Σχόλιο του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Προηγήθηκε – όπως σχεδόν πάντα – μία επίθεση του «Εθνικού Κήρυκα» εναντίον του Μητροπολίτη Βοστώνης, ότι «έστειλε επιστολή υπέρ καθηγητρίας» της Θεολογικής Σχολής. Οι απολυθέντες καθηγητές κάνουν μήνυση στη Σχολή (η απόλυση καθηγητών με μονιμότητα ήταν καραμπινάτη παρανομία) και η κ. Εύη Ζαχαριάδη – Χόλμπεργκ χρησιμοποίησε για την δικαστική της υπόθεση επιστολή (προφανώς συστατική) που την είχε δώσει πολύ προ της μήνυσης ο Μητροπολίτης Μεθόδιος.
Ο Αρχιεπίσκοπος – κατόπιν συμβουλής του προέδρου της Σχολής – ζητά από τον Μεθόδιο να μην παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις της Εφορίας της Σχολής έως ότου ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα και ο Μητροπολίτης Βοστώνης, όπως δήλωσε στον Ε.Κ., του είπε πολύ ευχαρίστως, σεβόμενος τον Ελπιδοφόρο.
Απ’ εκεί και μετά την σκυτάλη παρέλαβε ο εξ απορρήτων του Οικουμενικού Πατριάρχη και «εξολοθρευτής» δύο, ίσως και τριών Αρχιεπισκόπων Αμερικής, κάνοντας με επιστολή στον «Εθνικό Κήρυκα» επίθεση στο Μητροπολίτη Μεθόδιο για το θέμα της Σχολής, με τίτλο «Περί Μητροπολίτη Μεθοδίου». Και διευκρινίζει ότι έγραψε την παρούσα επιστολή ως ιερεύς της κοινότητας Κοίμησης της Θεοτόκου του Southampton, Νέας Υόρκης, και όχι εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής (κατέχει τον τίτλο του Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου).
Γράφει στην επιστολή ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος:
Κύριε Διευθυντά,
Τα πρόσφατα νέα του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου υποστήριξης μήνυσης εκ μέρους κάποιου υπαλλήλου (στην προκειμένη περίπτωση πρώην καθηγήτριας) εναντίον της Θεολογικής μας Σχολής του Τιμίου Σταυρού αποκαλύπτει μία ασύνετη στάση. Η Σχολή η οποία έχει υποστεί οικονομική κακοδιαχείριση επί δεκαετίες από την προηγούμενη Διοίκηση της Αρχιεπισκοπής, χρειάζεται να ενδυναμωθεί, όχι να αδυνατίσει. Οσο δύσκολο κι αν ήταν για τη Σχολή να απολύσει συγκεκριμένους καθηγητές, η πίεση της «οικονομικής κρίσης» την οποία κληρονόμησε από το παρελθόν ήταν η μόνη επιλογή.
Κάθε απόφοιτος της Σχολής οφείλει να προβληματιστεί βαθιά. Οταν η Σχολή έχει αγωνιστεί επί τόσο μακρύ διάστημα να κρατηθεί, χρειαζόμαστε αλήθεια προσωπικές ατζέντες να επισκιάζουν τη μακρόπνοη ευεξία του πλέον ζωτικού ιδρύματος της Εκκλησίας μας στην Αμερική; Ας εργασθούμε για το μέλλον κι ας αφήσουμε το παρελθόν, στο παρελθόν.
π. Αλέξανδρος Καρλούτσος
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Ενορία Κοίμησης της Θεοτόκου
Σαουθάμπτον, Νέα Υόρκη
ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ
Ούτε η ενέργεια του π. Καρλούτσου είναι τυχαία, ούτε ο ίδιος τυχαίος. Αν τολμούσε να βγει οποιοσδήποτε ιερέας και να κάνει δημοσίως κριτική – και μάλιστα άδικη – σε Μητροπολίτη, θα του είχε επιβληθεί αργία, ή θα είχε περάσει από πνευματικό δικαστήριο. Κατ’ ακρίβεια, το ίδιο πρέπει να γίνει στην περίπτωση του π. Αλεξάνδρου, έστω και καθυστερημένα, γιατί ανάλογη πρόκληση έκανε με την εντελώς αντικανονική επιστολή που έστειλε κατά παραβίαση του καταστατικού ζητώντας να τεθεί όριο συνταξιοδότησης στους ιεράρχες.
Ασφαλώς και ήξερε τότε ότι η πρότασή του έπρεπε να υποβληθεί πρώτα στην κληρικολαϊκή της Νέας Υόρκης κι αν γινόταν δεκτή θα προωθείτο στο Κληρικολαϊκό της Αρχιεπισκοπής. Δεν το έκανε. Απλά προτίμησε να ρίξει μία βόμβα. Και το αποτέλεσμα ήταν να αντιδράσουν οι Μητροπολίτες. Όμως δεν τιμωρήθηκε ο π. Καρλούτσος. Αυτός έχει Πατριαρχική ασυλία. Τιμωρήθηκε ο Μητροπολίτης Μεθόδιος, γιατί οργάνωσε τηλεδιάσκεψη των Μητροπολιτών για να συζητήσουν το θέμα.
