Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος
Η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα της Νέας Υόρκης τίμησε την Παρασκευή 1 Μαρτίου, με μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής, τη μνήμη του ιδρυτικού του μέλους, εκτελεστικού του αντιπροέδρου και λαμπρού Έλληνα, Νίκου Μουγιάρη. Ήταν μια συγκινητική εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν ποιήματα και τραγούδια που αγάπησε ο εκλιπών Έλληνας Κύπριος, μίλησαν άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκε επαγγελματικά, φίλοι και συντοπίτες, συναγωνιστές στα εθνικά θέματα, αμερικανοί πολιτικοί και εκ μέρους της οικογένειάς του, ο αδελφός του Γιώργος Μουγιάρης.
Τα τραγούδια απέδωσε η Χορωδία του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, υπό τη διεύθυνση του Φύτου Στράτη. Δικό του ποίημα διάβασε ο Πόλυς Κυριάκου, ενώ το αγαπημένο ποίημα του Νίκου Μουγιάρη, «Παράπονο» του Οδυσσέα Ελύτη απήγγειλε ο Ανδρέας Χατζηιωάννου.
Η εκδήλωση – που παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Γιαννούδης – άνοιξε με τρισάγιο που τέλεσε ο επίσκοπος Μηδείας Απόστολος,, βοηθούμενος από τον πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Καρλούτσο, ο οποίος χαρακτηρίζοντας το Νίκο Μουγιάρη «άνθρωπο των έργων», του φιλότιμου και της φιλανθρωπίας, ανέφερε ότι όσες φορές υπήρχε ένας καλός σκοπός, έσπευδε πρώτος να ανταποκριθεί.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανισμών Αμερικής είπε πως τα στοιχεία που διέκριναν τον εκλιπόντα ήταν η αγάπη του και η αφοσίωση για τον Ελληνισμό, ακόμη και τις στιγμές που έδινε τη μάχη κατά του καρκίνου.
Ο πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου και συνεργάτης του Νίκου Μουγιάρη τα τελευταία 4 χρόνια στην εταιρεία MANA Products, Νίκος Νικολάου, υπογράμμισε ότι ο θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, όχι μόνο για τη γενναιοδωρία του, αλλά και για το πνεύματα. Σημείωσε ότι υπήρχαν τρία στοιχεία που ξεχώριζαν: Το επιχειρηματικό του πνεύμα, η αγάπη του για τον Ελληνισμό και η φιλανθρωπία του.
Ο κ. Νικολάου είπε πως του άρεσε να εργάζεται μακρά από τα φώτα της δημοσιότητας, ήταν ταπεινόφρων και αφήνει πίσω μία μεγάλη κληρονομιά, καθώς υπήρξε παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς, να εργαστούν και να προσφέρουν στην κοινότητά μας.
«Το πάθος του αποτελεί για όλους μας προσκλητήριο να υποστηρίξουμε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, το Επιμελητήριο και όλους τους οργανισμούς της κοινότητας», πρόσθεσε.
Ο πρώην πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Νίκος Καρακώστας είπε πως το μεγάλο επίτευγμα του Νίκου Μουγιάρη ήταν πως αποτέλεσε για όλους μας μια μεγάλη πηγή έμπνευσης. Αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητά το και τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες, αλλά και τη μεγάλη του αγάπη για την ελευθερία της Κύπρου.
«Οι πολίτες της Αθηένου πάγωσαν όταν πληροφορήθηκαν το θάνατο του συμπατριώτη μας Νίκου Μουγιάρη», είπε ο Δήμαρχος της πόλης Κυριάκος Καρεκλάς, ο οποίος ήλθε από την Κύπρο για την εκδήλωση για να τιμήσει το άξιο τέκνο της πόλης που αν και μεγαλούργησε στην Αμερική δεν ξέχασε τη γενέτειρά. Από την Κύπρο ήλθε κι ο καλύτερος φίλος του Νίκου Μουγιάρη, Κυριάκος Τσιγαρίδης.
Ο κ. Καρεκλάς αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο για να τιμήσει τη μνήμη του, αρκετές από τις οποίες έχουν ήδη υλοποιηθεί κι άλλες βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης.
Την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις μακροχρόνιες υπηρεσίες του Νίκου Μουγιάρη στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου και την ανεκτίμητη προσφορά του στην ομογένεια, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε μήνυμά του που αναγνώστηκε από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου.
