Βοστώνη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Photos: Dimitrios Panagos
Με την έγκριση ενός ελλειματικού προϋπολογισμού και με τον ταμία της εκτελεστικής επιτροπής Μιχάλη Ψαρό, να υποβάλει την παραίτησή του έχον τας θιγεί από αυτή την εξέλιξη και την παραγνώριση της έκκλησής του από την Ολομέλεια, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 44ου Κλησικολαϊκού Συνεδρίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Οι πενθήμερες εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή με θεία λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Βοστώνης, έληξαν το βράδι της Πέμπτης με του συνεδρίου, παρουσία 1.200 ατόμων.
Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μεθόδιο που είχε την ευθύνη της διοργάνωση της Κληρικολαϊκής, την οργανωτική επιτροπή κι όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της, ενώ αναφέρθηκε στα διάφορα δρώμενα, από την εναρκτήρια θεία λειτουργία, την επίσκεψη των συνέδρων στη Θεολογική Σχολή, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις εργασίες του συνεδρίου, Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πέραν των τριών ωρών διάρκειας ανοιχτό φόρουμ για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής.
«Οι όλες δραστηριότητές μας εδώ ήταν κάτι που μας γέμισε χαρά και αισθανθήκαμε ότι υπήρξε πρόοδος στην μεταξύ μας σύνδεση και μπορώ να πω και με τον Θεό. Είμαστε η Εκκλησία, η οποία είναι τόσο διαχρονική όσο και γεωγραφικά Παγκόσμια. Γι’ αυτό δεν περιοριζόμαστε στην ενορία, ή την Μητρόπολη και την Αρχιεπισκοπή μας,»
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη δημιουργική μας σύνδεση με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας.
«Αυτό το παρελθόν μας δεν έχει απλά χρονική έννοια, αλλά είναι μια αίσθηση χρόνο γεμάτη αγίους, μάρτυρες που έδωσαν μαρτυρία για τον Θεό στο διάβα της ιστορίας. Αυτό είναι το παρελθόν μας».
Ενώ για το μέλλον, ανέφερε ότι ως χριστιανοί, τον μέλλον είναι άνευ τέλους.
Στην ομιλία του ο εκπροσωπών στο συνέδριο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος, σημείωσε ότι η συνάθροιση έγινε «εις ημέρας δυσκόλους και τεταραγμένας διά τον κόσμον όλον γενικώς, αλλά και ημέρας ήκιστα απηλλαγμένας μεγάλων δυσκολιών και περιπλόκων προβλημάτων διά την ενταύθα τοπικήν Εκκλησίαν… Δεινός ο κλύδων εις τον οποίον, υπό τα γνωστάς συνθήκας ευρέθη, ως μη ώφελε, η Μεγαλώνυμος Ιερά Αρχιεπισκοπή της Αμερικής και πολύς ο τάρχαος των κυμάτων, ο οποίος έσεισε και σείει συνηδήσεις».
Ο Μητροπολίτης Δέρκων είπε ότι αυτά μας θλίβουν, δημιουργούν ικανήν αγωνία και προβληματίζουν λίαν εντόνως, όμως, η Εκκλησία από παλιά γνωρίζει από παλιά τρικυμίες και κλωδωνισμούς, προβλήματα, αναταράξεις, δυσκολίες και εμπόδια.
«Και η εν Αμερική (Εκκλησία) δεν απετέλεσε κατά το παρελθόν ούτε και αποτελεί κατά το παρόν εξαίρεσιν», είπε,αποδίδοντάς τα στον διάβολον, που προκαλεί διάφορα σκάνδαλα προκειμένου να διασαλεύσει συνειδήσεις, να επιφέρει σύγχυση και να αλλοιώσει το εκκλησιαστικό φρόνημα. Ως αντίδοτον, πέραν της ακλόνητης πίστης στο Θεό, ο Μητροπολίτης Δέρκων Απόστολος συνέστησε υπομονή και διάκριση, ταπεινό φρόνημα και θεοφιλή ενότητα.
«Ενότητος προς αλλήλους, ενότητος εις τα πλαίσια των κατά τόπους Εκκλησιών, ήτοι ενοριών, μητροπόλεων και Αρχιεπισκοπής και πρωτίστως και κυρίως ενότηος μετά της εν Κωνσταντινουπόλει σεβασμίας Μητρός Εκκλησίας, η οποία είναι η ευσεβής Πηγή του Γένους και ο ασφαλής θεματοφύλαξ του μεγάλου θησαυρού της Ελληνορθοδόξου κληρονομιάς μας».
Πρόσθεσε ότι η ενότητα όλων υπό το πρόσωπο του Πατριάρχη να είναι μακράν από μικροφιλοτιμία, πείσματα, ιδιοτέλεια, και μυωπικές θεωρήσεις των πραγμάτων.
Στην εκτός προγράμματος ομιλία του, ο έτερος εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, συνέχισε στο μοτίβο της ομιλίας του Μητροπολίτη Απόστολου στην εκδήλωση των Αρχόντων, με προτροπές προς τα μέλη της Αρχιεπισκοπής να μην ακούν φωνές για αυτοκεφαλία. Να σημειωθεί ότι η αυτοκεφαλία ήταν μία από τις ελάχιστες φράσεις που δεν ακούστηκαν ούτε μία φορά στο κληρικολαϊκό συνέδριο και υπήρξαν αρκετοί που αναρωτήθηκαν με την εμμονή των εκπροσώπων της Μητρός Εκκλησίας να την επαναλαμβάνουν.
