Ο Πέτρος Βλήτας, αντιπρόεδρος αεροπορικών πωλήσεων και μάρκετινγκ της εταιρείας Protravel International, μιας από τις 10 μεγαλύτερες του είδους της στις ΗΠΑ, στην συνέντευξη που παραχώρησε στη Greek News ξεκαθαρίζει αυτό που πρέπει να γίνει για να αλλάξει εικόνα στην αμερικανική αγορά.
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Η φετινή χρονιά προβλέπεται να είναι η καλύτερη όλων των εποχών για τον ελληνικό τουρισμό με τον αριθμό των ξένων επισκεπτών να ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια. όμως αυτή ηυ αύξηση δεν πρόκειται να αντικατοπτριστεί στην τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ, για έναν απλό λόγο. Δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις στις αεροπορικές εταιρίες που πετούν στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν αρκετές απευθείας πτήσεις και την ίδια στιγμή τα αεροπορικά εισιτήρια είναι στα ύψη. (Περισσότερα στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της Greek News και στα σχόλια της σελ. 4).
Ο Πέτρος Βλήτας, αντιπρόεδρος αεροπορικών πωλήσεων και μάρκετινγκ της εταιρείας Protravel International, μιας από τις 10 μεγαλύτερες του είδους της στις ΗΠΑ, στην συνέντευξη που παραχώρησε στη Greek News ξεκαθαρίζει αυτό που πρέπει να γίνει για να αλλάξει εικόνα στην αμερικανική αγορά, ξεκινώντας από την ανάγκη να αποκτήσει η Ελλάδα μία αεροπορική πολιτική. Και εξηγεί πως θα πρέπει να προσεγγιστούν οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, τι δεσμεύσεις θα πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν με αεροπορικές κι άλλες διεθνείς εταιρείες που καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ κάνουν ενδιάμεσο σταθμό στην Ευρώπη, για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν εύκολες αεροπορικές συνδέσεις από και προς την Ελλάδα με την Αμερική.
Ο Πέτρος Βλήτας έχει πολλές φορές προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες και τις συμβουλές τους στην ηγεσία του ελληνικού τουρισμού και παρότι μιλώντας για τη σημερινή ηγεσία δηλώνει ότι «ακούν», μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστώσει πως η πολιτική έναντι της αμερικανικής αγοράς έχει αλλάξει.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ. Ποια η εκτίμησή σας για την φετινή τουριστική κίνηση στην Ελλάδα;
Απ. Βλέπω ότι η φετινή τουριστική κίνηση θα είναι δυνατή και θετική. Πολλοί πλέον αισθάνονται ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να ξεπερνά τις μεγάλες δυσκολίες που προκάλεσαν τα οικονομικά της προβλήματα και εξ αιτίας των γενναίων εκπτώσεων τις οποίες προσφέρουν οι περισσότεροι ξενοδόχοι, η Ελλάδα φέτος θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική. Όμως, σε σχέση με την αμερικανική αγορά, η πλειοψηφία όσων από τη Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης επισκεφθούν την Ελλάδα είναι Ελληνοαμερικανοί και με τη βοήθεια της εκστρατείας της εφημερίδας σας και άλλων που καλούν τον κόσμο να υποστηρίξει την Ελλάδα, όσοι μπορούν να επισκεφθούν φέτος το καλοκαίρι την Ελλάδα θα το πράξουν.
Αυτό από τη μία είναι καλό για την Ελλάδα, να την επισκεφθούν δηλαδή οι Ελληνοαμερικανοί και οι φιλέλληνες, όμως εξ αιτίας της υψηλής τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που θα ξοδέψουν στις διακοπές τους θα πάει εκεί. Με αυτό ως δεδομένο, Ελληνοαμερικανοί πρώτης και δεύτερης γενιάς που θα πάνε στην Ελλάδα θα μείνουν στο μεγαλύτερο μέρος σε συγγενείς τους και δεν θα ξοδέψουν πολλά. Δηλαδή, ο μέσος Ελληνοαμερικανός θα ξοδέψει πολύ λιγότερα απ’ ότι αν θα έμενε σε ξενοδοχείο κι επισκεπτόταν διάφορα μέρη.
Βάση των πληροφοριών που έχω, τα νησιά είναι γεμάτα κι ευτυχώς που οι νεότερες γενιές των ελληνοαμερικανών τα επισκέπτονται και ξοδεύουν αρκετά χρήματα. Οι περισσότερο ποιοτικοί αμερικανοί τουρίστες συνήθως επισκέπτονται την Ελλάδα από τα μέσα Αυγούστου με μέσα Σεπτεμβρίου. Είμαστε επίσης τυχεροί που υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία όπως το Navarino Resort στην Πύλο και άλλα σε νησιά, τα οποία επίσης φέτος κινούνται καλά.
