Αθήνα.- GreekNewsOnline)
Στην επόμενη ημέρα της Οικονομίας και της Κοινωνίας ήταν αφιερωμένο το 10ο Ετήσιο Capital Link CSR Forum – που έγινε σε ψηφιακή μορφή την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 με τη συμμετοχή τόσο ομιλητών, όσο και κοινού της Ομογένειας, καθώς η έδρα της εταιρίας είναι στη Νέα Υόρκη. Το Συνέδριο διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Πειραιά, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού – ΕΟΤ και με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη.
Είναι η 10η χρονιά που η Capital Link διοργανώνει αυτό το Συνέδριο, φέτος με το επίκαιρο θέμα «Οικονομία και Κοινωνία: Η επόμενη ημέρα» δίνοντας τη δυνατότητα σε 40 διακεκριμένους ομιλητές, Εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιχειρηματίες, Επενδυτές, Τραπεζίτες και ομογενείς να εκφράσουν τις απόψεις τους για την επόμενη ημέρα της πανδημίας του κορωνοϊού και να εισηγηθούν μέτρα και τρόπους για την επανεκκίνηση της Οικονομίας και Κοινωνίας, τον αντίκτυπο σε κάθε τομέα, καθώς και τις νέες συνθήκες λειτουργίας με την εφαρμογή των περιορισμών και των μέτρων προφύλαξης.
Με τίτλο «Οικονομία και κοινωνία: Η επόμενη μέρα», το συνέδριο εστιάστηκε στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και την επανεκκίνηση της Οικονομίας και στη μετάβαση σ’ ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο θα συμβάλλει ιδιαίτερα σ’ ένα πιο ενεργό μοντέλο συμμετοχής ενδιαφερόμενων φορέων και κοινωνικού συνόλου στην ανάκαμψη της χώρας και την επιστροφή της σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης.
Η Ψηφιακή μορφή του Συνεδρίου έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής ομιλητών και κοινού από την Ελλάδα και την Αμερική.
ΜΠΟΡΝΟΖΗΣ
O Νίκος Μπορνόζης, πρόεδρος της Capital Link είπε πως η επανεκκίνηση της Οικονομίας και Κοινωνίας είναι μία πρόκληση την οποία όλες οι κυβερνήσεις του πλανήτη καλούνται να αντιμετωπίσουν, προσαρμοζόμενες στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από την πανδημία.
«Το Συνέδριο μας, εξετάζει πως βασικοί τομείς θα αντιμετωπίσουν το νέο τοπίο της αγοράς δεδομένης της αδράνειας της οικονομίας για μήνες, τα περιοριστικά μέτρα που πρέπει να τηρούνται, και την στροφή στην υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων. Το ζητούμενο είναι πώς θα επανακτήσει η χώρα όσο γίνεται γρηγορότερα μια δυναμική επιστροφής σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Η επάνοδος στην ομαλότητα είναι θέμα χρόνου και η παρούσα κατάσταση, όσο επώδυνη και αν είναι, δίνει την δυνατότητα για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Απαιτείται στενότερη και εποικοδομητική συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στοχευόμενα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας και η υιοθέτηση νέων πρωτοβουλιών από τον ιδιωτικό τομέα.
Όπως ανέφερα έχουμε μια ατζέντα υψηλών προδιαγραφών με κορυφαίους συνομιλητές και παρουσιαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από την κυβέρνηση, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να σημειώσουμε και τη σημαντική συμμετοχή ομογενών από την Αμερική με αναγνωρισμένο κύρος και εμβέλεια. Και καλύπτουμε όλους τους βασικούς τομείς και θέματα.
Ανταποκρινόμενοι στη νέα δυναμική, το συνέδριο μας είναι ψηφιακό έχοντας υιοθετήσει μια ειδική συνεδριακή πλατφόρμα που παρέχει μοναδικές δυνατότητες επικοινωνίας και δικτύωσης».