Αν οι Μητροπολίτες της Αμερικής αφήσουν κι αυτό να περάσει, είναι άξιοι της τύχης τους. Ήδη είναι αμφίβολο αν η Αρχιεπισκοπή λειτουργεί με Σύνταγμα, καθώς έχει ανασταλεί. Το αποδεικνύει η περίπτωση της Νέας Ιερσέηςόπου δεν γίνεται εκλογή. Πολλοί Μητροπολίτες είναι στοχοποιημένοι και δέχονται επιθέσεις του Κήρυκα (δηλαδή Καρλούτσου), δήθεν πως δεν είναι πιστοί στο Βαρθολομαίο. Εγινε πρόσφατα και σε βάρος του Σικάγο Ναθαναήλ, αλλά έτυχε το ίδιο «δήθεν σφάλμα» να κάνει κι ο Αρχιεπίσκοπος, οπότε πέρασε άνευ επιπτώσεων.
Αν θέλουν η Μητροπολίτες αυτό να συνεχίζεται, μέχρις ότου έναν – έναν τους στείλουν πέραν των Σάρδεων, ας καθίσουν άβουλοι στ’ αυγά τους.
Ας ανησυχεί ο Ελπιδοφόρος
Οι σκέψεις που θα παραθέσω στη συνέχεια δεν στηρίζονται σε καμία ενημέρωση, απλά αποτελούν προβληματισμούς που δημιουργήθηκαν μετά την πρόσφατη εκλογή του Γαλλίας Εμμανουήλ στην γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνας, στην οποία αναδείχθηκαν ο μακαριστός Μελίτων, ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο σώφρων αλλά άτυχος Ιωακείμ, αλλά και ο αδίκως εκδιωχθείς Αθανάσιος. Ένας σοβαρός ιεράρχης, του οποίου το αδίκημα ήταν να μην εκδιώξει μοναχή, όπως ήθελε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.
Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα ο Πατριάρχης αναζητούσε πρόφαση να εκδιώξει τον Αθανάσιο. Στο ίδιο πλαίσιο της δήθεν ανανέωσης, που ξεκίνησε με την εκδίωξη του Σουηδίας (εκεί ο Εμμανουήλ έπαιξε κάποιον αμφιλεγόμενο ρόλο) χωρίς να υποβάλλει παραίτηση, μετά του Ελβετίας, μετά του Θυατείρων, του Αμερικής κ.ο.κ. Μόνο ο Αυστραλίας γλύτωσε. Όλα αυτά έγιναν με αμφίβολη κανονικότητα. Κατ’ ακρίβεια οι κανόνες έγιναν κανόνια. Η εκλογή του Σικάγο έγινε κατά παράβαση του τριπρόσωπου, του Αμερικής χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση, ο Νέας Ιερσέης εκδιώχθηκε άνευ απολογίας και τώρα τα στοιχήματα είναι για τον επόμενο.
Κάποιοι έλεγαν πως αυτά τα προωθεί ο Ελπιδοφόρος, για να επιβληθεί στους Μητροπολίτες. Αν έπεισαν τον Αρχιεπίσκοπο ότι πρέπει «να βάλει τους Μητροπολίτες στη θέση τους», έχει αυτοπαγιδευθεί. Θα τον οδηγήσουν σε συγκρούσεις, κρίση, επικρίσεις από τον Τύπο, καθημερινές ρουφιανιές από τους παρακοιμώμενους του Οικουμενικού Πατριάρχη και στο τέλος απώλεια του κύρους και της επιρροής του και μαζί μ’ αυτά και του τραίνου για τον Οικουμενικό Θρόνο.
Με την εκλογή του στη Μητρόπολη Χαλκηδόνος ο Εμμανουήλ αποκτά προβάδισμα στην πατριαρχική διαδοχή. Πριν απ’ αυτό ήταν το φαβορί για την Αμερική, καθώς τον προωθούσε ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος. Τελικά οι ανησυχίες λαϊκών παραγόντων από φήμες που κυκλοφόρησαν για τον τότε Μητροπολίτη Γαλλίας κι οι φόβοι του Πατριάρχη μήπως δεν γίνει δεκτός, ανέδειξαν Αρχιεπίσκοπο Αμερικής τον Ελπιδοφόρο.
Είναι άραγε απλή σύμπτωση η νέα υποδαύλιση κρίσεως από τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο με την εκλογή του Εμμανουήλ στην γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος; Ας απαντήσουν κάποιοι περισσότερο ειδικοί.
Υ.Γ. Ο νέος Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος έχει κι αυτός διαφορετικές απόψεις από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο θέμα της Εκκλησίας Ουκρανίας.
*** Εκδότης/διευθυντής της “Greek News”
Leave a Reply