Με δεδομένο τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων στις πτήσεις από την Αμερική για την Ελλάδα, πηγαίνουμε καλά. Αλλά πάμε χειρότερα από το αν υπήρχαν περισσότερες διαθέσιμες θέσεις, περισσότερες απευθείας πτήσεις και τα εισιτήρια ήταν φθηνότερα.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Αυτή την εβδομάδα αν αγοράσετε εισιτήριο, η τιμή του μπορεί να ξεπερνά τις δύο χιλιάδες δολάρια, στην οικονομική θέση. Για μια τετραμελή οικογένεια το ποσό είναι πολύ μεγάλο, αφήστε που υπάρχουν δυσκολίες να βρεθούν τέσσερεις θέσεις στην ίδια πτήση.
Ερ. Πόσο κοστίζει το εισιτήριο για την Ισπανία, ή την Ιταλία;
Απ. Πολύ φθηνότερο. Για την Ιταλία 1.200-1.300 δολάρια και για την Ισπανία 1.100 – 1.200. Αν πάτε βορειότερα, στην Ιρλανδία ή τις Σκανδιναβικές χώρες μπορείτε να βρείτε εισιτήρια με 1.000 δολάρια ή και φθηνότερα.
Ερ. Μιλούμε τώρα για την θερινή περίοδο. Όμως η τουριστική κίνηση στο πρώτο τετράμηνο ήταν μειωμένη κατά 2%.
Απ. Αυτό είναι σωστό. Δεν θέλει κανείς να επισκεφθεί την Ελλάδα τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, πέραν του καλοκαιριού. Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι πάλι ακριβά, οι αεροπορικές εταιρείες δεν κάνουν συνδέσεις και βέβαια δεν υπάρχουν επιχειρηματίες που να ταξιδεύουν. Γιατί να πάει κανείς στην Ελλάδα το Φεβρουάριο; Από τουριστικής απόψεως η Ελλάδα δεν φρόντισε να επεκτείνει την τουριστική περίοδο πέραν των παραδοσιακών μηνών Μάιος – Σεπτέμβριος. Δεν υπάρχει ενορχηστρωμένη προσπάθεια να προσελκυστούν τουρίστες για την υπόλοιπη περίοδο, ή μεγάλα συνέδρια την περίοδο εκτός του καλοκαιριού.
Ερ. H κρουαζιέρα;
Απ. Η κίνηση στα κρουαζιερόπλοια είναι καλή, αλλά τα περισσότερα δεν έχουν αφετηρία και τέρμα του ταξιδιού την Ελλάδα, απλά κάνουν εκεί σύντομη στάση. Υπάρχουν δύο λόγοι. Ο πρώτος σχετίζεται με τις απεργίες. Η τουριστική βιομηχανία επλήγη τα μέγιστα με την απεργία των οδηγών ταξί. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την έλλειψη επαρκών θέσεις σε πτήσεις. Ας πούμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο, 2-3.000 θέσεων, που θέλει να χρησιμοποιήσει ως αφετηρία της κρουαζιέρας τον Πειραιά. Πως οι επιβάτες θα πετάξουν στην Αθήνα, όταν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός θέσεων;
Ερ. Αντιλαμβάνομαι πως συνομιλείτε τακτικά με την ηγεσία του Ελληνικού Τουρισμού, τους εγείρετε τους προβληματισμούς σας και τους δίνετε συμβουλές. Σας ακούν;
Απ. Ακούν, καταλαβαίνουν το πρόβλημα αλλά δεν υπάρχει σχέδιο. Με δεομένη την οικονομική κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα, ο ΕΟΤ δεν διαθέτει χρήματα για να κινηθεί αποτελεσματικά κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τόσο η υπουργός Τουρισμού όσο κι ο ΓΓ του ΕΟΤ με ακούν, αλλά χωρίς σχέδιο δεν μπορείς ποτέ να επιτύχεις αποτελέσματα.
Ερ. Τι χρειάζεται για να ανοίξουν απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα από την Αμερική και να πετούν περισσότερες εταιρείες;
Απ. Η λύση για να επισκέπτονται περισσότεροι την Ελλάδα βρίσκεται στο να αποκτήσει η χώρα αεροπορική πολιτική. Αν δεν μπορείς να πείσεις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες να βάλουν απευθείας πτήσεις, θα πρέπει τουλάχιστον να πείσεις όλες τις εταιρείες που μπορούν να συνδεθούν με την Ελλάδα να το κάνουν. Για παράδειγμα, οι Νορβηγικές Αερογραμμές που είναι μία μεγάλη αεροπορική εταιρεία τώρα εκτελούν πτήσεις στις ΗΠΑ. Ενώ μπορείς να πετάξεις από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα μέσω του Όσλο. δεν μπορείς να το κάνεις αντίστροφα γιατί η σύνδεση δεν είναι καλή. Το ίδιο συμβαίνει και την Jet Airways που πετά στις ΗΠΑ μέσω Βρυξελλών. Μπορείς να πας στη Νέα Υόρκη χρησιμοποιώντας από την Αθήνα την πτήση της Aegean, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις αντίστροφα.