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Στη θεματική ενότητα «καινοτομία – επιχειρηματικότητα» ο Jimmy Athanasopoulos, Chairman Envolve Entrepreneurship & Greece Representative for Libra Social Responsibility – Libra Group, αναφερόμενος στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, σημείωσε ότι μια μικρή βοήθεια από οποιαδήποτε οντότητα, είτε ιδιωτική είτε κρατική, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά και να αλλάξει ζωές ανθρώπων. Στο σημείο αυτό έφερε ως παράδειγμα τα 10 κοινωνικά προγράμματα που έχει εγκαθιδρύσει ο όμιλος της κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, λέγοντας ότι έχουν αλλάξει τις ζωές πολλών ανθρώπων. Συνεχίζοντας, επαίνεσε το ευρύ φάσμα των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ αναφέρθηκε εγκωμιαστικά και στην αναστροφή του επικοινωνιακού κλίματος, λέγοντας ότι «η Ελλάδα κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες από μαύρο πρόβατο της δημοσιότητας να γίνει πρωτοπόρος σε αυτά που έκανε». Τέλος, εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαπρέψει στο κομμάτι της έρευνας-καινοτομίας και στον τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, στην ομιλία του τόνισε:
«Νομοθετούμε άμεσα:
• το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, την ηλεκτρονική πλατφόρμα ELEVATE Greece, που θα χαρτογραφήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.
• υπέρ-τριπλασιάζουμε τα φορολογικά κίνητρα, τις υπερεκπτώσεις δαπανών, από το 30% στο 100%, για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη.
• θεσπίζουμε την παροχή φορολογικού κινήτρου προς φυσικά πρόσωπα-επενδυτές αγγέλους που επενδύουν στις startup του Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων.
• δημιουργούμε την πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην Ελλάδα η οποία θα φιλοξενεί τμήματα R&D επιχειρήσεων καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστούς, θερμοκοιτίδες και επιταχυντές».
Ο Steve Vranakis, Chief Creative Officer – Government of the Hellenic Republic, τόνισε ότι: «Μια χώρα είναι καλή μόνο όσο είναι οι άνθρωποί της». Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα διαθέτει και το απαραίτητο ανθρώπινο κεφάλαιο και την κατάλληλη ηγεσία. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μιλάει σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Vranakis εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε χειροπιαστά βήματα για να εκτοξεύσει το οικοσύστημα των startup. «Αυτές είναι κινήσεις που έπρεπε να γίνουν. Αυτό που είδα ήταν μια στιγμή κατά την οποία οι σωστοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κάτω από τη σωστή ηγεσία του πρωθυπουργού μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι εργάστηκε για σχεδόν 10 χρόνια στην Google, όπου για κάθε ενέργεια του έπρεπε να αξιολογηθεί. Όπως είπε, βλέπει πολλές από αυτές τις μεθόδους να εφαρμόζονται στην ελληνική κυβέρνηση. «Και νομίζω ότι όταν έχουμε άτομα που έχουν αυτό το κοινό όραμα για το τι θα μπορούσε να γίνει αυτό το υπέροχο μέρος, και οι άνθρωποι ευθυγραμμίζονται πίσω από αυτό το όραμα, μπορούμε να κάνουμε απίστευτα πράγματα».
«Η σημασία των startup για την οικονομία και την κοινωνία θα μπορούσε να συνοψιστεί στη λέξη εξέλιξη», επισήμανε ο κ. Αλέξανδρος Νούσιας Country Director Greece – Envolve Entrepreneurship, τονίζοντας ότι τα startup βοηθούν στην εξέλιξη, κάνοντας την οικονομία πιο ανταγωνιστική. «Υπάρχει εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο στη χώρα. Επομένως, αν δεν μπορούμε να είμαστε Γαλλία ή Γερμανία με βαριά βιομηχανία, θα πρέπει να δώσουμε σίγουρα περισσότερη έμφαση στο ανθρώπινο ταλέντο και στην έρευνα ώστε να είναι περισσότερο φωτεινή η επόμενη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, εξήγησε ότι παρόλο που η ελληνική αγορά είναι μικρή, αυτό μπορεί να αποδειχτεί πλεονέκτημα για τα startup προσφέροντας ένα περιθώριο πειραματισμού.
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ο Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της EY Ελλάδος, εξήγησε ότι η ελληνική οικονομία, εξαιτίας της διάρθρωσής της – καθώς αποτελείται, πρωταρχικά & αναλογικά, από πολύ μικρές ΜμΕς επιχειρήσεις σε σύγκριση με την ΕΕ – και της εξάρτησής της από τον τουρισμό, είναι αποδεδειγμένα , πιο ευάλωτη στις επιπτώσεις μίας κρίσης, όπως η πανδημία του COVID-19. «Ο μετασχηματισμός του επιχειρηματικού μοντέλου της χώρας σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, δίνοντας έμφαση και σε άλλους κλάδους της οικονομίας πέρα από τον τουρισμό, αλλά και στην ψηφιακή τεχνολογία και τις εξαγωγές, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να είναι πιο ανθεκτική απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις», κατέληξε ο κος Ιωσηφίδης.
