Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και παρουσία του υπουργού Υγείας της Κύπρου, Χρίστου Πατσαλίδη και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, τιμήθηκε από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και την ΠΣΕΚΑ, το βράδυ της Παρασκευής στο «Σταθάκειο Κέντρο» της Αστόριας, η 55η επέτειος της έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων 1955-59.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα της εκδήλωσης το οποίο περιλάμβανε απαγγελίες ποιημάτων και μαρτυριών από την Ελενα Μαρουλέττη και τον Πόλυ Κυριάκου, προβολή ντοκιμαντέρ και τραγούδια από την Αρχιεπισκοπική Μητροπολιτική Χορωδία Νέων, επιμελήθηκε ο πολιτιστικός οργανισμός CYPRECO.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο υπουργός Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος μετέφερε στους συγκεντρωμένους τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και όλων των Κυπρίων «που νοιώθουν και αισθάνονται την στήριξη την οποία τους δίνετε».
«Θέλω να εκφράσω τη συγκίνηση μου γιατί δεν περίμενα ποτέ ότι σε μια αίθουσα στην Αστόρια θα περνούσαν τέτοια μηνύματα, θα ακούγονταν φωνές με δύναμη και πάθος, που ξυπνούν μέσα μας τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, του Παλλικαρίδη του Μάτση , του Αυξεντίου. Φωνές συνείδησης του καθενός που νοιώθει ακόμη περήφανος για την καταγωγή του και για την ιστορία του. Αυτή η περήφανη φωνή είναι η δική σας φωνή, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η φωνή των παιδιών σας. Κι αν είχε κάτι πιο συγκινητικό απ’ όλα απόψε, ήταν αυτή η χορωδία των παιδιών που δείχνει ότι η καρδιά τους κτυπά σε ρυθμούς της ιστορίας και των ριζών των γονιών τους».
Ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι αποτελεί επιτακτικό χρέος η απόδοση τιμής στις μεγάλες αγωνιστικές στιγμές της ιστορίας και τους επώνυμους και ανώνυμους πρωταγωνιστές της. Και πέραν αυτής πρέπει να αντλούμε άφθονα διδάγματα για την συνέχιση και την καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμη δικαιωθεί.
«Η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου παραμένει το ζητούμενο του δικού μας σημερινού αγώνα. Γι αυτό τα οποιαδήποτε μηνύματα μέσα σε αυτές τις εκδηλώσεις, πρέπει να έχουν την απήχηση στο δικό μας το σημερινό αγώνα. Τα σημερινά εθνικά προβλήματα επιβάλλουν την αναδρομή στο παρελθόν, όχι ως στείρα προσκόλληση στα περασμένα και ούτε ως περιοδική ανάμνηση περασμένων επιδιώξεων, αλλά ως σάλπισμα αφύπνισης, ως βήμα ανάτασης και ως έμπνευση για τις αέναες αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου».
Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι επιβάλλεται ως λαός και ως έθνος να γνωρίζουμε, να τιμούμε το ένδοξο παρελθόν μας, αλλά συνάμα να βλέπουμε μπροστά. Να βλέπουμε το σήμερα και το μέλλον και να δημιουργούμε τις συνθήκες ια την επίτευξη αλλά και την θεμελίωση σε στέρεα ερείσματα, της Ελληνικής συνέχειας, της ευημερίας και της προόδου του λαού μας.
Με αφορμή και την παρουσία τους στις εκδηλώσεις για την εθνική παλιγγενεσία στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι η πηγή της έμπνευσης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου το 1955 ήταν η επανάσταση του 1821.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η θύμηση των αγωνιστών μας αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο Ελληνισμός της Κύπρου, μας δίνει το θάρρος και την υπομονή να αντέξουμε, τον πόθο και την επιθυμία να επιστρέψουμε στα πατρογονικά μας εδάφη, μας ενισχύει και μας ενδυναμώνει να κρατήσουμε το κεφάλι ψηλά και να σταθούμε ακλόνητοι εκεί όπου η μοίρα μας έταξε ακρίτες της φυλής».
