Μοντισέλο.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Η παρουσία του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και του Δημάρχου Χίου, Μανώλη Βουρνού προσέδωσε ιδιαίτερη λαμπρότητα στους εορτασμούς για τα 40 χρόνια του εξωκκλησιού της Αγίας Μαρκέλλας που έχτισαν τα μέλη του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου “Το Πελιναίον- Αγία Μαρκέλλα” δίπλα στη λίμνη Κενόζα στο Monticello της Νέας Υόρκης.

Το ετήσιο προσκύνημα των Βορειοχωριτών έγινε φέτος περίπου μία εβδομάδα πριν τις 22 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία εορτάζεται η μνήμη της Χιοπολίτιδος Αγίας και ήταν μεγάλος ο αριθμός των ομογενών – Χιωτών στην πλειονότητά τους- από τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ιερσέη, το Κονέκτικατ και την Πενσυλβάνια που συμμετείχαν στις διήμερες εκδηλώσεις.

Το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιουλίου τελέστηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου. Συμμετείχαν ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Πολίτης, ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ, οι καταγόμενοι από τη Χίο εφημέριοι του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια π. Βασίλειος Λούρος και ο π. Νικόλαος Πάρος και ο Αρχιδιάκονος Απόστολος Λάρδας.
Στο χορό των καλλίφωνων ιεροψαλτών, τον οποίο αποτελούσαν οι Απόστολος Κομπίτσης, Νίκος Τσιάδης και Αλέκος Βλάσσης προστέθηκαν φέτος ο Σταύρος Περγαντής και ο Στράτος Γατανάς που είναι και μέλος της Βυζαντινής Χορωδίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν οι επιχειρηματίες και ευεργέτες του συλλόγου και της Αγίας Μαρκέλλας και Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Στυλιανός Ζερβούδης και Σταύρος Χαβιάρας, τους οποίους καλωσόρισε και ευχαρίστησε θερμά για την υποστήριξή τους ο πρόεδρος του συλλόγου “Πελιναίον”, Δημήτρης Μουτάφης.
Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα ο Μητροπολίτης Μάρκος χαρακτήρισε “δωρεά του Θεού” το ότι αξιώθηκε να ιερουργήσει στον “περίλαμπρο αυτόν ιερό ναό της Αγίας Μαρκέλλας” και εξέφρασε ευχαριστίες και αγάπη προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και τον πρόεδρο του Συλλόγου Βορειοχωριτών Δημήτρη Μουτάφη για την πρόσκληση. “Ηρθε σαν το παιδί που πάει στον πατέρα του και του ζητάει ψωμί”, είπε ο Σεβασμιώτατος τονίζοντας πως δεν μπορούσε να αρνηθεί την πρόσκληση να βρεθεί κοντά στα δικά του παιδιά τα ξενιτεμένα.

Στο κήρυγμά του ανέφερε ότι η Αγία Μαρκέλλα “έζησε τη ζωή της σύμφωνα με τους νόμους του Χριστού και με τη διδασκαλία της Εκκλησίας και εθυσίασε τη ζωή της για τους νόμους του Χριστού και τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας”.
“Δεν εκλήθη από κανέναν να αρνηθεί την πίστη της. Εκλήθη να συμπεριφερθεί στην προσωπική της ζωή αντίθετα με τη διδασκαλία της πίστεώς της. Δεν είπε ο πατέρας της να πάψει να είναι Χριστιανή, της εζήτησε άνομα αιτήματα τα οποία εσήμαιναν ότι θα έπρεπε να ενεργήσει αντίθετα προς τη διδασκαλία του Χριστού”, τόνισε ο Σεβασμιώτατος.
Πρόσθεσε δε πως “εμείς στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχουμε ένα αυτόνομο σύστημα ηθικής. Η ηθική μας δεν είναι ηθικολογία, είναι ένα βίωμα που είναι συνέχεια του δόγματος της Εκκλησίας μας”, ενώ επισήμανε πως “όσο πιο μεγάλα πνευματικά κατορθώματα και αν επιτυγχάνουμε, στην αρετή μας, στην ηθική, στην καλοσύνη μας, στη ζωή μας, αν δεν κινούμεθα μέσα στην ορθή πίστη της Εκκλησίας μας, οι προσπάθειές μας είναι άκυρες και πάνε χαμένες”.
Μετά τον Εσπερινό, οι Χιώτες συμμετείχαν σε ένα νησιώτικο γλέντι με τον Νίκο Κούτρα στο τραγούδι, τον Ανδρέα Γωνιά στο μπουζούκι, τον Γιάννη Λιγνό στο κλαρίνο και το Βασίλη Πατρίκη στο βιολί -τέσσερις Χιώτες μουσικούς- που κράτησαν το κέφι αμείωτο μέχρι σχεδόν τις 4 τα ξημερώματα.
Στο καλωσόρισμά του ο κ. Μουτάφης, από τους ακούραστους εργάτες της Αγίας Μαρκέλλας, υπογράμμισε τη μεγάλη αγάπη που -όπως διαπίστωσε- έχει ο Μητροπολίτης Χίου για τους ξενιτεμένους Χιώτες στην Αμερική, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Ζερβούδη, γιατί, “πάντα στις δύσκολες καταστάσεις εδώ στο Πελιναίον στο Upstate της Νέας Υόρκης μας βγάζει ασπροπρόσωπους”.
Μιλώντας στη Greek News ο κ. Μουτάφης τόνισε πως τα μέλη του συλλόγου απασχολεί το θέμα της αξιοποίησης του κτήματος όπου βρίσκεται η Αγία Μαρκέλλα, έκτασης 33 acres και ιδιαίτερα η δημιουργία κατασκήνωσης / retreat center για τις νέες γενιές των Χιωτών.
Την Κυριακή
Μια Ελληνική Σημαία, μια πέτρα από το Αγίασμα της Αγίας Μαρκέλλας στη Βολισσό της Χίου και μια εικόνα, ήταν τα δώρα του Μητροπολίτη Μάρκου στο Σύλλογο Βορειοχωριτών Χίου, ενώ τίμησε με την εικόνα της Αγίας Μαρκέλλας τους πρωτοπόρους, τον πρόεδρο του Συλλόγου, Δημήτρη Μουτάφη, τον Νίκο Κατσάπη και τον Κώστα Ράλλη.
Ο Σεβασμιώτατος προέστη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας το πρωί της Κυριακής 14 Ιουλίου στο τέλος της οποίας έγινε η περιφορά της εικόνας της Αγίας Μαρκέλλας γύρω από το ναό και η αρτοκλασία. Συλλειτούργησαν ο π. Μάξιμος Πολίτης, ο π. Κωνσταντίνος Κομπίτσης ο οποίος είναι παρών κάθε χρόνο τα τελευταία 35 χρόνια, ο π. Βασίλειος Λούρος ο οποίος ανέλαβε πριν από δύο χρόνια την ευθύνη για το προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας και ο Αρχιδιάκονος Απόστολος.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς.
Ακολούθησε γεύμα στη διάρκεια του οποίου ο κ. Μουτάφης επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Μητροπολίτη Μάρκο και ευχαρίστησε θερμά όλους τους χορηγούς -ανάμεσά τους και ο κ. Γιώργος Σιαμπούλης και η Εταιρεία του Pan Gregorian- που συνέβαλαν στην επιτυχία των διήμερων εκδηλώσεων.
Leave a Reply