Ο Νίκος Παπαθανάσης, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Βιομηχανία & Εμπόριο, τόνισε ότι: “Η Κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας κι έθεσε ως κύρια προτεραιότητά της την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η επανεκκίνηση της οικονομίας ήταν και παραμένει ένα έργο δύσκολο. Συγκροτήσαμε ένα πρόγραμμα στήριξης ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δημοσιονομικά μέτρα και 10 δισεκατομμυρίων σε εγγυήσεις. Παρείχαμε χρηματοδοτικά εργαλεία στις επιχειρήσεις για την εξασφάλιση ρευστότητας και ο επιχειρηματικός κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά. Συνεχίζουμε, σχεδιάζοντας τη νέα βιομηχανική στρατηγική και προσφέρουμε επιπλέον εφόδια για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται για την μετάβαση στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.”
E–GOV: Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ
ΚΡΑΤΟΥΣ & ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Στους επτά πυλώνες της στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμού της χώρας αναφέρθηκε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης συνομιλώντας με τον Παναγιώτη Παπάζογλου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥ Ελλάδος.
Με γνώμονα ότι «το κράτος είναι ένα» και στόχο την βελτίωση της ζωής των πολιτών, ο Υπουργός έκανε συνοπτική παρουσίαση των πυλώνων, που είναι είναι: το site gov.gr όπου έχουν συγκεντρωθεί όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου, οι απλουστεύσεις διαδικασιών, οι στρατηγικές ταυτοποίησης του πολίτη, οι τηλεπικοινωνίες, οι ψηφιακές δεξιότητες, τα δεδομένα και η κυβερνοασφάλεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί της Τρίτης ο Υπουργός είχε παρουσιάσει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, μια ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία έχουν συγκεντρωθεί 214 εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχουν 1.800 ώρες δωρεάν εκπαίδευσης για ψηφιακές δεξιότητες, από 32 παρόχους, για κάθε επίπεδο γνώσης.
«Η κρίση του κορωνοϊού επιτάχυνε την υλοποίηση στρατηγικών και διαδικασιών που είχαμε ήδη δρομολογήσει παρά μας οδήγησε να εφεύρουμε νέα πράγματα», τόνισε ο Υπουργός, «με εξαίρεση τον αριθμό 13033, ο οποίος έκανε τον ΟΟΣΑ να αναφερθεί στη χώρα μας ως πρωτοπόρο στην αντιμετώπιση της πανδημίας». Τέλος, ο Υπουργός χαρακτήρισε την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική ως «μεγάλη εκκρεμότητα της χώρας που έγινε αναγκαιότητα» και υπογράμμισε την «απόλυτη δέσμευσή μας αυτή τη φορά ότι η χώρα δεν θα χάσει το τραίνο της πληροφορικής, δεν έχει αυτήν την πολυτέλεια».
Ο Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδος, εστίασε στο e-government και στο πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες και το internet μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, απλοποιώντας διαδικασίες και συναλλαγές με το Κράτος, που, μέχρι πρότινος, ήταν περίπλοκες. Τόνισε ότι οι «γρήγορες νίκες» βοηθούν στο να γίνουν κατανοητά τα προνόμια της ψηφιοποίησης, αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την υλοποίηση στρατηγικών έργων ψηφιακών υποδομών. «Το μεγαλύτερο στοίχημα για το Κράτος και τις επιχειρήσεις, είναι να σχεδιάσουν μία ανάκαμψη που θα εκμεταλλεύεται τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα διδάγματα που αποκομίσαμε από την πανδημία», κατέληξε ο κος Παπάζογλου.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την προσέλκυση επενδύσεων με στόχο το ποσοστό των άμεσων ξένων επενδύσεων από 1,8% σήμερα να διπλασιαστεί εντός της 4ετίας, ανέδειξε ως κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Η Κυβέρνηση προωθεί ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί ακόμη πιο ελκυστική στους επενδυτές και πιο φιλική στις επιχειρήσεις», τόνισε και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις μεταρρυθμίσεις για περαιτέρω απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και μείωση της φορολογίας.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέδειξε και τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ όπως το Ελληνικό, την Κασσιόπη στην Κέρκυρα, το «Killada» στην Αργολίδα, το «Mirum» στην Ελούντα Κρήτης, που έχουν πλέον ξεκινήσει, τονίζοντας ότι «αποτελούν απόδειξη του νέου, βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα και της συνέπειας λόγων και έργων της Κυβέρνησης».
ΚΛΑΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
Ο Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας, στην ομιλία του τόνισε ότι:
”Για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα”
Το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, οι ειδικοί επιστήμονες, οι τεχνοκράτες της υγείας, συνεργάστηκαν αρμονικά μπροστά στον κίνδυνο της πανδημίας.
Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα, χωρίς αστερίσκο.
Το αποδείξαμε στην Ελλάδα.
Δεν σκεφτήκαμε ούτε μια στιγμή οικονομικά κόστη ή συνέπειες προκειμένου να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, αυτούς που κινδύνευαν περισσότερο.
Η πρόληψη είναι ανώτερη από την αντιμετώπιση. Τα σύγχρονα συστήματα Υγείας πρέπει να έχουν ένα σημαντικό, καίριο κομμάτι Δημόσιας Υγείας και να προηγείται της περίθαλψης. Είδαμε έναν εν δυνάμει κίνδυνο στην Κίνα και οργανώσαμε το σύστημα Υγείας, με βάση τους κανόνες που μας υπέδειξαν οι ειδικοί.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις, σκληρές αλλά απαραίτητες όπως το lockdown, οι Έλληνες πειθάρχησαν, έγιναν μια τεράστια οικογένεια που πάλεψε ενωμένη.
Στα Νοσοκομεία μας τηρήθηκαν οι κανόνες προστασίας, χτίσαμε μια αερογέφυρα προμηθειών από την Κίνα σε έναν «παγκόσμιο πόλεμο» εξασφάλισης Μέσων Ατομικής Προστασίας και έτσι προφυλάξαμε τους υγειονομικούς μας. Δεν είχαμε κανέναν θάνατο υγειονομικού στην Ελλάδα από κορονοϊό.
Θρηνούμε τους 190 νεκρούς, αλλά βλέπαμε άλλες χώρες να έχουν δεκαπλάσιο αριθμό απωλειών μέσα σε μια μέρα
Περάσαμε την πρώτη φάση επιτυχώς και γίναμε παράδειγμα προς μίμηση. Ήταν μια εθνική προσπάθεια και όχι μια κομματική ή παραταξιακή προσπάθεια. Δεν πιστώνεται μόνο στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά σε όλους τους Έλληνες.
Και ήταν μια ευκαιρία να ξαναφτιάξουμε το brand της χώρας μας.
O Δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, Associate Professor of Cardiac Surgery, τόνισε:
“Η Ελλάδα κατάφερε να εφαρμόσει έγκαιρα και σωστά ένα σχέδιο ασφάλειας της δημόσιας υγείας και περιόρισε την πανδημία του COVID-19. Αντιθέτως, ο COVID-19 οδήγησε σε καταστροφή χώρες με ανώτερες υποδομές, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε μια εποχή που οι πόροι υγειονομικής περίθαλψης του έθνους μας ήταν ανεπαρκείς για να καλύψουν αυτήν την άνευ προηγουμένου ζήτηση, ήταν απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες με την ελπίδα να σωθούν όσες περισσότερες ζωές γίνεται.
Η πανδημία του Covid-19 προσφέρει την ευκαιρία να αναμορφώσουμε την υγειονομική περίθαλψη με τρόπους που ίσως δεν φαίνονταν δυνατοί πριν από λίγους μήνες. Για να βοηθήσουμε τους επιστήμονες και τους ιατρούς σε διάφορους κλάδους να συνδέσουν τα δυνατά τους σημεία, έτσι ώστε μαζί να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ιατρική και να οδηγήσουμε το δρόμο σε μια νέα εποχή ψηφιακής ιατρικής. Έχουμε τη συλλογική βούληση να κάνουμε τη δημόσια υγεία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, την ασφάλεια στο χώρο εργασίας και την πρακτική της ιατρικής μεγαλύτερες προτεραιότητες από την οικονομική επιτυχία;”

Η ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΒΑΣΙΚΟΥΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ
Ο John P. Calamos Sr., Founder, CEO and Global Co-Chief Investment Officer – Calamos Investments, δήλωσε ότι παραμένει πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Όπως σημείωσε, «ενώ ο οικονομικός αντίκτυπος του COVID-19 ήταν σημαντικός, η δημοσιονομική και νομισματική απόκριση παγκοσμίως ήταν εξίσου σημαντική». Συνεχίζοντας, είπε ότι όταν βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο, αναμένεται ότι το εύρος της αγοράς θα διευρυνθεί και η έκθεση σε πιο κυκλικές βιομηχανίες να αρχίσει να ξεπερνά τις προσδοκίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως εξήγησε, «η βιομηχανία ακινήτων είναι πολύ ανθεκτική σε αυτό το περιβάλλον με την πιθανή αύξηση του πληθωρισμού, δεδομένης της σημαντικής αύξησης των κυβερνητικών δαπανών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη. Ο τομέας της ενέργειας αντιμετωπίζει πιέσεις προσφοράς / ζήτησης με την άνευ προηγουμένου παγκόσμια μείωση της κίνησης των αεροπορικών εταιρειών και την επακόλουθη αύξηση της προσφοράς».
