Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Να δώσουν στην κοινότητά τους ένα δυνατό μέλλον, ανοίγοντας ξανά το Ημερήσιο Ελληνικό της Σχολείο κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τους ενορίτες του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone όπου πραγματοποίησε ποιμαντορική επίσκεψη την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου.
Ο Σεβασμιώτατος προέστη της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής του Τελώνου και του Φαρισαίου με συλλειτουργούς τον ιερατικώς προϊστάμενο, π. Γεώργιο Αναστασίου, τον Αρχιδιάκονο Διονύσιο και τους διακόνους Βαρθολομαίο και Μιχαήλ.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι αυτή η πρώτη Κυριακή του Τριωδίου αποτελεί το πρώτο σκαλί, τη βάση όπου στηρίζεται η σκάλα την οποία μας καλεί η Εκκλησία να ανεβούμε για να φτάσουμε στο Φως της Αναστάσεως, και εστίασε, με αφορμή την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, στην αξία της προσευχής και της αληθινής μετάνοιας.

“Μερικοί εξομολογούνται και λένε τις αμαρτίες τους όχι για να αλλάξουν σαν άνθρωποι, αλλά για να ξεπλύνουν αυτά που έκαναν, για να κάνουν και άλλα. Αυτό δεν είναι μετάνοια. Μετάνοια είναι να αλλάξω ζωή, να αλλάξω πορεία, να αλλάξω μυαλό. Η εξομολόγηση καλή είναι αλλά δεν είναι η μετάνοια εκεί, είναι μια λεπτομέρεια μόνο”, ανέφερε και ζήτησε να μη γίνουμε “σαν τον δήθεν πιστό Φαρισαίο, αλλά ταπεινοί, προσγειωμένοι, καλοί άνθρωποι, με αγάπη μέσα μας, σαν τον τελώνη”.

Προ της απολύσεως χειροθέτησε σε Αναγνώστες τους ιερόπαιδες Βασίλη Χατζόγλου, Σταύρο Χατζόγλου, Δημοσθένη Καϊάφα, Ηλία Κυριάκου και Στέλιο Βασιλείου.
Για μια καινούργια αρχή μίλησε ο π. Γεώργιος Αναστασίου, καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο και τόνισε πως με την παρουσία, την προτροπή και την ευλογία του και ανταποκρινόμενοι στο όραμά του, η κοινότητα αποφάσισε να αλλάξει πορεία ως προς την εκπαίδευση και να ανοίξει το ιερό εκπαιδευτήριό της το οποίο στερήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια.

“Εγινε το πρώτο βήμα. Δίνουμε όλοι μαζί έναν αγώνα με την προσοχή μας στραμμένη στη νεολαία μας και το σχολείο μας”, είπε και κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να ευλογήσει την ερανική προσπάθεια της κοινότητας, το “Δέντρο της Ζωής”, όπως έχει ονομαστεί, η οποία έχει αποφέρει περίπου εκατόν είκοσι χιλιάδες δολάρια από την έναρξή της πριν από τέσσερις μήνες. Τα ονόματα των δωρητών θα αναγράφονται στα φύλλα του “δέντρου” των ευεργετών που έχει τοποθετηθεί στον πρόναο.
Ο Αρχιεπίσκοπος
“Όταν έρχομαι στο Whitestone ανοίγει η καρδιά μου. Έχετε φτιάξει μια τόσο ωραία κοινότητα, μια τόσο ωραία εκκλησία, ένα τόσο ωραίο σχολείο και βλέπω μέσα στο εκκλησίασμα παιδιά, οικογένειες, νέους. Βλέπω όλες τις γενιές. Ξέρετε τι βλέπω; Βλέπω μια κοινότητα με μέλλον, με δυναμισμό, με προοπτική”, τόνισε στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος και εξέφρασε την αγωνία του για το σχολείο, τη λειτουργία του οποίου έχει θέσει ως προτεραιότητα.
“Καλή η εκκλησία, ωραίο το τέμπλο, τα πάντα, ο πολυέλαιος, ο ναός, αλλά ξέρετε πώς σώθηκε το Έθνος μας στα πεντακόσια χρόνια της σκλαβιάς; Με τα γράμματα σώθηκε. Όταν σκοτείνιαζε ο ουρανός κι άρχισαν οι Έλληνες να χάνουν την πίστη τους και αλλαξοπιστούσαν και γίνονταν μουσουλμάνοι, βγήκε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, κατέβηκε από το Άγιο Όρος, από το κελί του και έγινε στρατιώτης και γύριζε χωριό – χωριό. Και τι έκανε; Εκκλησίες έχτιζε; Όχι. Σχολεία έχτιζε, διότι εκεί που δεν υπάρχει σχολείο. η εκκλησία θα έχει αράχνες μια μέρα, δεν θα έχει μέλλον.
Γι’ αυτό σας θαυμάζω. Δεν κάνατε μόνο εκκλησία, κάνατε και σχολείο. Και επειδή το κάνατε και δείξατε την δύναμή σας και την προοπτική σας, τώρα από εσάς περιμένω αυτό που έκλεισε πριν από λίγο καιρό να το διορθώσουμε. Ήταν λάθος. Κλείνοντας το σχολείο, κλείσατε την πόρτα στο μέλλον της κοινότητας. Ανοίξτε αυτή την πόρτα.
Αυτή η εκκλησία πρέπει να ζήσει. Αυτή η περιοχή έχει τις πιο δυναμικές, τι πιο αναπτυσσόμενες, τις πιο νέες οικογένειες με μικρά παιδιά. Χρειάζεται σχολείο. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν τα δικά μας γράμματα”, επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, τονίζοντας πως τα Ελληνικά Γράμματα δεν είναι εμπόδιο αλλά το μεγαλύτερο εφόδιο για να πάει κάποιος μπροστά.
Κατέστησε δε υπεύθυνο για το φιλόδοξο αυτό έργο τον π. Γεώργιο. “Έτσι είναι”, είπε, “δεν είναι μόνο για τα καλά ο παπάς, είναι και για τα δύσκολα. Όπως ξέρετε, ο αρχηγός και ο ηγέτης της Ομογένειάς μας είναι ο παπάς της ενορίας. Δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος. Ο παπάς είναι που κρατάει την κοινότητα….. Και το πρώτο αυτί που θα τραβήξω αν κάτι πάει στραβά, θα είναι το δικό σου. Όπως και η πρώτη τιμή που θα αποδοθεί, όταν όλα θα πάνε καλά σε εσένα θα είναι. Έτσι γίνεται”.
Επανέλαβε ακόμα την έκκλησή του στους γονείς να μιλούν στα παιδιά τους για την ιεροσύνη. “Αυτή είναι η ηγεσία της Ομογένειάς μας, αυτή μας κρατάει. Αμα χάνουμε τους καλούς παπάδες από τις κοινότητες, τι να τις κάνω εγώ τις μεγάλες αίθουσες και τα μεγάλα κτήρια”, είπε, προσθέτοντας πως “ο παπάς πρέπει να είναι ο πιο έξυπνος, ο πιο καλός, ο πιο ικανός, ο πιο πιστός. Όχι μόνο κοσμικές αρετές να έχει, αλλά και πνευματικές”.
Μετά τη Θεία Λειτουργία η κοινότητα παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος στη συνέχεια ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος από τον π. Γεώργιο, τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου, Δημήτρη Αντωνάκη και τη διευθύντρια του Απογευματινού Σχολείου, Χριστίνα Μακρίδου.
Leave a Reply