Πρόσθεσε ότι μέσα στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, με μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση, η Κύπρος μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να μπει σε ένα νέο ιστορικό κύκλο αφήνοντας πίσω οριστικά ένα επώδυνο και πολυαίμακτο παρελθόν.
«Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται σύσσωμη η πολιτική μας ηγεσία, η οποία και διαχρονικά κάνει ξεκάθαρη την θέση και την θέληση για λύση του κυπριακού προβλήματος, πάντα στα πλαίσια ενός συμβιβασμού που θα σέβεται όμως τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Μέσα από τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με βάση τις αρχές και αξίες της ΕΕ αναμένουμε και επιδιώκουμε ότι θα εξευρεθεί μια ειρηνική λύση του κυπριακού, που να είναι βιώσιμη και λειτουργική. Επιδιώκουμε ένα λογικό αλλά και συνάμα αποδεκτό συμβιβασμό. Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να δώσουμε γη και ύδωρ και να δεχθούμε την παραβίαση θεμελιωδών, αναφαίρετων δικαιωμάτων και αρχών μας και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Ζητούμε την πραγματική ειρήνη και την πραγματική ελευθερία. Ζητούμε μια Κύπρο Ευρωπαϊκή με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του λαού της όπως τα έχουν και όπως τα απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι λαοί της ΕΕ. Θέλουμε μια λύση που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή , από τα τουρκικά στρατεύματα και τους εποίκους και να τερματίζει τα οποιαδήποτε επεμβατικά δικαιώματα».
Ο Χρίστος Πατσαλίδης χαρακτήρισε ντροπή για μια σύγχρονη Ευρώπη να διατηρεί στο έδαφος της στρατούς κατοχής και διαιρεμένες πρωτεύουσες. Και ταυτόχρονα είναι ντροπή όταν μια χώρα υποψήφια προς ένταξη, να συνεχίζει να μην αναγνωρίζει αλλά και να μην σέβεται διόλου την ύπαρξη ενός κράτους μέλους της ίδιας της ΕΕ.
«Προς όλους αυτούς κάνουμε κάτι ξεκάθαρο, ότι δεν θα μπορέσει ποτέ μια Τουρκία που δεν θα σεβαστεί πρώτα απ’ όλα τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και δεν θα κάμψει την αδιαλλαξία της για να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, να έχει ελπίδα για ένταξη της στην ΕΕ. Και σε αυτό είναι για μας ξεκάθαρο. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που περνάμε σε κάθε Ευρωπαίο εταίρο αλλά και σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη που θέλει να σέβεται αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού»[.
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι ιερό καθήκον απέναντι στους ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα είναι να συνεχίσουμε το δρόμο που αυτοί χάραξαν, ένα δρόμο που χάραξαν δίνοντας μας ένα μήνυμα για ενότητα.
«Η ενότητα όλων μας είναι το μεγάλο ζητούμενο για την οποιαδήποτε εξωτερική ή άλλη πίεση την οποία θα υποστούμε. Ενωμένοι χωρίς μικροκομματισμούς και με σύνεση συνεχίσουμε τον αγώνα μας».
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η Ελενα Μαρουλέτη και περιλάμβανε χαιρετισμούς των προέδρων της Κυπριακής Ομοσπονδίας και της ΠΣΕΚΑ, Πανίκου Παπανικολάου και Φίλιπ Κρίστοφερ, του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ηλία Τσεκερίδη, της γενικής προξένου της Ελλάδας Αγης Μπαλτά και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Παρευρέθηκαν ακόμη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ κι η γενική πρόξενος Κούλα Σοφιανού.
Με χειροκροτήματα έγινε δεκτή η παρουσία στην εκδήλωση του αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Ανδρέα Καρακώστα, ο οποίος πολέμησε με το ψευδώνυμο Βουνίσιος, ήταν σύνδεσμος του Μάτση και του Θάσου Σοφοκλέους και παρέμεινε φυλακισμένος δύο χρόνια στα αγγλικά κρατητήρια.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μίλησε για τις προσωπικές του μνήμες από τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα την περίοδο του αγώνα του ’55, όταν μαζί με τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο είχαν την ευθύνη της Χριστιανικής Ενωσης Φοιτητών Θεσσαλονίκης.
