Οκτώ από τους δέκα καταγγέλλουν ότι ο συντονιστής Θ. Σπυρόπουλος τους παραγκωνίζει συστηματικά
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Δύο χρόνια μετά την εκλογή στη Νέα Υόρκη του συντονιστή και του συντονιστικού συμβουλίου ΗΠΑ του ΣΑΕ, η αλληλογραφία που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα μας αποδεικνύει ότι οι σχέσεις των δύο αυτών θεσμικών παραγόντων του ΣΑΕ στην Αμερική κάθε άλλο παρά αρμονικές είναι. Οκτώ από τα δέκα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου με επιστολή που συνυπογράφουν προς συντονιστή Θεόδωρο Σπυρόπουλο (24Σεπτεμβρίου), εκθέτουν τις διαφωνίες τους με τους χειρισμούς του συντονιστή σε σειρά θεμάτων που κατά την άποψή τους συνιστούν παραβάσεις σειράς άρθρων του νόμου 3480/2006 για τη λειτουργία του ΣΑΕ. Μάλιστα φτάνουν στο σημείο να αμφισβητούν και τον τρόπο σύγκλισης του περιφερειακού συνεδρίου και των οργανισμών και αντιπροσώπων που συμμετέχουν.
Πρόκειται για συνέχεια των θεμάτων που εγείρεται από επτά μέλη του περιφερειακού προς τον υφυπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Κασσίμη (την οποία κοινοποιούν προς το προεδρείο της μικτής διακομματικής επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό και τον πρόεδρο του ΣΑΕ, Στέφαο Ταμβάκη), διαμαρτύρονται ότι ο κ. Σπυρόπουλος τους παραγκωνίζει συστηματικά.
Η επιστολή (με ημερομηνία 4 Ιουνίου 2008) αναφέρεται σε σειρά αποφάσεων που έλαβε ο κ. Σπυρόπουλος, χωρίς την έγκριση του συντονιστικού, ενώ ζητήματα εγείρονται και για τα οικονομικά του ΣΑΕ.
Η επιστολή εστάλη στις 8 Ιουνίου, χωρίς να υπάρξει καμία απάντηση από τους αρμοδίους φορείς της Ελλάδας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε προς την εφημερίδα μας ο κ. Σπυρόπουλος επικαλείται ασάφειες του νόμου, που ελπίζει ότι θα διορθωθούν με την υιοθέτηση του κανονισμού λειτουργίας, στο συνέδριο του Σικάγου. Όσο για τα οικονομικά τονίζει ότι βάσει της σχετικής νομοθεσίας, τα χρήματα στέλνονται αποκλειστικά στο συντονιστή.
Δύο ακόμη θέματα που εγείρονται σχετίζονται άμεσα με το συνέδριο. Το πρώτο, με το γεγονός ότι παρά τις πρόνοιες του νόμου, το συντονιστικό περιφερειακό συμβούλιο δεν συζήτησε το θέμα του εσωτερικού κανονισμού, με αποτέλεσμα ενώπιον των αντιπροσώπων την Παρασκευή στο Σικάγο να τεθούν μόνο η πρόταση του συντονιστή, Θεόδωρου Σπυρόπουλου και το σχέδιο των νομικών συμβούλων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, που δίδουν υπερεξουσίες στο συντονιστή.
Το δεύτερο θέμα αφορά στους αντιπροσώπους. Παρότι ο κατάλογος των οργανισμών που είναι μέλη και οι αντιπρόσωποί τους καθορίζονται από το συμβούλιο της περιφέρειας, που ενημερώνει σχετικά τη Γραμματεία, το συμβούλιο και πάλι δηλώνει πλήρη άγνοια.
Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν εν εκτάσει στη συνεδρίας της Παρασκευής, μετά την επίσημη έναρξη του συνεδρίου. Παρά τις έντονες εκφράσεις που υπάρχουν στη σχετική αλληλογραφία που διακινείται, κανένα από τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου που προσεγγίσαμε δεν θέλησε να μιλήσει δημόσια για τα ζητήματα αυτά.
«Ότι θέλουμε να πούμε θα το πούμε στο συνέδριο», ήταν η κοινή επωδός.
Πάντως έντονη είναι η κριτική που ασκούν ορισμένα στελέχη σε βάρος και του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννη Κυπαρισσίδη, αλλά και του υφυπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Κασσίμη.