«Η μεγαλύτερη μετά θάνατον τιμή για κάθε άνθρωπο είναι να τυγχάνει της καθολικής αναγνώρισης και εκτίμησης για το έργο που επιτέλεσε εν ζωή. Αναντίλεκτα, ο αείμνηστος Νίκος Μουγιάρης μέσα από την πορεία της ζωής, την οποία συνειδητά επέλεξε να ακολουθήσει, δικαίως κέρδισε την καθολική εκτίμηση, την αναγνώριση και τον σεβασμό όχι μόνο όλων εμάς των συμπατριωτών του, αλλά και του μεγάλου κύκλου της Αμερικανικής κοινότητας με τον οποίο συναναστρεφόταν», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Κύπρου.
Στην εκδήλωση διαβάστηκε επίσης μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, από τον πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χάρη Λαλάκο, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο Έλληνας πρόεδρος είχε αποφασίσει να απονείμει στο Νίκο Μουγιάρη την ανώτατη τιμητική διάκριση της ελληνικής πολιτείας.
Στο μήνυμά του ο πρόεδρος Παυλόπουλος χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα οραματιστή μιας ισχυρής και ενωμένης Ομογένειας με πολυδιάστατη φιλανθρωπική δράσης.
«Υπηρέτησε το όραμά του με μία στάση ζωής, βλέποντας τον Ελληνισμό ως αρραγές σύνοδο, πέραν από διαιρέσεις και διχόνοιες. Τα μεγάλα και σημαντικά τα καταφέραμε ενωμένοι, αυτή ήταν η παρακαταθήκη του. Αυτό το δίδαγμα της ιστορίας του έθνους μας μετουσίωσε ο Νίκος Μουγιάρης σε πράξη. Σεβόμενος αυτές τις αρχές κατάφερε να δώσει στον Ελληνισμό φωνή στα κέντρα λήψεις αποφάσεων των ΗΠΑ».
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Συντονισμένης Προσπάθειας Ελλήνων (στην οποία ανήκε και στήριζε οικονομικά ο Νίκος Μουγιάρης) Αντι Μανάτος, με δηλώσεις των αμερικανών πολιτικών, γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και των βουλευτών Κάρολιν Μαλόνι, Τζο Κράουλι, Νίτα Λόουι και Έλιοτ Ενγκελ. Οι τρεις πρώτοι παρευρέθηκαν και μίλησαν στην εκδήλωση. Προβλήθηκε επίσης βίντεο για τη ζωή του εκλιπόντα, στο οποίο μιλούσε και ο ίδιος, με την ευκαιρία τιμητικής εκδήλωσης γι’ αυτόν από Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, πριν δύο χρόνια.
Ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάναρης είπε στο χαιρετισμό του ότι γνώρισε τον εκλιπόντα όταν σε ηλικία μόλις 16 ετών είχε εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία του Μιχάλη Δουκάκη, το 1988.
«Ο Νίκος Μουγιάρης κι ο Φίλιπ Κρίστοφερ με πήραν κάτω από τις «φτερούγες» τους και με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα, ο αναπληρωτής ηγέτης της Πολιτειακής Γερουσίας Νέας Υόρκης».
Αναφέρθηκε στο παράδειγμα που έδιδε στους γύρω του με τη ζωή και το έργο του ο Νίκος Μουγιάρης και την παρακαταθήκη που αφήνει.
«Είμαι υπερήφανος που κι εγώ αποτελώ κομμάτι αυτής του της κληρονομιάς, γιατί η επιτυχία μου ήταν και δική του επιτυχία. Δεν θα ήμουν αυτό που είμαι σήμερα χωρίς το Νίκο Μουγιάρη», πρόσθεσε.
Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ μίλησε θερμά για τον φίλο του Νίκο Μουγιάρη και τα προσωπικά του χαρίσματα, ο οποίος ενώ συναναστρέφονταν με προέδρους, υπουργούς κι άλλους πολιτικούς, ποτέ δεν έχασε την επαφή με τον απλό άνθρωπο.
«Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία στη ζωή ενός ανθρώπου είναι το πώς έζησε τη ζωή του», είπε αναφερόμενος στη ζωή του Νίκου Μουγιάρη, ως επιτυχημένου επιχειρηματία, λάτρη του Ελληνισμού και ατρόμητο αγωνιστή για την Κύπρο.
Ο κ. Μενέντεζ πρόσφερε στη χήρα του εκλιπόντα, Κάρολ Μουγιάρη, την αμερικανική σημαία που υψώθηκε στη μνήμη του στο Καπιτώλιο.
