα έχουν οι ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, διερωτήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και διερωτήθηκε επίσης πως το αμερικανικό Κογκρέσο λαμβάνει τέτοια απόφαση σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Ε/κ και Τ/κ πλευρά πρέπει να συζητήσουν και να αποφασίσουν πόσο φυσικό αέριο θα πάρει η μια και πόσο η άλλη.
Αναχωρώντας για την Ιαπωνία για τη σύνοδο των G20, ο Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με το East Med Act και αν θα συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.
“Φίλοι μου αν έρθει στην ατζέντα θα το συζητήσουμε αλλά σε αυτή την περιοχή η Τουρκία και η ‘βόρεια Κύπρος’ έχουν δικαιώματα. Αυτών των χωρών που αναφέρονται τί δικαιώματα έχουν; Και μάλιστα οι ΗΠΑ τί δικαιώματα έχουν; Το Αμερικανικό Κογκρέσο πως λαμβάνει τέτοια απόφαση; Αυτά όλα προκαλούν ερωτηματικά. Βλέπουμε ότι τελευταία ό,τι πάει ενώπιον του Κογκρέσου γίνεται απόφαση. Εμείς εδώ έχουμε δικαιώματα εγγυήτριας δύναμης. Επομένως εμείς είμαστε εγγυητές έναντι κάθε επίθεσης που μπορεί να γίνει εναντίον της βορείου Κύπρου. Όσο για το θέμα των θαλασσών, εμείς λέμε πως ό,τι βρει από τη θάλασσα εκεί έχουν ίσα δικαιώματα όλοι όσοι ζουν στην Κύπρο”, ανέφερε.
Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως “αν λέτε ότι αυτό θα είναι υπό τον έλεγχο της ‘νοτίου Κύπρου’, εμείς δεν μπορούμε να πούμε ‘ναι’ σε αυτό”. “Η ‘νότια Κύπρος’ και η ‘βόρεια Κύπρος’ να καθίσουν μαζί στο τραπέζι, να σχηματίσουν αντιπροσωπείες και να δουν τί βγήκε. Να αποφασίσουν πόσο θα πάρει ο βορράς και πόσο ο νότος. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει βγει άλλωστε. Ακόμη συνεχίζονται οι έρευνες. Τώρα τα γεωτρύπανά μας έχουν ξεκινήσει. Τώρα βλέπουν ότι οι Τούρκοι κινούνται σοβαρά. Φυσικά και θα συνεχίσουμε σοβαρά, δεν πρόκειται να περιμένουμε. Αν υπάρχει κάτι να το βρούμε κι εμείς”, ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως η τουρκική πλευρά ξέρει να μοιράζεται το φυσικό αέριο, υποστηρίζοντας ότι με τον ίδιο τρόπο και η απέναντι πλευρά πρέπει να συμπεριφέρεται δίκαια.
Leave a Reply