«Μοιάζουν σα να κάνουν το παν να δημιουργήσουν ένα προβληματικό όργανο των Αποδήμων, το οποίο δεν θα αποδώσει και τελικά θα διαλυθεί», μας είπε γνωστό στέλεχος μεγάλου οργανισμού.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής προς τον υφυπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Κασσίμη, με ημερομηνία 4 Ιουνίου 2008, την οποία υπογράφουν τα ακόλουθα 7 μέλη του περιφερειακού συντονιστικού συμβουλίου:
Αλίκη Αντριους, Κωνσταντίνος Οικονομίδης, Μιχάλης Γαλανάκης, Σπύρος Γαρυφάλλης, Κώστας Καραλέκας, Ευθαλία Κατού και π. Νικόλαος Κυρίτσης. Στην επιστολή της 24ης Σεπτεμβρίου συνυπογράφει κι ο κ. Μ. Γαλανάκης.
«Μετά από ενάμιση χρόνου θητείας στο συντονιστικό του ΣΑΕ στην περιφέρεια των ΗΠΑ, παίρνουμε την πρωτοβουλία και το θάρρος να σας ενημερώσουμε για τα δρώμενα στην περιφέρεια ΣΑΕ Αμερικής.
Εκλεγήκαμε το Νοέμβριο του 2006 με σκοπό να εργαστούμε σκληρά και να μπορέσουμε να «επανιδρύσουμε» το ΣΑΕ Αμερικής, μέσα στα πλαίσια του Νομοθετικού Διατάγματος που ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων και τους Νόμους της χώρας στην οποία ζούμε.
Όλοι οι εκλεγμένοι, με πείρα πολλών ετών στις ομοσπονδίες και συλλόγους που εδρεύουν στις ΗΠΑ, αλλά και με ακαδημαϊκές γνώσεις, έδιναν και δίνουν την εγγύηση για την επιτυχία τπυ ΣΑΕ στην Αμερική.
Η πρώτη μας συνάντηση έγινε τον Απρίλιο του 2007 στη Νέα Υόρκη, όπου βασικά γνωριστήκαμε μεταξύ μας και θέσαμε ορισμένες βάσεις για την περαιτέρω πορεία μας, χωρίς καμία άλλη δέσμευση, αφού όπως μας πληροφόρησε ο συντονιστής κ. Σπυρόπουλος, δεν είχε λάβει την οικονομική ενίσχυση από την Ελλάδα.
Η επόμενη συνεδρίαση έγινε τον Ιανουάριο του 2008 στα «νέα» γραφεία του ΣΑΕ Αμερικής στο Σικάγο, για τα οποία δεν είχαμε ενημερωθεί για την ενοικίαση, ή τα έξοδα που χρειαζόταν για την επισκευή τους, όπως επίσης για το άν το ΣΑΕ Αμερικής είχε νομικά κατοχυρωθεί από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και της πολιτείας όπου εδρεύει συντονιστής. Στην αναφορά του στη συνεδρίαση αυτή, ο συντονιστής κ. Σπυρόπουλος μας γνωστοποίησε ότι το ΣΑΕ Αμερικής ενεγράφη στην Πολιτεία του Ιλινόι σαν μη κερδοσκοπικός οργανισμός, απαρίθμησε μία σειρά από «εκδηλώσεις» που είχε κάνει το ΣΑΕ Αμερικής εν αγνοία του συντονιστικού και χωρίς έγκριση προϋπολογισμού δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.
Στην ίδια συνεδρίαση για πρώτη φορά πληροφορηθήκαμε ότι το ΣΑΕ Αμερικής είχε παραλάβει $350.000 και μας δόθηκε μία μικρή οικονομική αναφορά, ενώ μας «έδειξε» τον οικονομικό ισολογισμό του 2007 από τον ορκωτό λογιστή. Τα μέλη του συντονιστικού του ζήτησαν άμεσα να δοθεί λεπτομερής οικονομικός απολογισμός.
Το ίδιο ζητήθηκε στην επόμενη συνεδρίαση αρχές Απριλίου 2008, υποσχέθηκε ενώπιον όλων των μελών ότι θα τα στείλει μαζί με το ιδρυτικό του ΣΑΕ Αμερικής «μη κερδοσκοπικού οργανισμού» στην πολιτεία του Ιλινόις και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει τίποτε.
