Αθήνα
Τον Προκόπη Παυλόπουλο πρότεινε για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι αναγκαία η ενότητα του λαού στην κοινωνία, σε πολιτικό αλλά και σε πολιτειακό επίπεδο.
Ο κ. Παυλόπουλος αναμένεται να εκλεγεί σήμερα από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή, λαμβάνοντας τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της ΝΔ (238).
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ευρύτερη συναίνεση είναι απαραίτητη για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της περιόδου που διανύει χώρα, επισημαίνοντας ότι η επιλογή του υποψηφίου Προέδρου δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία. Για τον κ. Παυλόπουλο είπε ότι είναι προσωπικότητα με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία που χαίρει ευρύτατης αποδοχής και στην κοινωνία και στο κοινοβούλιο.
Απαντώντας σε τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για υποψηφιότητα από τον χώρο της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι εύλογη η πρόταση αυτή. Ωστόσο, πρόσθεσε η αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική και ότι η δύναμή της ήταν πάντα ότι δεν διεκδικούσε αξιώματα για τον εαυτό της αλλά την έμπνευση και την καθοδήγηση του λαού.
Ως πρόταση εξαιρετικά τιμητική αλλά και ως πρόταση που εμπεριέχει ευθύνη, χαρακτήρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος την πρόταση υποψηφιότητάς του για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, που του έγινε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: Η πρόταση αυτή μου δίνει τη δυνατότητα, με τις ταπεινές μου δυνάμεις να συμβάλω στον αγώνα για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την Ευρώπη. Μια Ευρώπη, όπως την οραματίσθηκαν οι ιδρυτές της και η οποία μπορεί να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες της, που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει..
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν περίμενε την πρόταση αυτή, απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι είναι καλύτερο στη ζωή να μην περιμένεις κάτι, αλλά η ζωή να στο φέρνει.
Την Τετάρτη (12:00), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εν όψει και της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της ίδιας μέρας (19:30).
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (13:00) και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο (14:00), προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους.-
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η ΝΔ θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Καραγκούνης αναφέρει:
«Στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το Δεκέμβριο, προτείναμε την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της ΝΔ Σταύρου Δήμα, ενός γνώστη των ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην υπουργού Εξωτερικών. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ, κατ’ εξοχήν ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό. Είναι αυτονόητο ότι η ΝΔ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του».-
Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου του, Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφάσισε «να μην ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» για την Προεδρία της Δημοκρατίας «για λόγους βαθύτατα πολιτικούς». Αντίθετα, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τον συντονισμό των κινήσεών της με την ΚΟ του Ποταμιού στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Κατόπιν τούτου, κοινή πρόταση των δύο κομμάτων είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΟ του κόμματος εξηγεί την απόφαση της να μην ψηφιστεί η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «για λόγους βαθύτατα πολιτικούς», σημειώνοντας ότι «κάθε επιλογή προσώπου παραπέμπει άλλωστε σε πολιτικά και ιστορικά συμφραζόμενα». Εξηγώντας ειδικότερα το σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά υπέρ της ευρύτερης δυνατής θεσμικής και εθνικής συναίνεσης και το απέδειξε αναλαμβάνοντας τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο βάρος». Ωστόσο, συμπληρώνει ότι είναι άλλο η θεσμική συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «και άλλο η χρησιμοποίηση της προεδρικής εκλογής προκειμένου να φανεί ότι συμπίπτουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τα δυο κόμματα του τεχνητού διπολισμού, ενώ επί της ουσίας απουσιάζουν οι προϋποθέσεις μιας πραγματικά εθνικής συναίνεσης». «Ενώ η χώρα», συμπληρώνεται, «στερείται στρατηγικής, παρότι πολλοί πολίτες καλοπροαίρετα νομίζουν ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά».
Ακόμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι στην προηγούμενη Βουλή η αρνητική στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως προς την εκλογή ΠτΔ δεν άφηνε περιθώρια διαβούλευσης και πως η παρούσα όμως Βουλή εκλέγει ούτως ή άλλως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άρα η διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων, πριν η επιλογή του Προέδρου καταστεί ζήτημα ατομικής επιλογής του Πρωθυπουργού, ήταν και επιβεβλημένη και εφικτή.
«Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε το συντονισμό των κινήσεων της με την ΚΟ του Ποταμιού στο κορυφαίο συμβολικά ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Κοινή πρόταση των δυο κομμάτων είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος», σημειώνεται.