Θα πρέπει λοιπόν η Αθήνα να χαράξει μία αεροπορική πολι8τική, να προσεγγίσει ατές τις εταιρείες, ακόμη κι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες και να τις ζητήσει να δημιουργήσουν επαρκή αριθμό συνδέσεων, ή να τροποποιήσεις τα προγράμματα πτήσεων.
Αν πάρω ένα μεγάλο αεροπλάνο για πτήση από τη Νέα Υόρκη προς τη Γερμανία, ή την Ιταλία και στη συνέχεια η πτήση μου για την Αθήνα εκτελείται με αεροπλάνο 100 θέσεων υπάρχει πρόβλημα. Γιατί αρχικά ανταγωνίζομαι με αυτούς που πηγαίνουν στη Γερμανία ή την Ιταλία και στη συνέχεια με τους Γερμανούς ή τους Ιταλούς που πηγαίνουν στην Ελλάδα. Ετσι, η μικρή πτήση προς την Αθήνα θα είναι γεμάτη. Το ίδιο με το Παρίσι κι άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Θα είναι οι πτήσεις γεμάτες με αμερικανούς ή με ευρωπαίους;
Το δεύτερο πρόβλημα που υπάρχει έχει να κάνει με το ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια προώθησης της χώρας στις ΗΠΑ/ Ούτε προώθηση, ούτε διαφήμιση, ούτε καν καμπάνια μέσω διαδικτύου για να σταλεί το μήνυμα στην αγορά και να προωθηθεί η Ελλάδα. Θα μπορούσαν ακόμη κι οι Ελληνες ξενοδόχοι να έλθουν ως ομάδα για να προωθήσουν τη χώρα. Σαν αποτέλεσμα δεν προωθείτε η Ελλάδα, ούτε στους ειδικούς που ασχολούνται με τον τουρισμό, ούτε στα μέσα ενημέρωσης,
Τώρα που με τις συγχωνεύσεις οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν μεγαλώσει, θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τις προσεγγίσουμε. Ακόμη κι εταιρείες όπως η Jet Blue που δεν έχει για την ώρα διεθνείς πτήσεις. όμως οι αεροπορικές εταιρείες θέλουν να δουν πως υπάρχει δέσμευση από μέρους της Ελλάδας να προωθηθεί η χώρα ως τουριστικός προορισμός. Θέλουν να δουν επίσης πως υπάρχει δέσμευση από μέρους της κυβέρνησης ότι όταν οι τουρίστες πάνε στην Ελλάδα δεν θα βρεθούν αντιμέτωπη με μεγάλες απεργίες που θα τους επηρεάσουν,
\Η Ελλάδα προσφέρει ως χώρα ένα ασφαλές περιβάλλον και έχει πολιτική σταθερότητα. Δεν υπάρχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία ή η Αίγυπτος. Να φανταστείτε πως στο ζενίθ των διαδηλώσεων τα προβλήματα περιορίστηκαν σε ακτίνα ολίγων δρόμων γύρω από την Πλατεία Συντάγματος.
Χρειαζόμαστε λοιπόν μία πολιτική για την αμερικανική αγορά. Να έλθουμε και να δείξουμε στις αεροπορικές εταιρείες πως είμαστε δεσμευμένοι σε ένα πρόγραμμα προώθησης του τουρισμού μας στις ΗΠΑ και να εργαστούμε με διάφορους οργανισμούς (ASTA, Signature κλπ). Γνωρίζω ότι το υπουργείο Τουρισμού προσπαθεί να συνεργαστεί μ’ αυτούς, όμως πρέπει να το κάνει τώρα, ώστε όταν έλθει ο Μάιος να είμαστε έτοιμοι.
Τέλος υπάρχει ανάγκη επέκτασης της τουριστικής περιόδου. Για παράδειγμα, οι λεγόμενες «Ελληνικές Φοιτητικές Αδελφότητες» των αμερικανικών πανεπιστημίων κάνουν ταξίδια στις ανοιξιάτικες διακοπές. Πως μπορείς να τους πείσεις πως ως «Ελληνες» πρέπει να επισκεφθούν και την Ελλάδα; Ο καιρός είναι πολύ καλός την Ανοιξη και μπορούν να επισκεφθούν τα νησιά, στα οποία ο κόσμος έχει εμπειρία με την ψυχαγωγία της νεολαίας.
Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ενορχηστρωμένη πολιτική και υπάρχουν διαθέσιμοι πολλοί έμπειροι και καταρτισμένοι άνθρωποι στις ΗΠΑ για να την προωθήσουν.
Leave a Reply