«Μην ακούτε σε φωνές που θέλουν να σας αποκόψουν από την Μητέρα σας Εκκλησία, από το παρελθόν σας, το παρόν και το το μέλλον σας. Οι φωνές αυτές προέρχονται από ανθρώπους οι οποίοι υποφέρουν από κόπλεξ κατωτερότητας».
Πρόσθεσε ότι η άρνηση του παρελθόντος και του παρόντος είναι η άρνηση της ταυτότητας μας.
«Να είστε υπερήφανοι ως τέκνα της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως».
Ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάστηκαν για μεγάλο διάστημα για την οργάνωση της Κληρικολαϊκής απηύθυνε ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες στην Κληρικολαϊκοί, ως μάρτυρες της ενότητα, για να διατρανώσουν την αγάπη τους προς την Αρχιεπισκοπή και να μοιραστούν τα όνειρά τους για το μέλλον.
«Σας ευχαριστώ για την αξιοπρέπεια με την οποία ασκήσατε τις ευθύνες σας αυτή την εβδομάδα. Υπάρχουν στιγμές που δεν συμφωνούμε ο ένας με τον άλλο. Ομως σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Πίστεύουμε στην ελευθερία της έκφρασης».
Σε μία αναφορά στην 4η Ιουλίου και στα ιδανικά της αμερικανικής δημοκρατίας, που θα μπορούσε να αποτελεί απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε «για ιεράρχες που δεν αντέδρασαν στις αναφορές Βαλιώτη στην τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής», ο Μητροπολίτης Μεθόδιος χαρακτήρισε την ελευθερία της έκφρασης υπέρτατο ιδανικό της αμερικανικής δημοκρατίας, μεταξύ άλλων όπως η ελευθερία της συνάθροισης, του τύπου κ.α..
«Για μένα η ελευθερία της έκφρασης είναι υπέρτατο μεταξύ αυτών. Ενώ κατηγορηματικά διαφωνούμε με απόψεις και αισθανόμαστε θιγμένοι από συκοφαντικά σχόλια ορισμένων ατόμων, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη τους. Αυτό σημαίνει Αμερική», είπε αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα της αίθουσας.
Αναφορές πάντως στην ανεκτικότητα που πρέπει να επιδεικνύουμε έκανε κι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπομονή που επέδειξε στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που άκουγε όλους υπομονετικά σττις 6 μέρες που διήρκεσε και μόνο την τελευταία διέκοψε κάποιον που έλαβε για τέταρτη φορά το λόγο.
Στοιιο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, εξήρε τους Ομογενείς των ΗΠΑ γιατί χάρη στην πίστη, έμειναν κοντά στις ελληνορθόδοξες παραδόσεις.
«Η πίστη αυτή είναι ηθικό και πνευματικό εφόδιο αλλά και συγκριτικό πλεονέκτημα, σε έναν ολοένα και πιο παγκοσμιοποιούμενο κόσμο που αναζητεί ταυτότητα και σημεία αναφοράς. Και αυτή την παρακαταθήκη καλούμαστε όλοι να προστατεύσουμε ως κόριν οφθαλμού σε κλίμα ειρήνης, ενότητας και ομοψυχίας».
«Και ο ρόλος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της ιδιαίτερης αυτής Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, ήταν ανέκαθεν αυτός της γέφυρας μεταξύ Αμερικής και Ελλάδος, γέφυρας μεταξύ της Ομογένειας και του ελληνικού λαού, γέφυρας μεταξύ Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην Αμερική», είπε ο Ελληνας γενικός πρόξενος.
Ο κ. Ευθυμίου χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία ότι βιώνουμε την άνοιξη των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
«Αυτό φαίνεται από τις ανταλλαγές επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο, από το γεγονός ότι η Αμερική θα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα στην διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης, καθώς και από την ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, οικονομικό, αμυντικό, πολιτιστικό κοκ)».
Εκτόμησε πως οι ΗΠΑ βλέπουν ότι σε μια δύσκολη γεωπολιτικά περιοχή, όπως η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος, όπου επικρατούν αστάθεια και αναταραχή, η Ελλάδα βγαίνει από το οικονομικό πρόγραμμα, γνωρίζει και πάλι ανάπτυξη, γίνεται ενεργειακός κόμβος, διαπρέπει στο τουριστικό τομέα και παρά τα σημάδια που έχει αφήσει πίσω της η κρίση την οποία ξεπερνάει.
«Η Ελλάδα παραμένει μακράν η πιο σταθερή χώρα της περιοχής της. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που ταλαντεύονται, η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, ενεργό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και σε στενή συνεργασία με την Κύπρο και το σύμμαχό μας Ισραήλ προωθεί την σταθερότητα και την περιφερειακή συνεργασία», είπε ο Ελληνας γενικός πρόξενος..
Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν, ο συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και υπεύθυνος της εκστρατείας του Μάικ Δουκάκη Πίτερ Μπάσετ, ο επίτιμος πρόεδρος Αρθουρ Αντον, η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου Μαρία Λόγγος και ο πρόεδρος της Ηγεσίας 100 Αργύρης Βασιλείου. Την παρουσίαση έκανε ο Μάικ Νικήτας.
Να σημειωθεί ότι το παρών έδωσαν ο πρώην κυβερνήτης Μάικ Δουκάκης και η σύζυγός του Κίτι.
Το προηγούμενο κληρικολαϊκό που έγινε στη Βοστώνη ήταν του 1988 και σχετικό βίντεο έδειξε στιγμιότυπά του. Κλείνοντας την ομιλία του, χαριτολογώντας ολ Μητροπολίτης Βοστώνης κάλεσε τους αντιπροσώπους στην πόλη για να τους φιλοξενήσει εκ νέου μετά από τριάντα χρόνια.
Leave a Reply