Επιτυχείς οι συνομιλίες του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο. Συνάντηση με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πολιτικούς ηγέτες.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.- Greek News, KYΠΕ, AΠΕ
Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται άμεσα από τη μεταβολή της πολιτικής της όσον αφορά στο Κυπριακό, διεμήνυσε στην Άγκυρα ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πράσινη γραμμή της Λευκωσίας χωρίζει την Άγκυρα από τις Βρυξέλλες.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης ολοκλήρωσε το βράδυ του Σαββάτου την 24ωρη επίσκεψή του στην Κύπρο και επέστρεψε στην Αθήνα. Στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον αποχαιρέτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής της Εθνικής Φρουράς. Κατά τη διάρκεια της 24ωρης επίσκεψής του στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός Σημίτης είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και προσφώνησε την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Είχε επίσης συναντήσεις με ηγέτες ε/κ και τ/κ πολιτικών ηγετών, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και ανώτερους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου.
Η Κύπρος ήταν ο πρώτος σταθμός μιάς περιοδείας 24χωρών ποτ θα ολοκληρώσει ο κ. Σημίτης ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι στο παρελθόν το Κυπριακό ήταν ένα πρόβλημα ενόχλησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τώρα η επίλυσή του έχει καταστεί αίτημα της ίδιας της Ένωσης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, επεσήμανε ο κ. Σημίτης και προσέθεσε ότι η αποτυχία της Χάγης δεν είναι το τέλος του δρόμου και ότι θα υπάρξουν νέες προσπάθειες για λύση του πολιτικού της προβλήματος.
Όσον αφορά στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ιστορική στιγμή της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου αποτελεί επιτυχία που αντανακλά τις προσπάθειες ολόκληρου του κυπριακού λαού και των ηγεσιών της Κύπρου τα τελευταία χρόνια.
Μια εθνική πολιτική έφθασε σε αίσιο τέλος και ο εθνικός αυτός στόχος κατακτήθηκε για την Ελλάδα και την Κύπρο, μέσα από προσπάθειες ομοψυχίας και οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο κ. Σημίτης.
Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, εξάλλου, προσφωνώντας τον κ. Σημίτη, δήλωσε ότι η επίσκεψη του υπογραμμίζει το αδιάπτωτο ενδιαφέρον και την ολόπλευρη αλληλεγγύη της Ελλάδος προς το λαό της Κύπρου και εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του λαού και της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, ενώ απέτισε φόρο τιμής στον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη.
Με την ευχή “καλή Ανάσταση και καλή Ανάσταση στην Κύπρο” κήρυξε τη λήξη της ειδικής συνεδρίας της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Χριστόφιας.
“Καλό Πάσχα” ευχήθηκε μεγαλοφώνως από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, προς τιμήν του οποίου συνήλθε εκτάκτως σήμερα το κυπριακό Κοινοβούλιο.
Κατά την έξοδό του από το κτίριο της Βουλής μάνες και άλλοι συγγενείς αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας προσέγγισαν τον Πρωθυπουργό με τον οποίον συνομίλησαν για λίγο και προσφέροντάς του φύλλα δάφνης.
ME AΡΧΗΓΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
”Δυνατό μήνυμα” δήλωσε ότι πήρε από τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τους ηγέτες ε/κ και τ/κ κομμάτων, ο Κώστας Σημίτης. Υπάρχει, είπε, κοινή θέληση για λύση του Κυπριακού στο δρόμο που δείχνει το σχέδιο Ανάν. Ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι θα μεταφέρει αυτό το μήνυμα στους εταίρους και στα όργανα της ΕΕ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθεί αυτή η δυναμική μέχρι που να επιτευχθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.
”Θα συγκρατήσω ένα γενικό συμπέρασμα”, είπε ο κ. Σημίτης, ”ότι από πλευράς συνομιλητών μου υπάρχει η πολιτική βούληση για να προχωρήσει η λύση του κυπριακού προβλήματος”. Παρατήρησε ότι η πολιτική αυτή βούληση της τ/κ ”αντιπολίτευσης” συμπίπτει με την πολιτική βούληση των ε/κ κομμάτων. Το μήνυμα μού εδόθη δυνατά…”, πρόσθεσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.
Είπε ότι ένα μεγάλο τμήμα της τ/κ κοινότητας βλέπει ότι η πρόοδος δεν είναι δυνατή αν δεν ξεπεραστούν οι διαχωρισμοί και αν δεν δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση και η βάση αυτής της κατάστασης είναι το σχέδιο Ανάν. Το σχέδιο αυτό πρέπει να συμπληρωθεί, να υπάρξουν διορθώσεις, τροποποιήσεις και να υπάρξει συζήτηση για να καταστεί το σχέδιο πιο λειτουργικό και να διευθετηθούν κάποια θέματα. Το σχέδιο, επανέλαβε ο κ. Σημίτης, είναι βάση για διαπραγματεύσεις και αυτό αποτελεί κοινή άποψη.
Από ε/κ πλευράς πήραν μέρος στη συνάντηση, που έγινε στην κατοικία του Πρεσβευτή της Ελλάδας Χρίστου Παναγόπουλου, οι ηγέτες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενώ από τ/κ πλευράς δεν προσήλθαν όλοι.