Ο John Catsimatidis, Chairman & CEO – Red Apple Group, συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την ταχεία και αποτελεσματική δράση κατά του Covid 19.
Όπως εξήγησε, «ο κορωνοϊός προκάλεσε θεμελιώδεις αλλαγές στον τόπο εργασίας, στο πως κάνουμε τις αγορές μας και στον τρόπο που ζούμε».
Η νέα τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς.
Αναφορικά με τις υπηρεσίες της αγοράς τροφίμων, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στα εστιατόρια και στις συναφείς επιχειρήσεις.
Όσον αφορά την κατανάλωση τροφίμων υπήρχε μεγάλη άνοδος των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ και κυρίως μέσω του διαδικτύου.
Ο John Catsimatidis σχολίασε ότι «οι αγορές κινούνται με βάση τον ‘φόβο και την απληστία’. Ο ιός προκάλεσε πανικό τις πρώτες βδομάδες. Όμως υπήρχαν πάντα εναλλακτικές λύσεις αγοράς τροφίμων πέραν των προϊόντων “μάρκας” που μπορεί να είχαν κάποια μικρή έλλειψη.
Για την αγορά ακινήτων, είπε ότι θα επηρεαστεί από τη νέα τεχνολογία, με δεδομένο ότι «η εργασία από το σπίτι και η μετακόμιση εκτός πόλης, θα επηρεάσει τόσο τα κτίρια γραφείων όσο και τα διαμερίσματα.
Ως προς τον κλάδο του πετρελαίου επεσήμανε πως “ο κόσμος είδε τη Ρωσία και τους Σαουδάραβες να μειώνουν τις τιμές προκειμένου να πληγώσουν τις ΗΠΑ που είχαν αποκτήσει αυτάρκεια όσον αφορά το πετρέλαιο. Οι δικές μας εταιρείες διυλιστηρίων είδαν την ευκαιρία να αγοράσουν αργό πετρέλαιο σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές”.
Σχετικά με την βιομηχανία της ενέργειας σημείωσε πως θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις με την διακοπή των ταξιδιών και με την νέα τεχνολογία που εισάγει καινοτόμες ενεργειακές λύσεις.
Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, λέγοντας ότι το ασφαλέστερο μέρος για να επενδύσει κάποιος είναι η Αμερική. «Δεν φοβάμαι τα τεράστια ελλείμματα. Μεταξύ της επιλογής να επενδύσω στις τρεις μεγάλες οικονομίες ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα, εμπιστεύομαι τις ΗΠΑ και το νόμισμά τους. Είμαι αισιόδοξος ότι η χώρα θα ανακάμψει γρήγορα, αλλά η ανάκαμψη της πόλης της Νέας Υόρκης θα είναι πιο αργή», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το αν θα επενδύσει στην Ελλάδα, ο κ. Catsimatidis αναγνώρισε ότι η νέα κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση μιας σειράς θετικών αλλαγών. Όπως εξήγησε, «ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος πολύ μορφωμένος, με ιδιαίτερη εμπειρία στον κλάδο των επιχειρήσεων και καταλαβαίνει τι χρειάζεται η αγορά για να προσελκύσει επενδυτές.
Λατρεύω την Ελλάδα, καθώς γεννήθηκα εκεί και θα χαρώ να επενδύσω μαζί με τους Dean Metropoulos και John Calamos μόλις βρούμε μια καλή επενδυτική ευκαιρία.»
Σε ερώτηση για το αν σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα ως δήμαρχος για τη Νέα Υόρκη, ο John Catsimatidis απάντησε ότι το σκέφτεται αλλά ότι δεν έχει καταλήξει ακόμα σε κάποια τελική απόφαση.
