Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Για “οικονομική μεταμόρφωση” έκαναν λόγο, αναφερόμενοι στη δραματική βελτίωση των οικονομικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής τη διετία 2018-2020, τόσο η ταμίας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Ελέην Αλλεν όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών, Λάζαρος (Λου) Κύρκος, στις αναφορές τους κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Οικονομικών που διεξήχθη διαδικτυακά στο πλαίσιο της 45ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης.
Η Επιτροπή ξεκίνησε τη συνεδρίασή της με προσευχή από τον Μητροπολίτη Ντητρόιτ κ. Νικόλαο στη 1:45 το απόγευμα της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου και διέκοψε μετά από περίπου πέντε ώρες και να συνεχίσει επί δίωρο το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου, έχοντας εξετάσει και εγκρίνει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2021-22, ύψους 24 εκατ, δολαρίων, και το νέο πρόγραμμα οικονομικής συνεισφοράς των κοινοτήτων για την ενίσχυση του Ταμείου Συντάξεως του Κλήρου, ύψους $900,000 για το 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Αλλεν, κατά τη διετία 2018 – 2020 έγιναν περικοπές 5-7 εκατ, δολαρίων σε λειτουργικά έξοδα της Αρχιεπισκοπής, με δραστική μείωση των εξόδων ($1.4 εκατ.) σε ορισμένα τμήματα (Ελληνική Παιδεία κατά 51%, Ληξιαρχείο κατά 87%, Επαρχιακή Σύνοδος 45%, Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, Επιτροπές και Σύνοδοι κατά 72%), κατάργηση άλλων ($ 3.6 εκατ.) (Parish Development, Development, Orthodox Observer, Office of Internal Assessment & Evaluation, Office of Administration) και απολύσεις υπαλλήλων, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε από 108 το 2017 σε 46 σήμερα.
Επίσης, τονίστηκε ότι αποκαταστάθηκαν όλοι οι λογαριασμοί που υπόκεινται σε περιορισμούς (restricted funds), ενώ έχουν αποπληρωθεί και όλα τα χρωστούμενα από την Αρχιεπισκοπή και τις Μητροπόλεις. Ανάμεσά τους και οι τρέχουσες οφειλές στο Ταμείο Συντάξεως των Κληρικών, καθώς και οι δεσμεύσεις στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού -για την οποία το ετήσιο ποσό αυξάνεται φέτος στα $3,5 εκατ- και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Σχετικά με το τραπεζικό δάνειο των $7.5 εκατ από την Alma Bank που ελήφθη το 2018, επισημάνθηκε ότι έχει μειωθεί κατά $2 εκατ.
Σχετικά με τον Αγιο Νικόλαο, επεστράφη χρωστούμενο ποσό $5,7 εκατ., ενώ δόθηκε ως δάνειο από την Ιερά Αρχιεπισκοπή στους “Φίλους του Αγίου Νικολάου” ποσό ύψους $2,9 εκατ, δολαρίων, προκειμένου να επανεκκινήσουν φέτος οι εργασίες ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero.
Ειδικά για τη φετινή χρονιά και εν μέσω πανδημίας, τονίστηκε ότι η ομοσπονδιακή βοήθεια 2,5 εκατ. δολαρίων μέσω του Προγράμματος Προστασίας Μισθού (PPP) συνέβαλε στη διατήρηση της οικονομικής ισορροπίας στην Αρχιεπισκοπή, καθώς κάλυψε τα έξοδα μισθοδοσίας μέχρι τον Ιούνιο. Από το “δάνειο” αυτό, όπως διευκρινίστηκε, πληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η χορηγία ενός εκατομμυρίου δολαρίων στο Ταμείο Συντάξεως του Κλήρου.
Για το 2021 παραμένει η απειλή νέων περικοπών, ύψους έως και ενός εκατ, δολαρίων, αν δεν ανευρεθούν νέοι πόροι. Στα ίδια επίπεδα θα παραμείνουν και την επόμενη χρονιά τα ποσά των οικονομικών συνεισφορών των κοινοτήτων.
Για το 2020, μέχρι και την 31η Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κίρκος, έχει εισπραχθεί περίπου το 60% της συνολικής συνεισφοράς έναντι ποσοστού 67% πέρυσι, ενώ -βάσει των υπολογισμών των Μητροπόλεων- το ποσό προβλέπεται να αγγίξει μέχρι το τέλος του χρόνου το 90%.
Μέχρι τις 15 Μαϊου, 80 κοινότητες είχαν προκαταβάλλει τη λογία τους προς την Αρχιεπισκοπή για το τρέχον έτος, ποσού ύψους $2,6 εκατ, δολαρίων.
Μοναστική κοινότητα
Σε διευκρινιστική δήλωση σχετικά με την αναφορά σε μοναστική κοινότητα στον προϋπολογισμό του 2021 προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, το απόγευμα της Τετάρτης, μετά από σχετικά ερωτήματα αντιπροσώπων.
“Υπάρχει μια παρανόηση εδώ”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή “δεν υπάρχει μοναστική κοινότητα” στην Αρχιεπισκοπή και ότι η δημιουργία της δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Εκκλησία μας αυτή τη στιγμή, “έχουμε άλλες προτεραιότητες”, είπε. Ούτε όμως θεωρείται εφικτή, όπως ανέφερε, η δημιουργία της με την απόκτηση μοναστηριού μέσα στα επόμενα 6 ή και 10 χρόνια.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως ως “μοναστική κοινότητα” αναφέρονται οι τρεις κληρικοί της Αδελφότητας της Χάλκης, τα πνευματικά του παιδιά, που τον ακολούθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι οποίοι εργάζονται με κανονικό ωράριο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ενώ πληρώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι (part time). Παράλληλα, έχουν αναλάβει και διακονούν μικρές κοινότητες που δεν αντέχουν να πληρώνουν full time προϊστάμενο, οι οποίες και καλύπτουν το υπόλοιπο μισό του μισθού τους.
Πρόκειται όπως είπε για τον π. Γεδεών Βαρυτίμου ο οποίος υπηρετεί στο Ληξιαρχείο και τους π. Ιωαννίκιο Γρηγοριάδη, Chaplain της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και π. Σπυρίδωνα Χατζή στην Πρωτοσυγκελλία.
Είπε ότι και οι τρεις ιερομόναχοι έχουν διακριθεί για την αφοσίωση, τη θυσία και την εργατικότητά τους στις κοινότητες που έχουν αναλάβει με ορατά αποτελέσματα. Ο π. Γεδεών διακονεί την κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς, όπου συνεχίζονται οι ανακαινιστικές εργασίες, ο π. Ιωαννίκιος μετακινήθηκε από την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στην 54η οδό στον Αγιο Ιωάννη το Βαπτιστή στο Μανχάτταν και ο π. Σπυρίδων διακονεί την κοινότητα των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου, επίσης, στο Μανχάτταν, όπου μετά από πολύχρονη διακοπή, ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης του ναού και των κοινοτικών εγκαταστάσεων.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ξεκαθάρισε ότι τα έξοδα για τις ανακαινιστικές εργασίες στον 5ο όροφο του κτηρίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής δεν βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Αρχιεπισκοπής αλλά υλοποιήθηκαν χάρη σε χορηγούς.
Leave a Reply