Η βουλευτής Καρολίν Μαλόνι μίλησε για τη συμβολή του Νίκου Μουγιάρη στη δημιουργία Ελληνικών Θεμάτων στο Κογκρέσο και τους αγώνες του για τα εθνικά θέματα, αλλά και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για όλη τη συμπαράσταση που της προσέφερε από το 1992 που ήταν υποψήφια βουλευτής. Η βουλευτής Μαλόνι ανακοίνωσε πως σε ένδειξη τιμής, θα επαναφέρει στο Κογκρέσο ψήφισμα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ένα θέμα που ενδιέφερε τον εκλιπόντα.
ΦΙΛΟΙ – ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Ο πρόεδρος της Arch Capital Ντίνος Ιορδάνου, είπε πως είναι ο παλαιότερος φίλος του Νίκου, με τον οποίο γνωρίστηκαν στην Αθηένου το 1954, καθώς οι γονείς τους ήταν στενοί φίλοι.
«Παίζαμε με τον αδελφό του Γιώργο που είμαστε συνομήλικοι και ήλθε κι ο Νίκος. Ετσι γνωριστήκαμε. Ανατράφηκαν με τις Ελληνικές Κυπριακές παραδόσεις και τις αξίες της οικογένειας και της Εκκλησίας. Οι γονείς μας, μας έλεγαν, κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο να ευχαριστείτε το Θεό για όσα σας έδωσε και μετά να κάνετε δύο ερωτήσεις στον εαυτό σας: Τι μάθατε σήμερα και τι κάνατε για να νοιώσει καλύτερα ένας συνάνθρωπός σας. Ο Νίκος ακολούθησε πιστά αυτή την παράδοση».
Ο Ντίνος Ιορδάνου θυμήθηκε ότι ήταν ο Νίκος Μουγιάρης που μερίμνησε για να έλθει ο ίδιος να σπουδάσει στις ΗΠΑ και ξέσπασε σε λυγμούς όταν ανακοίνωσε ότι μεριμνά για να στηθεί άγαλμά του στην Αθηένου.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) – του οργανισμού που ίδρυσε και στήριξε ο εκλιπών – Εντι Ζεμενίδης αναφέρθηκε στο χαρακτήρα του εκλιπόντα, τον ανθρωπισμό του, το φιλότιμο, την αγάπη του για τη ζωή.
Είπε πως ενώ σήμερα μιλάμε για όσα έκανε για τον Ελληνισμό, τα έργα του δεν ήταν μόνο για μας, αλλά για όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα τα σχολεία και τις κλινικές στην Αφρική.
Διαβάζοντας τους στίχους από το ποίημα «Θερμοπύλες» του Καβάφη,
«Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κι οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε»,
είπε πως για το Νίκο Μουγιάρη, τα αισθήματα της δικαιοσύνης και της συμπόνιας τον οδηγούσαν σε δράση, ακόμη κι αν ήταν αναγκασμένος να δράσει μόνος του.
Καταλήγοντας, ο κ. Ζεμενίδης ανέφερε ότι ο θάνατος του ιδρυτή του HALC ενέπνευσε όλα τα μέλη του οργανισμού να σπεύσουν να βοηθήσουν για να συνεχίσει τη δράση του.
Ο πρώην υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, που σπούδασε στις ΗΠΑ και γνώριζε καλά το Νίκο Μουγιάρη, είπε πως ήταν ένας οραματιστής επιχειρηματίας ο οποίος πίστευε ότι η επιτυχία μετράται με τη δυνατότητα ενός ανθρώπου να βοηθά τον έχοντα ανάγκη, την κοινωνία και την πατρίδα.
«Γι’ αυτό και υποστήριξε τόσες πολλές φιλανθρωπικές, κοινοτικές και πατριωτικές δραστηριότητες. Η προσπάθειά τους ήταν να βοηθήσει να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Γι’ αυτές τις δράσεις έλαβε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις. Αυτό όμως που είναι το σημαντικότερο ήταν η απόλυτη εκτίμηση και αναγνώριση των συνανθρώπων του και της κοινωνίας».
Ο Γιώργος Μουγιάρης, ευχαρίστησε εκ μέρους της οικογένειας όλους όσοι ήλθαν στην εκδήλωση για να τιμήσουν τον αδελφό του Νίκο και να περιγράψουν πόσο εξαίρετο άτομο ήταν. Προσωπικά ευχαρίστησε την Κάρολ Μουγιάρη, που στάθηκε στο πλευρό του αδελφού του σ’ όλες τις δύσκολες στιγμές.
Είπε πως ήταν η μητέρα τους που τους δίδαξε τις αρχές να είναι ευγενικοί, πονετικοί και γενναιόδωροι προς τους συνανθρώπους τους κι ο Θεός θα τους ανταμείψει.
«Να ζούμε μια ζωή με φιλότιμο και να είμαστε ταπεινόφρονες. Γι’ αυτό κι ο αδελφός μου ήταν ταπεινόφρων».