Ο κ. Dean Metropoulos, Founder and CEO – Metropoulos & Co., εκτίμησε ότι οι οικονομικές προκλήσεις θα συνεχιστούν με πολύ υψηλή ανεργία, θέτοντας πίεση σε πολλές επιχειρήσεις, η οποία θα συνεχιστεί έως και το 2021. Για τον κ. Metropoulos το πιο σημαντικό θέμα που δεν έχει συζητηθεί επαρκώς είναι η μελλοντική διαχείριση των πρωτοφανών δαπανών και επενδύσεων στις οποίες προχωρούν τα υπουργεία Οικονομικών και οι Κεντρικές Τράπεζες, με δεδομένο ότι πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα υψηλό επίπεδο ελλειμμάτων.
Εστιάζοντας στη θετική πλευρά, ο κ. Dean Metropoulos είπε ότι «η εντυπωσιακή ανταπόκριση της φαρμακευτικής και πανεπιστημιακής έρευνας, σε συνδυασμό με την απίστευτη τεχνολογία, δημιουργεί προσδοκίες για ένα πρόωρο εμβόλιο και άλλες θεραπευτικές λύσεις. Αυτές οι ιατρικές κινήσεις και η πληθώρα των κρατικών επιδοτήσεων στις παγκόσμιες οικονομίες, δίνουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές την αισιοδοξία ότι η επιστροφή στη «κανονικότητα» βρίσκεται στον ορίζοντα». Αναφερόμενος στις πρόσφατες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο ενάντια στις μεγάλες και αυξανόμενες εισοδηματικές ανισότητες και στις ανθρώπινες προκαταλήψεις, ο κ. Metropoulos είπε ότι αυτά τα ζητήματα «απαιτούν επίσης τη δέσμευση όλων μας να παρέχουμε ηγεσία και λύσεις, όχι μόνο συνομιλίες».

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΠΡΟΕΤΟΜΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ
Η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, κατά την τοποθέτησή της ανέφερε ότι:
“Τα χαρακτηριστικά του ελληνικού τουρισμού δίνουν τη δυνατότητα προσέλκυσης όλων των ειδών και κατηγοριών επισκεπτών, με έμφαση όχι μόνο στο μοτίβο «ήλιος και θάλασσα» αλλά και στην ανάδειξη των θεματικών μορφών τουρισμού με εξειδίκευση ανά Περιφέρεια.
Η επιτυχής παρουσία μας το 2020 σε όλα τα επίπεδα της τουριστικής διαδικασίας με προτεραιότητα στην υγειονομική ασφάλεια, μαζί με την ταυτόχρονη ισχυρή προβολή στα διεθνή ΜΜΕ και με έμφαση επίσης στα κοινωνικά δίκτυα και τις ψηφιακές πλατφόρμες, αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό.
Προβάλλουμε την Ελλάδα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει στη νέα διεθνή πραγματικότητα να βρεθεί στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως της τουριστικής κίνησης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ελληνική οικονομία.”
Ο κ. Νικόλαος Α. Μακρόπουλος, Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας & Επενδύσεων Δήμος Αθηναίων, εκτίμησε ότι η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρότυπο για την επανεκκίνηση στον τουρισμό και εκτιμώντας ότι αυτό θα φανεί στην πράξη με τις ενέργειες της κυβέρνησης. «Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πλέον ένα διεθνές ζητούμενο που πρέπει να εφαρμοστεί και στον τουρισμό. Επιχειρηματικότητα και σεβασμός στο περιβάλλον είναι οι παράμετροι που οδηγούν στο μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ
«Η ΕΕ έχει προσπαθήσει να ανταποκριθεί για να αντιμετωπίσει την πανδημία και τις σοβαρές συνέπειές της με μια συντονισμένη και ολοκληρωμένη στρατηγική», τόνισε ο κ. Γιάννης Βράιλας, Πρέσβης – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως σημείωσε, η ΕΕ έχει ήδη πάρει πρωτόγνωρα μέτρα και εκτίμησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί μια συμφωνία που θα στηρίζεται στις τελευταίες προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες ανέρχονται στα 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισεκατομμύρια θα διατεθούν σε επιχορηγήσεις. «Αυτό προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία για την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει ριζικά και να βελτιώσει το οικονομικό της μοντέλο. Θα χρειαστούν αξιόπιστα, εφαρμόσιμα και τραπεζικά πρότζεκτ και ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα θα είναι καθοριστικός», τόνισε χαρακτηριστικά.
Leave a Reply