Μετά την ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε γνωστό από την Χαριλάου Τρικούπη, ο Nίκος Αλιβιζάτος σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ευχαρίστησε τον πρόεδρο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την ιδιαίτερη τιμή που του έκαναν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας ευχήθηκε στον κ. Παυλόπουλο καλή επιτυχία και καλή δύναμη στα καθήκοντά του και του επανέλαβε τη στάση αρχών του ΚΚΕ σχετικά με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» στην προεδρική εκλογή, ανεξαρτήτως του προσώπου που προτείνεται.
Πολύ σκληρή ήταν η αντίδραση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην αναγγελία της υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου, από τον πρωθυπουργό, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΙΝΗΜΑ κάνει λόγο για «συναλλαγή» και τονίζει ότι «είναι κρίμα και ντροπή, ένας πρωθυπουργός της… Αριστεράς», ο κ. Τσίπρας να «μετατρέπεται σε πλυντήριο ευθυνών της κυβέρνησης των εμπρηστών, που κατέκαψαν την οικονομία της χώρας και μετά έφυγαν τρέχοντας».
Πολύ σκληρή είναι και η κριτική που ασκείται στον ίδιο τον κ. Παυλόπουλο, για τον οποίο αναφέρεται ότι με την πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβραβεύεται «ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών του πολιτικού συστήματος της χώρας και ταυτόχρονα, ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης, που ευθύνεται για τον διπλασιασμό του χρέους, την επίτευξη απίστευτων ελλειμμάτων, που μόνον το 2009 έφτασαν στα 36 δισ. ευρώ και είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στο μνημόνιο».
Σχετικά με την αναφορά του κ. Τσίπρα στη «δημοκρατική ευαισθησία» που έχει επιδείξει ο κ. Παυλόπουλος, το ΚΙΝΗΜΑ τονίζει ότι την έδειξε «όταν κάηκε η Αθήνα, μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου» και «όταν διόγκωνε το δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες διορισμούς».
Η πρόταση υποψηφιότητας του κ. Παυλόπουλου κρίνεται υποκριτική, την ώρα που, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση έχει πει ότι θα ζητήσει να διερευνηθεί πως φθάσαμε στο μνημόνιο.
Στην ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, ότι η πρόταση για τον κ. Παυλόπουλο προκαλεί ερωτηματικά, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους εταίρους ότι διαπνέεται από μεταρρυθμιστικό πνεύμα. Και τίθεται το ερώτημα:
«Τι αλήθεια θα μεταρρυθμίσει, αν όχι τα κακώς κείμενα του πελατειακού πολιτικο – οικονομικού συστήματος, το οποίο υπηρέτησε με ιδιαίτερη θέρμη, αλλά τραγικές για τη χώρα συνέπειες, ο κ. Παυλόπουλος»;
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Το βιογραφικό του προτεινόμενου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου:
Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Ιουλίου 1950. Πατέρας του είναι ο φιλόλογος καθηγητής Βασίλης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα τελείωσε το Λύκειο και κατόπιν σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris II, και το 1977 έγινε διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Kαθηγητής (1989). Το 1986 έγινε και Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό πανεπιστήμιο Paris II. Εργάστηκε ως δικηγόρος, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου. Την περίοδο 1989-1990 διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα. Τον Σεπτέμβριο του 1995 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ., Μιλτιάδη Έβερτ. Εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας το 1996 και από το 2000 μέχρι και τις διπλές εκλογές του 2012 στην Α’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Το 1996 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου και Ενημέρωσης της Ν.Δ. Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Τον Φλεβάρη του 2015 προτάθηκε για τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.-
Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της
Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, στην πρώτη ψηφοφορία μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο με 180 ψήφους και εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφους. Στην περίπτωση που ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφισαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Σημειώνεται ότι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, στην ψηφοφορία που θα είναι ονομαστική φανερή οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του προτεινόμενου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα που προτιμούν ή θα δηλώνουν «παρών».
Ψήφος «κατά» ή «όχι» δεν προβλέπεται στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε επίσης και αιτιολόγηση της ψήφου.
Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος προτείνεται από τον πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, θα έχει την εκπεφρασμένη στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Νέας Δημοκρατίας.
Συνεπώς είναι βέβαιη η επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 180 ψήφων από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.
Δεδομένων των ανακοινώσεων των τριών κομμάτων για στήριξη στο πρόσωπο του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 238 ψήφους (δηλαδή 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 76 της ΝΔ και 13 των ΑΝΕΛ).
Αμέσως μετά την ψηφοφορία, αναμένεται η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής του Προεδρείου της Βουλής, να μεταβεί στον χώρο που θα υποδείξει ο εκλεγείς ώστε να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, δίνει ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο:
«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Eλλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Eλληνικού Λαού».
Leave a Reply