Η καλοσύνη της μητέρας τους, πρόσθεσε, την έκανε τόσο αγαπητή στην Αθηένου, που όταν έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών, έδωσαν προς τιμή της το όνομά της σε δρόμο του χωριού.
«Νομίζω ο αδελφός μου ο Νίκος πήρε από τη μητέρα μας, γι’ αυτό και η ζωή του βασίστηκε στο φιλότιμο, την ευγένεια και την αξιοπρέπεια», είπε, σημειώνοντας ότι ο εκλιπών που ήταν γενναιόδωρος σε ανθρώπους και ιδρύματα, μισούσε αυτούς που ανέβηκαν στη ζωή τους εξαπατώντας.
«Είναι πολύ σκληρό για μένα αδελφέ μου να σου πω αντίο, γι’ αυτό σου λέω στο επανιδείν», ήταν ο αποχαιρετισμός του Γιώργου Μουγιάρη.
«Θα σε θυμόμαστε μέσα από τις πολλές ζωές που άγγιξες. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μεγάλη είναι η παρακαταθήκη που αφήνεις. Θα μας λείψεις και θα σε θυμούμαστε με θαυμασμό και αιώνια αγάπη».
Την εκδήλωση έκλεισε ο στενότερος φίλος και συνεργάτης του Νίκου Μουγιάρη, ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ, που αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία του εκλιπόντα και την υποστήριξη που προσέφερε στους οργανισμούς της κοινότητας.
«Κάθε λεύκωμα οργανισμού είχε σελίδα της Mana Products”, είπε χαρακτηριστικά.
Μίλησε για το πάθος του Νίκου Μουγιάρη για την Κύπρο και το πόσο σημαντικό γι’ αυτόν ήταν κάθε τι που αφορούσε την Κύπρο.
«Η εμμονή του ήταν ο Ελληνισμός και κάθε τι που αφορούσε τις ελληνικές αξίες και ιδανικά», είπε, απαριθμώντας τους πολυάριθμους οργανισμούς που εργάζονται για την προώθηση ελληνικών αξιών στους οποίους υπήρξε μέλος και ακόμη περισσότερους που συνέδραμε, συμπεριλαμβανομένων και πολλών εδρών ελληνικών σπουδών σε αμερικανικά πανεπιστήμια.
«Χθες θα ήταν τα γενέθλιά του. Και σήμερα, 25 φοιτητές του Πανεπιστημίου St. John’s επισκέπτονται την Ελλάδα, χάρη στην γενναιοδωρία του».
Αναφέρθηκε στο όνειρο του Νίκου Μουγιάρη να ιδρυθεί ένα μεγάλο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Μανχάταν, στα πρότυπα του Harvard Club, αλλά και στην μεγάλη του αγάπη για τη γενέτειρά του Αθηένου κι όλους τους συμπατριώτες του Αθηενίτες.
Μίλησε για το όραμα του Νίκου Μουγιάρη, να ιδρυθεί στην Ομογένεια ένας οργανισμός όπως το HALC για να προωθεί τα εθνικά θέματα.
«Προσέλαβε τον Έντι Ζεμενίδη και συσπείρωσε τους νέους. Το HALC έκανε πολλά σπουδαία πράγματα. Όμως σεβόταν όλους τους υπόλοιπους οργανισμούς και ομοσπονδίες της Ομογένειας.
Ο κ. Κρίστοφερ είπε πως ο Παγκύπριος και το Παγκύπριο Κοινοτικό Κέντρο ήταν το δεύτερο σπίτι του Νίκου Μουγιάρη, στο οποίο περνούσε αρκετές ώρες, υποστηρίζοντας παράλληλα τις δραστηριότητες όλων των τμημάτων του.
Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Δήμο της Νέας Υόρκης και με τη βοήθεια της κατασκευαστικής εταιρείας Mega Construction, προχωρούν στην ανέγερση του Θεάτρου «Νίκος Μουγιάρης», στην 46η Οδό και Λεωφόρο Ditmars της Αστόριας. Εκκρεμεί πριν την έναρξη των εργασιών του έργο η έγκριση του 1ου τοπικού κοινοτικού συμβουλίου.
Η εκδήλωση – στην οποία παρευρέθηκαν οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου και πρόεδροι και στελέχη πολλών μεγάλων ομοσπονδιών και οργανισμών της Ομογένειας – έκλεισε με το αγαπημένο ποίημα του Ελύτη από το Άξιον Εστί, «Της Δικαιοσύνης», σε μουσική Θεοδωράκη, που τραγούδησε η Χορωδία του Παγκυπρίου.
Leave a Reply