Για πρωτοβουλίες που μονομερώς πήρε και άνευ εγκρίσεως του συντονιστικού, για άνοιγμα γραφείων στην Αθήνα, την Ουάσιγκτον και το Σικάγο, την αίτηση και έγκριση του ΣΑΕ Αμερικής από την πολιτεία του Ιλινόις σαν μη κερδοσκοπικού οργανισμού, την πρόσληψη προσωπικού στα γραφεία, «δραστηριότητες» του ΣΑΕ Αμερικής που εμφανίζονται σε διάφορα φυλλάδια για θέματα Παιδείας, Φύτεψε τις Ρίζες σου, της Νεολαίας κι άλλων δραστηριοτήτων, το αφήνουμε στην κρίση σας.
Εμείς ζητούμε να υπάρχει διαφάνεια και συμμετοχή των μελών του ΠΣΣ παντού, στα οικονομικά, στις αποφάσεις του Συντονιστικού Συμβουλίου και στην εκτέλεση των αποφάσεών του.
Το μόνο που έχει ζητήσει κι έχει πάρει ομόφωνα αποφάσεις το συντονιστικό του ΣΑΕ Αμερικής είναι η ψήφος των Ομογενών, ο προϋπολογισμός του 2008 και της γενικής συνέλευσης του Νοεμβρίου 2008 και μία αίτηση για θέματα Παιδείας προς τον υπουργό κ. Στυλιανίδη και τίποτε άλλο.
Βρισκόμαστε στα μέσα της θητείας μας και όπως αντιλαμβάνεστε δεν υπάρχει πρόοδος. Εχουμε όλη τη διάθεση και τον χρόνο να εργαστούμε σκληρά και συλλογικά και να παρθούν άμεσα αποφάσεις για την οργάνωση και λειτουργία του συντονιστικού μέσα στα πλαίσια του Νομοθετικού Διατάγματος και των νόμων που διέπουν τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Αμερική και την Πολιτεία του Ιλινόις.
Στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου και για την καλύτερη λειτουργία του συντονιστικού έγινε εκλογή προεδρείου και ομόφωνα εξελέγησαν αναπληρωτής συντονιστής, γραμματέας και ταμίας με τη συμμετοχή 9 εκ των 10 μελών του συντονιστικού και του συντονιστή. Ο κ. Σπυρόπουλος αφού ουδεμίαν αντίρρηση έφερε στην πρόταση, το αμφισβήτησε εκ των υστέρων, με την αιτιολογία ότι είχε αποχωρήσει ένα μέλος. Η εκλογή όμως είναι εν ισχύ σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία των μη κερδοσκοπικών οργανισμών στην Αμερική, την πολιτεία του Ιλινόις και την γνώμη δύο νομικών συμβούλων, μελών του συντονιστικού, κ.κ. Οικονομίδη και Γαλανάκη, όπως και με την απόφαση που πάρθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του συντονιστικού.
Εκλέξαμε επιτροπές αλλά, παραγκωνίζονται συστηματικά, αφού ο κ. Συντονιστής αποφασίζει, διατάσσει εαυτόν και …εκτελεί.
Διερωτώμεθα λοιπόν, γιατί εκλεγήκαμε;
Είμαστε στη διαδικασία τελειοποίησης κανονισμού λειτουργίας, ενός κανονισμού λειτουργίας που θέτει γερές βάσεις για το μέλλον του ΣΑΕ Αμερικής και το οποί θα έλθει για ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα την ευθύνη για τη διοργάνωση της Περιφερειακής Συνέλευσης και τις αιτήσεις των νέων μελών και αντιπροσώπων, τις έχει το ΠΣΣ, όπως και τις εισηγήσεις στο Παγκόσμιο ΣΑΕ, και κατʼ επέκταση στη Βουλή των Ελλήνων. Τίποτε από αυτά δε συμβαίνει.
Λαμβάνετε στην Ελλάδα προσωπικές απόψεις ενός ατόμου.
Κύριε Υπουργέ, δυνάμεθα και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε άμεση ανατροπή της σημερινής κατάστασης, αφού όλοι εργαστούμε με δημοκρατικές διαδικασίες, σοβαρότητα και ανιδιοτέλεια για την περαιτέρω πορεία του ΣΑΕ Αμερικής και να το εδραιώσουμε σε γερές βάσεις, πάντα σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα και τους νόμους των ΗΠΑ.
Ευελπιστούμε ότι αυτή η ενημέρωση και αγωνία μας θα πιάσουν τόσο και θα επικρατήσει η σύνεση και η σοβαρότητα, για να πορευτούμε όλοι μαζί για το λαό της Ομογένειας κατʼ επέκταση της αγαπημένης μας πατρίδας της Ελλάδας».
Leave a Reply