Μεταξύ των Τ/Κ πολιτικών που πήραν μέρος στη συνάντηση ήταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο Χουσεϊν Αγκολεμλί του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, ο Αλπάι Ντουρντουράν του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας, ο Ιζέτ Ιζτζιάν του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, ο Μεχμέτ Σουλεϊμάνογλου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο “δήμαρχος” της κατεχόμενης Λευκωσίας και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Κουτλάι Ερκ, καθώς και άλλα ανώτερα στελέχη ων κομμάτων αυτών.
Αρνήθηκαν να παραστούν στη συνάντηση οι αρχηγοί του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, και του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς.
ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Η κοινή ανακοίνωση που διάβασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά τις συνομιλίες του με τον Τ.Παπαδόπουλο και τους αρχηγούς των κομμάτων.
Παρατίθεται κατωτέρω το πλήρες κείμενο της κοινής ανακοίνωσης που διάβασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, ύστερα από τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο και τη συνάντησή του με τους αρχηγούς των κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων:
«Κατά τις διεξαχθείσες συνομιλίες εκφράστηκε η απόλυτη ικανοποίηση των δύο κυβερνήσεων για την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την ιστορική υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Συζητήθηκαν τρόποι καλύτερης συνεργασίας και συντονισμού στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και πρακτικοί τρόποι συνέργειας στα πλαίσια της Συντακτικής Συνέλευσης, που θα καθορίσει τη νέα θεσμική φυσιογνωμία και αρχιτεκτονική της Ευρώπης των “25”.
Τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη περαιτέρω εντατικοποίησης των κοινών προσπαθειών ώστε μέχρι την 1η Μαΐου 2004 η Κύπρος να είναι σε θέση να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη προς όλες τις θεσμικές και συμβατικές υποχρεώσεις της, στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων, όπως έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στη διάρκεια των συνομιλιών έγινε ευρεία ανασκόπηση του Κυπριακού υπό το φως των εξελίξεων μετά το ναυάγιο της Χάγης, την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και το πρόσφατο ψήφισμα 1475 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αντηλλάγησαν απόψεις, πληροφορίες και εκτιμήσεις και συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα και οι περαιτέρω χειρισμοί.
Επαναβεβαιώθηκε η κοινή προσήλωση στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων. Επανατονίστηκε η κοινή θέση των δύο κυβερνήσεων πως το Σχέδιο Αναν αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση, προς εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώνεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε για ακόμα μια φορά η υποστήριξη της συνέχισης των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στα πλαίσια των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ένταξη της Κύπρου σε αυτήν θα συμβάλει δραστικά στη λύση του Κυπριακού.
Τόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όσο και εγώ, επαναλάβαμε τη θέση πως για τη σημερινή στασιμότητα στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, καθώς και τη συνέχιση του απαράδεκτου στάτους κβο, ακέραια την ευθύνη φέρει η τουρκική πλευρά και, ιδιαίτερα, η τουρκοκυπριακή πλευρά που με τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση τους παρεμποδίζουν την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, αποτρέπουν την επανένωση της Κύπρου και αποστερούν από τους Τουρκοκυπρίους της δυνατότητας να γευτούν τους καρπούς της ανάπτυξης και της ευημερίας που δημιουργεί η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Εκφράσαμε την προσδοκία πως η τουρκική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει την πολιτική της στο Κυπριακό και θα συνειδητοποιήσει πως είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας, σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική, η άμεση λύση του Κυπριακού προβλήματος που, εκτός των άλλων, θα διευκολύνει την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και θα συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με ενημέρωσε για το περιεχόμενο της πρόσφατα επεξεργασθείσας πολιτικής της κυπριακής κυβέρνησης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πρώτη δέσμη μέτρων που θα εξαγγελθούν, που στόχο έχουν, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου, να ενισχυθεί το βιοτικό επίπεδο και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα οφέλη που θα προκύψουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και προς τους Τουρκοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Συζητήθηκε, επίσης, η διεθνής κατάσταση ιδιαίτερα μετά τον πρόσφατο πόλεμο στο Ιράκ, όπως, επίσης, και η κατάσταση στο Μεσανατολικό. Υπήρξε ταύτιση απόψεων και εκτιμήσεων και συμφωνήθηκαν κοινές δράσεις και κοινές πρωτοβουλίες που να συμβάλλουν, στο μέτρο του δυνατού, στη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
Οι συνομιλίες διεξήχθησαν, όπως πάντα, σε ένα φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και έδωσαν την ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η άριστη και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε όλους τους τομείς. Υπήρξε κοινή διαπίστωση πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συνεργασία και σε άλλους πρόσθετους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα μέσα στις απαιτητικές και ανταγωνιστικές σύγχρονες συνθήκες. Κοινός στόχος και κοινή επιδίωξη είναι πέρα από την ενεργό και αξιόπιστη συμμετοχή των δύο χωρών στο ευρωπαϊκό αλλά και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, να εξυπηρετείται, στη βάση των κοινών προτεραιοτήτων, το καλώς νοούμενο συμφέρον και των δύο χωρών”.
Leave a Reply