Νέα Υόρκη.- “Το μήνυμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προς τις 20 μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου που συναντώνται στην Ουάσιγκτον είναι πολύ απλό. Ζητούμε κανόνες”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου πριν την ομιλία του σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, της οργάνωσης “οικονομολόγοι για την ειρήνη και την ασφάλεια”.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι: “απαιτούμε η ανάπτυξη και η οικονομία να έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Δεν μπορεί την κρίση να την πληρώνει ο πολίτης, ενώ σε άλλους να δίνονται λευκές επιταγές και τεράστια χρηματικά ποσά”.
Ο κ. Παπανδρέου συμμετείχε την Παρασκευή σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο New School της Νέας Υόρκης, με θέμα: «Η οικονομική κρίση, η διεθνής ασφάλεια και η νέα διεθνής οικονομική αρχιτεκτονική». Στο συνέδριο μίλησαν ακαδημαϊκοί και κορυφαίοι οικονομολόγοι και διοργανώθηκε από οργανισμούς, ινστιτούτα και πανεπιστημιακούς φορείς που έχουν ως αντικείμενο μελέτης και έρευνάς τους την οικονομία, την ασφάλεια και την ειρήνη.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μετά τη σύντομη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, μετέβη στο Μεξικό, για να προεδρεύσει στις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, οι οποίες πραγματοποιούνται στις 17 και 18 Νοεμβρίου, στην πόλη Nuevo Vallarta.
Στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου είναι έτοιμες να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων του κόσμου, σε συνεργασία με μία νέα προοδευτική κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ. Με στόχο
– την αναγέννηση των παγκόσμιων οικονομικών και πολιτικών θεσμών,
– την ενδυνάμωση του πολίτη με την στήριξη των κοινωνικών υποδομών
και τέλος την πράσινη ανάπτυξη
Αναλυτικότερα, ο κ. Παπανδρέου είπε πως «η ρύθμιση των παγκόσμιων οικονομικών αγορών πρέπει να είναι διεξοδική, να εδραιώσει το δημόσιο έλεγχο στις ιδιωτικές αγορές και να καταπολεμήσει τις υπερβολές της κερδοσκοπίας και της απληστίας, οι οποίες μας έφεραν σʼ αυτό το σημείο». Και υπογράμμισε ότι «πρέπει να βάλουμε φρένο στην πτώση προς την ύφεση, διατηρώντας και βελτιώνοντας τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, υποστηρίζοντας την εργασία και τους εργαζόμενους, άντρες και γυναίκες, διασφαλίζοντας τις παραγωγικές επιχειρήσεις, αποφεύγοντας τις απολύσεις, μειώνοντας τη ζημιά στην παραγωγική δυνατότητα και την κοινωνική δομή του κόσμου».
Ανακοίνωσε μάλιστα πως έχει ζητήσει από τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζον Στίγκλιτς «να προεδρεύσει σε μια επιτροπή που δημιουργήσαμε, για την παγκόσμια κοινωνική δημοκρατική απάντηση στην οικονομική κρίση».
«Εάν πρόκειται να σώσουμε τράπεζες, θα πρέπει να το κάνουμε με έναν τρόπο, με τον οποίο καταρχήν να διατηρούμε το δικαίωμα στην εργασία, τις συντάξεις, την πρόσβαση σε τρόφιμα, παιδεία, υπηρεσίες υγείας, ενισχύοντας την πραγματική οικονομία».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε αναφορά στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία των ΗΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Βλέπω τη νίκη του Ομπάμα ως επανάσταση, από πολλές απόψεις, ενάντια στον αφανισμό της δημοκρατίας μας, ως ελπίδα για μια νέα ενδυνάμωση των πολιτών και των κοινωνιών μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, γιατί είναι το ίδιο μήνυμα και ο ίδιος συμβολισμός. Είναι μια τρομακτική πρόκληση, μια τεράστια ευθύνη, αλλά και μια τεράστια ευκαιρία για μια νέα σελίδα που θα γραφτεί. Αλλά δεν πρέπει να γραφτεί με βιασύνη, και ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να αφήσουμε να συμπληρωθούν τα κενά στη σελίδα από τη μοίρα ή την τύχη. Αυτή η νέα ελπίδα μεταφράζεται βέβαια σε νέα πρόκληση και, εμείς οι προοδευτικοί σʼ όλον τον κόσμο, είμαστε τόσο έτοιμοι, όσο και πρόθυμοι, έχοντας την ελπίδα μίας νέας συνεργασίας με τον νέο Πρόεδρο και την νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, για μια νέα αλλαγή στον πλανήτη μας».
-«Η παγκοσμιοποίηση πρέπει να είναι για τους ανθρώπους και από τους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε δημοκρατική αλλαγή, για μια δημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση, η οποία διασφαλίζει τη συμμετοχή των αδύναμων, των φτωχών, της μεσαίας τάξης, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των παραγωγικών δυνάμεων του κόσμου, και η οποία δημοκρατικά θέτει νέες προτεραιότητες σε παγκόσμιο επίπεδο και νέους παγκόσμιους οργανισμούς, ενώ χρησιμοποιεί τον κοινό μας πλούτο και τους πόρους με αειφόρο τρόπο».
-«Η γενιά μας και, σίγουρα η επόμενη γενιά, αντιμετωπίζουν τα πιο δύσκολα και περίπλοκα θέματα τα οποία αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα: κλιματική αλλαγή σε τεράστια κλίμακα, συνδεδεμένη με την κατανάλωση ενέργειας βασισμένης στον άνθρακα, νέες και παλιές πανδημίες, φτώχεια, εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων, του οποίου τα κέρδη ξεπερνούν το ΑΕΠ πολλών χωρών στον κόσμο. Θέματα, που θεωρητικά θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε, αν είχαμε ενωμένες και συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες».
-«Οι θεσμοί, οι πολιτικοί μας θεσμοί, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, το κράτος δικαίου έχουν νικηθεί και περιοριστεί, όπως είπε ο Πολ Ντέιβιντσον, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και τους εργασιακούς νόμους, από τα μεγάλα συμφέροντα. Το κράτος, οι αγορές, η πολιτική, έχουν αλλοτριωθεί. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σήμερα έχουμε, κατά μία έννοια, κράτος πρόνοιας για τους πλούσιους και τους ισχυρούς, καπιταλισμό πελατειακών σχέσεων».
-«Πρέπει να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή βοήθεια προς τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες, και να δείξουμε αλληλεγγύη που υπερβαίνει τα σύνορα και πρέπει να κάνουμε επενδύσεις, και βέβαια δημόσιες επενδύσεις, για να τονώσουμε τις οικονομίες μας, αλλά κυρίως για να δημιουργήσουμε ένα νέο μοχλό για την ανάπτυξη, γύρω από τη νέα αντίληψη για την πράσινη ανάπτυξη».
Leave a Reply