ΑΘΗΝΑ.-
Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την κρίση να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, συγκλονίζοντας συθέμελα την Εκκλησία, και απειλώντας να διχάσει και την πολιτική ηγεσία της χώρας. Η Κυβέρνηση συνέστησε ψυχραιμία, ενώ πονοκέφαλο προκαλούν στη Ρηγίλλης οι δημόσιες δηλώσεις στελεχών του κόμματος υπέρ του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στη διένεξη με το Φανάρι. Σύμφωνα με το Βήμα του Σαββάτου, κίνηση στήριξης προς τον κ. Χριστόδουλο αναμένεται και από τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κ.Μητσοτάκη.
Ετοιμοπόλεμος και με φαρέτρα γεμάτη βέλη, δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνέντευξή του.
«Προτιμώ την ειρήνη, αλλά εάν προκληθώ εις πόλεμον, η φαρέτρα μου είναι γεμάτη», είπε σε ελληνικό κανάλι.
Από την άλλη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος φοβάται ότι κάποιοι ιεράρχες μεθοδεύουν την ανατροπή του. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αρχιεπισκοπή, που επικαλείται η «Ελευθεροτυπία», δεν έπαψε ποτέ να λαμβάνει απειλητικές επιστολές ή τηλεφωνήματα. Γι’ αυτό, άλλωστε, τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί ο αριθμός της προσωπικής του φρουράς. Απειλές όμως δέχεται και το εδώ Γραφείο του Πατριαρχείου.
Για να καθαιρεθεί ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, συμβαίνει:
1.- Υστερα από αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση εκκλησιαστικού δικαστηρίου σε έκπτωση από το θρόνο ή σε ισόβια αργία.
2.- Υστερα από παραίτηση από το θρόνο, αλλά μόνο «διά νόσον ή γήρας και διά πάντα άλλον σοβαρόν λόγον», για τον οποίο αποφαίνεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών της Συνόδου.
3.- Στην περίπτωση που καταστεί ανίκανος να εκπληρώνει τα καθήκοντά του και δεν υποβάλει παραίτηση, μετά από απόφαση επιτροπής, που αποτελείται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας και δύο καθηγητές της Ιατρικής Σχολής.
H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση τηρεί αποστάσεις από όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σε σχετική δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Πολιτεία δεν παρεμβαίνει σε ένα σημαντικό θέμα της Ορθοδοξίας το οποίο πρέπει να διευθετηθεί μέσα στην ίδια την εκκλησία. Ο εκπρόσωπος ωστόσο κατηγόρησε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τα οποία όπως ανέφερε παρεμβαίνουν με απαράδεκτο τρόπο και κάλεσε τα στελέχη αυτά να σταματήσουν τις παρεμβάσεις και να επιδείξουν στοιχειώδη σοβαρότητα και ευθύνη.
«Για όλα τα θέματα υπάρχουν λύσεις. Για το συγκεκριμένο πρέπει να βρεθεί στους κόλπους της Εκκλησίας για το καλό της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας›, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλέμαχος Χυτήρης, επαναλαμβάνοντας ότι «χρειάζεται προσοχή απ’ όλους για το θέμα αυτό και – από τον Τύπο».
Συνέντευξη προς την «Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου είπε:
“Tονίσαμε από την αρχή ότι η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό και σοβαρό ζήτημα. Χρειάζεται σωφροσύνη και προσοχή στους χειρισμούς, απ’ όλους. Το μόνο που δεν χρειάζεται είναι να προστεθεί στην εκκλησιαστική διαμάχη και μια πολιτική εμπλοκή, μια πολιτική διαμάχη. Γι’ αυτό επισημάναμε από την αρχή ότι πολιτεία και κόμματα πρέπει να αποφύγουν εκείνη την παρέμβαση που θα περιέπλεκε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.
Υπάρχει ήδη ένα status νομικό και λειτουργικό τα τελευταία 75 χρόνια, που στο πλαίσιό του μπορεί να βρεθεί λύση ειρήνευσης, καταλλαγής και συνεννόησης των δύο κορυφαίων θεσμών της Ορθοδοξίας. Και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε, σε πνεύμα αγάπης, όπως αρμόζει στην ορθόδοξη πίστη και παράδοση”.
ΔΙΧΑΣΜΟΣ
Οι τόνοι πάντως της διαμάχης έχουν ανέβει και στα πρωτοσέλιδα του Ελλαδικού τύπου, που χρησιμοποιούν βαρύτατες εκφράσεις εναντίον του κ. Βαρθολομαίου, ή του κ. Χριστόδουλου, αναλόγως της προτίμησης του εντύπου. Ευτυχώς πάντως, τα μεγάλα έντυπα διατηρούν την ψυχραιμία τους.
Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, με κύριο άρθρο του εκδότη της, τονίζει ότι «είναι ανάγκη η σύγκρουση να περιοριστεί στο καθαρά ενδοεκκλησιαστικό πεδίο, όπου ανήκει, ανεξάρτητα πώς θα λυθεί». Δεν παραλείπει να επικρίνει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών πως «όταν θυμάται το Συμβούλιο Επικρατείας καλύτερα θα έκανε να θυμάται την απόφασή του για τις ταυτότητες, που εφαρμόζει θεμελιώδη συνταγματική διάταξη του κράτους δικαίου για τη θρησκευτική ελευθερία. Την απόφαση αυτή, ως γνωστόν, ο αρχιεπίσκοπος έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του με τη συνυπογραφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και της συζύγου του, καθώς και του επίτιμου».
Υπάρχουν ωστόσο κι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει διοικητικώς ενιαία εκκλησία σε όλη την επικράτειά της. Σε μακροσκελές άρθρο του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκη που φιλοξενεί η Ελευθεροτυπία, τονίζεται ότι «επιβάλλεται σε καιρούς ενορχηστρωμένης επιβουλής εις βάρος της εθνικής και εδαφικής μας ακεραιότητας και ανεξαρτησίας και η Ελλάς να έχει διοικητικώς ενιαίαν εκκλησίαν».
Leave a Reply