«Δεν ξεχάσω πως όλοι μας ζούσαμε την τεράστια αυτή ηρωική προσπάθεια μιας χούφτας ανθρώπων στην Κύπρο. Και πως η προσευχές μας κι η αγωνία μας για να πάρουν χάρη κάποια από τα αμούστακα παλικάρια, μετατράπηκε σε πόνο όταν έγιναν οι εκτελέσεις τους».
Ο κ. Δημήτριος είναι ότι ο ηρωισμός με τον οποίο βάδιζαν υπερήφανοι στην αγχόνη τους έδιδε τη βεβαιότητα πως ένας τέτοιος αγώνας δεν μπορούσε παρά να έχει επιτυχία. Μίλησε επίσης για τη συγκίνησε που ένιωσε όταν επισκέφθηκε τους τάφους των ηρώων στα Φυλακισμένα Μνήματα των Κεντρικών Φυλακών στη Λευκωσία.
Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι παρά τον δύσκολο δρόμο του αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου, έχουμε ως Ελληνες πίσω μας μια πανίσχυρη ιστορία.
«Ολη αυτή η εμπειρία που είναι γραμμένη στα κύτταρά μας θα μας καθοδηγήσει μέχρι την τελική νίκη», κατέληξε.
Η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Αγη Μπαλτά, ανέφερε ότι η Ομογένεια που πριν μία εβδομάδα γιόρτασε τον ξεσηκωμό του Γένους το 1821, σήμερα τιμά τον ξεσηκωμό των Ελλήνων της Κύπρου που ζητούσε το αυτονόητο, την ελευθερία.
«Η ελευθερία συνεχίζεται να μην είναι δεδομένη στην Κύπρο λόγω της τουρκικής κατοχής. Γι’ αυτό και απευθυνόμαστε στους ήρωες του 1955-59 υποσχόμενοι το αυτονόητο: να συνεχίσουμε τον ίδιο λυσσαλέο μ’ αυτούς αγώνα, μέχρι την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή».
Καλωσορίζοντας το ακροατήριο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Πανίκος Παπανικολάου είπε ότι η παρουσία τους αποδεικνύει την τιμή που περιποιούν στους αγώνες και την θυσία των ηρώων του ’55. Έναν αγώνα που αποδεικνύει πως όταν ένας λαός επιθυμεί διακαώς την ελευθερία του, μπορεί να επιτύχει θαύματα.
«Αυτό το πνεύμα εμπνέει κι εμάς σήμερα στις προσπάθειές μας για την Κύπρο», κατέληξε.
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ ανακάλεσε τις μνήμες των παιδικών του χρόνων από τις κινητοποιήσεις του αγώνα και την βαρβαρότητα των Βρετανών αποικιοκρατών.
«Η 1η Απριλίου είναι συνέχεια του πνεύματος της 26ης Μαρτίου 1821. Σήμερα συνεχίζοντας τον αγώνα, εμπνεόμαστε από τη θυσία των ηρώων και αγωνιζόμαστε για δικαιοσύνη κι ελευθερία στην Κύπρο. Στους αγώνες μας στην Ουάσιγκτον απαιτείται να επιδεικνύουμε την ίδια αποφασιστικότητα και δέσμευση μ’ αυτή των αγωνιστών του 1955-59».
Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι ακούμε τις φωνές αυτών που πάλεψαν τότε και μας καλούν να παραμείνουμε ενωμένοι στον αγώνα.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Ηλία Τσεκερίδης θυμήθηκε με συγκίνηση την περίοδο εκείνη, που μαθητής μαζί με χιλιάδες όλους έβγαιναν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ της ελευθερίας της Κύπρου και ευχήθηκε οι αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού να δικαιωθούν σύντομα, με την επανένωση της νήσου.
Leave a Reply